Делфин на река Амазонка (Розов делфин)



Река Делфин на Амазонка (Розов делфин) Научна класификация

царство
Анималия
Филум
Хордата
Клас
Бозайници
Поръчка
Китови
Семейство
Platanistoidea
Род
Platanistidae
Научно наименование
Platanistoidea

Делфин на река Амазонка (Розов делфин) Природозащитен статус:

Застрашен

Делфин на река Амазонка (Розов делфин) Местоположение:

Южна Америка

Факти на река Амазонка (Розов делфин)

Основна плячка
Риби, скариди, жаби
Среда на живот
Големи тропически реки и устия
Хищници
Човек
Диета
Месояден
Среден размер на котилото
1
начин на живот
  • Училище
Любима храна
Риба
Тип
Бозайник
Лозунг
Известен също като „Розовият делфин“

Делфин на река Амазонка (Розов делфин) Физически характеристики

Цвят
  • Сиво
  • Розов
Тип кожа
Гладка
Максимална скорост
18 mph
Продължителност на живота
12-18 години
Тегло
100-200 кг (220-440 фунта)

Розовият речен делфин в Амазонка е най-голямото и умно животно от сладководните видове делфини.



Открийте защо този неуловим вид делфини се превръща в розово оцветяване и много повече по-долу!



Речният делфин на Амазонка (известен също като розов делфин и ботос) е сладководно животно. Живее в реките Амазонка и Ориноко, както и във водните пътища, разположени в Боливия, Колумбия и Перу. Речният делфин е по-малък от другите видове делфини с морска вода и видът има отличен слух. Тези делфини трябва да живеят в топли, плитки райони, тъй като имат много малко тлъстини. Речните делфини страдат в плен с малко аквариуми, които могат да ги поддържат живи.

Речните делфини в Амазонка също стават все по-розови с напредването на възрастта, което е довело до това видът да стане известен като „розовият делфин“.



5 невероятни факти за делфините на река Амазонка

Известен също като розовия делфин:Има много конкуриращи се теории за това защо реката делфин на Амазонка има тенденция да става все по-розова с напредването на възрастта, което можете да откриете по-долу!

Най-големият вид речен делфин:Речните делфини също живеят в Китай и през Индийския субконтинент, но речният делфин в Амазонка е най-големият вид. Мъжете са с 50% по-големи от жените и могат да тежат повече от 450 паунда.

Не един, а три вида ?:В момента учените са разделени по въпроса дали речният делфин в Амазонка всъщност еедин, две,илитриразлични видове. За да видите повече за този продължаващ дебат, прочетете нашия раздел „видове“ по-долу!

Различни тела от океанските делфини:За разлика от океанските делфини, речните делфини имат гърбица вместо гръбна перка.

Плувци с главата надолу:Речните делфини на Амазонка често ще плуват с главата надолу. Вярва, че гърбиците на гърба им се търкат по пода на реката и им помагат да намерят плячка.

Научно наименование на делфините на река Амазонка

Речният делфин на Амазонка се нарича още бото или розовият речен делфин, а научното му име еИния Джефренсис.



Общото име на животното идва от там, където то често прави своя дом и цвета на кожата си. Името бото е това, което се използва от местните жители. Също така е популярен герой в южноамериканската митология. В легендите животните притежават удивителни музикални умения и са съблазнителни. Обичат и партита. Някои митове твърдят, че делфините могат да се превърнат в човешка форма и да имат магически способности.

Други видове сладководни делфини са делфините на река Яндзъ и речните делфини в Южна Азия. Сладководните делфини принадлежат към класа Mammalia. Има четири семейства речни делфини, които включват Iniidae, Pontoporiidae, Lipotidae и Platanistoidea.

речен делфин скача от водата

Река Делфин на река Амазонка

В рамките на научната общност има значителни дебати дали речният делфин на Амазонка всъщност е един, два или потенциално доритриразлични видове.

През 2014 г. учени в Бразилия публикувано изследване в списание Plot One, че речните делфини в река Арагуая са уникален вид, речния делфин Арагуая. Също така се води значителна дискусия дали речните делфини, живеещи в Боливия, са уникален вид.

