Арктически заек

Научна класификация на Арктически заек

царство
Анималия
Филум
Хордата
Клас
Бозайници
Поръчка
Лагоморфа
Семейство
Leporidae
Род
Лепус
Научно наименование
Lepus Arcticus

Статус на опазване на арктически заек:

Най-малкото притеснение

Местоположение на Arctic Hare:

Северна Америка

Факти за арктически заек

Основна плячка
Трева, върба, цветя
Отличителна черта
Дебела козина, която променя цвета си със сезоните
Среда на живот
Тундра и скалисти райони
Хищници
Снежна бухал, лисица, вълк
Диета
Тревопасен
Среден размер на котилото
6
начин на живот
  • Стадо
Любима храна
Трева
Тип
Бозайник
Лозунг
Яде плодове, намерени в снега!

Физически характеристики на арктически заек

Цвят
  • Сиво
  • Бял
Тип кожа
Козина
Максимална скорост
40 mph
Продължителност на живота
3 - 8 години
Тегло
4 кг - 5 кг (9 lbs - 12 lbs)
Дължина
48 см - 67 см (19 инча - 26 инча)

Арктическите зайци могат да се движат до 40 мили в час!




Арктическият заек е най-големият от всички заеци в Северна Америка. Той има дълги нокти на четирите крака, но тези на задните му крака са особено дълги, за да позволи да се копае в пълен лед и сняг, когато тече и да се направи дупка за подслон. Той също така е в състояние да скача на задните си крака по начина, по който го прави кенгуруто, движейки се със скорост до 30 мили в час (48,3 км / ч), докато скача. Когато бягат с всички четири крака по земята, те могат да достигнат 40 мили в час (64,4 км / ч). Кафяви или синьо-сиви през лятото, арктическите зайци побеляват през зимата, за да им помогнат да се маскират в снега. В най-северните части на ареала им те са бели през цялата година.



3 факти за арктически заек

• Арктически заек може да скача като кенгуру, използвайки само задните си крака, за да го задвижва.

• Арктическите зайци не само ядат растения, но също така са били забелязвани да ядат риба и месо.

• Арктическите зайци често живеят сами, но понякога се събират на големи групи, състоящи се от няколкостотин животни.

Арктически заек Научно наименование

Научното наименование на арктическия заек еLepus arcticus. Думата 'Лепус”Идва от латинската дума за заек, докато“арктикус'Се отнася до естественото местообитание на тези зайци, Арктика. Понякога го наричат ​​и „полярен заек“.

Семейството на арктическите зайци съдържа четири подвида:

• Лепус аркт. арктикус

• Лепус аркт. банксии

• Заешка аркта. groealandicus

• Лепус аркт. монстрабилис



Външен вид и поведение на арктически заек

Арктическите зайци, заедно с други членове на семейство зайци, често се бъркат със зайци, но двата вида, макар и роднински, са различни животни. Зайците обикновено имат по-дълги уши и по-дълги задни крака от зайците. Опашката на заек също е по-дълга. В случая на арктическия заек, ушите му всъщност са по-къси от другите видове зайци, което му помага да запази топлината в студения климат, в който живее.

В голяма част от ареала си, арктическият заек е кафеникаво-сив или синкав, но горната му козина става бяла с наближаването на зимата, въпреки че козината на корема му остава малко по-тъмна. Тази промяна помага да се скрие от хищници през различни сезони. Арктическите зайци, живеещи в далечния север, обикновено са бели през цялата година, тъй като средата им най-често е снежна. Самите върхове на ушите им винаги са черни.

Арктически заек е с дължина от 43 до 70 см от 17 до 25 инча и тежи между 3 и 5 кг от 6,5 до 11 паунда. Това е приблизително със същия размер като котката. Голям арктически заек обаче може да стане доста по-голям и да тежи 7 килограма, приблизително със същия размер като малко куче като Lhasa Apso или миниатюрен шнауцер. Средният арктически заек е толкова висок колкото коленете на възрастен човек, макар че ушите му обикновено достигат малко по-високо от това.

Въпреки че арктическите зайци често са усамотени и живеят сами през по-голямата част от времето, те също понякога ще се събират заедно на групи от около шест до няколкостотин животни, сгушени заедно за топлина в суровия студ на арктическата зима. Такива групи се означават с няколко различни имена, включително пух, лента, обвивка или уорън.

Зайците обикновено са много срамежливи, необходима техника за оцеляване, тъй като ги ловят много различни хищници. Въпреки че те ще се опитат да изпреварят хищник, ако е необходимо, те могат да изберат да седят неподвижно, така че хищниците да не ги забележат. Арктическите зайци също могат да седят високи на задните си крака, да сканират 360 градуса от заобикалящата ги среда за хищници и да се крият, ако забележат такъв.

Арктически заек, седнал на земята

Местообитание на Арктически заек

Арктическите зайци живеят в най-северните части на Северноамериканския континент. Те се простират в голяма част от Северна Канада, Северна Гренландия, Канадските Арктически острови, Нюфаундленд и Лабрадор. Те процъфтяват в безлесната тундра, намираща се в тези райони и не се възпират от силния студ, открит по тези места през по-голямата част от годината.

