Пума

Научна класификация на Cougar

царство
Анималия
Филм
Хордата
Клас
Бозайници
Поръчка
Месоядни
Семейство
Felidae
Род
Пума
Научно наименование
felis concolor

Състояние на запазване на Cougar:

Най-малкото притеснение

Местоположение на Cougar:

Северна Америка

Пума факти

Основна плячка
Елен, лосове, бобри
Отличителна черта
Мощни предмишници и лапи и мускулна челюст
Среда на живот
Горски и планински райони
Хищници
Човек, мечка гризли
Диета
Месояден
Среден размер на котилото
3
начин на живот
  • Самотен
Любима храна
Елен
Тип
Бозайник
Лозунг
Най-голямото котешко в Северна Америка

Cougar Физически характеристики

Цвят
  • Кафяво
  • Черен
  • Така
Тип кожа
Козина
Максимална скорост
30 mph
Продължителност на живота
10 - 20 години
Тегло
29 кг - 90 кг (64 lbs - 198 lbs)
Дължина
1,5 м - 2,75 м (5 фута - 9 фута)

„Голяма котка без рев“



Като втората по големина котка в Северна Америка, пумата е плашещо същество, на което да се натъкнете. Пумата не е в състояние да реве, защото няма необходимия ларинкс за това. Вместо това голямата котка мърка, ръмжи, съска и крещи, както и подсвирква и цвърчи. Пумите се наричат ​​още пуми, пантери и планински лъвове. Котките имат кръгли глави, заострени уши и тънки тела.



Факти за животните

• Пумите са превъзходни ловци

• Котките се срещат в много части на света



• Пумите вечерят на животни като елени, миещи мечки и дори крокодили

• Както повечето котки, пумите са самотни животни

Научно наименование на Cougar

Пумата е известна с научното наименование „puma concolor“ или „felis concolor“. Карл Линей предложи името „felis concolor“, за да опише голяма котка, която има дълга опашка. Животното има повече имена в речника, отколкото всяко друго животно. Заедно с планинския лъв и пума, котката се нарича още катамаунт и червен тигър. Пумите принадлежат към подсемейство Felinae. След като Линей представи научно описание на пумите, изследователите изброиха 32 зоологични подвида до края на 80-те. Според генетичните изследвания много от подвидовете са били твърде близки, за да се считат за отделни. Сега учените са установили, че има шест филогеографски групи.



Пума Външен вид

Тялото на пумата е подобно на това на домашна котка в по-голям мащаб. Плащите от планински лъв са със сивкав загар до червеникав оттенък, а животното има по-светли части отдолу. Краят на опашката на пумата е черен, а котката има черни петна по ушите и лицето си. Невероятен факт за пумите е, че те могат да скочат 20 фута във въздуха. Това им позволява да се нахвърлят върху плячка, която е на 20 фута до 40 фута от изправено положение.

Пумите варират от 5 фута до 9 фута на дължина от главата до опашката с мъжки пуми с тегло до 150 паунда, а жените достигат до около 100 паунда.

Cougar (Felis concolor)

Пума поведение

Планинските лъвове са самотни животни, освен ако майката пума не отглежда малки. Понякога животните ще споделят убийства помежду си. Те се установяват в малки общности, базирани около териториите на силни мъжки пуми. Котките, които живеят в тези области, се социализират помежду си по-често от животните, които са извън тях.

Местообитание Cougar

Тези големи котки имат един от най-големите ареали от всички видове диви животни в Америка. Ще ги намерите от северния Юкон на Канада до южните Анди. Животното е в състояние да се адаптира към различни местообитания, включително гори, планински пустини и равнинни райони. Пумите предпочитат да живеят в части от страната, които разполагат със стръмни каньони, скали и плътни четки за защита. Те обаче могат да оцелеят добре на открити площи, които имат много малко растителност.

Какво ядат пумите?

Тези големи котки не са придирчиви към диетата си. Те ще хапнат на насекоми, мишки , бобри , миещи мечки , зайци , и див пуйки. Откакто пумите живеят в националния парк Монте Леон в Патагония, те са станали доста опитни в лова на пингвини. Тези, които живеят във Флорида, понякога правят храна от крокодил. В Северна Америка пумите често ядат елени. Всъщност те обикновено убиват по един голям елен на всеки две седмици. Тези големи котки обикновено не са чистачи, но ако трупът на елени е оставен открит, те могат да го изядат, което означава, че котките понякога проявяват находчиво поведение.

Поради мощните си задни крака пумите са хищници от засада. Те са ловци, които дебнат жертвите си през четка и дървета, преди да скочат мощно върху нея, доставяйки смъртоносна ухапване по врата. Животното е в състояние да счупи врата на плячката си с една силна ухапване и силата на изтласкване на плячката си на земята.

Cougar Predators

Хората са най-големите хищници на пумите с хора, които ги ловят за спорт и за защита на добитъка. Хората са и основната причина котките да загубят местообитанията си. В държави като Флорида магистралите често са смъртоносни за пумите. В дивата природа вълчи глутници ще плячкат на котките, защото са в състояние да заобиколят животното и да го затрупат с цифри. Когато става въпрос за битка един на един, пумата обикновено ще оцелее в мача. Вълците са по-склонни да засегнат пумите, като доминират на една и съща територия и се възползват от възможностите за плячка. Вълците също могат да нарушат способността на пумата да се размножава.

