Мравояд

Научна класификация на мравоядите

царство
Анималия
Филум
Хордата
Клас
Бозайници
Поръчка
Xenarthra
Семейство
Myrmecophagidae
Род
Тамандуа
Научно наименование
Myrmecophaga Tridactyla

Състояние на консервация на мравояд:

Близо до заплаха

Местоположение на мравояд:

Централна Америка
Южна Америка

Факти за мравояд

Основна плячка
Мравки, термити, насекоми
Отличителна черта
Удължена муцуна и дълъг лепкав език
Среда на живот
Гори и пасища
Хищници
Puma, Snakes, Jaguar
Диета
Всеядно
Среден размер на котилото
1
начин на живот
  • Самотен
Любима храна
Мравки
Тип
Бозайник
Лозунг
Среща се в Южното полукълбо!

Физически характеристики на мравояд

Цвят
  • Кафяво
  • Сиво
  • Черен
  • Така
Тип кожа
Козина
Максимална скорост
18 mph
Продължителност на живота
9 - 20 години
Тегло
18 кг - 40 кг (40 lbs - 88 lbs)
Дължина
0.9m - 2.1m (3ft - 7ft)

'Един мравояд може да изяде до 35 000 мравки за един ден.'



Мравояд се отнася до няколко средно големи бозайници, които ядат насекоми, открити в южното полукълбо. Те са беззъби животни, което означава, че нямат зъби. Те обаче използват дългите си езици, за да ядат насекомите, които съставляват по-голямата част от диетата им. Гигантските мравояди, най-известният от четирите вида, могат да консумират до 35 000 мравки или термити за един ден. Повечето зоолози ще ви кажат: „Не се забърквайте с мравояд, защото той наистина, наистина не иска да бъде приятел“



5 невероятни факти за мравояд

  • Мравоядът иманай-дългият език на всяко животноспрямо размера на тялото му.
  • Пигмей ленивец е един от най-близките роднини на мравоядите, но общият им предшественик ена повече от 55 милиона години.
  • Краката им, които приличат на лица на панди, са част от защитното оцветяване на гигантския мравояд. Бебешките мравояди имат подобно оцветяване, коетопозволява на бебето да „изчезне“, като същевременно прави майка му да изглежда по-голяма.
  • Лапите и на четирите вида се отличават с огромни,дълги и остри ноктикоито изискват животните да ходят на кокалчетата на ръцете или китките си, за да избегнат намушкване.

Научно наименование на мравояд

Научното име на гигантския мравояд еMyrmecophaga tridactyla, което е гръцки по произход и означава трипръст мравояд. Това е животното, за което повечето хора се сещат, когато се позовават на мравояди. Други мравояди са южните тамандуи (Tamandua tetradactyla), северни мравояди (Мексиканска тамандуа) и копринени мравояди (Циклоп дидактил), най-малкото животно в това класификация . Тамандуа означава мравояд на родния език тупи и на бразилски португалски. Тетрадактила е гръцки за четири нокти. Циклоп, също от гръцки, означава катерица , докато didactylus означава двупръст.

Външен вид и поведение на мравояд

От четирите вида мравояди гигантският мравояд е най-големият, обикновено с дължина от пет до осем фута от носа до опашката, тежащ до 140 паунда. Има дълъг нос и тясна глава с малки очи и кръгли уши. Гигантските мравояди имат груба сива или кафява коса с бяло-черна ивица, простираща се по дължината на тялото. Гъстата опашка е дълга три до три фута.



Гигантските мравояди имат дълги предни нокти, под които се навиват, за да ходят. Те използват мощните си крака и нокти, за да отблъснат по-големите животни и могат да станат агресивни, когато са притиснати в ъгъла, като се изправят на задните си крака, използвайки опашките си за баланс. Те обикновено са асоциални, избягват други животни, включително други мравояди, само да се събират, за да се чифтосват.

Тези животни имат лошо зрение, затова използват изостреното си обоняние, което е 40 пъти по-мощно от хората, за да намерят храна. Гигантските мравояди имат езици, които могат да достигнат два фута, започвайки от гръдните им кости. Обърнатите назад бодливи издатини покриват езиците им, което в комбинация с лепкавата им слюнка помага за събирането на бъгове.

Северните Тамандуа са много по-малки от гигантските мравояди, дължината на тялото им варира от 1,5 фута до 2,5 фута, с опашки с размери от 1,3 фута до 2,2 фута. Тези мравояди са светлокафяви до кафяв на цвят с отчетлив, черен „V“, който се стича по гърбовете им. Тези мравояди са активни както през деня, така и през нощта, обикновено за около осемчасови участъци и прекарват около половината от времето си на дървета, много от които са кухи.



