Гепард

Научна класификация на гепардите

царство
Анималия
Филум
Хордата
Клас
Бозайници
Поръчка
Месоядни
Семейство
Felidae
Род
Ациноникс
Научно наименование
Acinonyx jubatus

Статус на опазване на гепардите:

Уязвима

Местоположение на гепарда:

Африка
Азия
Евразия

Забавен факт за гепардите:

Най-бързият сухоземен бозайник в света!

Факти за гепарди

Плячка
Газела, антилопа гну, заек
Име на младите
Cub
Групово поведение
  • Самотни / двойки
Забавен факт
Най-бързият сухоземен бозайник в света!
Очакван размер на населението
8 500
Най-голямата заплаха
Загуба на местообитания
Най-отличителна черта
Жълтеникава козина, покрита с малки черни петна
Период на бременност
90 дни
Среда на живот
Отворени пасища
Хищници
Човек, Лъв, Орел
Диета
Месояден
Среден размер на котилото
3
начин на живот
  • Дневни
Често срещано име
Гепард
Брой видове
5
Местоположение
Азия и Африка
Лозунг
Най-бързият сухоземен бозайник в света!
Група
Бозайник

Физически характеристики на гепардите

Цвят
  • Кафяво
  • Жълто
  • Черен
  • Така
Тип кожа
Козина
Максимална скорост
70 mph
Продължителност на живота
10 - 12 години
Тегло
40 кг - 65 кг (88 lbs - 140 lbs)
Височина
115 см - 136 см (45 инча - 53 инча)
Възраст на полова зрялост
20 - 24 месеца
Възраст на отбиването
3 месеца

Класификация и развитие на гепарди

Гепардът е голяма и мощна котешка котка, която някога е била срещана в цяла Африка и Азия и дори в някои части на Европа. Днес обаче се среща само в няколко отдалечени региона от някогашния си обширен естествен ареал, главно поради нарастващите човешки селища и лова на тях заради козината им. Широко се смята, че има пет различни подвида на гепарди, които се различават много слабо по оцветяване и най-лесно се различават по географското си местоположение. Въпреки че не се считат за част от семейството на „големите котки“, тъй като не могат да реват, гепардите са един от най-мощните хищници в Африка и са най-известни с огромната си скорост, когато са в преследване. Способен да достигне скорост над 60 мили в час за кратки периоди от време, гепардът е най-бързият сухоземен бозайник в света.



Анатомия и външен вид на гепарди

Гепардът има дълго и тънко тяло, покрито с груба жълтеникава козина и осеяно с малки черни петна. Дългата му опашка помага за баланс и промяна на посоката бързо и за разлика от останалата част от тялото на гепарда, по опашката има пръстеновидни маркировки, които завършват с черен връх. Гепардите имат малки глави с високо поставени очи, които им помагат, когато изследват околните пасища за потенциална плячка. Те също имат отличителни черни „следи от сълзи“, които текат от вътрешното око, по носа и надолу към външната страна на устата им, за които се смята, че им помагат да ги предпазят от заслепяване от яркото слънце. Изключителната скорост на гепарда се дължи на редица неща, включително наличието на силни и мощни задни крака и невероятно гъвкав и мускулест гръбначен стълб, който позволява на гепардите не само бързо да спринтират, но и ги прави много пъргави. Те също така имат неприбиращи се нокти, които се забиват в земята, което дава на гепардите по-добро сцепление при висока скорост.



Разпространение на гепарди и местообитание

Някога гепардите са имали огромен исторически обхват, който се е простирал на редица континенти, но разпространението им днес е много по-разпръснато с малък брой в Иран и по-голямата част в Африка на юг от Сахара. Въпреки че гепардите все още се срещат в няколко различни части на източна и южна Африка, най-голямото население на дивите гепарди сега се намира в Намибия в югозападна Африка. Гепардите най-често се срещат като дебнеща плячка на обширните открити пасища, но се срещат и в редица други местообитания, включително пустини, гъста растителност и планински терен, при условие че има достатъчно количество храна и вода. Гепардите са едни от най-уязвимите котки в Африка, като броят на популацията е засегнат главно от нарастващите човешки селища, които посягат на родните им местообитания.

Поведение и начин на живот на гепарди

Гепардът е уникален сред африканските котки предимно защото е най-активен през деня, което избягва съревнование за храна от други големи хищници като лъвове и хиени, които ловуват през по-хладната нощ. Те също са едни от най-общителните видове котки с мъже, които често бродят в малки групи, обикновено със своите братя и сестри, и колкото и да е странно, именно женските са по-самотни животни освен 18-те месеца, които те прекарват в гледане на малките си . Гепардите са яростно териториални животни, които патрулират в големи домове и често се припокриват с тези на други гепарди и всъщност лъвове, като женските са склонни да бродят в много по-голям диапазон от мъжките. Те обикновено са срамежливи и много крадливи животни, така че да могат да ловуват плячка през горещата дневна светлина, без да бъдат забелязвани толкова лесно.



Размножаване на гепарди и жизнен цикъл

След период на бременност, който продължава около 3 месеца, женските гепарди раждат между две и пет малки, които се раждат слепи и невероятно уязвими в африканската пустиня. Малките сучат от майка си през първите няколко месеца, когато започват да ядат месо, и започват да я придружават на ловни излети, тъй като са в състояние да се научат как да ловуват, наблюдавайки я. Гепардите научават по-голямата част от техниките си за лов, като играят със своите братя и сестри, и остават с майка си, докато успеят да ловуват успешно и заминат, за да намерят собствена територия на възраст между 18 месеца и 2 години. За съжаление, една от основните причини за такъв драстичен спад в броя на гепардите е, че до 75% от малките на гепардите не живеят до 3-месечна възраст, тъй като майка им трябва да ги оставя всеки ден, за да намери храна, за да ги храни, оставяйки уязвимите малки в безпомощно състояние пред хищниците.

