Албатрос

Научна класификация на Албатрос

царство
Анималия
Филм
Хордата
Клас
Птици
Поръчка
Procellariiformes
Семейство
Diomedeidae
Научно наименование
Diomedeidae

Природозащитен статус на албатроса:

Близо до заплаха

Местоположение на Албатрос:

Африка
Северна Америка
океан
Океания
Южна Америка

Забавен факт за Албатрос:

Най-големият размах на крилата на всяка птица в света!

Факти за албатроса

Плячка
Калмари, крил и риба
Име на младите
Пилета
Групово поведение
  • Колониално гнездене
Забавен факт
Най-големият размах на крилата на всяка птица в света!
Очакван размер на населението
Варира по видове
Най-голямата заплаха
Изчерпване на плячката от прекомерен риболов
Най-отличителна черта
Големият размер
Други имена)
Mollymawk или глупава птица
Период на бременност
Няколко месеца
Размах на крилата
До 3,3 м (11 фута)
Възраст на младостта
3 до 10 месеца
Размер на котилото
1
Среда на живот
Открити морета и океани
Хищници
Хора, акули, котки и плъхове
Диета
Месояден
Тип
Птица
Често срещано име
Албатрос
Местоположение
Южното полукълбо и северната част на Тихия океан

Физически характеристики на албатроса

Цвят
  • Кафяво
  • Сиво
  • Жълто
  • Нето
  • Черен
  • Бял
Тип кожа
Пера
Максимална скорост
50 mph
Продължителност на живота
До 50 години
Тегло
До 48 кг (22 фунта)
Дължина
До 1,2 м (4,4 фута)
Възраст на полова зрялост
5 до 10 години

Албатросът се извисява грациозно над океаните, с твърди и твърди крила срещу силните пориви на вятъра.



Гледката на тази позната морска птица и нейния масивен размах на крилата, летящ високо над водите, завладява човешкото въображение и вдъхновява митове и фолклор по целия свят в продължение на много векове. Той е истински оцелял с всякакви уникални адаптации за справяне със стресиращите такси от дълги периоди в морето. Но конкуренцията с хората за храна води до бързо намаляване на броя.



5 невероятни факта за албатроса!

  • Според стар митинг за ветроходството, албатросът съдържа душата на мъртъв моряк, убит в морето. Това може да представлява добра или лоша поличба, в зависимост от това кой вярва, но тази доста тържествена вяра не е задължително да спира хората да ги убиват или изяждат. Това беше основна сюжетна точка в поемата от 1798 г. The Rime of the Ancient Mariner от Самюел Тейлър Колридж. След като главният герой на приказката убива албатрос, корабът му е посетен от поредица нещастия, а неговите колеги моряци го принуждават да носи мъртвата птица около главата си като отплата. Това произхожда от термина „албатрос около врата“.
  • Думата албатрос идва при нас от арабска дума al-qadus или al-gaṭṭas, което означава буквално „водолазът“. След това португалците го адаптират към думата алкатраз (както в съвременния американски затвор). По-късно това е погълнато от английски като албатрос.
  • С изключение на размножителния сезон, албатросът е в почти постоянно движение. Типичен индивид може да измине хиляди мили всяка година.
  • Алтернативно име на албатроса е гъстата птица за комичния начин, по който той се приземява на земята, преобръщайки се напред.
  • Наблюдението на птици е популярно минало време по целия свят. Колониите на северния кралски албатрос в Нова Зеландия привличат около 40 000 души годишно.

Научно наименование на Албатрос

The научно наименование от албатроса е Diomedeidae. Това произтича от древногръцкия герой Диомед, за когото се твърди, че е участвал в Троянската война. Според една легенда албатросите са пяли след смъртта му. Тъй като класификацията на албатроса е противоречива, има някъде между 13 и 24 вида, в зависимост от това кой брои. Например, таксономистите все още спорят дали кралският албатрос е един вид или два северни и южни вида. Албатросът принадлежи към семейството на Procellariiformes заедно с буревестници, ножици и други морски птици. Последният общ прародител на това семейство вероятно е бил жив преди повече от 30 милиона години.

