Слон Борнео

Научна класификация на слон Борнео

царство
Анималия
Филум
Хордата
Клас
Бозайници
Поръчка
Proboscidea
Семейство
Elephantidae
Род
Елефи
Научно наименование
Elephas Maximus Borneensis

Статус на запазеност на слонове Борнео:

Критично застрашени

Слон на Борнео Местоположение:

Азия
океан

Факти за слон Борнео

Основна плячка
Трева, плодове, корени
Отличителна черта
Дълъг багажник и големи крака
Среда на живот
Тропическа гора и тропическа гора
Хищници
Човек, Тигър
Диета
Тревопасен
Среден размер на котилото
1
начин на живот
  • Стадо
Любима храна
Трева
Тип
Бозайник
Лозунг
Най-малкият вид слон!

Физически характеристики на слон Борнео

Цвят
  • Кафяво
  • Сиво
  • Черен
Тип кожа
Кожа
Максимална скорост
27 mph
Продължителност на живота
55 - 70 години
Тегло
3 000 kg - 5 000 kg (6 500 lbs - 11 000 lbs)
Височина
2 м - 3 м (7 фута - 10 фута)

Слонът Борнео е подвид на азиатския слон и единственият представител на вида, който живее на остров Борнео.



Този подвид също носи алтернативното име на слон пигмей. В това гигантско същество обаче няма нищо малко. Според всяко измерване, тя все още е най-голямото сухоземно животно на остров Борнео. Голяма част от поведението му остава неизвестно. Докато Световният фонд за дивата природа не прикрепи сателитни яки към няколко слона Борнео през 2005 г., повечето от това, което знаем за този подвид, се основава на екстраполация от изследването на други азиатски слонове. Тъй като съдбата му виси на косъм, сега е надпревара с времето, за да го спаси от изчезване.



4 невероятни факти за слон Борнео

  • Слонът Борнео за последно сподели общ прародител със своите азиатски родниниПреди 300 000 години. Изолиран от останалите подвидове, той се е развил отделно на остров Борнео, като никога не е обменял гени с други популации слонове.
  • Азиатските слонове растатшест комплекта зъбипрез целия им живот.
  • Женските азиатски слонове обикновено нямат бивни, но те имат дълги зъби, наречени туши, разположени точно зад горните им устни.
  • Слоновият хобот е впечатляващ инструмент, който почти прилича на човешка ръка. Един от най-удивителните факти за него е способността даотчупват клони и отблъскват мухи.

Научно име на слон Борнео

Научното име на слона Борнео еElaphas maximus borneensis.Елефиочевидно е името на семейство слонове, което включва и двете Африкански слонове и Азиатски слонове .Максимусе точното научно наименование на азиатския вид слон. Както може би вече знаете, това е латински термин, означаващ най-голям или най-голям, който отразява размера на азиатския слон. Освен това получаваме английския термин максимум.Borneensis, латинизирана дума за Борнео, се отнася само до конкретния подвид на Борнео. Всъщност има общо четири подвида на азиатския слон. Останалите три са Слон от Шри Ланка , Суматра слон , и Индийски слон . Смята се, че слонът Борнео еволюира достатъчно далеч от азиатския си колега, за да оправдае обособяване на отделен подвид.

Външен вид на слон Борнео

Слонът Борнео споделя много общи черти с азиатските си роднини: двукуполната глава, по-малките заоблени уши, четирите копита на задния крак и сивата кожа с малки чучури коса. Но има и много физически разлики, включително по-прави бивни и по-дълга опашка. Азиатският слон обикновено е по-малък от африканския слон, но слонът Борнео е с около 30% по-малък от други азиатски слонове. Малкият, в този случай, е относителен, тъй като слонът Борнео е с размери между 8,2 и 9,8 фута и тегло между 6500 и 11000 паунда. Мъжете са склонни да имат много по-голямо тегло от женските средно.



