Динго

Научна класификация на Dingo

царство
Анималия
Филм
Хордата
Клас
Бозайници
Поръчка
Месоядни
Семейство
Canidae
Род
Canis
Научно наименование
Canis Lupus Dingo

Статус на опазване на динго:

Близо до заплаха

Местоположение на Dingo:

Океания

Динго факти

Основна плячка
Заек, Гущери, Гризачи
Отличителна черта
Набодени уши и дълга храстала опашка
Среда на живот
Пустинни, влажни и сухи гори
Хищници
Човек, Големи влечуги
Диета
Месояден
Среден размер на котилото
6
начин на живот
  • Опаковка
Любима храна
Заек
Тип
Бозайник
Лозунг
Роден в австралийския континент!

Физически характеристики на Dingo

Цвят
  • Кафяво
  • Сиво
  • Жълто
  • Нето
  • Черен
  • Така
Тип кожа
Козина
Максимална скорост
30 mph
Продължителност на живота
7 - 15 години
Тегло
13 кг - 20 кг (28 lbs - 44 lbs)
Дължина
100 см - 125 см (39 инча - 49 инча)

Дингото е единственият кучешки вид, роден в Австралия.



Сладки родители, но яростни хищници, динго са добре адаптирани за суровия и разнообразен климат на Австралия и Тихоокеанския регион. Тези същества се считат за див тип кучета и проявяват подобно поведение на лов и стратегии за лов като близкородствения вълк. Те могат да бъдат разграничени от подобни кучешки зъби по почти огненочервения си цвят на козината.



5 невероятни факти за динго!

  • Изглежда, че дингото играе второстепенна роля в митологичните и религиозни вярвания на някои местни австралийци.
  • Динго могат да се кръстосват с опитомени кучета, което създава проблеми със запазването на дивата линия на динго.
  • Пакетите Dingo изглежда имат строги социални йерархии. Те се държат заедно от ръководството и хитростта на алфа мъжките и алфа женските, които останалата част от глутницата трябва да уважава и отдава. Алфите също имат изключителни права за разплод.
  • Динго са склонни да обитават широк спектър от паркове и резервати в най-необитаемите части на острова.
  • Поради нахлуването на човешки селища, някои популации могат да живеят в непосредствена близост до хора в няколко области.

Научно наименование на Dingo

Научното наименование на дингото еCanis лупус динго. Лупус, както много хора вече знаят, е латинската дума за вълк, докато името dingo е взето от местния език Dharug на местните австралийци, разположени около района на Сидни. Таксономичната класификация на дингото обаче е обект на ожесточен дебат. Понастоящем животното е класифицирано като подвид на сив вълк , но някои таксономисти смятат, че има достатъчно физически и генетични различия, за да го класифицират като напълно отделен вид. Така или иначе, дингото е част от рода Canis, което също го прави тясно свързан с койот , африканския златен вълк и етиопския вълк. По-отдалечено е свързано с лисици .

Най-старият изкопан динго, който някога е бил открит, е на около 3500 години, но проучванията показват, че подвидът вероятно е пристигнал в Австралия много преди това. Доминиращата гледна точка е, че динготата са пренесени от хората след опитомяването на кучета, което може би ще ги направи първите от много плацентарни бозайници, които са били умишлено въведени в Австралия. Не всички експерти обаче са съгласни с това мнение. Алтернативният възглед е, че дингото може да са мигрирали сами хиляди години по-рано, когато морското равнище между острова и континента е било много по-ниско.

Външен вид и поведение на динго

Със своя слаб външен вид, заострени уши, къса козина, гъста опашка и дълга муцуна, животното динго прилича на средно голям куче в повечето си видни характеристики. Животното измерва около четири фута между главата и тялото, докато опашката добавя още един крак към дължината си. Теглото е между 22 и 33 паунда. Цветът на козината може да варира между тен, червен или жълт. Хората са склонни да имат бяло оцветяване по корема и вътрешните крака, но в дивата природа също са идентифицирани черни шарки.

Дингото е доста подобно на вълк в изключително разнообразното и сложно социално устройство. Докато младите мъже са склонни да бъдат самотни същества, най-често срещаната социална уредба се състои от пакети с до 10 индивида наведнъж. Пакетът обикновено съдържа основната чифтосваща двойка, потомството, някакво разширено семейство и може би потомството от предходната година. Мъжете са склонни да доминират над женските членове, а по-високо класираните членове ще се опитат да установят господство над по-ниско класираните членове на глутницата и да пазят яростно своя ранг. Пакетът предлага защита и сигурност на всеки от своите членове, независимо от ранга. Заедно членовете ще си сътрудничат помежду си, за да събират храна, да защитават малките и да оцелеят в дивата природа.

Dingo комуникацията се състои от различни форми на лай, вой и ръмжене. Лаят им се различава много от кучешката кора и съставлява само малка част от словесния им репертоар. Тяхното ръмжене има за цел да отблъсне потенциалните опасности и заплахи, а също така се използва като средство за налагане на надмощие над другите членове на глутницата. Освен това те имат няколко различни форми на виене, които могат да се различават по звук и интензивност в зависимост от сезона и времето на деня, въпреки че не е напълно ясно защо те вият. Подобно на други кучешки зъби, дингото също има превъзходно обоняние. Известно е, че маркират ароматите си върху различни предмети или места, за да предадат информация на други хора.