Външен вид на Албатрос

Албатросът е силна птица с голямо тяло с някои вариации на бяло, черно или сиво оцветяване (някои видове имат един цвят: южният кралски албатрос е почти напълно бял). Дългият оранжев или жълт клюн е закачен в края и съдържа много рогати плочи. Той също има тръби отстрани, които му позволяват да измерва скоростта на въздуха в полет.



Най-впечатляващата физическа характеристика е големината на размаха на крилата. Съдейки по големината на крилата, големият албатрос (и в частност скитащите видове албатрос) е най-голямата жива група птици в света, простираща се на 11 фута от върха до върха. Също така тежи до 22 паунда или приблизително същия размер като a лебед . Дори по-малките видове имат размах на крилата около 6,5 фута, повече от повечето птици.

Крилата са твърди и извити, тъй като албатросът рядко ги маха. Вместо това птицата се плъзга по океанските ветрове за дълги периоди с минимално движение на тялото. Това е необходима адаптация, защото те имат много тежест, която да носят наоколо. Това също означава, че те не могат да летят много добре при липса на вятър. Но положителното е, че албатросът не изразходва почти никаква енергия, докато е в полет.

Laysan Albatross, Phoebastria immutabilis, прелитащ над океана
Лайсанският албатрос, летящ над океана

Поведение на албатроса

Албатросът е много добре адаптиран за дълги периоди в морето. Те съчетават способността да се реят във въздуха (като същевременно изразходват минимални усилия) със способността да се носят по водата. Въпреки че е по-уязвим във водата, албатросът трябва да слиза от време на време, за да се храни и пие от океана. Той има специализиран орган, който отделя излишната сол, която поглъща, докато пие. Въпреки че е подходящ за живот в морето, албатросът понякога спира на отдалечени острови за почивка. Те също се връщат на сушата през размножителния период и се събират в големи колонии, които се различават по плътност по видове. Изглежда инстинктивно са привлечени обратно в колонията на тяхното раждане.



Местообитание на Албатрос

Албатросът е местен жител на Южното полукълбо около Антарктида, Южна Америка, Южна Африка и Австралия. В миналото той някога е имал широко разпространение в голяма част от Северното полукълбо, но сега само няколко вида обитават региона на Северния Тихи океан между Аляска, Калифорния, Хавай и Япония. С възможността да яде морски дарове и да пие солена вода, албатросът има малко проблеми при прекосяването на откритите океани. Единственото нещо, което наистина изисква, е силен вятър за оцеляването му. Има проблеми с преминаването на области, където има пропуски във вятъра.

Диета Албатрос

Диетата на албатроса се състои от калмари , крил , училища на риба и много по-рядко зоопланктон (микроскопични морски животни). Тази морска птица също не се притеснява да почиства. Той ще се движи зад корабите, за да консумира боклука си или да се наслаждава на мъртъв мърша, която се носи на повърхността на водата. Точният характер на диетата му варира от вид до вид. За разлика от други преобладаващи морски птици като пингвини , повечето видове (като скитащия албатрос) имат способността да се гмуркат само на няколко метра под водата, което затруднява набавянето на необходимата храна, за да се издържа. Ако види плячката от въздуха, тогава някои видове могат бързо да се потопят във водата, за да я грабят.

Албатрос хищници и заплахи

Тъй като прекарва толкова много време, плавайки над океана (където не живеят други големи месоядни животни), албатросът има малко хищници, въпреки че понякога младите са жертви на тигрови акули , и въведени видове като котки и плъхове понякога ще пирува с яйцата албатрос.