Към 2020 г. IUCN разпознава три подвида: делфин на река Амазонка, делфин на река Боливия и делфин на река Ориноко.

Външен вид и поведение на делфините на река Амазонка

Розовият речен делфин се отличава с тази отличителна делфинска усмивка. Те имат заоблени чела и дълги, тънки клюнове.

Докато други видове речни делфини - като речния делфин Ганг - имат диморфизъм, където женските са по-големи от мъжките, обратното е вярно при речните делфини в Амазонка. Мъжките могат да растат с около 50% по-големи от женските и да тежат над 180 паунда.

Животното има зъби с конична форма, които използват за улов на малки риби и друга плячка. Речният делфин има дълъг нос, който може да бъде с дължина до 23 инча и това е около четири пъти по-дълъг от носа на океанските делфини. Речният делфин има двукамерен стомах и те дишат, излъчвайки въздух през дупка.

Животните плуват с голяма точност. Тъй като речните делфини са изключително гъвкави, те могат да маневрират около скали, стволове на дървета и други предмети. Те също имат способността да плуват напред, използвайки единия флипър, докато другият флипър гребе назад. Този метод на плуване им позволява да правят тесни завои. Речните делфини също обичат да плуват с главата надолу.

Речните делфини имат изключително големи мозъци и докато делфините са известни с това, че плуват на групи, речните делфини са склонни да прекарват повече време сами или сред малки групи от два до четири делфина. Може да видите по-голяма група от тях в райони, богати на храна, но това е по-рядко при речните делфини.

Речният делфин на Амазонка няма гръбна перка. Вместо това той има модифицирана гърбица. Животното си проправя път през реки и наводнени райони, използвайки силни плавници и опашка. В сравнение с океанските делфини, речните делфини плуват бавно. Максималната им скорост е около 35 мили в час. Причината за това е, че шийните им прешлени не са слети. Това им дава по-голяма гъвкавост, но означава, че не могат да плуват толкова бързо. Речните делфини са в състояние да завъртят главите си, без да разместват телата си.

Подобно на своите океански братовчеди, розовите речни делфини са приятелски настроени и любопитни. Често си взаимодействат с хората. Речните делфини имат уникални приспособления за уши, за да им помогнат да оцелеят във водната им среда. Делфините чуват звук от гърлото си, вместо от външното ухо към вътрешното си ухо. Ухото на животното също е акустично отделено от главата му. Разделянето на тези две части на тялото са джобове на синусите. Комбинацията дава на животното подобрен насочен слух под водата. Делфините използват орган, наречен пъпеш, за да излъчват високочестотни щракания. Това им позволява да произвеждат био сонар. Използват го, за да се ориентират.

Делфините разчитат на ехолокацията. Животинският вид използва ехолокацията толкова добре, че речен делфин би могъл да оцелее, дори и да е сляп. Ехолокацията позволява на животното да определя размера и формата на всеки заобикалящ го предмет или предмет. Речните делфини имат малки очи и не могат да виждат добре. Също така, очите им са отстрани на главите. Това означава, че тяхната визия се отличава с две отделни гледки, вместо с изглед напред, който хората виждат.

Изследователите вярват, че някои видове речни делфини са слепи, докато други просто имат зле зрение. Редица животни са убити, защото по невнимание влизат в контакт с мрежи и риболовни лодки.

Розов делфин: Защо делфините на река Амазонка са известни още като „Розовият делфин“

Една от определящите черти на речните делфини на Амазонка е, че те често се обръщатрозово.Учените все още изследват причините за това уникално оцветяване, но няколко теории се открояват.

  • Борба:Въпреки че не са агресивни с хората, амазонските розови делфини често се бият помежду си и оставят значителни количества белези. Предполага се, че тази белезна тъкан става розова и е причина възрастните мъже да имат най-характерното розово оцветяване.
  • Камуфлаж:Розовите делфини на Амазонка живеят в реки покрай дъждовната гора на Амазонка, които често са наводнени с невероятни количества дъжд. Това високо ниво на валежи кара калните дъна на реките да придобият червен / розов оттенък. Амазонските розови речни делфини може просто да са се развили, за да се слее по-добре със заобикалящата ги среда.