Слон Борнео, изолиран на бял фон

Поведение на слон Борнео

Слонът на хобота е много невероятен инструмент. Благодарение на голямата концентрация на мускули и нерви, това е основното средство, чрез което слонът взаимодейства със света: дишане, миришене, пиене, общуване и хващане на предмети. (Той също има придатък, подобен на пръст в края, за да помогне с това.)

Слонът се нуждае от също толкова впечатляващ мозък, за да извърши всички тези невероятни подвизи с хобота си. Слоновете на Борнео не са широко изследвани за тяхното познание, но семейството на слоновете като цяло има силно развита неокортекс (подобно на хората , маймуни и делфини ), което му позволява да използва инструменти, да се разпознава в огледалото, да решава сложни проблеми, да имитира поведение и да чувства набор от сложни емоции. Наблюденията показват, че слонът може да изпита скръб и траур заради смъртта на близък приятел или член на семейството.

Стадото е център на всяка социална активност и ежедневие за някои слонове. Тази силно кооперативна и алтруистична единица се състои от пет до 20 възрастни жени (наричани крави) и техните потомци. Мъжките бикове обикновено се скитат сами в млада възраст или се присъединяват към изцяло мъжки ергенски групи, но женските са склонни да останат в едно и също стадо през по-голямата част от живота си. Най-старата и най-голямата жена обикновено става матриарх на цялото стадо. Тя помага на групата да взема решения и инструктира по-младите майки как да се грижат за малките си.



Азиатският слон е крепускуларен вид, което означава, че спи през деня и изпълнява по-голямата част от дейностите си в зори и здрач. Като се противопоставя на доста тромавия си стереотип, слонът е бърз бегач и изненадващо добър плувец. Той може да потопи цялото си тяло във водата, за да остане хладно. Над водата се вижда само стволът му, за да му помогне да диша. Слонът също ще се покрие с кал или почва, за да поддържа телесната си температура по-ниска през топлите месеци.

Животът на стадото се върти около номадско съществуване. Това означава, че се скита из масивна територия в търсене на водни дупки и изобилни източници на храна. Няколко групи понякога ще се обединяват въз основа на сезона, местообитанието и други условия.

Местообитание на слон Борнео

Слонът Борнео, както подсказва името, е ендемит за североизточната част на остров Борнео . Макар и изолиран от останалата част Азия , Борнео е един от най-големите острови в Тихия океан и източник на огромно биологично разнообразие. Най-голямата концентрация на слона Борнео се намира в малайзийския щат Сабах в самия северен край на острова. Тук той се скита по горите и пасищата в продължение на 12 до 18 часа на ден в търсене на ресурси.

Диета на слонове на Борнео

Слонът на Борнео е тревопасни животно, което се храни с разнообразна диета от различни растителни видове, включително цветя, плодове, листа, зърнени култури и кора. За да се издържа, един слон сам може да консумира стотици килограми храна за един ден или чрез паша по земята, или чрез разглеждане на листата и издънките на дърветата. Багажникът функционира като универсален крайник, който може да схване растителността и да донесе храната до устата си.

Борнео слонски хищници и заплахи

Поради страхотните си размери слонът Борнео няма от какво да се страхува от естествените хищници. Дори най-малките слонове са доста големи и във всеки случай защитени от стадото. Единствената реална заплаха е човечеството. Тъй като този подвид изисква голямо количество земя, в която да живее, обезлесяването за дърводобив, земеделие и насаждения е влошило естественото му местообитание, което не само създава фрагментирани популации, но и води до пряка конфронтация с хората. Слоновете понякога биват убивани или увреждани, защото случайно унищожават реколтата, докато се движат през ферми и насаждения. Някои слонове са просто жертва на нещастни обстоятелства. Смята се, че около 20% от този подвид е претърпял наранявания от незаконни примки, за да улови по-малък дивеч.

