Синя сойка

Научна класификация на Blue Jay

царство
Анималия
Филм
Хордата
Клас
Птици
Поръчка
Passeriformes
Семейство
Corvidae
Род
Цианоцита
Научно наименование
Cyanocitta cristata

Статус на запазване на Blue Jay:

Най-малкото притеснение

Blue Jay Местоположение:

Северна Америка

Blue Jay Fun Fact:

Сините сойки търкат мравки по перото си, за да премахнат вредните киселини

Факти за Blue Jay

Плячка
Скакалци, гъсеници, бръмбари
Име на младите
Птенчета
Забавен факт
Сините сойки търкат мравки по перото си, за да премахнат вредните киселини
Очакван размер на населението
13 милиона
Най-голямата заплаха
Хищници и сблъсък с изкуствени конструкции
Най-отличителна черта
“Jay-jay” звучи по време на комуникация и яркосини пера
Период на бременност
16 до 18 дни
Размер на котилото
Две до седем птенца
Среда на живот
Ниски горски площи, дъбови и букови дървета, градски паркове, жилищни райони
Хищници
Котки, ястреби, сови, змии, миещи мечки
Диета
Всеядно
начин на живот
  • Дневни
  • Общителен
Любима храна
Ядки, семена, жълъди, скакалци, гъсеници, бръмбари, яйца, птенца
Често срещано име
Синя сойка
Брой видове
3
Местоположение
Северна Америка, Южна Канада
Група
Парти / група

Физически характеристики на Blue Jay

Цвят
  • Син
Тип кожа
Пера
Максимална скорост
25 mph
Продължителност на живота
Средно 7 години
Тегло
2,7 до 3,5 унции
Височина
9 до 12 инча
Дължина
9 до 12 инча
Възраст на полова зрялост
Една година
Възраст на отбиването
На възраст от 17 до 21 дни

Уникалната личност на Blue Jay и афинитетът да използва собственото си име като птичи зов са част от това, което прави Blue Jay толкова изразителен.



Марк Твен, фен на красивата и елегантна синя сойка, веднъж каза: „Има сойка повече от всяко друго същество. Можете да наречете сойка птица. Е, така е, до известна степен, защото има перушини върху него и може би не принадлежи към никоя църква, но иначе е също толкова човек, колкото ние с теб. '



Вълчешка птица, синята сойка е родом от Северна Америка и може да бъде намерена и през източните и централните части на Съединените щати. Известно е дори, че някои от популациите на тази птица са мигриращи. Известно е, че тези птици са обитатели на горите и са силно приспособими, както и интелигентни по природа. Известно е, че могат да имитират ястребови разговори и са особено известни със своето обаждане „сойка сойка“.

Пет невероятни факта за Blue Jay!

  • Тези птици носят кафяв пигмент в перата си. Те обаче са сини.
  • Известно е, че тези птици търкат мравки по перата си.
  • Сините крикове също събират чипове за боя.
  • Те могат да имитират ястребови обаждания.
  • Известно е, че се превръщат в по-шумни, когато настъпи есента и се успокояват през пролетните и летните месеци.

Научно име Blue Jay

Синята сойка носи научното име Cyanocitta cristata и принадлежи към семейство Corvidae. Произхожда от класа на Авес и царството Анималия. Те получават името си синя „сойка“ от шумовете, за които е известно, че издават точно този звук.



Има няколко подвида сини сойки - Cyanocitta cristata cyanotephra, Cyanocitta cristata bromia, Cyanocitta cristata и Cyanocitta cristata semplei. Cyanocitta cristata cyanotephra се среща предимно в югоизточната част на САЩ в Небраска, Канзас, Оклахома и някои части на Уайоминг и Тексас. Cyanocitta cristata bromia се среща в части от централната част на Съединените щати, въпреки че се среща и в южната част на Канада. Докато Cyanocitta cristata cristata е роден в източната част на Съединените щати, Cyanocitta cristata semplei се намира изключително в Южна Флорида.

Символика на синя сойка

Символиката на синята сойка е жизненост, интелект и яснота. Те са известни като пойни птици, които обичат да пеят в свободното си време и тяхното творчество също е добре известно. Тези птици често се използват като тотем, но не притежават съвсем символиката, която птиците от Стария свят имат, тъй като са местни в северното полукълбо. И все пак в племената Sioux, Chinooks и Coast Salish той е намерил дом в много митове и истории.

Европейският фолклор има специално място и за сините сойки. Много хора вярват, че птицата е сложна, имитирайки други същества и запазвайки тайното местоположение на собственото си гнездо. Една история, разказана както от европейци, така и от американци, предполага, че първоначалната синя сойка е била много по-голяма от птицата, позната днес. Както се казва в легендата, големият Джей някога е бил държан в плен от хора, които са го използвали, за да им помагат да орат земите си. За да избегне някога да бъде в плен и поробване отново, птицата призова Великия дух да го направи частица от неговия размер. Твърди се, че детайлите на гърдите му са останките от белезите, които е получил, докато оре за хора.