Важно е да се отбележи, че повечето речни делфини в Амазонка се раждат по-сиви, а мъжете са склонни да стават по-розови с напредването на възрастта. В допълнение, това розово оцветяване обикновено покрива части от тялото им, докато сивите зони остават. Предполага се, че мъжете с по-розово оцветяване са по-способни да привлекат партньори.

Местообитание на делфините на река Амазонка

Амазонските розови речни делфини живеят в сладководни райони, включително езера, огромни реки и малки притоци. Тъй като Амазонка се захранва от големи дъждовни гори, всяка година тя залива своите банки за продължителни периоди от време. През този период амазонските розови речни делфини ще се разширят в обширните вътрешни морета, които са създадени в заливни заливи.

Ще ги намерите в Боливия, Колумбия, Еквадор, Бразилия, Венецуела и Перу. Розовият делфин на Амазонка също живее в реките Амазонка и Ориноко и в река Арагуая.

Река Делфин на река Амазонка

Речните делфини на Амазонка имат зъби, които са подобни на кътниците, които имат хората. Подобно на хората, животните използват зъбите си, за да разбият храната, преди да я погълнат. Речните делфини не са придирчиви към това, което ядат. Бозайниците ще вечерят костенурки , скариди , раци и повече от 40 различни вида риба включително пирани .

Хищници и заплахи на делфините на река Амазонка

Животните, които плячкат на речния делфин, включват големи змии , ягуари и каймани . Въпреки това, след като видът премине юношеството, те имат малко естествени хищници.

Човешкото развитие и земеделието са оказали голямо влияние върху местообитанията на речния делфин. Тези дейности са повлияли на екологията на водните пътища. Човешкият риболов също застрашава вида. Прекомерният риболов е проблем, тъй като намалява снабдяването на животните с храна. Делфините също се хващат в мрежите.

Замърсяването е друга заплаха за делфина на река Амазонка. Малките операции за добив на злато причиняват замърсяване с живак и това си проправя път към делфините през хранителната верига. Речните делфини ядат много сомове, които обитават дъното на водни пътища, където живакът обикновено се натрупва.

Речните делфини на Амазонка са застрашени. Бразилският институт по околна среда и възобновяеми природни ресурси предприе мерки за защита на делфиновите видове. Те са направили незаконно рибарите да убиват делфините. The

Размножаване на делфините на река Амазонка, бебета и продължителност на живота

В Южна Америка пролетта е дъждовният сезон. По това време декара и декара тропически гори се наводняват, превръщайки се в огромно покрито с дървета море. Водата става достатъчно дълбока, за да могат речните делфини да плуват сред дърветата. Сезонът на чифтосване настъпва, когато водата се оттегли и мъжките и женските делфини са свити до речните канали. Видовете делфини са полигамни, което означава, че мъжките се чифтосват с няколко женски всяка година. Женските обаче не се чифтосват всяка година. Те се чифтосват на всеки две до три години.

Женските речни делфини са по-привлечени от мъжките, които имат по-ярък розов нюанс. За да впечатлят женските, мъжките речни делфини поразяват водата с китки треви или клони в устата си. Понякога те вдигат костенурка, за да привлекат вниманието на жена. Когато женски речен делфин забременее, тя ще носи телето от 11 до 15 месеца. Животинският вид ражда само едно теле. След като се роди бебе делфин, то ще кърми повече от година. Бебешките делфини често са дълги около 30 инча и тежат около 22 килограма. Възрастните женски делфини обикновено имат своите телета от юли до септември. След като се родят, бебетата остават близо до майките си за защита.

Половата зрялост се основава на размера на делфина. Когато женската достигне 5,5 фута дължина, тя става полово зряла. Мъжете достигат сцената, след като станат дълги 7 фута. В дивата природа речните делфини живеят средно от 12 до 18 години, но могат да живеят и до 30 години.

Население на делфините на река Амазонка

Очакваната популация на речни делфини е трудна за изчисляване, тъй като делфините живеят в отдалечени, кални води и им липсва отличителен гръбен перка, който ги прави по-лесни. Речните делфини обаче са под заплаха.

Например популацията на делфините на река Арагуай е от 600 до 1500 животни.

Вижте всички 57 животни, които започват с A

Интересни Статии