Диета и плячка от гепарди

Гепардът има изключително зрение и така ловува, като използва зрението, като първо дебне плячката си (на разстояние между 10 и 30 метра) и след това я преследва, когато му дойде времето. Гепардите често убиват плячката си в обширни открити пространства, но са склонни да я влачат в скривалище, за да не я погребват други животни. Гепардът трябва да направи това, тъй като не може да изяде плячката си веднага, поради факта, че те са изключително горещи след преследването и им трябва време да се охладят, преди да могат да пируват. Гепардите са месоядни животни, което означава, че те ловуват и убиват само други животни, за да получат нужното им хранене, за да оцелеят. Те ловуват предимно големи тревопасни животни, включително Газела и редица големи видове антилопи като Wildebeest, заедно със зебри и по-малки бозайници като Hares. Точната диета на гепарда обаче зависи от местоположението му.

Хищници на гепарди и заплахи

Възрастният гепард е доминиращ хищник в своята среда и следователно не се разглежда като плячка (по-скоро като конкуренция) от други големи хищници. Гепардите обаче са невероятно уязвими, особено когато майка им е на лов и са жертви на редица животни, включително лъвове и хиени, но също така и на големи видове птици като орли и лешояди. Най-голямата заплаха за гепардите са хората, които не само са взели за себе си огромни площи от естественото му местообитание, но и са превърнали големи региони земя в национални паркове. Въпреки че изглежда, че тези райони показват увеличение както в популациите на лъвове и хиени, броят на гепардите е много по-нисък, тъй като има повече конкуренция за храна с нарастващия брой на тези други големи хищници.



Интересни факти и характеристики на гепардите

Една от най-отличителните разлики между различните подвидове е, че цветът на козината им леко се променя в зависимост от заобикалящата ги среда. Тези гепарди, открити в по-безводните пустинни райони, са по-светли и имат по-малки петна от кралските гепарди, които се разхождат из южноафриканските пасища и са по-тъмни, малко по-големи и с по-големи петна. Въпреки че гепардите не могат да реват, те издават различни звуци, включително силен вик, който може да се чуе на повече от една миля. Гепардът е един от най-отличителните котки в света и въпреки че е доста често бъркан с леопарда, смята се, че името му идва от индуската дума „chita“, което означава „забелязан“.

Връзка с гепарди с хората

Въпреки ожесточения си вид, гепардите всъщност са опитомени от местните хора в продължение на хиляди години, тъй като са били използвани за подпомагане на лов за храна за селяните. Те също са държани в плен за дълго време, но тъй като не изглежда да произвеждат особено здрави индивиди, дивите гепарди са били редовно уловени, за да възстановят кръвната линия. Преследвани от хората като трофеи през по-голямата част от естествения им ареал, гепардите са напълно изчезнали от много места и заедно със загубата на местообитания за нарастващите Човешки селища и разчистването на земя за земеделие, броят на гепардите все още намалява бързо в много области днес.

Състояние на опазване на гепардите и живот днес

Днес гепардът е включен в списъка на IUCN като вид, който е уязвим от изчезване в естествената му среда в близко бъдеще. Загубата на местообитания, заедно с увеличаването на природните паркове, които са дом на голям брой конкуриращи се хищници, доведоха до драстичен спад в популацията на гепардите в света. Понастоящем се изчислява, че в природата са останали между 7000 и 10 000 индивида, заедно с нарастващ брой в зоологическите градини и институтите за животни по целия свят.

Вижте всички 59 животни, които започват с C

How to say Гепард in ...
българскиГепард
КаталунскиГепард
ЧешкиПостен гепард
ДатскиГепард
НемскиГепард
АнглийскиГепард
ЕсперантоГепард
ИспанскиAcinonyx jubatus
ЕстонскиГепард
ФинландскиГепарди
ФренскиГепард
ГалисийскиГепард
ИвритГепард
ХърватскиГепард
УнгарскиГепард
ИндонезийскиГепард
ИталианскиAcinonyx jubatus
ЯпонскиГепард
ЛатинскиАциноникс
АнглийскиГепард
ХоландскиГепард
АнглийскиГепард
ПолскиГепард
ПортугалскиГепард
АнглийскиГепард
СловенскиГепард
ШведскиГепард
ТурскиГепард
ВиетнамскиГепарди
КитайскиГепард
Източници
  1. Дейвид Бърни, Дорлинг Киндърсли (2011) Животното, Окончателното визуално ръководство за дивата природа на света
  2. Том Джаксън, Книги на Лоренц (2007) Световната енциклопедия на животните
  3. Дейвид Бърни, Kingfisher (2011) The Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Ричард Макей, Университет на Калифорния (2009) Атласът на застрашените видове
  5. Дейвид Бърни, Дорлинг Киндърсли (2008) Илюстрована енциклопедия на животните
  6. Дорлинг Киндърсли (2006) Дорлинг Киндърсли Енциклопедия на животните
  7. Дейвид У. Макдоналд, Oxford University Press (2010) Енциклопедията на бозайниците

Интересни Статии