Синият кит

Научна класификация на сините китове

царство
Анималия
Филум
Хордата
Клас
Бозайници
Поръчка
Китови
Семейство
Balaenopteridae
Род
Балаеноптера
Научно наименование
Balsenoptera musculus

Статус на опазване на сините китове:

Застрашен

Местоположение на синия кит:

океан

Забавен факт за синия кит:

Най-голямото животно на Земята!

Факти за синия кит

Плячка
Крил, ракообразни, дребни риби
Име на младите
Телец
Групово поведение
  • Самотен
Забавен факт
Най-голямото животно на Земята!
Очакван размер на населението
По-малко от 20 000
Най-голямата заплаха
Изменението на климата
Най-отличителна черта
Плисе на врата и две дупки
Други имена)
Северна, южна, пигмейска
Период на бременност
11 -12 месеца
Среда на живот
Полярни и субтропични води
Хищници
Хора, шушулки китове убийци
Диета
Месояден
Среден размер на котилото
1
начин на живот
  • Дневни
Често срещано име
Синият кит
Брой видове
3
Местоположение
Океани по целия свят
Лозунг
Най-голямото животно на Земята
Група
Бозайник

Физически характеристики на синия кит

Цвят
  • Сиво
  • Син
  • Черен
  • Бял
Тип кожа
Гладка
Максимална скорост
13 mph
Продължителност на живота
30 - 45 години
Тегло
100 тона - 160 тона (220 000 лири - 352 000 лири)
Дължина
25 м - 30 м (82,5 фута - 100 фута)
Възраст на полова зрялост
10-15 години
Възраст на отбиването
8 месеца

Класификация и развитие на сините китове

Синият кит е огромен вид кит, който се среща в субтропичните и полярните води по целия свят. С някои индивиди, нарастващи до повече от 100 фута дълъг, Синият кит е не само най-големият животински вид в света, но също така се смята, че може да бъде най-голямото същество, което някога е съществувало. Има три признати подвида на Синия кит, които са Северният син кит, Южният син кит и Синият кит, който въпреки името си, все още достига средна дължина от 24 метра. Въпреки че техният огромен размер и бавно съзряващ характер са означавали, че популацията на сините китове в света никога не е била много многобройна, те драстично са намалели в брой поради това, че са били ловувани от хората особено през последните 100 години. Сините китове вече са законно защитени и въпреки че не е бил умишлено уловен от 70-те години насам, броят им продължава да спада в голяма част от естествения им ареал.



Анатомия и външен вид на сините китове

Синият кит има изключително дълго тяло, което е тънко и тясно, което означава, че те са в състояние да пресичат водата с лекота. Обезкосмената им кожа е гладка и сивкавосиня на цвят с по-светла долна страна и поредица от гънки на гърлата, което й позволява да се разшири до над четири пъти повече от нормалния си размер, когато Синият кит се храни. Голямата опашка на Синия кит е права и се разделя на две каучукови метила в края и помага за прокарването на масивните им тела през водата. Сините китове принадлежат към групата „Baleen Whales“, което означава, че вместо да има зъби, има до 395 твърди и подобни на четина балеинови плочи, които висят от горната челюст и се използват за филтриране на храната от водата. Подобно на своите роднини, Сините китове също имат две дупки на върха на големите си глави, които се използват за изхвърляне на остарял въздух и морска вода от белите им дробове, когато Синият кит изплува на повърхността, за да диша.



Разпространение на сините китове и местообитание

Сините китове се срещат както в полярни, така и в тропически води по целия свят, като мигрират между тях по различно време на годината. През летните месеци сините китове се срещат в студените води на Арктика и Антарктика (в зависимост от подвида), където се хранят с обилно количество храна, преди да преминат към по-топли, по-малко богати води за зимата, когато порода. Въпреки че трите подвида сини китове се различават леко по размер и оцветяване, основната разлика между тях е къде живеят със северните сини китове и южните сини китове, които никога не се срещат помежду си. Северните сини китове са склонни да обитават богатите, обширни води на Северния Атлантик и Северния Тихи океан, където южните сини китове се намират от другата страна на Екватора в южното полукълбо. Въпреки че сините китове се срещат и на юг, те са склонни да предпочитат южната част на Индийския океан заедно с южната част на Тихия океан.

