Макак, който яде раци



Научна класификация на макаците, които ядат раци

царство
Анималия
Филм
Хордата
Клас
Бозайници
Поръчка
Примати
Семейство
Cercopithecidae
Род
маймуна
Научно наименование
Macaca Fascicularis

Статус на опазване на макак, който яде раци:

Най-малкото притеснение

Макак, който яде раци

Азия

Факти за ядене на раци от макак

Основна плячка
Раци, плодове, семена, насекоми
Отличителна черта
Много общително животно с дълга опашка
Среда на живот
Тропическа гора и тропическа джунгла
Хищници
Орел, Тигър, Големи влечуги
Диета
Месояден
Среден размер на котилото
1
начин на живот
  • Войска
Любима храна
Раци
Тип
Бозайник
Лозунг
Среща се в югоизточните азиатски джунгли!

Физически характеристики на макак, който яде раци

Цвят
  • Кафяво
  • Сиво
  • Жълто
  • Бял
Тип кожа
Козина
Максимална скорост
30 mph
Продължителност на живота
15 - 30 години
Тегло
3kg - 9kg (7lbs - 20lbs)
Височина
38 см - 55 см (15 инча - 22 инча)

Макакът, който яде раци, е един от най-разпространените видове примати в света.



Позната гледка в пустините на Югоизточна Азия, макакът, който яде раци, съществува заедно с човешките жилища от много хиляди години. Игривата, възпитателна, интелигентна и социално активна природа на животното означава, че положителните взаимодействия с хората са доста често срещани. Но посегателството на човека в естественото местообитание на маймуната е оказало известен натиск и върху вида.



5 невероятни факти за макаци, които ядат раци

  • Алтернативните имена на този вид включват също дългоопашатия макак и маймуната cynomolgus. Поради огромната дължина на опашката, дългоопашатият макак често е предпочитаното име, докато терминът макак, който яде раци е леко погрешно наименование. Повечето хора всъщност предпочитат плодове.
  • Макаците имат сложна връзка с хората. Понякога считани за свещени същества, те са важна част от митологията в някои местни култури. И подобно на маймуните резус, те също са често избирани за медицински експерименти и изследвания поради тяхната податливост към човешки заболявания.
  • Учените са забелязали, че макакът, който яде раци, може да придобие знания и култура през няколко поколения. Това ги е направило полезен обект на разследване за интелигентността на животните.
  • Макакът, който яде раци, живее в общества с доминирани жени. Това означава, че групата е ориентирана около женската линия на приемственост. Мъжете са по-слабо свързани с групата.
  • Макакът, който яде раци, се смята за инвазивен вид в някои региони.

Научно наименование на макак, който яде раци

Научното наименование на макака, който яде раци, еMacaca fascicularis. Макака, която произлиза от португалската дума за маймуна, първоначално произхожда от западноафриканския език Ибинда. Терминът „fascicularis“ идва от латинската дума за малка лента или ивица.

Потенциално има до 10 подвида на макака, който яде раци, включително обикновения макак с дълги опашки, макака с дълги опашки Nicobar и макака с дълги опашки с тъмна корона. Всеки от тях варира леко в местообитанието, диетата и външния си вид. По-отдалечено те са свързани с макака резус, японския макак и макака със свински опашки, които заемат един и същи род.

Родът на макаците е част от семейство примати, известни като Cercopithecidae или маймуни от Стария свят. Те са се разминали с маймуните от Новия свят преди около 55 милиона години. Основната разлика между маймуните от Стария свят и Новия свят се крие във физическите им характеристики. Маймуните от Стария свят имат по-тесни носове, обърнати надолу ноздри и противоположни палци. Те също са склонни да им липсват опашки.



Външен вид макак, който яде раци

Макакът, който яде раци, е малка маймуна от Стария свят, която измерва средно само около 15 до 22 инча, в зависимост от подвида. Голямата жилава опашка, която добавя още 16 до 26 инча, обикновено е по-голяма от самото тяло. Опашката може да осигури на маймуната по-фина степен на баланс за скачане на огромни разстояния до 16 фута.

