Дарвиновата жаба

Научна класификация на жабата на Дарвин

царство
Анималия
Филум
Хордата
Клас
Амфибия
Поръчка
Анура
Семейство
Rhinodermatidae
Род
Ринодермия
Научно наименование
Ринодерма Дарвини

Статус на опазване на жабата на Дарвин:

Уязвима

Местоположение на жабата на Дарвин:

Южна Америка

Факти за жабата на Дарвин

Основна плячка
Насекоми, червеи, охлюви
Отличителна черта
Малък размер на тялото и външен вид, подобен на листа
Среда на живот
Букови гори и полета
Хищници
Гризачи, змии, птици
Диета
Месояден
начин на живот
  • Самотен
Любима храна
Насекоми
Тип
Земноводни
Среден размер на съединителя
30
Лозунг
Камуфлира се като мъртво листо!

Физически характеристики на жабата на Дарвин

Цвят
  • Кафяво
  • Сиво
  • Черен
  • Така
  • Зелено
Тип кожа
Пропусклив
Максимална скорост
5 mph
Продължителност на живота
10 - 15 години
Тегло
2g - 5g (0.07oz - 0.17oz)
Дължина
2,5 см - 3,5 см (0,9 инча - 1,4 инча)

Уникалната месоядна жаба на Дарвин носи попъли в гласовата си торбичка до 70 дни!

Жабата на Дарвин е родом от потоци и гори в Чили и Аржентина. Този малък вид жаби получава името си след изследователя Чарлз Дарвин. Той открива жабата по време на прочутото си „Пътешествие на бигъл“ от февруари 1832 до септември 1835. Жабата на Дарвин е в състояние да камуфлаж себе си на горското дъно, благодарение на това, че се развива като присъхнало листо.



5 факти за жабата на Дарвин

  • Жабите на мъжкия Дарвин носят излюпващи се половци в гласовата си торбичка за около 50 до 70 дни.
  • Дамските жаби са месоядни животни , яде малко насекоми , охлюви , червеи и паяци.
  • И двете хората и гъбичките са виновни за спада на жабите към изчезване.
  • Тези малки жаби растат само до 1,4 инча дължина.
  • Въпреки че са малки, жабите на Дарвин пътуват със скорост до пет мили в час.

Научно име на жабата на Дарвин

Обикновено наричани жаби на Дарвин, тези малки земноводни от класа Amphibia носят научното име наRhinoderma darwinii. Те принадлежат към семействотоRhinodermatidae.



Съществуват два вида жаби на Дарвин. Единият произхожда от Северно Чили, докато другият живее в Южно Чили и Аржентина. За съжаление учените смятат, че жабата на северния Дарвин е изчезнала от смъртоносна епидемия от гъбички. Но надеждата остава, че тези северни видове все още съществуват някъде в горите на Северно Чили.

От научното им наименование „ринодерма“ означава носорог с носорог. Но те получават общото си име от изследователя, който е открил и документирал съществуването им, Чарлз Р. Дарвин.



Външен вид и поведение на жабата на Дарвин

Горната част на тялото на жабата на Дарвин е кафява или зелена на цвят с големи петна. Долната му страна обикновено е черна или бяла. Кожата им също има много брадавици.

Малката жаба разчита на оцветяването и текстурата на кожата, за да се маскира на горското дъно и на потоци, приличащи на изсъхнали листа. Отпечатъкът и цветовете на тялото на всяка жаба работят почти като пръстов отпечатък за хората. Няма две жаби с абсолютно еднакъв шарен външен вид.

Тялото на жабата е закръглено, но главата му е оформена като триъгълник със заострена муцуна. Тънките му крака работят много добре за скачане по горското дъно със скорост до пет мили в час. Само задните му крака имат лента между пръстите, идеална за плуване. Това позволява на предните крака да захващат по-добре земята.



Тази малка жаба е подобна по размер на шевния напръстник. Тя е със средна дължина от 0,9 до 1,2 инча.

Darwin’s Frog е дневно същество, което означава, че спи през нощта и е активно предимно през деня. Когато е заплашена от хищници, жабата играе мъртва. Той лежи много неподвижно на горското дъно или плаващ в поток. Оцветяването и шарките на кожата го правят да изглежда като мъртъв лист, смесвайки го перфектно с горски отломки.

Местообитание на жабите на Дарвин

Жабите на Дарвин живеят на поляните и горите на Чили и Аржентина. Жабите предпочитат да живеят в гори, блата и по ръба на бавно движещи се потоци или блата. Но те живеят на надморска височина до 3600 фута над средното морско равнище. Като цяло местообитанието им включва пасища, дървесни отломки от горски подове, мъхови площи, млади дървета, млади храсти и други места в местните гори.