Размножаване на слонове на Борнео, бебета и продължителност на живота

Репродуктивните навици на слона Борнео не са добре проучени, но въз основа на това, което знаем за други азиатски слонове, могат да бъдат екстраполирани няколко факта. Най-важният елемент на мъжкото сексуално поведение е временно състояние, наречено мъст. През тези периоди мъжките хормони се повишават и тестисите се увеличават. Това позволява на мъжа в мъст да се състезава с други слонове (които обикновено не са в мъст) за сексуалните права на женската чрез борба, бутане или таран с бивни. По-слабият мъж ще отстъпи на по-силния мъж, преди тези състезания да се превърнат в сериозна и смъртоносна битка. Тази система има тенденция да благоприятства по-възрастните мъже, тъй като мъстът придобива интензивност с възрастта.

Въпреки че слоновете могат да се чифтосват целогодишно, се смята, че женският слон е възприемчив репродуктивно само за ограничен период от годината. Тя ще демонстрира своята сексуална достъпност чрез различни вокализации и движения, като задейства мъжете да се състезават за нейната привързаност. Обикновено неин избор е с кого ще се чифтосва, но тя предпочита мъжете, които са в мъст, защото това е сигнал за сила и господство.

След копулация мъжкият понякога остава с женската точно толкова дълго, че да й попречи да се чифтосва с някой друг, но в противен случай той не играе никаква роля в родителските грижи. След като бащата напусне, женската носи младото потомство за около 22 месеца, което е може би най-дългият от всички видове бозайници в света. Тя произвежда само по едно теле едновременно и рядко има близнаци. Това е така, защото азиатският слон има изключително дълго време за развитие.

Въпреки че те започват да тежат повече от 100 паунда, телетата трябва да растат много, преди да достигнат пълния си размер. Детето ще кърми майчиното мляко поне две години след раждането, но пълното отбиване не настъпва почти четири години. През това време както майката, така и нейните роднини ще вземат активна роля в развитието на телето. Те ще осигурят на телето защита и опека, докато то е готово да стане независимо. Поради огромните инвестиции, необходими за отглеждане на потомството, тя се размножава само веднъж на всеки четири до пет години.

И мъжете, и жените са склонни да станат полово зрели на възраст около 10 до 15 години. Ако слонът е под стрес, тогава половата зрялост може да се забави с още няколко години. Типичната продължителност на живота на този вид е около 50 години в дивата природа, въпреки че някои индивиди могат да живеят до 60 или 70 години.

Население на слонове Борнео

Слонът на Борнео е застрашен видове с по-малко от 1500 индивида, останали в дивата природа. Смята се, че броят на популацията е спаднал с около 60% от 1980 г. За да се създадат по-устойчиви практики за залесяване, някои организации като Световния фонд за дивата природа работят с местни мениджъри на плантации и собственици в близост до местообитанието на слона, за да създадат залесени коридори за дивата природа свободно движение между фрагментирани зони. Това също трябва да намали конфликтите с хората.

Слонове Борнео в зоопарка

The Зоопарк в Орегон има единствения слон Борнео в САЩ: женска на име Чендра. Тя е родена в Сабах, Малайзия през 1993 г. и по-късно се заварва около плантация от палмово масло, гладна и сама, с рани на предните крака и лявото око. Неподходяща за живот в дивата природа, тя попада във владение на зоологическата градина в Орегон през 1999 г. Chendra сега е настанена в отдела за слонови земи заедно с други азиатски слонове. Този участък има три взаимосвързани външни пространства, в които слоновете могат да се разхождат, плюс пунктове за хранене, кални вали и масивен басейн.

Често задавани въпроси за слон Борнео

https://www.worldwildlife.org/species/bornean-elephanthttps://www.nationalgeographic.com/animals/mammals/a/asian-elephant/https://www.britannica.com/story/whats-the- разлика-между азиатски и африкански слонове Вижте всички 74 животни, които започват с B

Интересни Статии