Африкански слон Буш

Научна класификация на африканския Буш слон

царство
Анималия
Филум
Хордата
Клас
Бозайници
Поръчка
Proboscidea
Семейство
Elephantidae
Род
Loxodonta
Научно наименование
Африканска Loxodonta africana

Статус на запазеност на африканския Буш:

Близо до заплаха

Африкански Буш Слон Местоположение:

Африка

Забавен факт за африканския Буш:

Може да пие до 50 галона на ден!

Факти за африканския Буш Слон

Плячка
Трева, плодове, корени
Име на младите
Телец
Групово поведение
  • Стадо
Забавен факт
Може да пие до 50 галона на ден!
Очакван размер на населението
300 000
Най-голямата заплаха
Бракониерство и загуба на местообитания
Най-отличителна черта
Големи, заоблени уши
Други имена)
Африкански слон
Период на бременност
20 - 24 месеца
Среда на живот
Гора, савана и заливни равнини
Хищници
Човек, Лъв, Хиена
Диета
Тревопасен
Среден размер на котилото
1
начин на живот
  • Дневни
Често срещано име
Африкански слон Буш
Брой видове
1
Местоположение
централна и южна Африка
Лозунг
Може да пие до 50 галона на ден
Група
Бозайник

Африкански Буш Слон Физически характеристики

Цвят
  • Кафяво
  • Сиво
Тип кожа
Кожа
Максимална скорост
25 mph
Продължителност на живота
60 - 70 години
Тегло
3 600 кг - 5 400 кг (7 900 лири - 12 000 лири)
Височина
3 м - 3,5 м (10 фута - 12 фута)
Възраст на полова зрялост
11 - 20 години
Възраст на отбиването
6 - 18 месеца

Класификация и развитие на слоновете на Африкански Буш

Африканският слон Буш е най-голямото от всички живи същества на сушата днес, като някои индивиди растат с тегло над 6 тона. Смята се, че слонът е кръстен на гръцката дума за слонова кост, което означава, че слоновете са кръстени заради уникално дългите си бивни. Въпреки че много от предците на африканския слон Буш са изчезнали през последната ледникова епоха (включително вълнения мамут), днес са останали три различни вида слонове, които са азиатският слон (от които има редица подвидове ), африканския слон Буш и африканския горски слон. Въпреки че тези два вида слонове са много сходни, африканският слон Буш обикновено се счита за по-голям от африканския горски слон, който има по-кръгли уши и по-прави бивни.



Африкански Буш Слон Анатомия и външен вид

Африканският слон Буш е най-големият известен сухоземен бозайник на Земята, като мъжките африкански слонове Буш достигат до 3,5 метра височина, а женските са малко по-малки с височина около 3 метра. Тялото на африканските Бушови слонове също може да нарасне на дължина между 6 и 7 метра. Бивните на африкански Буш слон могат да бъдат с дължина близо 2,5 метра и обикновено тежат между 50 и 100 килограма, което е приблизително същото като малък възрастен Човек. Африканските бушови слонове имат четири кътни зъба, всеки с тегло около 5,0 кг и дължина около 12 инча. Тъй като предната двойка молари в устата на африканския Буш слон се износва и отпада на парчета, задната двойка се измества напред и два нови молара изплуват в задната част на устата на африканския Буш слон. Африканските слонове Буш сменят зъбите си шест пъти през живота си, но когато африканският Буш слон е на възраст между 40 и 60 години, той вече няма зъби и вероятно ще умре от глад, което за съжаление е често срещана причина за смъртта на слоновете в Африка пустиня.



