Алпака

Научна класификация на Алпака

царство
Анималия
Филум
Хордата
Клас
Бозайници
Поръчка
Artiodactyla
Семейство
Camelidae
Род
Викуня
Научно наименование
Vicugna pacos

Статус на опазване на Алпака:

Най-малкото притеснение

Местоположение на Алпака:

Южна Америка

Забавен факт за Алпака:

Те могат да плюят до 10 фута.

Факти за Алпака

Име на младите
Създайте
Групово поведение
  • Стадо
Забавен факт
Те могат да плюят до 10 фута.
Очакван размер на населението
Най-малко притеснение
Най-голямата заплаха
Загуба на пасища
Най-отличителна черта
Хипоалергенно руно
Други имена)
Викуня
Период на бременност
242-345 дни
Размер на котилото
Едно
Среда на живот
Ферми, умерено висока поляна
Хищници
Хора, планински лъвове, мечки, кучешки
Диета
Тревопасен
Любима храна
Сено, пасищна трева и / или силаж
Често срещано име
Алпака
Брой видове
1
Местоположение
Андите в Перу, Боливия, Еквадор и Чили

Физически характеристики на алпака

Цвят
  • Кафяво
  • Фаун
  • Черен
  • Бял
  • Така
  • Тъмно кафяво
  • Крем
  • Шоколад
  • Карамел
  • Бежово
  • кестен
  • Бяло-кафяво
  • Черно кафяво
  • Санди
  • Златен
  • Рус
  • Светлокафяво
Тип кожа
Козина
Максимална скорост
35 mph
Продължителност на живота
15-20 години
Тегло
48-84 килограма (106-185 паунда)
Височина
81-99 сантиметра (32-39 инча) до холката
Дължина
120-225 сантиметра (4-7 фута)
Възраст на полова зрялост
Жени 18 месеца; мъже от две до три години
Възраст на отбиването
Около шест месеца

Алпаката е бозайник с камили, роден в Южна Америка.



Тесно свързани с по-големия си братовчед, ламата, двата вида са способни да се кръстосват. Преждата от вълна от алпака е популярна за топли меки пуловери, чорапи, ръкавици без пръсти и шапки, което прави козината на тези опитомени животни ценна стока.



Пет невероятни факта за алпака!

  • Древните инки опитомяват алпаката за първи път преди повече от 6000 години. Те направиха дрехи от козина от алпака за благородниците и кралските особи.
  • Стомасите на Alpacas имат три камери.
  • Единичният вид алпака има две породи: сури с дрехи и пухкава хуакая.
  • Повечето шумове, които алпаките издават, са тананикащи. В зависимост от ситуацията това изразява задоволство, любопитство, скука, предпазливост или стрес.
  • Когато ламите се кръстосват с алпаки, бебето се нарича хуаризо.

Научно наименование на Алпака

The научно наименование за алпака, Vicuña pacos, отразява нейното потомство от викунята, древен, див бозайник от камили. Преди 2001 г. тези животни се наричаха Lama pacos. Проучване на ДНК обаче разкрива, че то произлиза от викунята, а не от гуанакото, предшественикът на ламата. Този факт породи промяната на името.

Външен вид на алпака

Алпаката е по-малка от обади се , въпреки че двамата си приличат по няколко начина. Тези животни стоят на 32-39 инча от крака до холката и са с дължина средно 5,5 фута. Те имат малки глави, големи очи, уши с форма на пламък, които се изправят, и дълги вратове.



Двете породи имат различни видове козина. Породата хуакая, която обхваща около 90 процента от световните алпаки, има дебело, пухкаво руно, приспособено за живот на хладни и големи височини. Породата сури има по-копринена козина, която расте в дълги къдрици от тип дредлок. Експертите смятат, че тяхната по-копринена, по-малко плътна вълна е продукт на живота в по-ниска, по-умерена планинска среда. Веднага след срязването, алпаките изглеждат по-скоро като безсрамни камили отколкото пламъци.

Цветна група / опаковка от Alpacas
Цветна група / опаковка от Alpacas

Алпака срещу лама

Някои прилики и разлики във външния вид между алпаките и обаждания включват:

  • Уши: Ушите на Alpacas са къси и с форма на пламък, докато ламите са по-дълги и с форма на банан.
  • Глава: Главата на алпаката е по-къса и по-тъпа от главата на лама.
  • Тегло: Алпаките са средно около 150 паунда, докато ламите са над два пъти по-големи от теглото.
  • Височина: Ламите са около 10 инча по-високи в холката, отколкото алпаките.
  • ПОДЪХ: Ламите са произлезли от гуанакото, докато алпаките са произлезли от викунята, и двете диви бозайници от камили.
  • Използвайте: Алпаките са ценени заради меката, топла и огнеустойчива вълна, докато ламите се използват главно като товарни животни и пазачи на домашни стада като овце .
  • Разпореждане: Алпаките са по-плахи от ламите.

