Коати

Научна класификация на Coati

царство
Анималия
Филум
Хордата
Клас
Бозайници
Поръчка
Месоядни
Семейство
Procyonidae
Род
Насуа
Научно наименование
Насуа насуа

Природозащитен статус на Coati:

Най-малкото притеснение

Местоположение на Coati:

Централна Америка
Северна Америка
Южна Америка

Факти на Коати

Основна плячка
Плодове, ядки, дребни бозайници и влечуги
Среда на живот
Гори, пасища, пустиня
Хищници
Диви котки, хищни птици, крокодили
Диета
Всеядно
Среден размер на котилото
4
начин на живот
  • Банда
Любима храна
Плодове
Тип
Бозайник
Лозунг
Среща се в гъсти гори и влажни джунгли!

Физически характеристики на Coati

Цвят
  • Кафяво
  • Сиво
  • Нето
  • Черен
  • Бял
  • Така
Тип кожа
Козина
Максимална скорост
15 mph
Продължителност на живота
8-15 години
Тегло
3-8 кг (6-18 паунда)

'Коатис са свързани с миещи мечки и са известни още като патимундиси'



Коати са космати животни, които са родом от Южна Америка. Обикновено съществуват в Мексико, Централна Америка, Южна Америка и Югозападната част на САЩ. Известно е, че името им патимунди произлиза от тупийските бразилски езици.



Името „Coati“ произхожда от испанската дума „coatí“, която датира от Старите Тупи. Тяхната дума - kua’ti - е комбинация от две думи: „cua“ (което означава „колан“) и „tim“ (което означава „нос“). Визуално описателното име се дължи на навика на коати да си пъха носа в корема, когато спи. Научното наименование на създанието ‘Nasua’ също произлиза от латинската дума, означаваща ‘нос’.

Невероятни факти за Коати

  • Необичайно дългите им носове им помагат да се изхранват, залепвайки под камъни в търсене на храна.
  • Коати обикновено ходят с опашки високо във въздуха. Използва се за балансиране при катерене.
  • Coatis имат двойно съединени глезени, които ги правят гъвкави и им помага да слизат по дърветата с много по-висока скорост.
  • Тези същества издават звук „вълна“, когато са изненадани и бавно скачат в храстите на групи след това.
  • Техните групи могат да станат толкова големи, колкото да имат около 30 членове.

Научно наименование на Coati

Coati принадлежи към род Насуа и се нарича още котимунди или котимунди. Известно е, че произхождат от семейство Procyonidae. Има четири подвида коати - планински коати, пръстеноопашати коати или лентови опашки коати, остров Козумел коати и бял нос коати. Името coatimundi е получено от тупийските бразилски езици.



Външен вид и поведение на Коати

Коати имат лъскава и стройна глава. Носовете им са връхната точка на лицата им и обикновено са дълги и гъвкави. Тези космати същества имат малки уши, дълга опашка и тъмни крака. Те често използват опашките си за балансиране на телата си. Техните кожени палта обикновено се предлагат в черен или кафяв цвят с по-светла долна част. Coatis са с височина около 12 инча и обикновено тежат между 4 и 18 lbs.

Предните им крака са оборудвани с извити нокти, които са относително дълги. Задните крака обаче имат по-къси нокти. Пръстите на краката им са решетъчни и са известни като мощни плувци. Известно е, че мъжките коати са два пъти по-големи от женските и имат остри кучешки зъби.

Различните видове коати имат малко различни поведенчески характеристики. Някои от тях са активни през деня. Докато някои други са активни през нощта. Известно е, че са много интелигентни животни и освен това са много адаптивни.



Тези същества спят на по-високи, издигнати места и живеят в групи, които могат да бъдат толкова големи, колкото да имат 30 членове. Тези групи се наричат ​​ленти. Когато са изненадани, тези групи издават звук „вълна“ и след това скачат в храстите.
Възрастните мъжки коати са особено известни като самотни същества и се присъединяват към женските само по време на чифтосване. Известно е също, че Коатис са отлични алпинисти и обикновено вземат помощта на опашките си, за да балансират телата си, докато катерят. Те се спускат на земята, за да ловят храна.

Коати с бял нос
Коати с бял нос

Местообитание Coati

Coatis се срещат само на американския континент и обикновено живеят във влажни или тропически дъждовни гори . Те живеят във възвишени райони - предимно над 3000 метра - които могат да включват борови и дъбови дървета. Тяхната козина им помага да оцелеят в тези условия.

Те се намират в Аризона, Мексико, Централна и Южна Америка и Югозападната част на САЩ. Обикновено е малко вероятно, но някои коати могат да бъдат намерени и в пустините и саваните. Пръстеноопашката коати се среща предимно в Южна Америка, въпреки че е известна и като южноамериканска коати или лентовата опашка.

Коати диета

Всеядни по природа, палто имат диета, която включва разнообразни неща като гущери, яйца, птици и крокодилски яйца. Те също ядат плодове, както и безгръбначни - които изкопават под земята, използвайки дългите си нокти. Известно е, че пътуват много в търсене на храна.

Coati хищници и заплахи

Подобно на всички останали животни, палтите също са част от хранителната верига на околната среда и има много животни, които ги плячка. Тези хищници включват гривни вълци, анаконди, тайри, кучета , и лисици . Някои други животни, за които е известно, че ги пляскат, са оцелоти , хищници, орли , ягуарундис и удави. Кученцата са изложени на особен риск да станат вечерята на белоглавата маймуна капуцин.

Тези същества също са застрашени от човешки дейности като лов и обезлесяване, тъй като естественото им местообитание се дегенерира. Известно е също, че хората ядат палто, поради което се казва, че популацията на коати намалява. Видовете обаче не са застрашени и IUCN го е поставила в категорията „най-малко притеснителна“.

Възпроизвеждане на Coati, бебета и продължителност на живота

Началото на дъждовния сезон обикновено е когато коатите се чифтосват. Процесът започва, когато един мъж коати се присъедини към групата и се съюзи с всички жени. След като бебето е заченато, женската напуска групата и изгражда гнездо високо в дървото. Периодът на бременност продължава около три месеца, след което женската ражда от 2 до 7 бебета, които се наричат ​​котенца.
Котетата имат затворени очи при раждането и обикновено ги отварят едва когато са на около 10 дни. Около 19 ден те започват да се изправят и могат да ходят до 24 ден. Около 6 до 10 седмична възраст котенцата се присъединяват към групата заедно с майките си и по-нататъшните грижи продължават вътре в групата с помощта на други жени от групата. Средният коати живее около 14 години.

Население на Коати

Популацията на коати не е много ясна, тъй като видовете не са проучени много добре. Предполага се обаче, че броят им е намалял относително, тъй като тези същества не само стават жертва на естествени хищници, но и са изправени пред заплаха от лов и дегенерация на естественото им местообитание поради обезлесяване от хора. Хората също се хранят с палто, което също е известно, че причината населението на коати намалява в някои райони.

Населението варира от място на място. Най-големият брой членове, за които е известно, че група или коати група има повече от 150 членове. Те обаче не са застрашени и са поставени в най-малко загрижената категория от IUCN .

Coati в зоопарка

Коатис не може да оцелее в много особена среда и следователно обикновено не би било добра идея да ги държите в плен. Освен това те са енергични животни и отглеждането им в малки клетки не би било подходящо нещо. Те обикновено изискват много време навън.

Вижте всички 59 животни, които започват с C

Интересни Статии