Казуар

Казуарна научна класификация

царство
Анималия
Филум
Хордата
Клас
Птици
Поръчка
Casuariiformes
Семейство
Casuariidae
Род
Казуарий
Научно наименование
Казуарий

Статус на запазеност на казуарите:

Уязвима

Казуари Местоположение:

Океания

Факти за казуарите

Основна плячка
Насекоми, трева, гъби
Отличителна черта
Остри нокти и гребен, подобен на рог
Размах на крилата
1,5 м - 2 м (59 инча - 79 инча)
Среда на живот
Мокри тропически гори
Хищници
Динго, Крокодил, Хора
Диета
Всеядно
начин на живот
  • Самотен
Тип
Птица
Среден размер на съединителя
5
Лозунг
Може да достигне скорост от 30 мили в час!

Казуар Физически характеристики

Цвят
  • Жълто
  • Син
  • Черен
  • Така
Тип кожа
Пера
Максимална скорост
31 mph
Продължителност на живота
40 - 60 години
Тегло
25 кг - 58,5 кг (55 lbs - 129 lbs)
Височина
1,5 м - 2 м (59 инча - 79 инча)

Казуарът е голям вид нелетящи птици, които се срещат в горите на Папуа Нова Гвинея и на околните острови. Казуарът е тясно свързан с други големи нелетящи птици, включително ему и щрауси, и е третата най-висока и втора най-тежка птица в света след тези две.



Казуарът обитава гъста тропическа гора на Нова Гвинея и околните острови и части от североизточна Австралия. Има три вида казуари, които са Южната казуария или Двуплетена казуария, открита в южна Нова Гвинея, североизточна Австралия, и островите Ару, джуджето или Бенет Казуари, открити в Нова Гвинея, Нова Британия и на Япен, и Северната казуария или едноплетена казуария, открита в Северна и Западна Нова Гвинея, и Япен.



Казуарът се е адаптирал добре към спокоен живот в дълбините на гората и в резултат на това рядко се вижда от хората, които се опитват да ги забележат. Казуарът не може да лети и затова е възникнала необходимостта да бягате изключително бързо, тъй като тези големи птици са в състояние да спринтират през джунглата със скорост над 30 мили в час. Казуарът има и големи, остри нокти, които помагат на казуара да се защити от опасност.

Най-отличителните черти на казуара са големият размер на тялото и ярко оцветените пера (женските са едновременно по-големи и по-цветни от мъжките си колеги) и големият, гъбест гребен, който излиза от горната част на главата на казуара, който може да нарасне до 18 см височина. Въпреки че всъщност не се знае много за целта на тези гребени, се смята, че гребенът на казуара се използва за утвърждаване на сексуално господство, за уреждане на спорове и също помага на тази птица, когато тя тича през гъстата храсталака.



Казуарът е всеядна птица и поради това яде голямо разнообразие както от растения, така и от животни, за да получи всички хранителни вещества, необходими за оцеляването. Казуарите се хранят предимно с плодове, паднали на земята от дърветата, заедно с листа, треви, семена, насекоми, паяци и други безгръбначни.

Казуарът се е приспособил към живот, без да е необходимо да лети, поради факта, че в исторически план казуарът не е имал хищници в естествената си среда и следователно не е имал нужда да бяга. Въпреки това, с заселването на хора може да бозайници хищници, включително кучета, лисици и котки, които основно унищожават уязвимите гнезда на казуара, ядат яйцата им.

Смята се, че сезонът на размножаване на казуарите е от май до юни, когато женският казуар снася до 8 големи, тъмни яйца в гнездо на земята, направено от листна постеля. След това женската казуария оставя яйцата си да бъдат инкубирани от мъжкия, който яростно пази бъдещото си пило срещу хищници до 50 дни, когато пилетата-казуари се излюпват от черупките им.



Днес, главно поради обезлесяването и следователно загубата на местообитания и въвеждането на хищници на родните острови на казуара, и трите вида казуари са изложени на риск в дивата природа и са класифицирани като уязвими животни.

Вижте всички 59 животни, които започват с C

How to say Казуар in ...
ЧешкиКасуар с каска
НемскиHelmkasuar
АнглийскиЮжен казуар
ИспанскиCasuarius casuarius
ФинландскиКостюм за каска
ФренскиКазуар с каска
УнгарскиКасуар с каска
ИндонезийскиКазуари Двойни вълни
ИталианскиCasuarius casuarius
ЯпонскиХикуидори
ЛатинскиCasuarius casuarius
ХоландскиHelmkasuaris
ПолскиКазуар на каска
Източници
  1. Дейвид Бърни, Дорлинг Киндърсли (2011) Животното, Окончателното визуално ръководство за дивата природа на света
  2. Том Джаксън, Книги на Лоренц (2007) Световната енциклопедия на животните
  3. Дейвид Бърни, Kingfisher (2011) The Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Ричард Макей, Университет на Калифорния (2009) Атласът на застрашените видове
  5. Дейвид Бърни, Дорлинг Киндърсли (2008) Илюстрована енциклопедия на животните
  6. Дорлинг Киндърсли (2006) Дорлинг Киндърсли Енциклопедия на животните
  7. Кристофър Перинс, Oxford University Press (2009) Енциклопедията на птиците

Интересни Статии