Поведение на алпака

Като цяло този малък бозайник с камили е интелигентен, нежен и приятелски настроен. Живее на стада и е много общителен с други алпаки. В рамките на всяко стадо семейните групи се състоят от няколко женски и техните малки плюс алфа мъжки. Подобно на други преживни животни като коне, те могат да бъдат полетни и нервни, когато усетят, че заплаха е наблизо. Мъжките могат да станат агресивни и понякога да се бият с други мъже от алпака.



Тези животни комуникират чрез езика на тялото и звуците, които издават. Понякога мъжът ще застане настрани пред семейството си с ушите си чак назад. Това е защитна поза. За бебето по-голям обект или животно означава защита и бебето ще го последва или ще седне близо до него.

Тези животни си тананикат, когато са щастливи, отегчени, любопитни, притеснени или в беда. Майка и бебе могат да бръмчат заедно, когато се свързват. Майка може да мрънка, подобно на кокошка, когато се притеснява за своя cria. Един мъж може да се почувства добре дошъл за другите.

Когато се чувства застрашено, като когато странна алпака тълпи пространството си, това животно изсумтява. Може да издаде и буботене, за да предупреди другите.

Това животно също може да издава силни звуци на бедствие. При неправилно боравене или физическа заплаха може да издава крясък, който разделя ушите. Мъжките пищят, за да сплашат другите мъже, когато се борят за надмощие. Женските пищят, когато са разстроени, но това звучи по-скоро като ръмжене.

Местообитание на Алпака

От ерата на инките тези животни живеят в опитомени стада в планинските планини Андите. Те живеят там все още, споделяйки местообитанието си с други южноамерикански местни местни жители очила мечки , планински лъвове , кондори, фламинго и обаждания .

Тези животни също се адаптират добре към друга среда. Те живеят по целия свят във ферми с алпака, където работниците във фермите събират вълната си за производство на прежди и облекла.

Диета от алпака

Тези животни са пасищни животни. Те ядат прясна трева на полето, сено, а понякога и кора или дървесни листа. Фермерите понякога допълват сеното с хранителни добавки, предназначени за специални ситуации, като бременност и кърмене.

Те са „лесни пазачи“, защото не ядат много. 125-lb. животното се нуждае само от около два килограма сено или 1,5 процента от теглото си на ден. Тревата е трудно смилаема поради влакнестия си характер. Алпаките имат стомаси с три камери, за да вършат ефективно работата. Стомахът на този камилен бозайник също отделя киселини, които помагат за смилането на по-груби фуражи, за да могат да си набавят нужните хранителни вещества.

Хищници и заплахи от алпака

По-големите месоядни животни, които живеят в една и съща южноамериканска планинска област, плячкат на тези животни. Те включват мечки, гривни вълци и койоти . Въпреки че имат малко защити срещу такива хищници, те имат дълги вратове, които им позволяват да видят наближаваща опасност.

На други места тези животни са застрашени от местната дива природа, което може да бъде сиви вълци , пакети домашни кучета и лисици . Те могат да гласуват и да плюят, за да изплашат хищниците.

Размножаване на алпака и жизнен цикъл

Женските нямат определен размножителен сезон. Вместо това, когато се размножават, това предизвиква процеса на размножаване. Обикновено те се размножават веднъж годишно, защото отнема до 345 дни, докато бебето се развие в утробата.

Тези животни имат едно и също бебе. Средното новородено тежи от 8 до 9 кг (19 паунда). На около 7-месечна възраст майката отбива криа. Непълнолетните жени ще бъдат готови за чифтосване на 12 до 15 месеца. Мъжките достигат полова зрялост доста по-късно, на около тригодишна възраст.

Здравите животни могат да живеят до 20 години. Една необикновена алпака доживя до 27 години.

Население на Алпака

Най-голямата популация от тези животни в света живее в Андите на Перу. Тя представлява повече от 50 процента от всички тях.

В един момент през 16 век видът почти изчезва. Болестта, донесена в Южна Америка от испанските нашественици, почти унищожи населението, убивайки 98 процента. Също така, поради завоеванието, останалите животни трябваше да се преместят на по-високо място, където живеят и до днес.

През 19 век европейските заселници преоткриха вида и установиха, че животното е ценно. Те ценели животните за вълната им и ги отглеждали. След това останалото население започна да се възстановява и в крайна сметка отново стана стабилно. Днес алпаките са не е в списъка в Червения списък на IUCN на застрашените видове.

Вижте всички 57 животни, които започват с A

Интересни Статии