Разпространение и местообитание на африканския буш

Въпреки че историческият обхват на предците му се е простирал точно до Северния полярен кръг, днес африканският слон Буш се среща главно в централна и южна Африка в номадски стада, които се скитат из равнините и тревните площи на Африка, като пасат за храна и търсят водни дупки. За разлика от малко по-малкия африкански горски слон, африканският бусов слон обитава тревистите равнини на савана и храсталаците на африканския континент в групи, които съдържат майки и техните телета. Като цяло африканските стада на слонови бусове съдържат около 10 индивида, но не е необичайно семейните групи да се обединят, образувайки клан, който може да съдържа над 1000 слона. Този много социален начин на живот означава, че африканските слонове Буш са по-малко уязвими на откритите африкански равнини.

Африканско Буш Поведение и начин на живот

Африканският слон Буш не само е изключително общителен бозайник, но е и много активен. Африканските Бушови слонове са номадски животни, което означава, че те са постоянно в движение в търсене на храна, така че преместването в тези семейни стада им позволява да имат по-голяма защита както от хищници, така и от стихиите. Хоботът на африканския Буш Слон е една от най-отличителните му черти и този изключително дълъг нос е не само достатъчно гъвкав, за да събира и борави с храна, но може и да събира вода. Хоботът му, заедно с бивните му, могат да се използват и за защита от хищници като Лъвовете и за борба с други мъжки африкански Бушови слонове по време на брачния сезон. Африканските слонове Буш също се считат за силно интелигентни и емоционални животни, проявяващи поведение, което включва даване и получаване на любов, грижа дълбоко за младите и скърбене за мъртви роднини.



Размножаване на слон от Африка Буш и жизнени цикли

Африканските Бушови слонове са склонни да живеят сравнително дълъг живот, като средната продължителност на живота е между 60 и 70 години, женските африкански Бушови слонове достигат полова зрялост (могат да се възпроизвеждат) след 10 или 11 години, но се смята, че са най-плодородни между на възраст между 25 и 45 години. Мъжки африкански Бушови слонове обаче често не достигат полова зрялост, докато не навършат близо 20 години. След чифтосване и период на бременност до 2 години, женският африкански слон Буш ражда едно теле (близнаци са известни, но са изключително редки). Африканското телешко слонче се кърми в продължение на 2 години, но ще остане под ръководството и защитата на стадото, докато стане достатъчно голямо, за да се издържа (на възраст около 6 години). Точно в този момент бивните на африканския телешки слон ще започнат да растат.

Диета и плячка на африкански Буш

Въпреки огромните си размери, африканският слон Буш е тревопасен бозайник, което означава, че оцелява с диета, която се състои само от растения и растителни вещества. По-голямата част от диетата на африканския Буш слон се състои от листа и клони, които се отстраняват от дърветата и храстите, използвайки ствола му. Африканският слон Буш също пасе по плодове и треви и използва огромните си бивни за копаене на корени в земята и за оголване на кората на дърветата. Храната се подава в устата му с помощта на багажника, а големите, плоски зъби на африканския Буш Слон са идеалният инструмент за смилане на растителността и растенията, които могат да се смилат по-лесно.

Африкански храстови хищници и заплахи

Африканският слон Буш няма истински естествени хищници, които да застрашават оцеляването му, главно поради огромните си размери и факта, че африканските слонове Буш често остават в безопасността на стадото. Африканските бушови слонове са мирни африкански гиганти и могат да бъдат забелязани да обитават африканската пустиня заедно с други големи бозайници и птици, без проблем. В животинския свят Лъвовете и Хиените понякога могат да избират млад африкански слон Буш, който е отделен от майка си и е известен също така, че атакува възрастни и болни възрастни и следователно по-уязвими. Хората, които бракониерстват африканските слонове Буш заради бивните си от слонова кост, са най-голямата заплаха за оцеляването им, заедно със загубата на местообитания на целия континент.