Поведение и начин на живот на сините китове

С изключение на женските с малките си, Сините китове са единични животни, за които е известно, че понякога се събират на свободни групи, за да се хранят. Тези огромни животни използват различни звуци (известни като песни), включително бръмчене, скърцане и тътен, за да общуват помежду си, особено по време на размножителния сезон през зимата. За да се гарантира, че гласовете им се чуват, шумовете, които издават Сините китове, са невероятно силни и са записани при силата на звука по-голяма от 180 децибела, и е известно, че произвеждат най-силния звук от всяко същество на планетата. Синият кит има много малки перки и плавници, така че разчита на огромната си опашка, за да му помогне да оре през океана. Сините китове също използват опашките си, за да правят дълбоки гмуркания, тъй като извеждайки ги над повърхността на водата, те могат да получат достатъчно мощност, за да изминат стръмно надолу до 200 метра в морето.



Размножаване на сините китове и жизнения цикъл

Сините китове се размножават в по-топлите тропически води през зимата или началото на пролетта, когато след гестационен период, който продължава близо една година, женската Син кит ражда едно теле при завръщането си в региона на следващата година. След като прекарват цялото лято в хранене в студените, богати води на полюсите, женските сини китове не ядат почти нищо, докато кърмят малките си. Новородените Сини китове вече са с дължина седем метра и тежат около 2,5 тона и остават до майка си поне за първата си година. Преди да бъдат отбити, когато навършат осем месеца, телетата на Синия кит са известни с това, че консумират до 90 кг мляко всеки ден. Сините китове могат да започнат да се размножават, когато са на възраст между 10 и 15 години, като женските раждат на всеки две или три години. Сините китове могат да живеят до 40 години.

Диета и плячка на сините китове

Синият кит е месоядно животно, което въпреки факта, че няма подходящи зъби, оцелява с диета, състояща се предимно от крил и малки ракообразни, заедно с от време на време малки риби. Сините китове се хранят, като плуват към плитчина и благодарение на гънките на врата, които позволяват на гърлото им да се разшири, поемат огромен глътка вода в торбичката, създадена в долната им челюст, и затварят устата си. След това водата се изхвърля, но хиляди мънички същества се задържат от техните фини бели пластини, които след това се поглъщат. Сините китове са в състояние да консумират до шест тона плячка всеки ден през летните месеци, които прекарват в студените, богати води около полюсите. Въпреки че е известно, че Сините китове ядат огромно количество през лятото, когато мигрират към по-топлите води през зимата, за да се размножават, те едва ли ще ядат нищо.

Сини китове Хищници и заплахи

Поради огромните размери на възрастен син кит, те нямат естествени хищници в океана, като хората са най-голямата заплаха за тях. Младите телета на синия кит обаче са по-уязвими, особено след като напуснат по-безопасните, топли води на детската си стая и започнат да пътуват из по-опасните морета. Телетата на Синия кит са преследвани от шушулки на китовете убийци, които са в състояние да използват интелигентността и работата си в екип, за да хванат и убият толкова голямо животно. Въпреки това, когато ловът на Сини китове започва през 1800 г. с изобретяването на по-технически харпун, започва най-големият проблем за Сините китове. С все по-добрите технологии ситуацията ескалира през 1900-те и унищожава глобалната популация на сините китове, като хората ги ловят за месо и мазнини, докато международната забрана най-накрая им даде известна защита през 60-те години.



