Каракал

Научна класификация на Каракал

царство
Анималия
Филум
Хордата
Клас
Бозайници
Поръчка
Месоядни
Семейство
Felidae
Род
Каракал
Научно наименование
Каракал Каракал

Статус на запазване на Каракал:

Най-малкото притеснение

Каракал Местоположение:

Африка
Азия

Каракал факти

Основна плячка
Зайци, мишки, антилопа
Отличителна черта
Дълги, черни кичури на ушите и къса козина
Среда на живот
Суха гора и савана
Хищници
Човек, хиена, лъвове
Диета
Месояден
Среден размер на котилото
3
начин на живот
  • Самотен
Любима храна
Зайци
Тип
Бозайник
Лозунг
Има 20 различни мускули в ушите!

Каракални физически характеристики

Цвят
  • Кафяво
  • Черен
  • Така
Тип кожа
Козина
Максимална скорост
50 mph
Продължителност на живота
12 - 15 години
Тегло
11 кг - 18 кг (24 lbs - 40 lbs)
Височина
65 см - 90 см (2 фута - 3 фута)

„Малка котка, която може да пробяга до 50 мили в час“



Каракали могат да бъдат намерени на много места, включително Африка, Близкия изток и Индия. Сервалът и африканската златна котка са най-близките членове на семейството. Черните, свити уши на каракала му придават вид, различен от повечето котки в дивата природа. Скоростта на каракала и способността му да скача във въздуха го правят отличен ловец.



Невероятни факти Каракал!

• Котка със скорост: Каракалът може да тича със скорост до 50 мили в час! Нищо чудно, че е известна и като котка газела.

• Умел ловец: Каракалът може да скочи във въздуха, за да хване птица при излитане.

• Изключително чувствителен слух: Каракалът има 20 мускула във всяко ухо, което му помага да проследи плячката.

Научно наименование на Каракал

Каракалът е общото име на тази котка, докато Фелис каракал е научното му име. Тази котка принадлежи към семейство Felidae и е член на класа Mammalia. Името каракал идва от турска дума,каракулак.Каракулакозначава черно ухо.



Каракален външен вид и поведение

Каракалът има лъскава козина от червеникаво златиста къса коса и линия бяла козина около всяко от очите си. Ушите на тази котка стоят право нагоре и са покрити с дълги черни кичури коса. Никой не е сигурен защо каракалните уши имат кичури по тях. Но някои учени вярват, че каракалите комуникират помежду си, като потрепват ушите си.

Опашката на каракала е дълга около 8 до 13 инча. С други думи, средната опашка на каракала е около толкова, колкото линийката, която използвате в училище. Опашката на каракала му помага да се обърне и да остане в курса, когато преследва птица, заек или друга плячка. Помислете за опашката на каракала като за кормило на лодка.

Каракалът за възрастни може да тежи от 20 до 40 килограма. За да ви дадем по-добра представа, каракал от 30 килограма тежи колкото две топки за боулинг! Каракалът е дълъг около 24 до 42 инча и висок 18 инча от рамото си. Това го прави толкова висок колкото Бордър Коли.

Каракалите са тясно свързани със сервалите. Те са приблизително еднакви по размер, но живеят на различни видове места. Сервалите обичат да ловуват във влажни и влажни зони, докато каракалите остават в суха, пустинна среда.

Каракалът има дълги, силни крака. Когато ловуват, краката му работят като навити пружини, докато скача във въздуха, за да грабне птица, докато тя отлита.

Каракалите имат остри нокти, които им помагат да хващат дърветата и да се качват нагоре в клоните. Те също използват ноктите си за лов и залавяне на плячка. Каракалите маркират територията си с нокти на дървета и отделяйки аромат между пръстите на краката си.

За разлика от лъвовете, които живеят в гордости, каракалите живеят сами през повечето време. Те са агресивни котки и бързо защитават територията си от други животни.

Каракал Лов

Местообитание Каракал

Повечето каракали живеят в Африка на юг от Сахара, както и в части от Близкия изток. Те създават дома си в суха среда като савани, гори и дори в райони с планини.

В савана няма много вода. Каракалите обаче не се нуждаят от много вода, за да оцелеят. Тези диви котки са се приспособили към липсата на вода, като набавят необходимата течност от плячката си. Също така каракалите са се приспособили към горещия климат на заобикалящата ги среда, като спят през деня, за да пестят енергия и да ловуват през нощта, когато е по-хладно. Те спят в нори, скални пукнатини, гъст храст или дори на клон на дърво. Тези котки имат твърди косми по възглавничките на краката си, заедно с други видове коса, което им позволява да се разхождат удобно по пясъчната земя на савана. Понякога тези котки могат да изминат до 12 мили, докато търсят своята територия за плячка.

