Елен



Научна класификация на елените

царство
Анималия
Филум
Хордата
Клас
Бозайници
Поръчка
Artiodactyla
Семейство
Cervidae
Научно наименование
Odocoileus virginiana

Състояние на опазване на елени:

Близо до заплаха

Местоположение на елени:

Азия
Евразия
Европа
Северна Америка

Факти за елени

Основна плячка
Жълъди, Плодове, Трева
Отличителна черта
Дълги уши и някои мъжки видове имат рога
Среда на живот
Плътна гора и засадени площи
Хищници
Вълк, Мечка, Пума
Диета
Тревопасен
Среден размер на котилото
1
начин на живот
  • Стадо
Любима храна
Жълъди
Тип
Бозайник
Лозунг
Има около 40 различни вида!

Физически характеристики на елените

Цвят
  • Кафяво
  • Бял
  • Така
  • Оранжево
Тип кожа
Козина
Максимална скорост
43 mph
Продължителност на живота
10 - 20 години
Тегло
10 кг - 450 кг (22 lbs - 990 lbs)
Височина
60 см - 105 см (24 инча - 206 инча)

Търсейки вяло сред горите и равнините, елените са една от най-познатите и разпознаваеми забележителности в цялата природа.




Еленът се е разпространил по целия свят и е развил много адаптации, за да му помогне да се справи със строгостта на враждебния свят. Царските му рога са едни от най-забележителните характеристики в животинското царство, използвани за защита и сексуална сигнализация. Когато е нарушен, той може да влезе в действие със своята забележителна бързина, пъргавина и финес. И тя е развила уникална способност да смила всякаква растителност. Еленът е своеобразна еволюционна история за успех.



Факти за елени

  • Тези животни традиционно заемат неразделна роля в различни култури и митологии по света. Известните пещерни рисунки на Ласко, които датират от около 17 000 години, изобразяват богато, въображаемо платно от коне, елени и други животни.
  • Символ на сила и благородство, те някога са украсявали много от знамената, знамената и гербовете на средновековна Европа.
  • Мъжките са известни като долари или елени, докато женските се наричат ​​сърна. При по-големите видове правилните термини са бик и крава.
  • Елените се отделят и след това отглеждат отново рогата си всяка година след края на брачния сезон.

Научно наименование на елени

Cervidae е научното наименование за всички видове елени. Произлиза от латинската дума cervus, което просто означава елен или елен. Семейство Cervidae принадлежи към отряда на Artiodactyla, който представлява всички еднокопитни или копитни животни с определен вид крак. Поръчката включва жирафи , бизони , хипопотами , прасета , камили , овце , и говеда . По-нови доказателства сочат, че китоподобните също са членове на ордена, тъй като са еволюирали от еднокопитните копитни животни преди десетки милиони години.

Таксономистите обикновено се съгласяват, че има три подсемейства на тези животни. Capreolinae, което включва Северен елен , елен с бяла опашка и лос , са познати в разговорно наименование елени от Новия свят. Cervinae, който включва лосове, благороден елен, тропически мунтжаци и снопчета, са известни като елени от Стария свят. Третото подсемейство, Hydropotinae, е представено само от водните елени. Термините Стар свят и Нов свят не определят настоящия ареал на елените, а по-скоро как са се развили. Те могат да бъдат разграничени един от друг по ключови разлики в тяхната скелетна морфология.

За повечето хора семейство Cervidae е свързано с белоопашатия елен, благороден елен, мулен елен, лос, карибу и лос. Но цялото семейство всъщност съдържа огромно количество разнообразие. Изглежда, че таксономистите не са съгласни с точния брой на видовете, но според повечето преброявания все още съществуват поне 40, всеки един по свой начин уникален. Някои източници посочват, че броят им е над 50 вида.

Данните от изкопаемите данни показват, че тези животни вероятно са еволюирали преди около 20 милиона години. Най-ранните видове вероятно са били малки същества (подобно на днешните сърни на мишки) с прости, елементарни рога и кучешки бивни. Много видове процъфтяват през последната ера на плейстоцен, включително наистина масивният ирландски лос, чиито рога може да са тежали до 90 кг.