Интересни факти и характеристики на синия кит

Синият кит е най-голямото животно на планетата, което означава, че многобройни органи са много, много по-големи от тези, открити при всяко друго животно. Очевидно само един дъх от напълно пораснал възрастен син кит ще произведе достатъчно въздух, за да запълни близо 2000 балона! Освен това сърцето на Синия кит е толкова голямо, че е приблизително със същия размер като малка кола, като основните им артерии са достатъчно големи, за да може човек да плува удобно! Като бозайници, Сините китове трябва да излязат на повърхността, за да дишат въздух, но също така трябва да го изхвърлят и да го направят, като издухат целия топъл, влажен въздух, слуз и морска вода от белите си дробове през двете си дупки и въздухът. Сините китове правят това с такава сила, че тази колона може да стреля до девет метра в небето.

Връзка със сините китове с хората

Исторически погледнато, хората не биха могли да ловуват Сините китове, тъй като просто нямаха средства да го направят, като ядоха месото и използваха тлъстия мазнини, за да произвеждат масло от онези индивиди, които или станаха на брега, или бяха измити на брега. С по-добри лодки и инструменти за лов, уловът на Сини китове започва в Северния Атлантик през 1868 г. и се е разпространил по целия свят, но в началото на века. През 1966 г. сините китове са защитени от лов, след като броят на популациите драстично е спаднал по целия свят и не е имало умишлено уловени сини китове от 1978 г. край бреговете на Испания. Днес хората много се възхищават на тези нежни гиганти, като пътуванията за наблюдение на китове са популярни по целия свят.

Състояние на запазване на сините китове и живот днес

Днес Синият кит е включен в списъка на IUCN като животно, което е застрашено в своята океанска среда с по-малко от 20 000 индивида, за които се смята, че са оставени по целия свят. Преди сто години се изчислява, че популацията на сините китове е била значително по-голяма на около 200 000, но броят им е заличен поради лов. Смята се, че популациите на сините китове днес не се сблъскват с големи заплахи с последиците от глобалното затопляне, разтопявайки ледените покриви на полюсите, за които се смята, че са най-сериозни. Въпреки че вече не се ловуват (и се смята, че популациите в някои райони действително се увеличават), Сините китове са застрашени от инциденти с кораби.

Вижте всички 74 животни, които започват с B

How to say Син кит in ...
българскиСин кит
КаталунскиСиният кит
ЧешкиСиният кит
ДатскиСиният кит
НемскиБлаувал
АнглийскиСиният кит
ЕсперантоСиният кит
ИспанскиBalaenoptera musculus
ЕстонскиСиният кит
ФинландскиСиният кит
ФренскиСиният кит
ГалисийскиСиня балея
ИвритСиният кит
ХърватскиСиният кит
УнгарскиСиният кит
ИндонезийскиСиният кит
ИталианскиBalaenoptera musculus
ЯпонскиСиният кит
АнглийскиСини вина
ХоландскиСиният кит
АнглийскиСиният кит
ПолскиСиният кит
ПортугалскиСиният кит
АнглийскиСиният кит
СловенскиКомплект Синджи
ШведскиСиният кит
ТурскиНебесен кит
ВиетнамскиСиният кит
КитайскиСиният кит
Източници
  1. Дейвид Бърни, Дорлинг Киндърсли (2011) Животното, Окончателното визуално ръководство за дивата природа на света
  2. Том Джаксън, Книги на Лоренц (2007) Световната енциклопедия на животните
  3. Дейвид Бърни, Kingfisher (2011) The Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Ричард Макей, Университет на Калифорния (2009) Атласът на застрашените видове
  5. Дейвид Бърни, Дорлинг Киндърсли (2008) Илюстрована енциклопедия на животните
  6. Дорлинг Киндърсли (2006) Дорлинг Киндърсли Енциклопедия на животните
  7. Дейвид У. Макдоналд, Oxford University Press (2010) Енциклопедията на бозайниците
  8. Факти за сините китове, достъпни тук: http://www.enchantedlearning.com/subjects/whales/species/Bluewhale.shtml
  9. Информация за синия кит, достъпна тук: http://www.iucnredlist.org/apps/redlist/details/2477/0

Интересни Статии