Амурски леопард

Научна класификация на Amur Leopard

царство
Анималия
Филм
Хордата
Клас
Бозайници
Поръчка
Месоядни
Семейство
Felidae
Род
Пантера
Научно наименование
Panthera pardus orientalis

Статус на опазване на амурския леопард:

Критично застрашени

Amur Leopard Местоположение:

Азия
Евразия

Факти за амурския леопард

Плячка
Елен, Говеда, зайци, дребни бозайници
Очакван размер на населението
103 към 2018г
Най-голямата заплаха
Бракониерство и загуба на местообитания
Период на бременност
90-105 дни
Среда на живот
Гори
Хищници
Човешко бракониерство и съревнование със сибирски тигри
Диета
Месояден
Среден размер на котилото
2-3 малки
начин на живот
  • Самотен
Често срещано име
Амурски леопард
Местоположение
Далечният изток на Русия
Лозунг
Амурският леопард може да е най-редката голяма котка на Земята!
Група
Бозайник

Физически характеристики на амурския леопард

Тип кожа
Коса
Продължителност на живота
10 - 15 години в диво състояние; до 20 в плен
Тегло
25 кг - 48 кг (55 lbs - 106 lbs)
Дължина
90 см - 180 см (3 фута - 6 фута) без опашката

„Амурският леопард може да е най-редката голяма котка на Земята“



Амурският леопард е изолиран подвид леопарди, оцелели по границата на Русия и Китай. Докато амурският леопард може да е най-рядката голяма котка на Земята, броят му се възстановява благодарение на невероятни усилия за опазване.



Невероятни факти за амурския леопард!

  • Амурският леопард живее в екстремни средив далечния изток на Русия и има уникални адаптации като козина, която расте значително през зимния сезон, за да я предпази от тежки условия, които могат да достигнат под -30 градуса по Целзий!
  • През 2000 г. проучване установи само 30 амурски леопарда в малка зона по границата на Русия и Китай,превръщайки амурския леопард в най-редката голяма котка на Земята.
  • Благодарение на усилията за опазване, днес се смята, че популацията на амурския леопард се е увеличила доповече от 100 индивида в дивата природа, и повече от 300 в зоологически градини по целия свят.

Научно име Amur Leopard

Научното наименование на амурския леопард еPanthera pardus orientalis. РодътПантераобхваща големи котки, вариращи от тигри, лъвове, ягуари и леопарди.Пардуспроизхожда от гръцки и означава „забелязан“, докатоориенталиссе отнася до географията, която обитават амурските леопарди, описана за първи път в Корея.



Външен вид на амурския леопард

Подобно на всички подвидове леопард, амурският леопард е покрит с маркировка „розетка“ по козината си. Оцветяването на леопардите варира в зависимост от заобикалящата ги среда и тъй като амурският леопард живее в най-северната среда от всички подвидове леопарди, през зимата козината му става по-бледа от другите подвидове. През зимата козината му също нараства с около 7 см (2,75 инча), за да изолира амурския леопард от температури в местообитанието му, които могат да достигнат -30 градуса по Целзий (-24 F).

Мъжките амурски леопарди обикновено тежат 32 до 48 кг, докато женските тежат 25 до 43 кг. Това прави амурския леопард по-малък от африканския подвид средно подвид, въпреки че Алиансът за опазване на дивите котки е регистрирал мъжки амурски леопарди, достигащи 75 кг (165 фунта).

Поведение на амурския леопард

Амурският леопард е до голяма степен самотен, с изключение на майките с техните потомци и възрастните по време на брачния сезон. Подобно на други подвидове леопард, амурският леопард ловува нощно. Капаните на камерите обаче показват, че видовете могат да бъдат по-активни от другите подвидове леопарди през светлата част на деня.



Домашен асортимент размери варират в зависимост от среда на живот , наличната храна и сезона. Докато обхватът на домовете е наблюдаван над 160 квадратни километра, основните зони, където ловят амурски леопарди, обикновено са много по-малки.

Амурски леопард Среда на живот

Днес амурските леопарди живеят в малък обсег по протежение на китайско-руската граница. Традиционно подвидът варира в цяла Корея и горната Манчжурия. Днес обаче почти цялото му население живее в руски гори на около 48 км западно от руския пристанищен град Владивосток.

През лятото температурите в този регион могат да надхвърлят 30 градуса по Целзий (90 F) и могат да паднат подотрицателен30 градуса по Целзий (-24 F) през зимата, което го прави по-екстремна среда, отколкото където живеят други леопарди. Амурските леопарди се наблюдават най-често в камерите за заснемане на по-високи височини по умерените гори в хълмовете и планините на региона.