Външен вид и поведение на елени

Повечето видове елени имат общ основен набор от характеристики: две копита на всеки крак, четирикамерен стомах, дълги и верести крака, къси опашки и цвят на козината, който обикновено варира между кафяво, червено или сиво. Те също споделят склонност за полумраковите часове. Но най-видната и забележима характеристика е наборът от рога на главата.

Тази голяма орнаментика разкрива ясно очертание между мъжките и женските. Всички мъже имат рога, докато при жените липсват. Само в карибу (или северни елени) женските отглеждат и рога. Водният елен е самотната аберация, при която нито един от двата пола не отглежда рога. Вместо това както мъжете, така и жените растат като бивни кучешки зъби, вместо елегантната мрежа от рога. Изглежда, че това отразява по-ранно състояние преди тяхното развитие.

Рогата са съставени от обикновени кости (и по този начин добре запазени във вкаменелостите) с обвивка от кожа и кръвоносни съдове, наречена кадифе, за да им помогне да растат. Отнема няколко месеца, докато рогата достигнат пълното си цъфтеж, след което елените ще се отлепят от слоя кадифе. Основната цел на еленовия рог е да подпомогне животното в битка и размножаване. Тъй като рогата изисква толкова голяма инвестиция на енергия, за да расте, техният размер сигнализира на жените за репродуктивната плодовитост и цялостното здраве на мъжете. Те също помагат за установяване на социален статус и йерархия в групата.

Размерът, кривината и структурата на рогата са източник на огромни различия между видовете. Някои от тях имат голяма централна палма (като рога на лоса), докато други имат дълги единични греди с различен брой клони. Някои елени нямат нищо повече от обикновени шипове за рога. Северните елени имат най-големите рога спрямо размера на тялото, но лосът може да им съперничи в абсолютно изражение.

Тези животни са социални същества. Те обикновено се събират в малки групи за хранене, чифтосване и защита. В най-гъсто натъпканите райони могат да се образуват наистина масивни стада, в зависимост от изобилието от храна и състава на населението. Някои видове са мигриращи по природа и ще изминат стотици мили със стадото. За да очертаят социалните договорености, те разчитат на острото си обоняние и гласовите комуникации. Много елени имат лицева жлеза близо до предната част на очите. Жлезата може да освободи силен феромон за маркиране на нейната територия, когато животното търка тялото си в дървета или храсти. Други жлези се намират на краката и ходилата.

Най-малкият вид елени е скромният пуду. Може да варира някъде между един и три фута дължина. Най-големият вид Cervidae е лосът. Той може да достигне 10 фута дължина и тегло до 1800 фунта. Между тези две крайности се крие обикновеният елен с бяла опашка, чиято височина и тегло са приблизително еднакви с човешките. Мъжете са склонни да бъдат по-големи от женските в почти всеки вид.



Red Deer до реката
Red Deer до реката

Местообитание на елени

Тези животни присъстват на почти всички континенти на земята, включително големи непрекъснати простори на Северна Америка, Южна Америка, Европа и Азия. Африка е изключение. Съдържа само един вид местни елени, благородният елен Barbary. Австралия няма местни видове, но няколко са внесени в дивата природа. Тези животни процъфтяват в широколистни гори, тропически гори, влажни зони и пасища. Няколко вида обитават студената тундра на север, като се хранят с оскъдната растителност. Най-често се срещат в районите между горите и откритите равнини. Те също са способни да се адаптират към градските и крайградските условия, което означава, че някои видове могат да процъфтяват въпреки посегателствата на хората.

Диена на елени

Диетата на тези животни се състои почти изцяло от листа, трева, лишеи, пъпки, плодове и билки. Семейството на елените е вид преживни животни - бозайник, който има способността да разгражда и ферментира растенията със своя четирикамерен стомах. Всяка камера съдържа различни микроби за подпомагане на тази задача. След като храната бъде обработена от първия стомах, животното след това ще я отвърне обратно и ще се опита да сдъвче жилавия растителен материал. След това храната преминава през останалите стомашни камери за храносмилане. Въпреки това, за разлика от много други преживни животни като овце и говеда, небцето им е по-селективно. Те предпочитат висококачествена храна, която е по-лесна за смилане. Това се дължи на големите количества енергия и хранене, необходими за отглеждане на рога.