Южните тамандуи, известни също като муравери с яки, варират от 1,7 фута до 2,9 фута, с опашки с размери 1,3 фута до 1,9 фута. Някои имат силни черни петна върху тяло, което е русо, тен или кафяво. Долната страна и краят на опашката са обезкосмени и донякъде люспести. Те са предимно нощни, но от време на време са активни през деня. Мравоядите с яки прекарват голяма част от времето си, търсейки дърводобив, тъй като са някак несръчни на земята. Когато е застрашен на дърво, този мравояд може да хване клон със задни крака и опашка, използвайки мощните си предмишници за самозащита.

Понякога Тамандуа се наричат ​​„смрадли на гората“ поради способността им да детонират подобна на скункс воняща бомба от жлеза под опашката й, когато е застрашена.

Копринените мравояди определено са най-малките от видовете и тежат по-малко от половин килограм. Те са нощни същества, живеещи високо на дървета, рядко слизащи на земята. Тези животни почти приличат на малки кремчета заради копринената си козина, която прилича на семенните шушулки на дърветата Ceiba, където те основно живеят. Те са трудни за намиране в дивата природа, така че малко се знае за техните социални навици.

Местообитание на мравояд

Гигантският мравояд живее в тревните площи, горите, джунглите и долните планински райони на Централен и Южна Америка . За да процъфтяват, те се нуждаят от големи тревисти площи, които изобилстват мравки заедно с петна от гора.

Северните таманду живеят в дъждовни гори , насаждения, галерия гора и сухи савани. Те често живеят до потоци и дървета с изобилие от лозя, които често приютяват мравки и термит гнезда. Когато не са активни, те почиват в кухи дървета или дупки на други животни. В Панама , северните тамандуа често плуват между островите.

Южните тамандуи живеят в Южна Америка, вариращи от Венецуела и Троица на юг към север Аржентина , южна Бразилия и Уругвай на коти до 6500 фута. Тези мравояди също обитават близо до потоци и реки.

Население на мравояд

Броят на популациите на гигантски мравояди намалява главно поради загуба на местообитания и прекомерен лов от хората. Докладите показват, че около 5000 до 10 000 индивида са останали в природата. Според IUCN тамандуите и копринените мравояди са относително широко разпространени, но няма налични оценки на населението.

Диета за мравояд

Всички видове мравояди използват острите си нокти, за да се разкъсат в мравуняци и гнезда на насекоми. Те се хранят бързо, като размахват дългите си езици до 150 пъти в минута. Повечето гигантски мравояди и тамандуа се хранят с мравуняци или термитни могили за по-малко от 40 секунди. Тези бързи ястия имат двойно предназначение. Първо, те оставят някои от насекомите в гнездата си да се заселят отново, така че да имат непрекъснат източник на храна. На второ място, те избягват болезнени убождания от мравките, когато насекомите започнат да осъзнават опасността за гнездата си. Копринените мравояди консумират насекоми, намерени в върховете на дърветата. Южните тамандуи избягват да ядат армейски мравки и мравки, които ядат листа, тъй като тези видове имат силна химическа защита. Те също ядат мед и пчели .

Мравояд хищници и заплахи

Червеният списък на Международния съюз за опазване на природата (IUCN) официално класифицира гигантските мравояди като уязвим , тъй като те са най-застрашените бозайници в Централна Америка и са изчезнали през Гватемала , Спасителят и Уругвай. Загубата на техните пасищни местообитания е основна заплаха, тъй като производителите на захарна тръстика редовно изгарят полетата си, което в крайна сметка засяга местообитанията на мравоядите. Някои хора ги ловят за храна, докато други ги убиват, просто защото смятат, че мравоядите са вредители. В бразилския Cerrado Biome много хора са убити от пътния трафик. Пуми и ягуари са техните естествени хищници.

Проектът Iberá спаси повече от 10 осиротели мравояди и ги въведе в дивата природа в Аржентина. Природозащитниците събират данни в биома Cerrado, за да определят как пътищата влияят на тези животни с надеждата да бъдат въведени нови защити.

Северните тамандуа не се считат за застрашени. Техните естествени хищници включват ягуари , голям змии , и орли . Харпи орли , орлови ястреби и очила сови плячка на копринени мравояди. Природозащитният статус на тамандуи и копринени мравояди е посочен като най-малко загриженост .

Възпроизвеждане на мравояд и жизнен цикъл

Всички женски мравояди раждат по едно бебе, въпреки че периодът на бременност варира по видове, а понякога и по региони. Гигантските мравояди имат период на бременност около 190 дни, докато бременността на тамандуа варира от 130 до 150 дни. Копринените мравояди имат 120-дневна бременност.

