Aardvark

Научна класификация на Aardvark

царство
Анималия
Филм
Хордата
Клас
Бозайници
Поръчка
Tubulidentata
Семейство
Orycteropodidae
Род
Orycteropus
Научно наименование
Orycteropus afer

Статус на опазване на Aardvark:

Най-малкото притеснение

Местоположение на Aardvark:

Африка

Забавен факт за Aardvark:

Може да се движи до 2 фута почва само за 15 секунди!

Факти за Aardvark

Плячка
Термити, мравки
Име на младите
Cub
Групово поведение
  • Самотен
Забавен факт
Може да се движи до 2 фута почва само за 15 секунди!
Очакван размер на населението
Неизвестно
Най-голямата заплаха
Загуба на местообитания
Най-отличителна черта
Дълъг, лепкав език и заешки уши
Други имена)
Antbear, Earth Pig
Период на бременност
7 месеца
Среда на живот
Пясъчна и глинеста почва
Хищници
Лъвове, леопарди, хиени
Диета
Всеядно
Среден размер на котилото
1
начин на живот
  • Нощен
Често срещано име
Aardvark
Брой видове
18.
Местоположение
Субсахарска Африка
Лозунг
Може да премести 2 фута пръст само за 15 секунди!
Група
Бозайник

Физически характеристики на Aardvark

Цвят
  • Кафяво
  • Сиво
  • Жълто
Тип кожа
Коса
Максимална скорост
25 mph
Продължителност на живота
23 години
Тегло
60 кг - 80 кг (130 lbs - 180 lbs)
Дължина
1,05 м - 2,20 м (3,4 фута - 7,3 фута)
Възраст на полова зрялост
2 години
Възраст на отбиването
3 месеца

Класификация и развитие на Aardvark

Aardvarks са малки бозайници, подобни на прасета, които се срещат в широк спектър от различни местообитания в цяла Африка, южно от Сахара. Те са предимно усамотени и прекарват дните си, спящи в подземни дупки, за да ги предпазят от топлината на африканското слънце, появяващо се в по-хладната вечер, за да търсят храна. Името им произхожда от африканския език в Южна Африка и означава Земно прасе, поради дългата му муцуна и подобно на прасе тяло. Aardvarks са уникални сред животните, тъй като те са единствените оцелели видове в тяхното семейство животни. Доскоро беше широко разпространено мнението, че те са най-тясно свързани с други насекомоядни като броненосец и панголини, но това не е така при най-близките им живи роднини, които всъщност се смятат за слонове.



Анатомия и външен вид на Aardvark

Aardvarks имат уникален външен вид сред бозайниците (и всъщност всички животни), тъй като показват физически характеристики на редица различни животински видове. Те имат средно големи, почти обезкосмени тела и дълги муцуни, които ги карат да изглеждат като свине отначало, с дебела кожа, която както ги предпазва от горещото слънце, така и от нараняване от ухапвания от насекоми. Те са в състояние да затворят ноздрите си, за да спрат праха и насекомите да влязат в носа им. Те имат тръбни, подобни на заек уши, които могат да се изправят, но също така могат да бъдат сгънати плоски, за да се предотврати навлизането на мръсотия в тях, когато са под земята. Aardvarks имат силни, нокти на всеки от техните лопатовидни крака, които заедно с факта, че задните им крака са по-дълги от предните крака, ги прави силни и способни копачи, способни да изкопават огромни количества земя с тревожна скорост. Поради факта, че прекарват по-голямата част от живота си под земята или навън на лов през нощта, те имат лошо зрение, но са в състояние лесно да се ориентират в заобикалящата ги среда, използвайки отличното си обоняние, за да намерят плячка и да усетят потенциална опасност.



