Бъфало

Научна класификация на биволите

царство
Анималия
Филум
Хордата
Клас
Бозайници
Поръчка
Artiodactyla
Семейство
Bovidae
Род
Синцерус
Научно наименование
Кафене на Syncerus

Статус на опазване на биволите:

Най-малкото притеснение

Бъфало Местоположение:

Африка

Биволски факти

Основна плячка
Трева, храсти, листа
Отличителна черта
Раменна гърбица и големи, извити рога
Среда на живот
Горски и тревни пасища
Хищници
Човек, лъв, крокодил
Диета
Тревопасен
Среден размер на котилото
1
начин на живот
  • Стадо
Любима храна
Трева
Тип
Бозайник
Лозунг
Няма истински естествени хищници!

Физически характеристики на биволите

Цвят
  • Кафяво
  • Сиво
  • Черен
Тип кожа
Коса
Максимална скорост
22 mph
Продължителност на живота
15 - 22 години
Тегло
600 кг - 907 кг (1323 фунта - 2000 фунта)
Дължина
1.7m - 1.8m (67in - 71in)

Все по-застрашен от човешкото развитие




Това, което на този тромав африкански едър рогат добитък липсва по стил, компенсира по същество. За да не се бърка с американските бизони, африканският бивол може да се адаптира към голямо разнообразие от местообитания, пробягва до 37 мили в час и буквално не може да бъде опитомен. По време на живота си от около две десетилетия те се мотаят в стада, които „гласуват“, докато пасат на земи, които са все по-застрашени от човешкото развитие.



Основни факти за биволите

  • Няма нежен гигант: Биволската природа и около 35 мили в час максимална скорост водят до множество наранявания и смъртни случаи всяка година, което му носи прякора „черна смърт“.
  • Кой е шефът: Основата на уникалните, извити рога на мъжкия бивол израстват, за да се срещнат в горната част на главата му, образувайки един вид шлем, наречен „шеф“.
  • Манталитет на стадото: стадата биволи използват вид „гласуване“, за да решат в коя посока да се движат по-нататък!
  • Далечно семейство: Въпреки че всички членове на семействотоbovinae, „Биволите“ са само от Африка и не бива да се бъркат с американските бизони или водните „биволи!“

Биволско научно име

Научното наименование на африканския бивол еSyncerous Caffer. „Syncerous“ е гръцки, което означава „отгоре заедно“, препратка към големите основи на рога върху мъжкия бивол, които изглеждат съединени в горната част на главата. „Caffer“ идва от латинското „Country of the Kaffirs“, препратка към Африка като цяло.

Външен вид и поведение на биволите

Всички африкански биволи са едри и подобни на говеда, въпреки че не споделят тясна генетична връзка с говедата. Мъжете са средно 1600 паунда като възрастни - големи колкото четириколка! Те също стоят около пет фута високи в рамото и достигат до седем фута от носа до опашката. Въпреки размера си, зареждащият бивол може да достигне до 37 мили в час.

Африканските биволи също имат ужасна репутация, че са декоративни. Оценките варират, но смъртоносните атаки от нос биволи са му спечелили прякора „черна смърт“. В един скандален случай опитен ловен водач със седалище в Южна Африка беше убит от бивол - член на същото стадо като бивол, който самият водач току-що беше застрелял. Поради тази причина ловците на трофеи са изброили Африкански бивол като едно от петте най-опасни (и следователно ценени) същества за лов.

Въпреки тази репутация, изследванията също установиха, че стадата от африкански биволи са донякъде демократични и алтруистични. Стадните движения, например, претърпяват един вид „гласуване“ където женските лежат в посоката, в която искат да се движат, като най-популярната посока става тази, която стадото се движи следващата. Стадата също ще се обединят, за да предпазят телетата от атаки. Те дори ще се грижат за други възрастни в стадото.

Африканските биволи се предлагат в четири разновидности. Те включват нос, савана от Западна Африка, савана от Централна Африка и горски бивол и се отличават най-вече с формата на рога и относителните си размери. Най-често срещаните са биволите Cape, които имат тъмнокафяво покритие от къса, груба козина и големи, характерни рога, които се извиват надолу и след това се връщат нагоре, подобно на овен. Биволите от савана са подобни на биволите от нос, но с малко по-къси рога и широка гама от кожени стилове, вариращи от светлокафяво до виртуално черно. Горските биволи обикновено са по-малки от останалите, с по-светла кафява (или дори червеникава) козина и по-къси рога. По-младите биволи от савана понякога имат и светлокафява козина, но повечето горски биволи запазват своето в зряла възраст.