Африкански слон Буш Интересни факти и характеристики

В началото на 19-ти век историята на африканския слон Буш е много различна, тъй като до 5 милиона души, за които се смята, че са бродили по африканския континент. Въпреки това, поради увеличеното търсене на слонова кост, в някои райони популацията на слонове в Буш в Африка е спаднала с 85%. Големите уши на африканския Буш Слон се казват от някои, че са оформени донякъде като Африка, но тези големи клапи на кожата не са само за слух, те са жизненоважен инструмент за поддържане на слона хладен в африканската жега. Подобно на много от тревопасните животни, открити в цяла Африка, телетата могат да ходят при раждането си, за да увеличат шансовете си за оцеляване. Възрастен африкански слон Буш може да пие до 50 галона вода всеки ден и е в състояние да приема 1,5 галона вода в хоботите си наведнъж.

Връзка на африканския Буш със слонове

За съжаление, поради нарастването на външния интерес към Африка и нейните екзотични чудеса (особено към средата на 20-ти век), популацията на африканския Буш слон понесе опустошителен спад към изчезването. След като бяха жестоко убивани от бракониери в продължение на години заради слонова кост, африканските слонове Буш бяха изчезнали от голяма част от родното си местообитание. През 1989 г. влезе в сила забрана за лов на слонова кост в световен мащаб, след като популациите намаляха толкова драстично на целия континент. В северните и централните части на Африка африканският слон Буш вече е рядък и се ограничава до защитени зони и въпреки че историята е подобна на юг, се смята, че популациите на южноафриканските слонове се справят по-добре с около 300 000 индивида в региона.

Статус и живот на африканския Буш за опазване на слоновете днес

Днес, макар и да се възстановяват, популациите на африкански слон все още са застрашени от нарастващите нива на незаконно бракониерство и унищожаване на местообитанията. Обезлесяването на територията на африканския Буш слон означава, че африканските Бушови слонове губят както храната, така и подслона, което ги прави по-уязвими в дивата природа. Въпреки забраната, африканските слонове Буш също са постоянно заплашвани от бракониери, които ловуват слоновете заради бивните им от слонова кост.

Вижте всички 57 животни, които започват с A

How to say Африкански слон Буш in ...
българскиАфриканският саванен слон
ЧешкиАфрикански слон
ДатскиАфрикански савански слон
НемскиАфрикански слон
АнглийскиСлон Савана, Слон Буш
ИспанскиАфрикански савански слон
ФренскиАфрикански слон
ФинландскиСаванинорусу
ХърватскиАфрикански слон
УнгарскиАфрикански телефон
ЯпонскиАфрикански слон
ХоландскиАфрикански слон
ПолскиАфрикански слон
ПортугалскиСлон, слон-африканец
ШведскиАфрикански слон
ТурскиАфрика фили
Източници
  1. Дейвид Бърни, Дорлинг Киндърсли (2011) Животното, Окончателното визуално ръководство за дивата природа на света
  2. Том Джаксън, Книги на Лоренц (2007) Световната енциклопедия на животните
  3. Дейвид Бърни, Kingfisher (2011) The Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Ричард Макей, Университет на Калифорния (2009) Атласът на застрашените видове
  5. Дейвид Бърни, Дорлинг Киндърсли (2008) Илюстрована енциклопедия на животните
  6. Дорлинг Киндърсли (2006) Дорлинг Киндърсли Енциклопедия на животните
  7. Дейвид У. Макдоналд, Oxford University Press (2010) Енциклопедията на бозайниците
  8. Класификация на африканския Буш, Достъпен тук: http://science.jrank.org/pages/2427/Elephant.html
  9. Evolution Of Elephants, Достъпно тук: http://www.buzzle.com/articles/evolution-of-elephants.html
  10. Интелигентност на слонове, Налично тук: http://www.suite101.com/content/elephant-evolution-and-intelligence-a167231
  11. Информация за африканския слон, достъпна тук: http://wwf.panda.org/what_we_do/endangered_species/elephants/african_elephants/
  12. За африканските слонове Буш, достъпно тук: http://www.nature.org/animals/mammals/animals/elephant.html

Интересни Статии