Жабите на Дарвин са най-подходящи за места с къса растителност, които поддържат почвата влажна и с по-хладна температура. Тъй като оцветяването им съвпада с местообитанията, в които живеят, те също намират по-добри места за скриване от хищници.

През деня и когато спят, жабите на Дарвин се приютяват под трупи или мъх. Те също така обичат да се греят на слънчева светлина, когато няма хищници наблизо.

Диетата на жабите на Дарвин

Подобно на много от своите земноводни и жаба братовчеди, жабата на Дарвин е месоядна. За да улови плячката си, месоядни жаба просто седи тихо и чака за преминаване на насекоми, паяци, охлюви и червеи. Когато плячката се приближи, жабата я засажда бързо и безшумно с дългия си лепкав език.

Darwin’s Frog Predators and Threats

Най-големите заплахи за жабите на Дарвин са гъбата хитрид, която причинява инфекциозно заболяване, наречено хитридиомикоза. Тази гъбична инфекция е способна да убие повече жаби, по-бързо от естествените си хищници или хората . Учените не знаят произхода на бактериите, отговорни за тази гъбична инфекция. Но се смята, че е унищожило цялото население на северните чилийски видове жаби в Дарвин. Това означава, че само южната популация на жабите на Дарвин остава в южната част на Чили и Аржентина.

Южните Дарвинови жаби също са изправени пред продължаващите заплахи от хищници на животни. Те включват гризачи, змии , и птици .

Когато хищникът е наблизо, жабата на Дарвин използва оцветяването му, за да му помогне да се скрие от животното. Полагайки се много неподвижно на горското дъно, жабата се слива със заобикалящата я среда. Хищниците виждат само това, което прилича на поредния мъртъв лист на земята. Жабите също падат или скачат в поток и се носят като лист по реката.

Хората заплашват местообитанието на Дарвиновата жаба чрез урбанизация. Обезлесяването и посегателствата на градовете отнемат местообитанието на жабите за човешка употреба. Други заплахи са резултатите от изменението на климата: променящите се температури и повишеното слънчево излагане на ултравиолетови лъчи могат да убият жабите.

Смята се, че е жабата на северния Дарвин изчезнал . Неговият южен братовчед в Южно Чили и Аржентина е уязвим до изчезване. Техният риск от изчезване се дължи главно на обезлесяването на хората, изменението на климата и заплахата от гъбични инфекции.

Възпроизвеждане на жаба на Дарвин, бебета и продължителност на живота

За да се размножат, мъжките жаби на Дарвин призовават силно през нощта и през всеки ден за женските. Този разговор е бърз модел на звуци “piiip”. Когато мъжът намери жена, с която да се чифтосва, той я води в приют за разплод. Този подслон обикновено е мъхест дънер или друго частично покритие.

Дамската жаба е много необичайна в начина, по който се грижи за малките си. Всеки сезон на чифтосване в идеалния случай води до до 40 ясни яйца до съединителя. Женската отлага съединението на яйцата в листни отломки на горското дъно. Мъжкият опложда яйцата, след което остава наблизо, защото работата му не е приключила. Той чака около три седмици близо до съединителя, докато ларвите не могат да се извиват в яйцата си. След това загребва всички яйца в гласовата торбичка на гърлото си. Там те прекарват около три дни, преди да се излюпят в поповите лъжички.

Половъците остават в гласовата торбичка на мъжкия за още 50 до 70 дни. През това време бащата-жаба осигурява храна от течности в торбичката. Половъците също се хранят с жълтъка от яйцата.

В края на своите 50 до 70 дни в гласовата торбичка, малките жабчета се преместват в устата на баща си. След това изглежда, че мъжката жаба изплюва малките жаби. Този процес обикновено се извършва при поток.

Жабите на Дарвин могат да живеят от 10 до 15 години в дивата природа.

Популация от жаби на Дарвин

The Международен съюз за опазване на природата (IUCN) изброява жабите на Дарвин (Rhinoderma darwinii) в техния Червен списък на застрашените видове като застрашен поради населението намалява.

Изброените заплахи за опазване включват:

  • Градско развитие
  • Земеделие и обезлесяване
  • Пожар и управление на пожарите
  • Инвазивни заболявания
  • Замърсяване
  • Вулкани
  • Суши

Вижте всички 26 животни, които започват с D

Интересни Статии