Биволите се събират в големи стада, като всяко стадо включва от 50 до 500 членове. Понякога стада ще се присъединят, за да създадат временни супер-стада, наброяващи хиляди, за да предпазят лъвовете и други хищници от лесното отделяне на отделни членове за атака. Всяко стадо обикновено се състои от жени и техните телета.

Мъжете ще периодично образуват „ергенски групи“, по-малки стада само за възрастни мъже. Дори тези стада обаче ще се разделят на по-млади и по-възрастни мъже. Най-възрастните мъже са склонни да предпочитат уединението.



Връзка с други „биволи“

Въпреки подобни имена, африканските биволи не са същите като „биволите“ в други части на света. Те включват Воден бивол в Азия и Американски бизони , често наричани „биволи“. Необходимо е само да се погледне отблизо, за да се види колко различни са бизоните от биволите - американските бизони имат по-малки, с различна форма рога, по-дебела козина (често с „брада!“), Гърбица в раменете и напълно различна форма на главата.

Междувременно водните биволи споделят редица други характеристики, но имат някои големи разлики. За разлика от африканските си братовчеди, водните биволи са до голяма степен опитомени. Това означава, че те се използват, особено в Китай и Индия, подобно на начина, по който кравите и воловете се използват в други части на света. Въпреки че африканските биволи понякога се ловят за месо, непредсказуемото им отношение им е попречило някога да бъдат опитомени. Почти всички водни биволи в света са опитомени, а на практика всички африкански биволи са диви.

Местообитание на биволи

Африканският бивол може да оцелее почти навсякъде, където има вода. Това включва блата, полузасушливи земи и гори. Те живеят в целия континент Африка, особено в Централна и Южна Африка. Сред страните са Сиера Леоне, Гана, Камерун, Кения, Централноафриканска република, Южна Африка, Ботсвана и др.

Биволска диета

Въпреки понякога насилствения си характер, биволите не ядат месо. Подобно на много копитни животни, те прекарват будните си моменти в паша на растения. Въпреки че имат само много отдалечена еволюционна връзка с крави и други говеда, биволите ще дъвчат хълбока точно като крава. Това означава, че те ще плюят трева от по-рано, за да дъвчат отново и да извличат повече хранителни вещества.

За разлика от други пасищни животни, африканските биволи пасат най-вече през нощта. Изглежда, че правят това отчасти, защото на биволите им е трудно регулиране на телесната им температура.



Биволски хищници и заплахи

Въпреки че биволите се сблъскват с редица хищници в дивата природа, най-големите им заплахи са хората и източниците на храна. Биволите прекарват по-голямата част от деня си на паша, което ги прави податливи на глад по време на суша. Междувременно техният ценен статут от ловците означава, че няма недостиг на сафарита за едър дивеч, които са насочени към тях. Африканските ловци - особено лъвовете и глутницата диви кучета - представляват постоянна заплаха за биволите, които се отделят от стадото.

Най-голямата заплаха за африканските биволи обаче е безотговорното човешко развитие. Развитието, като изсичане на обработваеми земи или разчистване на полета за жилища и разширяване на градовете, съкращава местообитанията на биволите, което затруднява намирането на храна. Тъй като биволите прекарват по-голямата част от деня си в ядене, това може бързо да засегне популациите. Също така може да изложи хората на опасност от биволи, както биволите разкъсват посевите, събарят огради и разпространяват болести по добитъка.

Размножаване на биволи, бебета и продължителност на живота

Африканският бивол ражда приблизително по едно теле на всеки няколко години. Майките остават бременни в продължение на цяла година - дори по-дълго от хората! След раждането телето ще остане зависимо от майката още една година. Въпреки че мъжките биволи няма да играят пряка роля във възпитанието, телетата издават специфичен вик, който ще доведе всички членове на стадото да ги спасят.

След раждането на телетата са необходими още четири до пет години, за да достигнат зрялост. След узряването женските обикновено остават със стадото, където са родени, докато мъжките ще заминат за едно от „ергенските“ стада. Жените обикновено започват да имат потомство по това време.

В дивата природа биволите обикновено живеят 10-22 години, докато живеят почти 30 години в плен.

Популация от биволи

Биволите се радват на здравословно население в цяла Африка, но броят им намалява. През последното десетилетие Международният съюз за опазване на животните (IUCN) промени статуса на биволите от „Най-малката грижа“ да се „Близо до заплаха.“ Този спад се дължи на земеделски практики, които унищожават пасищата им, както и на заплахи от ловци на награди и бракониери на месо.

Вижте всички 74 животни, които започват с B

Интересни Статии