Арктически вълк

Научна класификация на Arctic Wolf

царство
Анималия
Филум
Хордата
Клас
Бозайници
Поръчка
Месоядни
Семейство
Canidae
Род
Canis
Научно наименование
Canus Lupus Arcticus

Статус на запазване на арктически вълк:

Най-малкото притеснение

Местоположение на Arctic Wolf:

Северна Америка

Факти за арктически вълк

Основна плячка
Елен, Лос, Лос
Среда на живот
Тревни равнини и тундрови гори
Хищници
Човек
Диета
Месояден
Среден размер на котилото
4
начин на живот
  • Опаковка
Любима храна
Елен
Тип
Бозайник
Лозунг
Невероятно гъвкав и адаптивен!

Физически характеристики на арктически вълк

Цвят
  • Сиво
  • Бял
Тип кожа
Козина
Максимална скорост
46 mph
Продължителност на живота
7 - 10 години
Тегло
25 кг - 40 кг (55 lbs - 88 lbs)
Дължина
60 см - 91 см (24 инча - 36 инча)

„Арктическият вълк прави своя дом на места, където температурата може да спадне доста под нулата.“



Арктическите вълци живеят в Гренландия, Аляска, Исландия и Канада. Но тези вълци живеят в пещери, а не в бърлоги като другите видове вълци. Късите им носове и малките уши помагат да се поддържа телесната топлина върху тундрата. Територията, пътувана от арктически вълк, може да достигне до стотици мили.



Основни факти за Арктически вълк

• Тези вълци пътуват на групи или глутници от около шест

• Живеят около 7 години в дивата природа

• Те имат дебела, бяла козина, която е изолирана срещу много ниски температури

• Вълчите кученца се раждат със сини ириси, които с напредването на възрастта се превръщат в жълто / златни

Научно наименование на Арктически вълк

Арктическият вълк е общото име на този бозайник, въпреки че понякога се нарича полярен или бял вълк. Научното му име е Canis Lupus Arctos. Принадлежи към семейство Canidae и неговият клас е Mammalia. Научното му име Canis означава куче, докато лупусът означава вълк. Думата Arctos се отнася до полярна област. Арктическият вълк няма подвид, но е близък роднина на сивия вълк.



Външен вид и поведение на арктически вълк

Възрастен арктически вълк може да тежи между 70 и 125 килограма. 70-килограмов вълк е равен на теглото на 4 възрастни дакела. Те варират между 2 и 3 фута височина и могат да бъдат дълги до 5 фута, включително опашката им. Помислете за средното коледно дърво. Тялото на арктически вълк е около три четвърти по-дълго от това дърво.

Бялата или понякога сивкава козина на този вълк има два слоя. Горният слой става по-дебел, тъй като температурата спада в тундрата. Слоят козина, най-близък до кожата на вълка, е водоустойчив. Водоустойчивият слой козина помага на този вълк да остане сух и да поддържа телесната си топлина при минусови температури.

Заедно с изолираните си кожени палта, арктическите вълци имат лапи с дебели подложки, позволяващи им да ходят по замръзнала земя. Освен това тези подложки им осигуряват сцепление върху хлъзгавите повърхности, по които вървят и тичат. Арктическите вълци тичат, докато ловят мускоксен или друга плячка. Най-бързата регистрирана скорост на арктически вълк е 46 mph.

Може да мислите за вълк като за самотно животно, но арктическите вълци пътуват в глутница от шест или повече. Тези вълци живеят в невероятно студен климат, така че рядко срещат хора. Обикновено хората не искат да пътуват до тези студени места! Те не са агресивни животни, освен ако не защитават територията си от вълк или друго животно.

Арктически вълк, стоящ в тревата

Местообитание на Арктически вълк

Арктическите вълци живеят в Северна Канада, Гренландия, Аляска и Исландия. Те живеят в тях Арктически региони целогодишно. Освен това тези региони имат тъмни периоди, които продължават около 5 месеца. И така, арктическите вълци са се приспособили да живеят както на тъмно, така и на студ. Вместо да живеят в бърлоги в земята, арктическите вълци живеят в пещери или търсят подслон в откровените скали. Земята в тези арктически райони винаги е замръзнала, което им прави невъзможно да копаят традиционни бърлоги.