Котката не е в списъка на застрашените видове, но групите за опазване остават несигурни колко добре се справя популацията на пумите по света. В САЩ единственият щат, който забранява лова им, е Калифорния. Незаконно е да се ловува в Коста Рика, Гватемала, Венецуела, Бразилия и в по-голямата част от Аржентина. За да ловуват голямата котка в САЩ, ловците трябва да получат разрешение, освен ако не живеят в Тексас.

Бракониерите са насочени към пумите, но ефектите от това действие върху котката са неизвестни. Американската служба за риба и дива природа съобщава, че незаконната търговия с части от животни е пазар от 200 милиона долара годишно и тя нараства.

Относно възпроизвеждането на Cougar

Мъжките и женските планински лъвове достигат полова зрялост на 24 месеца, но според изследванията женските се чифтосват едва на 20 месеца. Възрастта, в която пумата за първи път се размножава, често зависи от установяването на дом. Основно предизвикателство за разплод, пред което са изправени пумите, е да се намират помежду си поради самотния си начин на живот. Котките обикновено са разпръснати по стотици километри неравен терен.

Друго усложнение при възпроизводството е, че женските пуми се интересуват от чифтосването само за няколко дни от месеца. Въпреки предизвикателствата, животните намират начин да се размножават. Те имат изострени сетива и практикуват многоженство. Когато пумите се размножават, те правят това енергично, като се съчетават със скорост от 50 до 70 пъти в рамките на 24-часов период в продължение на 7 до 8 дни. Всеки път, когато двойка се съчетава, това продължава по-малко от минута. Тъй като котките са толкова енергични, изследователите смятат, че актът стимулира овулацията, когато яйчниците освобождават яйцеклетка, за да може да бъде оплодена.

Cougar Cubs

След като женската пума забременее, след 88 до 96 дни тя ще се оттегли в уединението на бърлога и ще роди котила. Куметата на котилата варират по размер от едно до шест малки, като средният размер е от две до три котенца. Млада женска пума може да има само едно дете за първото си котило. Изследователите вярват, че това дава време на младите жени да развият своите майчински умения. Пумите обикновено раждат малки през година, което означава, че женски планински лъв, който живее от 8 до 10 години, може да бъде в състояние да произведе пет котила. Според докладите една майка-пума в плен е произвела седем котила за 16 години.

Бебешките пуми обикновено тежат малко повече от 1 килограм, когато са родени. В рамките на 10 до 20 дни те растат двойно повече от теглото си и когато достигнат 2-месечна възраст, те могат да тежат до 9 килограма.

Когато се раждат бебета пуми, палтата им обикновено има черни петна, които ги маскират, предпазвайки младите от хищници. Петната обикновено траят около 6 месеца. Бебетата се раждат глухи, слепи и почти неподвижни, което ги прави уязвими за хищници. За да натрупат сила и да се научат как да свалят плячката си, малките пуми играят и се нахвърлят един върху друг.

Пумите майки започват да водят малките си да убиват, когато достигнат 7 до 8 седмична възраст. Жената също ще занася месо на бебетата си, докато ги отбие, когато навършат 2 до 3 месеца. Докато малките растат, женската ще ги оставя на място за убиване в продължение на няколко дни, докато тя ловува за следващото им хранене. Майките пуми ще пътуват по-нататък в търсене на храна, когато малките й станат по-големи и по-силни.

Cougar Cubs (Felis Concolor)

Продължителност на живота на Cougar

Когато пумата е в плен, животното може да живее до 20 години. Има обаче съобщения за една пума в плен, която е доживяла 29. В дивата природа животът им е около половината от този. Изследователите не са съгласни относно това кой секс живее по-дълго. Някои казват, че женските живеят по-малко години поради стреса да имат и отглеждат малки.

Дори когато хората не ги заплашват, пумите са склонни да имат високорисков начин на живот. Те често са изложени на наранявания или смърт, защото са насочени към животни, които са по-големи от тях самите. Когато атакуват лосове или елени, те могат да бъдат хвърлени срещу дърво или скала, достатъчно силна, за да им счупи гърба. Понякога те са стъпкани от копитата на стадни животни. Пумите могат да бъдат набодени от клон или рог, а нараняване като това може да доведе до глад. Котките умират от удари на мълния, ухапвания от отровни змии и пързалки на скали.

Пума население

Изследователите не са успели да дадат точна оценка относно броя пуми в дивата природа. Някои вярват, че има около 30 000 от тях в целия американски запад. Плътността на пумите обикновено варира от една до седем котки на всеки 100 километра територия, като мъжете позволяват на няколко женски да присъстват в техните диапазони. Орегон изчислява, че популацията му е около 6600, докато Калифорния вярва, че има между 4000 и 6000 от животните.

Международният съюз за опазване на природата, който проследява популацията на пумите във всяка държава от Централна и Южна Америка, съобщава, че има по-малко от 50 000 от големите котки, населяващи тази част на света. Смята се, че това е тенденция на спад. Въпреки това изследователите на пуми в САЩ смятат, че населението на страната се възстановява. Калифорния има защитни мерки за популацията си от пуми, но тринадесет щата, включително Уайоминг, Колорадо и Юта, ги класифицират като видове дивеч, което позволява на хората да ги ловят за спорт.

Вижте всички 59 животни, които започват с С

Интересни Статии