Те също са свързани с Големи дъбови дървета заради посяването, което извършват, което кара много келтски хора да ги възприемат като прерадена душа на друидите. Като духовно животно, синята сойка означава дълголетие във връзките, независимо дали са от романтичен или платоничен характер. Може би това се дължи на техните моногамни навици.

Външен вид и поведение на Blue Jay

Както подсказва името, тази птица е синя. Цветът обаче идва от кафяв пигмент, който присъства в перата им. Височината на птицата е около 9 до 12 инча и тежи само около 2,5 - 3,5 унции.

Върхът на главата му е син, докато цветът на козината се променя на сив или бял към гърлото на птицата и това сиво или бяло палто продължава към гърдите и по-нататък към корема. Гребенът на главата му е сивосин, а птицата има черно-бял бард на опашката и крилата си - което го прави уникално различим. Черна лента, която прилича на огърлица, минава през долната част на гърлото.

По отношение на поведението синята сойка е известна като агресивно същество и е териториална птица. Тези птици не се свенят да атакуват евентуални натрапници или хищници, от които усещат опасност. Въпреки че са агресивни, те са социални и обикновено съществуват в групи.

Известно е също, че тази птица е много гласовита и често издава различни звуци в името на комуникацията. Той е особено известен със своя шум „сойка-сойка“, което също му дава името. Някои други звуци, които тази птица издава, включват ръмжене, бърборене и свирки.

Синята сойка в полет през зимата
Синята сойка в полет през зимата

Местообитание на Blue Jay

Тези птици се срещат най-често в източните и централните части на Северна Америка. Известно е обаче, че те разширяват обхвата си на северозапад. Те също предпочитат иглолистни гори и може да се намери и в южна Канада, освен в частите на Съединените щати.

Обикновено сините сойки се срещат в ниски горски райони и тази птица обича да живее в букови и дъбови дървета. Те могат редовно да бъдат намерени в градските паркове и могат да бъдат лесно разпознаваеми, тъй като са едни от най-цветните и най-силните птици и обикновено е много малко вероятно да им липсват. то. Също така е много често птиците да се забелязват в силно жилищни райони.

Диета на Blue Jay

Известно е, че до голяма степен е вегетарианско, диетата на тези птици обикновено се храни с ядки, жълъди и семена. Диетата им обаче включва също бръмбари, скакалци и гъсеници. Освен това тези птици също са известни с това, че ядат яйца и птенца. Това ги прави всеядни.

Blue Jay Predators и заплахи

Както всяко друго животно или птица, тези птици са важна част от екосистемата. Няколко хищници от семейството на птиците дори представляват заплаха за съществуването на синята сойка. Някои от тях включват соколи , ястреби и сови.
Врани, котки , катерици , миещи мечки , а други птици ще се хранят с птенцата или бебетата сини сойки, което е практика, за която сините сойки са станали скандални.
Други опасности, от които са застрашени сините сойки, са изкуствени структури, с които тези птици могат да се сблъскат. Междувременно някои вирусни и бактериални заболявания също могат да бъдат причина за смъртта на тези птици. The IUCN обаче е поставил тези птици в категорията „най-малко загрижени“.

Възпроизвеждане на Blue Jay и жизнен цикъл

Известно е, че сините сойки са птици, които за двойки, които се чифтосват за цял живот, докато умрат и показват примерни умения за партньорство при отглеждането на своите гнезда. Женските сойки обикновено избират мъжките партньори, с които да се чифтосват. Процесът започва около края на зимата.

След зачеването на бебето двойката започва да изгражда множество частично завършени гнезда за нероденото потомство. След изграждането на няколко гнезда, двойката обикновено се установява на едно място. Гнездата се подготвят накрая с помощта на мъх, клонки, зеленина, листа и кори. Периодът на бременност при тези птици обикновено продължава от около 16 до 18 дни.

Женската синя сойка снася три до пет яйца, след което тя седи върху тях, за да ги инкубира за малко повече от две седмици. През това време тя е хранена и обгрижвана от мъжката синя сойка.

След излюпването на яйцето и новороденото е приветствано в света, то остава в гнездото два месеца, след което родителите и новороденото отиват да останат известно време с останалата част от семейството. През това време мъжките и женските сини сойки поемат заедно отговорността да хранят и да се грижат за бебето.

Обикновено сините сойки живеят средно седем години, но е известно, че съществуват около 17 до 26 години в плен.

Население на Blue Jay

Известно е, че в света съществуват около 13 милиона сини сойки. Въпреки това популациите на синя сойка са намалели с около 28% между 1960-те и 2015 г. Известно е, че около 87% от популацията на синя соя живее в САЩ, докато 13% е известно, че живеят в Канада.

Миграционните навици на сините сойки ги отвеждат нагоре и надолу по брега на Атлантическия океан (заедно с Големите езера), но малко се знае къде отиват.

Вижте всички 74 животни, които започват с B

Интересни Статии