Население на амурския леопард - колко амурски леопарда са останали?

През 2000 г. проучване на амурски леопарди установи, че само 30 индивида са останали в дивата природа, оставяйки вида критично близо до изчезване. След това проучване съгласуваните усилия на природозащитни групи и правителствата на Русия и Китай помогнаха на населението да се възстанови.

Русия създаде „Земята на леопардовия парк“, която обхваща 647 000 акра леопардови местообитания. Днес по-голямата част от леопардите живеят в границите на това защитено местообитание.

Към 2018 г. се изчислява, че най-малко 103 леопарда живеят в Русия, като по-малък брой наблюдения се случват през границите на Китай и Северна Корея.

Амурска леопардова диета и плячка

Амурският леопард е месоядно животно, което живее на диета, състояща се предимно от елени сика, сърни и други малки бозайници като катерици, гризачи и зайци. Самотен ловец, амурският леопард засажда плячката си с изблици на енергия, които включват огромна способност за скок и скорост до 35 мили в час (56 км / ч).

Подобно на други подвидове леопарди, амурският леопард може да се катери по дърветата за почивка и също така да предпазва убийствата си от други хищници и чистачи. Поради екстремната среда, в която живеят амурските леопарди, зимата се оказва по-трудна, когато има по-малко плячка и снегът затруднява леопардите да се смесват с фона си. През това време амурските леопарди ще разширят ареала си в търсене на повече налична плячка.

Амурски леопардови хищници и заплахи

Амурският леопард е изправен пред малко заплахи от хищници, освен хората, които са ловили амурски леопарди заради палтата си. Докато амурският леопард е най-добрият хищник в местообитанието им, ареалът им се припокрива със сибирския тигър.

В много региони, където териториите на тигър и леопард се припокриват, леопардите се борят с конкуренцията на друг хищник на върха. Въпреки това, изследователите, наблюдаващи растежа на популациите на сибирски тигър, не са открили неблагоприятно въздействие върху амурските леопарди.

Амурски леопард Размножаване и жизнен цикъл

Амурските леопардови женски достигат полова зрялост и за първи път могат да се размножават на около тригодишна възраст. Периодите на бременност варират от около 90-105 дни. Котилата могат да варират между 1 до 6 малки, въпреки че 2 до 3 малки са най-често срещаният размер на постелята.

Поради екстремните условия, в които живеят амурските леопарди, отнема по-дълго време за отглеждане на юноша до независимост, отколкото леопардовите подвидове в Африка. Малките могат да живеят с майка си до 24 месеца, преди да създадат собствена територия.

Амурски леопард в зоологически градини

Докато останалата популация на амурски леопарди в дивата природа остава критично ниска, приблизително 300 оцеляват в зоопаркове по целия свят.

Изберете зоологически градини, където можете лично да видите амурския леопард:

  • Зоологическата градина на Бердсли(Бриджпорт, Кънектикът): Приветства две нови амурски леопарди през март 2019 г.
  • Зоопарк в Минесота: Намира се в зоологическата градина „Руският гризли бряг“.
  • Зоопарк Санта Барбара: Дом на двама амурски леопарди, Аякс и Уайът.
  • Зоопарк Hogle(Солт Лейк Сити, Юта): Дом на Зая и нейното теле Джилин, което е родено през май 2018 г.
  • Денвър зоопарк:За първи път пристигна в зоопарка през 1989 г.!

Факти за амурския леопард

Тунел, който да помогне за спасяването на амурския леопард?

  • През 2016 г. Русия завърши 575-метров (1,886 фута) тунел, за да отклони трафика от зона, където останаха останалите популации на леопарда Амур. Русия и Китай си сътрудничат за защита на останалите популации на амурски леопард. Докато китайската страна на границата е по-гъсто населена, руското местообитание е до голяма степен необитавано. Което е помогнало на вида да се възстанови.

Амурският леопард има малки куки на езика си!

  • Амурският леопард има „зъбчета“ или малки кукички на езика си. Тези куки позволяват на леопарда да ближе костите на плячката си и да събира още повече месо.

Възстановяването на нови местообитания може да бъде в бъдещето на амурските леопарди

  • Докато дивата популация на амурските леопарди се е възстановила до над 100 индивида към 2018 г., популацията в плен остава далеч по-голяма. Специални среди като парка за дивата природа Highland в Шотландия са изградили специализирани амурски леопардови местообитания с цел създаване на популации, които могат да бъдат въведени отново в дивата природа. Повторното въвеждане на пленени амурски леопарди може да увеличи размера на местообитанието им и да продължи да увеличава генетичното разнообразие от днешните нива.
Вижте всички 57 животни, които започват с A

Интересни Статии