Еленни хищници и заплахи

Тези животни са критичен източник на храна за много хищници в дивата природа, включително мечки , планински лъвове , ягуари , тигри , рис , койоти , вълци , и големи хищници. Птиците и дребните бозайници могат да се хранят с трупа на починал елен. Отделни животни, особено млади сърни, са податливи на хищничество. Те не са напълно беззащитни срещу свирепите хищници, но когато им се даде избор, те обикновено предпочитат да бягат. Белоопашатите елени имат способността да спринтират до 30 MPH. Те също могат да прескачат огромни разстояния до 30 фута. Ако се забележи близка заплаха, елените могат да се опитат да предупредят близките членове на стадото. По-самотният лос е защитен поради размера си.

От еволюцията на хората, елените са били исторически важен източник на храна, облекло и материали за повечето общества. Съвременният лов и загуба на местообитания са застрашили някои видове елени, особено в Южна Азия и Тихоокеанския регион, но с отговорно стопанисване броят на елените може да се поддържа на здравословен брой. Изменението на климата също представлява остър проблем. Тъй като естествените местообитания на елените се променят, това ще принуди много от тях да се впуснат по-далеч на север.

Други източници на опасност включват кърлежи, въшки, паразити и болести. Някои от тези заболявания могат да се предадат на други видове животни, особено на животни.



Размножаване на елени, бебета и продължителност на живота

Размножителният сезон на елените се провежда всяка година само за кратък период от време. Повечето видове следват стратегия за размножаване, известна като полигиния, при която един доминиращ мъж ще има множество женски партньори. Само няколко вида предпочитат да бъдат моногамни. Тъй като конкуренцията може да бъде ожесточена, мъжете са склонни да проявяват агресивни тенденции през целия брачен сезон, тъй като те се опитват да пазят своите територии и партньори от потенциални съперници. Както бе споменато по-рано, размерът на рога е важен фактор за репродуктивния успех.

След като женските елени се импрегнират, периодът на бременност може да продължи между шест до осем месеца. Майките са склонни да раждат едно или две потомци наведнъж. По-рядко сърната ще даде три потомства. Младите елени са известни като елени или телета, в зависимост от големината на вида.

Докато не търсят храна, майките ще скрият сърната в близката растителност, докато младото животно не стане достатъчно силно, за да започне да ходи със собствена сила. Юношите често се раждат с бели петна, за да осигурят камуфлаж от хищници. Потомството се отбива от два до пет месеца, но може да остане с майката до една година. Мъжете често играят минимални роли в отглеждането на младите сърни.

След първата година от живота мъжките ще започнат да отглеждат рога на годишна база. Еленът може да живее около 12 години в дивата природа, да даде или отнеме няколко години, но ловът, хищничеството и сблъсъците с превозни средства могат значително да съкратят продължителността на живота им. Мнозина не живеят след петата си година от съществуването си.

Население на елени

Поради търговската експлоатация популациите на много видове елени са паднали в началото и средата на 20 век. Но благодарение на усилията за опазване, популациите се възстановиха. Според някои оценки числеността на популацията на обикновените белоопашати елени е около 30 милиона. Пренаселеността всъщност се превърна в значителен проблем, тъй като хората ловуват много от хищниците, които държат популацията на елените под контрол. Следователно регулираният лов се насърчава в много държави като средство за контрол на популацията.

Америка е богата на няколко вида елени. Белоопашатият елен заема широк ареал между южноамериканското крайбрежие, Централна Америка, източната част на САЩ и части от Канада. Мулените елени са склонни да окупират западната част на Съединените щати и на някои места се припокриват с белоопашатите елени. В националните паркове в Западна Канада се събират огромни клъстери елени, включително елен с бяла опашка, мулен елен, карибу, лос и лос.

Въпреки тяхната повсеместност, много видове и подвидове елени са под заплаха. Персийският елен лопатар, чилийският хуемул, еленът от Кашмир, индийският елен прасе, еленът Bawean и елените Eld’s са или застрашен или критично застрашени. Северните елени, водните елени, барасинга и други се приближават към уязвимия статус. Еленът на Пере Дейвид, който е роден в Китай, е обявен за изчезнал в дивата природа, но са правени опити да бъдат върнати обратно в естественото им местообитание.

Вижте всички 26 животни, които започват с D

Интересни Статии