Тези животни имат палто от тъмнокафява или сива козина с корона на косата, понякога златист на главите си. Долната страна обикновено е много по-светла от гърба, а цветът на кожата варира от черен цвят на краката и ушите до сив или розов около лицето и устата.

Поради феномен, известен като сексуален диморфизъм, мъжете и жените се различават леко на външен вид. Докато мъжете са склонни да имат големи мустаци и по-големи кучешки зъби, женските са с по-малки размери и са склонни да имат бради. Женските тежат до девет килограма всяка, а мъжките могат да тежат до 15 килограма. И двата пола отглеждат мустаци и имат торбички за временно съхранение на храна, която подхранват.

макак, който яде раци (Macaca fascicularis) макак, който яде раци

Поведение на макак, изяждащ раци

Макаците, които ядат раци, формират матрилинейни общества, доминирани от женските. Една група може да се състои от три до 30 членове едновременно, включително основните жени, техните потомци и няколко мъже. Въпреки връзките си през целия живот и привидната си привързаност един към друг, членовете на жената от групата налагат и налагат строги йерархии по всяко време. Мъжете също са склонни да имат специфична йерархия в зависимост от възрастта, размера и бойните способности. По-високо класираните мъже обикновено получават достъп до по-високо класираните жени за възможности за чифтосване. И двата пола могат да имат множество партньори за чифтосване през целия си живот.

Тъй като отделните макаци са малки и слаби, групата осигурява достатъчно защита от външни заплахи и натрапници. Това означава, че сътрудничеството е неразделна част от неговото оцеляване. Видът има няколко вида поведение за поддържане на социалния ред и сплотеност. Например, поддържането изглежда като важен аспект на социалните връзки, ухажването и разрешаването на конфликти.

Този вид прекарва по-голямата част от живота си, обикаляйки дърветата, като се движи на четирите крака. Само малка част от времето всъщност се прекарва на земята, където те са по-уязвими от хищничество. Със своите гъвкави тела и дълги опашки те са специално пригодени за този дървесен начин на живот. Ежедневието им обикновено се състои от търсене на храна и общуване през деня и след това сгушване през нощта, за да се стопли. Групите са склонни да заемат само едно дърво наведнъж и изглежда има малка конкуренция между групите за територия, поне в сравнение с други видове примати. Независимо от това групите ще охраняват територията си яростно от потенциални заплахи.

Подобно на много други примати, макакът, който яде раци, изглежда силно интелигентен. Някои доклади предполагат, че могат да използват каменни инструменти за отваряне на ядки и черупки. Те могат също така да имат способността да мият или търкат храната си преди консумация. Тъй като често е трудно да се разберат намеренията на животните, това поведение е обект на текущи изследвания.

Макаките, които ядат раци, показват редица различни вокализации и призиви да съобщят своите намерения. Това често се комбинира с визуални сигнали като мимики и стойка на тялото. Например, те често оголват зъбите си и придърпват ушите и носа си, за да сигнализират за агресия и да отблъснат потенциалните заплахи. Те също ще издават силни звуци и ще отскачат по клоните с едно енергично движение.

Местообитание на макак, който яде раци

Естественият ареал на макака, който яде раци, се простира в целия регион на Югоизточна Азия, включително целия или по-голямата част от Тайланд, Виетнам, Камбоджа, Лаос, Мианмар, Малайзия, Индонезия, Борнео и Филипините. Те също са били въведени от хората на няколко други места, включително Тайван, Хонконг и различни тихоокеански острови.

Този вид предпочита топлия, влажен климат на горите, включително крайбрежни гори, мангрови гори, блата, бамбукови гори, широколистни гори и тропически дъждовни гори с много годишни валежи. Обикновено живеят в близост до реки или други водни басейни за лесен достъп до постоянен източник на храна.



Диета с макаки, ​​ядеща раци

Макаките, които ядат раци, са всеядни животни, които ще се възползват от почти всякакъв вид храна, която могат да нахранят или уловят, в зависимост от тяхната сезонна или регионална наличност. Те са склонни да се хранят непрекъснато през целия ден на кратки пристъпи от по няколко минути наведнъж.