Тъй като каракалите живеят сами и издават много малко звук, когато се движат, те остават скрити през повечето време. Те се смесват със заобикалящата ги среда, което улеснява грабването на плячка, както и разпознаването на възможни заплахи.

Каракална диета

Какво яде каракалът? Подобно на другите котки в дивата природа, каракалът е месоядно животно. Скоростта му позволява да улови и изяде много видове животни, включително зайци, птици, змии, гущери и понякога насекоми. Понякога каракал ще отиде в земя на фермер, за да хване овце, кози или друг добитък за ядене. Каракалите ядат каквото успеят. Каракалът може да изяде гълъб една нощ, а млада импала - следващата. Импалата е вид антилопа. Млада импала тежи около 80 килограма, което се равнява на теглото на около 13 тухли!

Каракалите избягват да ядат твърдата, жилава коса на животните, които хващат. Те използват ноктите си, за да премахнат тази коса, преди да ядат храната си. Те могат да ядат пера без проблем и дори могат да ядат гнило месо, ако наистина са гладни!



Каракални хищници и заплахи

Лъвовете и хиените са двата основни хищника на каракалите. Всички тези три животни ловуват в саваната, така че е вероятно да пресекат пътища в даден момент. Скоростта на каракала е най-ценната му защита срещу тези животни. Също така, палтото може да му помогне да се слее с безцветната растителност и пясък в околната среда. Понякога ще лежи на земята, за да не бъде видян от хищници.

Хората също са заплаха за каракалите. Много фермери убиват каракали, когато тези котки се опитват да откраднат добитък. Плюс това, повече хора разчистват земята и се преместват на тяхна територия, за да изтласкат плячката на каракалите. Това излага тези котки на риск от глад. Те също се ловят за кожите си от лица, които търсят трофеи.

Природозащитният статус на каракала в Южна Африка е записан като: Най-малко притеснение. Това означава, че понастоящем населението не се счита за застрашено.

Размножаване на каракали, бебета и продължителност на живота

Размножаване

Каракалите се държат за себе си, докато дойде време за чифтосване. Един от най-уникалните каракални звуци е чифтосване, което звучи като кашлица. Няколко мъжки каракали могат да се борят или да се състезават за вниманието на една женска каракала. В крайна сметка женската избира мъж от групата. След чифтосването мъжкият напуска женския каракал, за да може тя сама да отглежда бебетата.

Бебета

Каракалът носи бебетата си, наречени комплекти, за около 69 до 81 дни. Тя намира стара бърлога или дупка, където може да ражда далеч от хищници и други заплахи. Каракалите могат да имат от 1 до 6 комплекта в котило, но повечето имат само 2. Всеки комплект тежи около 7 до 9 унции при раждането. Каракалният комплект е приблизително колкото хамстера за домашни любимци. Сервалът и златната котка (близки роднини на каракала) имат комплекти с приблизително еднакъв размер.

Комплектите се раждат със затворени очи. Това важи и за опитомените котенца. Отнема около 6 до 10 дни, за да се отворят напълно очите на комплекта. Те са в състояние да се извиват наоколо, но не виждат накъде отиват. Комплектите спират да кърмят и започват да ядат месо на 10 седмици. Комплектите се учат на ловни умения от майка си и остават с нея, докато навършат около 10 месеца. Женска каракала ражда само едно котило годишно, защото отнема по-голямата част от годината, за да отгледа едно котило.

Продължителност на живота

Средната продължителност на живота както на мъжките, така и на женските каракали е 12 години в дивата природа. Каракалите, отглеждани в зоопарка, обаче могат да живеят до 17 години. Каракалите живеят по-дълго в зоологическа градина, защото не са застрашени от хищници, получават редовно храна и получават медицинска помощ, когато имат нужда от нея.

Тъй като каракалът се разраства в дивата природа, той може да се разболее от нелекувани кожни инфекции и инфекции поради наранявания. Също така, подобно на домашните котки, каракалът може да получи бяс от друго животно и да умре. Ако се случи да се скита каракал в близост до път, има риск да бъде ударен от превозно средство, точно както опитомената котка е изложена на риск, ако се отдалечи от дома.

Интересни Статии