Разпространение и местообитание на Aardvark

Aardvarks се намират в голямо разнообразие от различни местообитания в Африка на юг от Сахара от сухи пустини до влажни региони на тропическите гори. Единственото условие (с изключение на добрия достъп до много храна и вода) е да има добра почва, в която да могат да копаят обширните си дупки. Въпреки че са висококвалифицирани в копаенето в песъчливи или глинести типове почви, по-скалистите региони се оказват по-голямо предизвикателство да създадат своите подземни домове, така че аарвардът да се премести в друга област, където почвените условия са по-подходящи за копаене. Техните дупки могат да бъдат с дължина до 10 метра (33 фута) в домашен обхват, който може да бъде от 2 до 5 километра квадратни. Техните дупки често имат множество входове и винаги са оставени първо на главата, за да могат лесно да идентифицират потенциалните хищници, използвайки изостреното им обоняние.

Поведение и начин на живот на Aardvark

Aardvarks са предимно самотни животни, които се събират само за да се чифтосват и никога не се срещат в големи групи. Те живеят в подземни дупки, за да ги предпазват както от горещото дневно слънце, така и от хищници. Aardvarks са нощни бозайници, които оставят безопасността на дупката под покрива на нощта, когато отиват да търсят храна и вода, често пътувайки на няколко мили, за да намерят най-големите термитни могили, водени от отличния си слух и обоняние. Въпреки че често имат голяма дупка, състояща се от обширна мрежа от тунели, aardvarks също са известни, че могат бързо да изкопават малки временни дупки, където могат да се защитят бързо, вместо да се налага да се връщат в първоначалното си жилище.



Размножаване на Aardvark и жизнен цикъл

Aardvarks имат специфични сезони на чифтосване, които се случват всяка година. В зависимост от региона, в който живее аардваркът, може да се роди млад или от октомври до ноември, или от май до юни в други райони. Известно е, че имат бебета през повечето години, женските животни раждат едно потомство след период на бременност, който обикновено продължава около 7 месеца. Новородените животни често тежат едва 2 кг и се раждат с розова кожа без косми в безопасността на дупката на майка си. Бебешките аарварки прекарват първите две седмици от живота си в безопасността на подземната дупка, преди да започнат да се осмеляват да излязат с майка си под прикритието на нощта. Въпреки това, въпреки че придружават майка си в търсене на храна, те не се отбиват, докато навършат около три месеца. Младите животни живеят с майка си в нейната нора, докато навършат около шест месеца, когато се изнесат да копаят собствена дупка. Въпреки че продължителността на живота им в дивата природа не е съвсем ясна, аардарките обикновено живеят повече от 20 години в плен.

Диета и плячка на Aardvark

Диетата на аарварки се състои главно от мравки и термити, като термитите са техният предпочитан източник на храна. Въпреки това обаче е известно, че ядат и други насекоми като бръмбари и ларви на насекоми. Aardvarks са създадени да бъдат насекомоядни, със здрави крайници и нокти, които са в състояние да пробият много ефективно в по-твърдата външна обвивка на термитни могили. След като са проникнали в могилата, те след това използват дългия си лепкав език, за да съберат насекомите вътре и да ги изядат цели, без да дъвчат, тъй като след това са смлени в мускулестите им стомаси. Една от най-отличителните черти на ребрата е фактът, че те имат колоновидни бузи, които не служат на никаква функционална цел. При някои по-големи видове мравки, които трябва да се дъвчат, те използват резците, които са разположени към задната част на устата им. Aardvarks също са в състояние да използват същите техники, за да проникнат в подземните гнезда на мравки.

Aardvark хищници и заплахи

Въпреки факта, че аарвардките са нощни животни, които живеят в безопасността на подземните дупки, те са застрашени от редица различни хищници в естествената им среда. Лъвовете, леопардите, хиените и големите змии (най-вече питоните) са основните хищници на аардварките, но това варира в зависимост от това къде живее аардварка. Основната им форма на защита е да избягат много бързо под земята, но също така е известно, че са доста агресивни, когато са застрашени от тези по-големи животни. Aardvarks използват силните си остри нокти, за да се опитат да наранят нападателя си, заедно с ритане на заплашителното животно с мощните си задни крака. Aardvarks също са застрашени от хора, които ги ловят и унищожават естествените им местообитания.