Телата им са направени да издържат на ниските температури на Арктика. Тези зайци имат къси уши, за да им помогнат да запазят топлината. Те също имат дебела козина, компактни тела, малки носове и висок процент телесни мазнини, които им помагат да оцеляват при много ниски температури.

Диета на арктически заек

Арктическите зайци се считат за всеядни, тъй като диетата им обикновено се състои изключително от растения, но от време на време се смесват други източници на храна. Нормалната им храна включва мъх, лишеи и дървесни растения от всякакъв вид. В зависимост от сезона те също ще консумират плодове, пъпки, корени, листа и кора.

В допълнение към растенията са наблюдавани арктически зайци, които ядат риба и съдържанието на стомаха на мъртви животни като северни елени. Тъй като арктическата тундра може да бъде изключително сурова среда, тази диетична адаптация носи полза на заека, като насърчава оцеляването чрез опортюнистично хранене.

С най-дългите и най-правите резци в семейството на зайците, арктическите зайци също могат да хващат растения, растящи на неудобни места, например между скали, което им позволява да намират храна там, където други животни могат да умрат от глад. През зимата те също ще копаят в снега, за да намерят храна.



Арктически заешки хищници и заплахи

Арктическият заек е важен хранителен продукт за почти всеки хищник, който съществува в северната част на северноамериканския континент. Без тях много месоядни животни не биха могли да оцелеят. Някои от хищниците на арктически заек включват полярна лисица , червената лисица, сивият вълк, хермелините, снежните сови и канадския рис.

Хората също са традиционен хищник на това животно. Много хора, които живеят на територията на арктически заек, зависят от това да ги ловят за храна и козина, които хората правят от различни видове дрехи. Тези зайци понякога са единствената храна, достъпна за индианците, живеещи в далечния север.

Суровото време също може да представлява заплаха за арктическия заек, тъй като може да бъде трудно да оцелее в лютото студено зимно време. Това е особено вярно, ако заешките източници на храна са заровени под дълбок сняг. Зайците могат да се скупчат за топлина, но ако не успеят да намерят храна, в крайна сметка ще умрат от глад

Размножаване на арктически заек, бебета и продължителност на живота

Арктическите зайци се чифтосват през април или май. Въпреки че тези зайци често се обединяват в големи групи за хранене и за топлина, по време на размножителния сезон те се отделят един от друг и създават отделни територии. През това време мъжките, наречени долари, могат да прескочат женските, известни както го прави, като мъжкият буквално поставя лапи върху гърба на женската и участва в нещо като боксов мач с други мъже, както той твърди, че има половинка.

В крайна сметка всеки заек има свое място, въпреки че не е необичайно един мъж да има повече от една женска, за да се размножава на негова територия. В този момент всяка от женските създава гнездо, обикновено в защитена депресия до скала или зад храст. Тя ще облицова това място със слой трева и след това ще добави покритие от собствената си коса, за да направи гнездото меко и топло.

Женската ражда едно котило от две до осем бебета веднъж годишно, обикновено някъде от края на месец май до юли, макар че в най-северните части на заешката територия бебетата могат да се родят малко по-късно. За разлика от зайчетата, които се раждат голи и слепи, бебетата от арктически заек се раждат с пълна козина и отворени очи. Те могат да скочат в рамките на няколко минути след раждането. Това им помага да избягат от хищници от много ранна възраст.

Майката остава с бебетата си, наречени леверети, непрекъснато през първите няколко дни, но след това малките са оставени на себе си все по-често, докато майка им се впуска в търсене на храна. Леверите започват да напускат гнездото, когато са на възраст около две до три седмици, но ще се върнат, когато дойде време за кърмене. Бебетата стават независими бързо и на възраст от осем до девет седмици те са напълно отбити и сами. Те могат да се размножават и да имат собствени бебета през следващото лято.

Не е сигурно колко дълго могат да живеят арктическите зайци, тъй като никога не е било точно измерено. Смята се, че животът им е около пет години в дивата природа. Те не се справят добре, ако са отгледани в плен и живеят само около осемнадесет месеца, когато са държани от хората. Никой не знае защо не живеят толкова дълго в плен, тъй като такива условия често помагат на животните, като осигуряват изобилие от храна и липса на хищници, но е вероятно стресът от държането им в изкуствени условия да съкрати естествения им живот.

Население на арктически заек

Арктическите зайци не се считат за застрашени и са посочени като „ Най-малкото притеснение ”(LC) от Международния съюз за опазване на природата (IUCN), организация, която проследява състоянието на популацията на всички животни. Въпреки че няма точен брой по отношение на броя на арктическите зайци, живеещи в дивата природа, тяхната популация съществува в голям брой в Северна Америка и изглежда стабилна. Няма причина да се смята, че тези животни са застрашени от изчезване по всяко време в обозримо бъдеще.

Вижте всички 57 животни, които започват с A

Интересни Статии