Язовец

Научна класификация на язовец

царство
Анималия
Филум
Хордата
Клас
Бозайници
Поръчка
Месоядни
Семейство
Mustelidae
Род
Taxidiinae
Научно наименование
Taxidea Taxus

Статус на опазване на язовец:

Близо до заплаха

Местоположение на язовец:

Европа

Факти за язовец

Основна плячка
Червеи, корени, плодове
Отличителна черта
Плоско тяло и дълги нокти
Среда на живот
Горски масиви и живи плетове
Хищници
Човек, орел, диви котки
Диета
Всеядно
Среден размер на котилото
3
начин на живот
  • Самотен
Любима храна
Червеи
Тип
Бозайник
Лозунг
Може да достигне скорост от 30 км / ч!

Язовец Физически характеристики

Цвят
  • Кафяво
  • Черен
  • Бял
Тип кожа
Козина
Максимална скорост
18 mph
Продължителност на живота
4 - 10 години
Тегло
11 кг - 14 кг (24 lbs - 30 lbs)
Дължина
40 см - 75 см (16 инча - 29 инча)

Барсуците са особено чисти животни, които изграждат общи тоалетни далеч от мястото, където живеят и спят.



Барсуците са средно големи бозайници с дълги, ниски тела и широки крака, които имат удължени нокти. Животните имат настръхнала коса, която варира в цвят от черен до кафяв, както и златен и дори бял. Барсуците са свързани с видри , порове, росомахи, норки и невестулки. Бозайниците са нощни и въпреки че много от тях са социални, някои може да са самотници. Язовецът е държавното животно на Уисконсин.



5 факти за язовец

• Язовиците спят през деня

• Има 11 различни вида язовец

• Младите язовци напускат дупката, когато са на възраст около 6 месеца

• Барсуците са част от семейството на невестулките

• Барсуците имат малко естествени хищници

Язовец научно име

Научното наименование на язовец е Taxidea Taxus и е включено в семейство Mustelidae и е от класа Mammalia. Подсемействата на язовец са Helictidinae, Melinae, Mellivorinae и Taxideinae. Изследователите са класифицирали 11 вида язовец, които са групирани в три вида. Това са Melinae, или евразийски язовец, Mellivorinae, или меден язовец, и Taxideinae или американски язовец.

Името „язовец“ произлиза от думата от 16 век от рода. Първоначално името се отнася до европейския язовец, който е животното, което има бял белег на челото си. Bauson е остаряло име на животното. Брок е друго старо име за животинския вид, но едва ли някога се използва.

През годините язовците са имали редица главни роли в британската литература. Например авторът Кенет Греъм включи герой на име „Mr. Язовец “във„ Вятърът в върбите “. C.S.Lewis добави една в „Хрониките на Нарния“, а Беатрикс Потър представи язовец на име „Томи Брок“ в книгата си „The Tale of Mr. Tod“.



Външен вид и поведение на язовец

Северноамериканският язовец се отличава с къси, корави крака, мускулесто тяло и къса врата. Главата на животното е широка и плоска. Барсуците също имат опашка. Те са склонни да имат сиви цветни палта, по-тъмни лица и бяла ивица, която минава от гърбовете им до носа. Животинският тип е с размери около 9 инча и е дълъг от около 16 инча до 29 инча. Опашката на язовец ще варира по размер от около 4 инча до 6 инча дълга или около една трета от размера на актьора Дани ДеВито. Те тежат от 20 паунда до 24 паунда. Долната челюст на язовеца се произнася от горната му челюст. Това означава, че по същество е невъзможно да се измести челюстта на животното, което му позволява да поддържа стабилно задържане на плячката си. Позиционирането на челюстта обаче ограничава движението. Язовецът може да отвори и затвори устата си или да го измести от едната страна на другата.

Барсуците са предимно нощни, а през зимата прекарват по-голямата част от времето си под земята. През това време те постят. За да оцелее дълги периоди, без да яде, животното натрупва доста мазнини късно през лятото и към есента.

Всяко семейство язовец има тенденция да се държи уникално, но всички видове язовци живеят под земята. Някои живеят заедно в кланове, известни като cete. Те варират по размер от две животни до 15. Язовиците имат способността да тичат, достигайки скорост от 16 мили в час до 19 мили в час за кратки изблици. Животните са добри катерачи и могат да плуват.

Барсуците са известни със своята свирепост. Ако възрастен женски язовец има бебета, които да защитава, тя ще ги пази агресивно. Има сведения за язовци, които се бият с глутници кучета и нападат много по-големи животни от себе си като мечки и вълци. Барсуците могат да проявят агресия към хората, ако се чувстват застрашени. Животното може да достави болезнена захапка, за да се предпази.

Животинският вид е териториален и те ще защитят територии с размери около 3 до 4 квадратни мили. Размерът на територията на язовец обикновено зависи от това колко обилна е храната. Барсуците са изключително чисти животни, които не се изхождат в дупките си. Всъщност те изграждат плитки ями далеч от дома си за тази цел. Язовиците също не носят храна в дупките си.

Изглед на профил на язовец, седнал в мръсотия.

Местообитание на язовец

Американските язовири обикновено живеят в пасищни райони, както и в открити полета, които имат характеристики на пасища. Те живеят в паркове, във ферми и в пространства, свободни от дървета. Язовиците правят домовете си в райони, които включват здравословно снабдяване с гризачи. Може да ги срещнете в планински ливади, горски поляни и блата. Те са открити и в горещи пустинни среди и гъсти райони. Хората са се сблъсквали с язовци на височини до 12 000 фута, но животното предпочита да живее на по-ниски височини.

