Всичко за северните елени



Лапландия



Северните елени са едни от най-северните живи големи бозайници, които се срещат в части от Северна Америка, Европа и Азия, които се простират в арктическата тундра и по-нататък към Северния полюс. Известни също като Карибу, северните елени са се адаптирали перфектно към условията на замръзване, които ги заобикалят.

Северните елени имат специални копита, които се адаптират към променящите се арктически сезони и преминават от гъби, за да им дадат по-голяма площ върху влажната, мека земя през лятото, до излагането на джантите на копитата през зимата, което им помага да се нарязват на леда и следователно предотвратяват подхлъзването на животното.

Исландия



Заедно със специално приспособените копита, козината на северните елени се състои от два слоя, включително дебел и вълнен подкосъм и по-дълъг косъм, който се състои от кухи, пълни с въздух косми, които помагат да поддържат телата си топли в горчивите арктически зими.

Северните елени обитават арктическата тундра в големи стада, които могат да съдържат хиляди индивиди, като се хранят и мигрират заедно с осигуряване на защита от многобройни хищници, включително арктически вълци, кафяви мечки и полярни мечки, но също и хора, които ги ловят заради месото и кожи.

Шпицберген



Северните елени пътуват по-далеч от всеки друг сухоземен бозайник в света и могат да изминат огромни разстояния в търсене на прясна паша. Пътувайки със скорост до 50 мили в час, един елен може да ускори до 3000 мили само за една година, като най-обширните миграции се случват през пролетта и есента, които съвпадат с най-драматичните климатични промени.

Интересни Статии