Единственият друг значим хищник е човечеството . Някои хора от Арктика може би са го ловили като важен източник на храна в безплодния север. Перата му също са били ценни при създаването на луксозни шапки. Най-голямата заплаха за оцеляването му обаче може да бъде намаляването на запасите от храна в резултат на прекомерен риболов. Албатросът е изправен пред постоянна конкуренция с хората за оскъдни ресурси в открития океан. Друга заплаха е морското замърсяване, което се натрупва в околната среда и бавно си проправя път нагоре по хранителната верига. Бавното отравяне може да доведе до ненормално развитие, размножаване и евентуална смърт.

Размножаване на албатрос, бебета и продължителност на живота

След като прекара дълги месеци в морето, албатросът ще мигрира към отдалечени острови и крайбрежни райони, за да се размножава. Албатросът е доста придирчив към избора си на партньор. Тъй като много видове се чифтосват за цял живот, те не могат да си позволят да изберат грешния партньор. Те изпълняват (по човешки) сложна рутинна песен и танц, за да предадат сексуалната си наличност. Това е придружено от преструване, втренчване, контакт със сметки, обаждане и посочване. При младите птици този ритуал трябва да бъде усъвършенстван и усъвършенстван с години на опити и грешки. В крайна сметка тя стеснява потенциалните си партньори до един избран. Целият този сложен процес е неразделна част от тяхното оцеляване.

След сдвояване с партньор, албатросът обикновено е настроен за цял живот. Дори ако двойката има затруднения със зачеването, те рядко ще се разделят. Тъй като връзката е доста силна, те имат голямо доверие един към друг. Заедно те инкубират яйцето, отглеждат малките и изграждат голямо гнездо от трева, пръст, храсти и дори пера. Те обикновено избират място във висока зона с множество ъгли на подход.

След съвкуплението те дават само по едно яйце за размножителен сезон и обикновено прескачат една година преди да се размножат отново. Младата мацка се излюпва от яйцата му няколко месеца по-късно неразвита и силно зависима от родителите си за почти всичко. В първите етапи от живота си родителите редуват задълженията си за защита и пътуванията за събиране на храна. Те хранят пилето със смес от крил, риба, калмари и мазна субстанция, произведена в стомаха от друга усвоена плячка.

В резултат на оскъдното предлагане на наводнения развитието е бавно и трудно. Ще минат няколко седмици, преди пилето да е достатъчно голямо, за да се защити. Отнема още три до 10 месеца, преди да изплува напълно (което означава, че придобива способността да лети) и да започне да ловува за себе си. След това младият албатрос прекарва следващите пет до 10 години в морето и се връща към размножаването само след достигане на полова зрялост. Продължителността на живота на албатроса е до 50 години, но са наблюдавани няколко по-продължителни екземпляра. Много албатроси не преживяват младежката фаза.

Население на албатроса

Десетилетия човешка небрежност оставиха албатроса в лоша форма. От всички видове, изброени от Червен списък на IUCN , почти всеки един е застрашен в някакво качество. Лайсанският албатрос, чийто естествен ареал се простира през целия Тихи океан, е почти застрашен вид с около 1,6 милиона зрели индивиди, които все още остават в дивата природа. От другия край на спектъра, критично застрашени wabat albatross и Tristan albatross имат само по няколко хиляди членове. Повечето видове съществуват някъде между тези две крайности с 10 000 до 100 000 зрели индивиди. Например, гигантският скитащ албатрос е уязвим с 20 000 останали.

Природозащитниците вярват, че за възстановяване на броя на албатросите ще е необходимо по-добро управление на съществуващите рибни запаси. Възстановяването на местообитанията и забраната на някои химически замърсявания също ще помогнат в това отношение. Не е достатъчно САЩ или която и да е държава да действа. Тъй като албатросите се разхождат над толкова големи територии (и тъй като промените в една част на океана могат да нарушат други части), ще са необходими международни усилия, за да успеем.

Вижте всички 57 животни, които започват с A

Интересни Статии