В Калифорния язовците живеят в земеделски райони и на открити пространства. Освен това правят домовете си в регионални, държавни и национални паркове. Барсуците, които живеят в Аризона, обикновено живеят в полупустинните пасища и храсталаци. В Онтарио те живеят в далечната югозападна страна на провинцията.

Използването на домашното място от животното зависи от сезона и от това дали е мъжки или женски язовец. Съществата използват по-често някои зони от дома си в зависимост от различните сезони. Площите, които те използват, също се основават на плячката, с която разполагат. Мъжкия язовец обикновено има по-големи домашни пространства от женския.

Животинският вид се нуждае от подслон за сън, защита от стихиите, прикриване и раждане. Барсуците често увеличават размера на a суслик дупка или на дупка, направена от друго животно за собствена употреба. Когато язовец изгради или присвои дупка на друго животно, това може да се нарече уреждане. Бърлотите на животните варират по размер от около 4 фута до 10 фута дълбочина и от 4 фута до 6 фута широчина. Женските язовци могат да образуват две до четири дупки в близост до свързващ тунел за подслон и защита на бебетата си. Често срещан признак на барсук е вакуумираната почва в предната част на входа на дупката. Ако го погледнете отдалеч, ще видите подобен на могила дупчив покрив с жилищното пространство отдолу.

През лятото и есента язовците варират по-често. Също така, според моделите на ровене, животните могат да копаят от една до три дупки от дупки за плячка всеки ден. Язовецът ще ги използва от един ден до седмица, преди да ги изостави временно и да се върне при тях по-късно. Други диви животни могат да се възползват от тези празни дупки на язовец. Ако плячката е в изобилие, тогава язовците ще използват дупки отново, особено през есента. Понякога животните остават в тези бърлоги за няколко дни. Когато настъпи зимата, язовците ще се затрупат в дупка през по-голямата част от сезона.

Барсуците имат различни видове сетове. Основната им обаче е най-голямата. Те могат да бъдат на няколкостотин години. Те могат да имат и няколкостотин входа.

Язовец диета

Барсуците са всеядни животни, които плячкосват главно джобни суслици , прерийни кучета, земя катерици и бенки . Ядат и елени мишки и полевки заедно с змии . Американският язовец е основен хищник на змиите и дори ще го последва гърмящи змии . Язовците също могат да вечерят на земно гнездене птици като банковата лястовица или пясъчния мартин. Те ще ядат гущери , риба и насекоми . Животното ще яде някои растителни храни като зелен фасул, царевица, гъби и слънчогледови семки. Известно е, че барсуците изпитват алкохолно опиянение от яденето на изгнили плодове.



Язовец хищници и заплахи

Барсуците са агресивни същества, което означава, че животните имат само няколко естествени хищници. Те включват койоти , bobcats , златен орли и мечки . Изследванията показват, че пуми ловете ги най-много. Хората ги хващат в капана си. Барсукова козина се използва за четки за боя и четки за бръснене.

Хората също ги ловуват в редица страни. Всъщност, Дакел кучешка порода съществува, защото хората са ги отглеждали за лов на язовци. В миналото стръвта е била популярна в Англия. За щастие, противопоставянето на спорта доведе до приемането на Закона за жестокостта към животните от 1835 г. в допълнение към Закона за защита на язовците от 1992 г. За допълнителна защита страната прие Закона за лова от 2004 г.

Във Великобритания хората ядоха язовци по време на Втората световна война. Ранните американски заселници и индианците също ги изядоха. Днес европейските язовци умират от глад и туберкулоза, но повече от тях са убити от превозни средства, отколкото по друг начин.

Възпроизвеждане на язовец, бебета и продължителност на живота

Сезонът на чифтосване обикновено е в началото на пролетта или към края на лятото. Животните често ще се чифтосват близо до дупките или във входа. Язовците изпитват забавено имплантиране. Ранните ембриони се имплантират в края на декември или първата седмица или две януари. След като забременее, женски язовец ще изкопае родилна бърлога, която ще използва продължително време. Бебетата се раждат след 8 седмици до 10 седмици и това обикновено се случва в края на април или през първата част на май. Тези малки са с мека, сива козина и са внимателни и срамежливи. След раждането на бебетата женският язовец може да премести кучилото си, за да търси храна в други райони. Родовата бърлога обикновено е по-голяма и по-сложна от обикновената барсукова бърлога.

Мъжки европейски язовец се наричат ​​нерези, докато женските свине. Бебетата са известни като малки. В Северна Америка бебетата-язовци се наричат ​​комплекти. Мъжете и жените са термините, използвани за възрастни язовци в Северна Америка. Женските язовци раждат от едно до пет малки. Жените язовци се грижат сами за своето постеля, а бебетата ще останат в дупката, докато навършат около 8 седмици. След като бебетата язковци са на възраст около 4 месеца, те могат да ловуват собствената си храна. На 6 месеца млади язовци напускат дупката на майка си.

В дивата природа средната продължителност на живота на язовците е от 4 до 10 години. Те могат да живеят до 14 години. Когато животните са в плен, те могат да доживеят до 26 години.

Язовец Население

Международният съюз за опазване на природата съобщава, че повечето видове язовири не се считат за застрашени или застрашени. Населението на американския язовец е няколкостотин хиляди. Обаче свинският язовец е близо до застрашен защото популацията на животното е намаляла с малко под 30% в рамките на три поколения. Видът е силно застрашен в Китай, Виетнам, Лаос и Мианмар. В Англия и Уелс популацията е около 485 000, което означава, че в момента видът не е в опасност.

Вижте всички 74 животни, които започват с B

Интересни Статии