Интересни факти и характеристики на Aardvark

Aardvarks използват дългия си лепкав език, за да обират до 50 000 насекоми през нощта от термитни могили или подземни гнезда на мравки. Техните езици, подобни на червеи, всъщност могат да растат до 30 см дължина, което означава, че те могат да достигнат повече термити по-нататък в могилата. Любовта им към насекомите всъщност е довела аарварки също известни като Antbears! Доста интересното е, че се смята, че ардакарките получават почти цялата влага, от която се нуждаят, от плячката си, което означава, че всъщност трябва физически да пият много малко вода. Смята се, че Aardvarks е един от най-плодородните копачи в света със своите силни крайници и нокти и подобни на лопата крака, които им помагат да могат да преместват 2 фута пръст само за 15 секунди!

Връзка на Aardvark с хората

Поради факта, че те прекарват дневните часове скрити в безопасността на подземните си нори, излизайки само под покрива на нощта, за да ловуват за храна, много често хората виждат аарварки. В някои региони обаче те са ловувани от хората за храна и стават все по-засегнати от разрастващите се човешки популации, тъй като повече от естествените им местообитания изчезват, за да направят място за разрастващите се селища.

Състояние на съхранение на Aardvark и живот днес

Днес, Aardvarks са изброени от IUCN като вид, който е от най-малка грижа. Независимо от факта, че броят на популациите на аарварки със сигурност намалява в някои страни, в други техният брой остава стабилен и те често се срещат както в защитени зони, така и в региони с подходящи местообитания. Те обаче стават все по-засегнати от загуба на местообитания под формата на обезлесяване и разрастващи се градове и села. Поради невероятно неуловимия им характер, точните размери на популацията не са напълно изяснени.

Вижте всички 57 животни, които започват с A

How to say Aardvark in ...
АнглийскиAardvark
българскитръбозъб
КаталунскиМравешко прасе
Чешкигребло
ДатскиНаземни прасета
НемскиЗемния червей
ЕсперантоОриктеропо
ИспанскиOrycteropus afer
ЕстонскиТухник
ФинландскиЯгода
ФренскиНос Ориктероп
ГалисийскиМравуняк прасе
ИвритКуха
ХърватскиАфрикански мравояд
УнгарскиЗемно прасе
ИндонезийскиAardvark
ИталианскиOrycteropus afer
ЯпонскиЦучибута
ЛатинскиOrycteropus afer
МалайскиАрдварк
МалтийскиОриктеропу
Холандскиaardvarken
ПолскиАфриканска Антарктика
ПортугалскиAardvark
Словенскиподземно прасе
Шведскиземна свиня
ТурскиНашето място
ВиетнамскиOrycteropus afer
КитайскиAardvark
Източници
  1. National Geographic, Достъпно тук: http://www.nationalgeographic.com/animals/mammals/a/aardvark/
  2. Африканска фондация за дивата природа, Налично тук: http://www.awf.org/wildlife-conservation/aardvark
  3. Червен списък на IUCN, Достъпен тук: http://www.iucnredlist.org/details/41504/0
  4. Дейвид Бърни, Дорлинг Киндърсли (2011) Животното, Окончателното визуално ръководство за дивата природа на света
  5. Том Джаксън, Lorenz Books (2007) Световната енциклопедия на животните
  6. Дейвид Бърни, Kingfisher (2011) The Kingfisher Animal Encyclopedia
  7. Ричард Макей, Университет на Калифорния (2009) Атласът на застрашените видове
  8. Дейвид Бърни, Дорлинг Киндърсли (2008) Илюстрована енциклопедия на животните
  9. Дорлинг Киндърсли (2006) Дорлинг Киндърсли Енциклопедия на животните
  10. Дейвид У. Макдоналд, Oxford University Press (2010) Енциклопедията на бозайниците

Интересни Статии