Динго обикновено не пътуват далеч от първоначалното място на раждането си. Те ще живеят, ловуват и отглеждат семейството си на тясна територия от само няколко мили наведнъж. Динго също са нощни същества; те прекарват по-голямата част от будните си часове през нощта с пикова активност около здрача и зората. Динго имат кратки периоди на активност, последвани от по-дълги периоди на почивка.



динго (Canis lupus dingo) червеникаво оцветени динго

Глупаво местообитание

Животното динго е разположено широко в австралийската земя, с изключение на някои части на югоизток и остров Тасмания. Някои популации се срещат и в Югоизточна Азия и Тихия океан, включително страните Тайланд, Лаос, Малайзия, Индонезия, Борнео, Филипините и Нова Гвинея. Предпочитаните местообитания включват гори, равнини, планини и някои пустини, които съдържат водни дупки. Те са склонни да правят домове от пещери, трупи или дупки.

Динго диета

Динго са най-добре описани като опортюнистични нощни месоядни животни. Те ще се хранят с произволен брой малки животни, в зависимост от наличието на местна дива природа по това време. Те могат да включват зайци , гризачи, птици , влечуги, риба , раци , земноводни, насекоми и дори някои видове семена и плодове. Останалата част от диетата се състои от по-големи животни, включително wallabies , кенгурута , овце , говеда, и опосуми . Ако им се даде възможност, те също са известни с това, че почистват остатъците от човешки боклук и отказват.

Въпреки че скоростта и издръжливостта са основните предимства на динготата като ловец, те също ще трябва да се координират в пакети, за да свалят най-голямата плячка, което може да бъде опасна афера за отделните хора. Техните тактики обикновено включват преследване на плячката към останалите членове на глутницата или изтощаване на плячката чрез чиста издръжливост. Те също така ще тормозят болни или ранени животни, които са се отдалечили далеч от стадата или групите си. Дингото обикновено убива плячката, като ухапва врата и разрязва гърлото и кръвоносните съдове. Известно е, че те пресичат глезените и петите, за да забавят и плячката.

Динго хищници и заплахи

Като върховен хищник в австралийската екосистема, възрастен динго има малко други естествени хищници, особено когато е защитен от цялата глутница. Въпреки това, големи хищници като крокодили , чакали , а грабливите птици все още могат да убиват най-младите и незащитени динго, когато са уязвими на хищничество. Известно е също, че дингото умира от ухапвания от змии и нападения на биволи или говеда.

Хората представляват по-голяма заплаха за продължаващото съществуване на дингото. Подобно на вълци в Северна Америка и Европа динготата се считат за вредители от някои фермери, защото те ще атакуват и убиват опитомени животни. Бяха приложени няколко мерки за контрол на динго, за да се предотврати по-нататъшното унищожаване на добитъка, включително голяма ограда, издигната около основните територии за отглеждане на овце в Югоизточна Австралия. Ако динго се скита в тази област, тогава може да бъде убит срещу награда. Отравянето е друг потенциален метод за възпиране на динго атаките. За щастие, тъй като динго заемат почти целия австралийски регион (дори местата, до голяма степен негостоприемни за човешки селища), повечето популации рядко са застрашени от човешка дейност.

Друг потенциален източник на опасност също идва от неочакван ъгъл. Известно е, че динготата се размножават и хибридизират с опитомени кучета. Това бавно елиминира генетичното разнообразие на популацията от динго. Смята се, че големите популации на динго сега се състоят от хибриди (особено в близост до големи човешки селища) и дори дивите популации имат малки елементи на генетична хибридизация в себе си. Експертите обсъждат последиците от тази загуба и как да я обърнат. Някои биолози казват, че това е резултат от неизбежна генетична промяна и изобщо не може да бъде обърната.



Възпроизвеждане на динго, бебета и продължителност на живота

Dingoes имат строга и полкова система за чифтосване. Те са склонни да се размножават само веднъж годишно по едно и също време. След период на бременност от около два месеца, женската ще роди постеля средно около пет малки, но потенциално до 10 наведнъж. Отнемането на малките отнема около два месеца. След това те се обучават на важни умения като лов и комуникация, които са неразделна част от тяхното оцеляване. Кученцата ще постигнат пълна независимост няколко месеца по-късно. Въпреки това, вместо да излязат сами, малките могат да се придържат и помагат на родителите си да отглеждат последващото постеля на малки.

Динго постигат полова зрялост около две години от живота си. Това е, когато те обикновено се скитат сами и живеят самотно. След като мъж и жена се сдвоят заедно, те обикновено се чифтосват помежду си за цял живот и образуват нова опаковка. Дингото може да живее до 10 години в дивата природа и потенциално до 13 или 14 години в плен.

Динго население

Броят на популациите на динго е труден за изчисляване, но се смята, че чистите популации на динго намаляват, вероятно поради кръстосване с местни кучета. The Международен съюз за опазване на природата (IUCN) Червеният списък, който проследява състоянието на застрашеност за различни видове, преди това ги е включил като потенциално уязвим , но по-късно премахна дингото от списъка поради трудността да ги дефинира. Смяташе ги за диво куче.

Понастоящем дингото е защитено в огромни части от национални паркове и резервати. Те имат малка правна защита извън тези области, но няколко организации са посветени на защитата на чистите линии на динго.

Вижте всички 26 животни, които започват с D

Интересни Статии