Кус-кус

Научна класификация на Кускус

царство
Анималия
Филум
Хордата
Клас
Бозайници
Поръчка
Марсупиалия
Семейство
Phalangeridae
Род
Фаланжер
Научно наименование
Фалангер Макулат

Състояние на запазване на кускус:

Близо до заплаха

Местоположение на Кускус:

Азия
Океания

Факти за Кускус

Основна плячка
Плодове, листа, насекоми
Отличителна черта
Дълга опашка и силни пръсти
Среда на живот
Тропически гори и мангрови гори
Хищници
Змии, Хора, Големи грабливи птици
Диета
Тревопасен
Среден размер на котилото
2
начин на живот
  • Самотен
Любима храна
Плодове
Тип
Бозайник
Лозунг
Има дълга, здрава опашка!

Физически характеристики на кускус

Цвят
  • Кафяво
  • Сиво
  • Черен
  • Бял
  • Така
  • Крем
Тип кожа
Козина
Максимална скорост
15 mph
Продължителност на живота
8 - 12 години
Тегло
3kg - 6kg (6.5lbs - 13lbs)
Дължина
15 см - 60 см (6 инча - 24 инча)

Кускусът е голям торбест, роден в северната гора на Австралия и големия тропически остров Папуа Нова Гвинея. Кускусът е подвид опосум, като кускусът е най-големият от видовете опосум в света.



Известно е, че размерът на кускус варира от само 15 см до повече от 60 см дължина, въпреки че средният размер на кускус обикновено е около 45 см (18 инча). Кускусът има малки уши и големи очи, които подпомагат кускуса през нощния му начин на живот.



Кускусът е дървесен бозайник и прекарва живота си почти изключително в дърветата. Кускусът почива през дърветата през деня, спи в гъстата зеленина и се събужда през нощта, за да започне да се движи през дърветата в търсене на храна. Кускусът е всеядно животно, но кускусът яде предимно листа и плодове, от време на време пирувайки с малки птици и влечуги.

Смята се, че кускусът се размножава през цялата година, вместо да има строг размножителен сезон. Кускусът майка ражда между 2 и 4 бебешки кускус след гестационен период от само няколко седмици. Както при всички торбести, женският кускус има торбичка на корема, в която новородените бебета кускус пълзят и остават, докато станат по-големи, по-малко уязвими и могат да започнат да се хранят. Обикновено само едно от бебетата с кускус ще оцелее и ще излезе от торбичката след 6 или 7 месеца.



Кускусът има дълга и много здрава опашка, която е гола (без козина) в края. Това позволява на кускус да може по-лесно да се захване за клоните на дърветата, когато кускусът се премества от дърво на дърво и почива през деня. Кускусът също има дълги, остри нокти, които помагат на кускуса, когато се движи из дърветата. Кускусът има дебела вълнена козина, която може да бъде в различни цветове, включително кафяво, жълто и бяло.

Поради дървесния и нощен начин на живот на кускус, кускусът има малко естествени хищници в своята среда. Основните хищници на кускус (освен хората) са големи змии и грабливи птици, които са склонни да обират по-уязвимия, млад кускус. Човекът е най-големият хищник на кускус, тъй като местните жители ловуват кускус както за месото от кускус, така и за гъстата козина на кускус.

Когато кускусът беше открит за първи път, учените вярваха, че кускусът е вид маймуна поради начина, по който кускусът се движи през дърветата и използва опашката си, за да се захване за клони. По-късно беше открито, че кускусът всъщност е най-тясно свързан с опосума.



Днес популациите на кускус намаляват главно поради обезлесяване и следователно загуба на местообитанието, в което съществува кускусът. Все повече и повече от уединените гори, където живее кускусът, се изсичат, като дърветата се продават на дърводобивни компании.

Кускусът е неуловимо и много потайно животно, което е изключително трудно да се забележи в дивата природа. Твърди се, че това е една от най-полезните забележителности, ако забележите кускус в естественото му местообитание.

Вижте всички 59 животни, които започват с C

How to say Кускус in ...
КаталунскиОцветен кус-кус
ЧешкиКус-кус skvrnitý
НемскиДействителен петнист кускус
АнглийскиОбикновен петнист кускус
ИспанскиSpilocuscus maculatus
ФренскиSpilocuscus maculatus
УнгарскиПетнист кус
ХоландскиПетнист кус
ПолскиПетнист кус
ПортугалскиSpilocuscus maculatus
ФинландскиЗабелязване
КитайскиПътен опосум
Източници
  1. Дейвид Бърни, Дорлинг Киндърсли (2011) Животното, Окончателното визуално ръководство за дивата природа на света
  2. Том Джаксън, Книги на Лоренц (2007) Световната енциклопедия на животните
  3. Дейвид Бърни, Kingfisher (2011) The Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Ричард Макей, Университет на Калифорния (2009) Атласът на застрашените видове
  5. Дейвид Бърни, Дорлинг Киндърсли (2008) Илюстрована енциклопедия на животните
  6. Дорлинг Киндърсли (2006) Дорлинг Киндърсли Енциклопедия на животните
  7. Дейвид У. Макдоналд, Oxford University Press (2010) Енциклопедията на бозайниците

Интересни Статии