Диета на арктически вълк

Какво ядат арктическите вълци? Арктически вълци ядат арктически зайци, карибу , леминги и мускоксен. Арктическият вълк е по-малък от близкия си роднина, сивия вълк. И така, може би се чудите как един арктически вълк може да ловува и убива големи бозайници. Отговорът е: Те не ловуват сами. Глутница вълци ще работят заедно, за да отделят слаб член на стадо карибу или мускоксен, който да заловят. Голям бозайник ще бъде изяден от глутница вълци в продължение на около седмица. Арктическият вълк е в състояние да изяде около 20 килограма животинско месо за един период на хранене. Помислете за 20 килограма месо като тегло, колкото теглото на две големи галонови кутии с боя.



Арктически вълк Хищници и заплахи

Полярните мечки са единствените животински хищници на арктическите вълци. Ако младо вълче излезе от пещерата, то може да бъде убито от мечка или друг вълк. Когато хората се осмеляват да живеят там, където живеят арктическите вълци, те представляват заплаха и за тях.

Арктическият вълк може да оцелее 4 или 5 месеца, без да яде. Може да оцелее с мазнини, складирани в тялото му. Но в крайна сметка трябва да има храна, за да оцелее в този суров климат. Ако вълкът е в отслабено състояние поради глад, той може да бъде нападнат от други вълци.

Официалният природозащитен статус на арктическия вълк е: Най-малкото притеснение . Тъй като живеят в толкова сурова среда, те не са застрашени или застрашени от ловци и местообитанието им не е изложено на риск.

Размножаване, бебета и продължителност на живота

В глутница арктически вълци само алфата на глутницата ще се чифтосва с бета женската. Известно е, че арктическите вълци остават с един партньор. Това помага да се контролира броят на вълчетата, наричани още птенци, така че ще има достатъчно храна за тях. Периодът на бременност е 63 дни и майката ражда на живо 2 до 3 вълчета. Новородените малки имат тъмна козина и сини ириси, които с напредването на възрастта се променят в жълти. Те раждат около 3 до 4 килограма, когато се родят, но бързо започват да качват повече. Арктическите вълци раждат по-късно през месец май и понякога в началото на юни. Това е различно от сивите вълци. Сивите вълци раждат през месец април и обикновено имат от 4 до 5 малки в кучилото.

Те се раждат със затворени очи и уши, но са в състояние да виждат и чуват в рамките на около 12 до 14 дни. Кученцата могат да пълзят малко, особено когато искат да кърмят от майка си. След няколко седмици малките започват да хапят малки парченца сдъвкана храна, донесена им от майка им.

Кученцата арктически вълци остават в пещерата или бърлогата с майка си за около 6 седмици. След 6 седмици те се включват в заниманията с глутницата и са пълнолетни възрастни до 8 месеца. Като цяло, порасналите малки остават с една и съща опаковка в продължение на години.

Средната продължителност на живота на мъжките и женските арктически вълци е около 7 години в дивата природа и 20 години в плен. Една от най-честите причини за ранната смърт на арктически вълк е липсата на налична храна в суровия климат. Може да има ограничено количество храна и това да се приема от алфа мъжкия и бета женския в пакет. Друга причина за ранна смърт е нараняването. Арктически вълк може да бъде наранен по време на лов и нараняването може да се зарази. Въпреки че няма регистрирана възраст за най-стария арктически вълк, най-старият известен вълк в света е канадският вълк на име Мади. Тя е на 19 години и е израснала в светилище за вълци.

Население

Популацията на арктически вълци е около 200 000. Те не се считат за застрашен вид и официално са посочени като Най-малкото притеснение. Основната причина, поради която арктическите вълци не са застрашени, е, че живеят в замръзналата тундра, където много малко хора пътуват и където много малко други животни могат да оцелеят. Една от най-големите популации на тези вълци се среща в северната част на Аляска.

Вижте всички 57 животни, които започват с A

Интересни Статии