Въпреки името си, рак не е неразделна част от диетата им. Вместо това те оцеляват предимно с диета с плодове и семена, които съставляват между 60 и 90 процента от тяхната консумация. По-рядко те понякога се хранят с листа, цветя и треви. Ако растителните вещества не са на разположение, те ще се опитат да ловуват и да консумират малки птици , гущери , риба и яйца. Всъщност само няколко популации консумират раци и други ракообразни.

Храненето с макаки се превърна в популярно занимание за туристите, посещаващи региона на Югоизточна Азия. Това обаче може да доведе до конфликт между макаците за лесни източници на човешка храна, което потенциално води до нараняване или дори смърт. Известно е също, че нахлуват в боклука или крадат храна от човешките местообитания.

Като цяло макаците играят положителна екологична роля в местната среда, като неволно помагат за разпространението на растителни семена на цялата им територия. Но тъй като е известно, че те се конкурират с редки птици за ресурси и унищожават местни култури, макаците, които ядат раци, понякога се считат и за основен инвазивен вид в неместните местообитания, където са внесени. Някои местни хора могат да ги считат за вредители и да ги ловят, за да не им причинят щети.

Ракоядни макакови хищници и заплахи

Макаките, които ядат раци, са уязвими на хищничество от по-големи месоядни животни. Въз основа на наблюдения те са изправени пред най-сериозните заплахи от тигри , крокодили , змии и големи грабливи птици. Видът понякога се ловува или яде и от хората.

Най-голямата заплаха за оцеляването им обаче е може би загубата на основното им местообитание в горите на Югоизточна Азия, които често се почистват за насаждения, дърводобив и човешки селища. Изменението на климата може да постави допълнителен стрес върху естественото им местообитание в бъдеще. Следователно опазването на местообитанията е от решаващо значение за продължаващото здраве и оцеляване на вида.

Възпроизвеждане на макак, който яде раци, бебета и продължителност на живота

Макаките, които ядат раци, могат да се размножават по всяко време на годината, но ражданията обикновено съвпадат с разгара на дъждовния сезон през лятото. Поради времето и ресурсите, необходими за отглеждане на малки, видът има склонност да се чифтосва само веднъж на две години. Жената има период на бременност, който продължава шест до девет месеца и ражда само едно бебе едновременно. Рядко произвеждат близнаци.

Малкото бебе макак се ражда с черна козина, която ще започне да се превръща в цветове след няколко месеца. Те обикновено постигат пълно оцветяване за възрастни до края на първата си година от живота. Силно зависими от солидарността на групата, макаците, които ядат раци, прекарват по-голямата част от младежките си години, получавайки закрила, храна и критични умения за оцеляване и комуникация от майката.

Младите жени достигат полова зрялост около четиригодишна възраст. Те обикновено остават с групата, в която са родени, и стават част от матрилинеалната линия. Младите мъже отнемат цели шест години, за да достигнат полова зрялост. Те ще се отдалечават постепенно от групата, докато напуснат съвсем, за да сформират ергенски групи или да се присъединят към нови групи.

Продължителността на живота на макака, който яде раци, не е добре известна, но е вероятно те да оцелеят около 30 години в плен. Поради по-несигурното си съществуване, мъжете са склонни да имат по-кратък живот от жените. Потенциалните източници на опасност включват агресия мъж-мъж, тъй като те се състезават за статут или хищничество и нараняване от скитането сами.

Население от макаки, ​​изяждащо раци

Макакът, който яде раци, има един от най-обширните асортименти от всички видове примати. Точният брой индивиди от този вид остава неизвестен, но като цяло видът е най-малко притеснителен за природозащитниците. Те получават специална защита вътре в националните паркове и резервати, но дори и извън тези защитени зони видът е изобилен и широко разпространен. Много страни в региона са им предоставили правна защита.

Въпреки че точната информация за тях е оскъдна, всеки отделен подвид може да бъде изправен пред различни нива на натиск. Например Международен съюз за опазване на природата (IUCN) Червеният списък, който класифицира природозащитния статус на различните диви животни, в момента изброява подвидовете макаки, ​​които ядат раци Никобар, като потенциално уязвими. Поради разпръснатия географски обхват на подвида се смята, че броят на популациите намалява с времето.

Вижте всички 59 животни, които започват с С

Интересни Статии