Жените мравояди раждат изправени. Бебетата веднага се качват на гърба на майките си и имат пълна козина и маркировки, подобни на възрастни. Те прекарват голяма част от периода на кърмене на гърба на майките си, за да се предпазят от хищници, оставайки там, докато станат около половината от размера на майките си. Те могат да прекарат до две години с майка си и обикновено стават независими, когато женската забременее отново. Мравоядите мъже скриват тестисите си в тялото си; за техните развъдни навици се знае малко, но те могат да се размножават толкова често, колкото на всеки девет месеца. Мравоядите достигат полова зрялост между 2,5 и 4 години. Продължителността им на живот е 14 години в дивата природа и цели 26 години в плен.

Жените на Тамандуа саполиестроус, което означава, че те ще нагреят няколко пъти по време на брачния сезон, ако не се импрегнират. Чифтосването обикновено се случва през есента, с раждането през пролетта. Тези бебета също се придържат към гърба на майките си, но женската понякога ще постави бебе на безопасен клон, докато тя храни. Максималният им живот е приблизително 9 години.

Женските копринени мравояди поставят малките си в гнездо от сухи листа вътре в ствола на дървото. И двамата родители отглеждат малките, като мъжкият понякога носи бебето на гръб. Родителите изхранват потомството си чрез регургитация на полусвоени насекоми. Тези животни имат средна продължителност на живота 2,3 години.

Мравояди в зоопарка

Около 90 гигантски мравояди живеят в зоологически градини по целия свят. Размножаването се извършва целогодишно в плен, въпреки че ражданията са рядкост. The Зоопарк в Сан Диего е едно от малкото съоръжения, които имат мравояди. Първите мравояди идват от Парагвай през 1937 г., а първото раждане в зоологическата градина се случва през 1980 г. Диетата им също може да е различна, като мравоядите в плен получават специално произведена високопротеинова диета заедно с плодове и месо в допълнение към насекомите.

Както зоопаркът в Сан Диего, така и Денвър зоопарк често държат своите мравояди да не се излагат, като ги използват предимно като посланици на животни, което означава, че те се показват само за специални събития или аутрич програми.

Вижте всички 57 животни, които започват с A

Често задавани въпроси за мравояд (често задавани въпроси)

Какво яде мравоядите?

В зависимост от това къде живеят, видове мравояди са жертви на пуми, ягуари, големи змии, сови, ястреби и орли.

Яде ли мравояд мравки?

Разбира се, но те не ядат всички видове мравки. Често ще избягват видове мравки с особено силни химически сигнали.

Приятелски ли са мравоядите?

Те не са приятелски настроени, тъй като предпочитат да водят самотен начин на живот, често далеч от други мравояди. Те дори могат да бъдат безразлични към чифтосването.

Каква е разликата между мравояд и аардварк?

Въпреки че имат сходни характеристики, като диетата им с насекоми и липсата на бодливи и малко люспести участъци по кожата, те са доста различни. Океан ги разделя с мравояди, живеещи в Централна и Южна Америка и aardvarks живеещи в Африка. Те също имат различни таксономични класификации. Aardvarks са членове на ордена Tubulidentata, докато мравоядите са членове на ордена Xenarthra. Мравоядите нямат зъби, докато варварите имат.

How to say мравояд in ...
българскиГолям мравояд
КаталунскиМравоядът
ЧешкиСтрахотен мравояд
ДатскиГолям мравояд
НемскиГигантски мравояд
АнглийскиГигантски мравояд
ИспанскиMyrmecophaga tridactyla
ФинландскиГолям гребен
ФренскиТаманоар
УнгарскиГривояден мравояд
ИталианскиMyrmecophaga tridactyla
ЯпонскиOarikui
ХоландскиГигантски мравояд
АнглийскиГигантски люкове за мравки
ПолскиГигантски мравояд
ПортугалскиГигантски мравояд
ШведскиJättemyrslok
КитайскиЛакома мравка
Източници
  1. National Geographic, Достъпно тук: https://www.nationalgeographic.com/animals/mammals/g/giant-anteater/#close
  2. Кейт Хоровиц за психически конец, Достъпно тук: https://www.mentalfloss.com/article/64660/15-majestic-facts-about-anteater
  3. Морски свят, Достъпно тук: https://seaworld.org/animals/facts/mammals/giant-anteater/
  4. Националният институт за зоопарк и консервационна биология на Смитсониън, Достъпен тук: https://nationalzoo.si.edu/animals/giant-anteater
  5. Mom.com, достъпно тук: https://animals.mom.com/kinds-anteaters-3374.html
  6. Как работят нещата, достъпно тук: https://animals.howstuffworks.com/mammals/anteater-vs-aardvark.htm#:~:text=Anteaters%20are%20part%20of%20the%20order%20Pilosa%2C%20along% 20 с% 20 ленивци. & Text = Освен% 20 от% 20език% 20език% 20и имайте% 20 повече% 20fur% 20от% 20aardvarks.
  7. Зоопарк в Сан Диего, Налично тук: https://animals.sandiegozoo.org/animals/tamandua-or-lesser-anteater

Интересни Статии