Спяща

Научна класификация на сони

царство
Анималия
Филум
Хордата
Клас
Бозайници
Поръчка
Родентия
Семейство
Gliridae
Научно наименование
Gliridae

Статус на консервация на пъхари:

Най-малкото притеснение

Място на общежитието:

Африка
Азия
Евразия
Европа

Факти за пън

Основна плячка
Плодове, ядки, насекоми
Отличителна черта
Дълга опашка и тънки, черни мустаци
Среда на живот
Плътни гори и храстови земи
Хищници
Бухали, змии, невестулки
Диета
Всеядно
Среден размер на котилото
4
начин на живот
  • Самотен
Любима храна
Плодове
Тип
Бозайник
Лозунг
Среща се в Европа, Африка и Азия!

Соня Физически характеристики

Цвят
  • Кафяво
  • Сиво
  • Черен
  • Бял
  • Злато
  • Така
Тип кожа
Козина
Максимална скорост
8 mph
Продължителност на живота
2 - 5 години
Тегло
15g - 200kg (0.5oz - 7.1oz)
Дължина
6 см - 19 см (2,4 инча - 7,5 инча)

„Снякът прекарва голяма част от годината изолиран в хибернация.“



Начин на живот на хибернация се превърна в най-известната черта на това същество. Всъщност по целия свят животното на практика е синоним на сънливост и бездействие. Но и обратното е вярно. След като излезе от зимния си сън през зимата, пънята е активно и невероятно атлетично същество. Тези физически адаптации за скорост и акробатика помагат на пънята да избягва хищниците и да намира храна.



3 невероятни факти за спячки

  • Снякът се счита за екзотичен домашен любимец, донякъде необичаен в търговията с домашни любимци. Но не е невъзможно да закупите такъв.
  • Пънката е второстепенен герой в романа от 1865 годинаПриключенията на Алиса в страната на чудесатаот Луис Карол. На чаеното парти на Лудия шапкар той спи сред голяма част от суматохата, понякога се събужда, за да разказва истории. Този герой е споменат и в песента от 1967 г. „White Rabbit“, изпята от рок групата Jefferson Airplane.
  • Ядливата пъня се смята за деликатес за висшите класи в много древни култури, включително Галия (съвременна Франция ) и Рим - оттам произходът на името. Римляните щяха да държат пълнежите в големи ями и да ги отглеждат за храна. Като най-големият член на таксономичното семейство, този вид все още се счита за традиционен деликатес в някои части на Словения и Хърватия .

Спящо научно име

Пълнякът е класифициран като семейство гризачи, което носи името на едното или друготоGliridaeилиMyoxidae. В момента има почти 30 живи вида от това животно, разпространени из цялото Източно полукълбо, обитаващи девет различни генериране . Още около 30 изчезнали вида са известни от изкопаемите данни.

Въпреки фамилното име, общежитието не е част от истинското мишка род, но по-скоро прилича на далечен братовчед на катерица група. Датираща от около 50 милиона години, тя е една от най-старите регистрирани групи гризачи, известни в момента и документирани.



Полски вид

Със своите заоблени уши, гъста козина и големи черни очи, това същество има малък, подобен на мишка вид. Единствената характеристика, която наистина я отличава от истинската мишка (с изключение само на няколко вида), е наличието на голямата, храстала, почти като катерица опашка. Правилното му оцветяване обикновено е някакъв вариант на сиво, кафяво или бяло, понякога примесен с тъмни ивици или маркировки на лицето. Също така има розов цвят на кожата около носа и краката.

Подобно на други гризачи, подреждането на черепа на пънята е добре пригодено за гризане и дъвчене. Това се комбинира с остри и извити нокти за копаене и търсене на храна. Той има четири цифри на предните крака и пет на задните крака с меки подложки за пръсти, пригодени специално за катерене.

Семейството на това животно варира значително по размер. Най-малкият вид е японската пъня с 3-инчово тяло и 2-инчова опашка. Най-големият вид е ядливата пъня със 7,5-инчово тяло, 6-инчова опашка и тегло от приблизително 6 унции. За сравнение, това е почти колкото катерица. Много разпространената лешникова пъня се намира някъде между двете крайности.



Поведение на сони

Това животно е известно най-вече със своята епична способност да спи дълго време. За видовете, живеещи в умерен климат, той натрупва огромни запаси от мазнини през топлите месеци и след това хибернира през цялата есен и зима, като понякога се събужда, за да яде храната, която е съхранил в дома си. Това поведение не е уникално за това същество, но самата продължителност на хибернацията му е наистина плодовита и забележителна. Видовете, които живеят в по-горещ, южен климат, обикновено имат дълги периоди на ниска активност вместо пълна хибернация.

Въпреки доста летаргичното си поведение, пънята всъщност е бързо и пъргаво същество с отлична способност да се изкачва по препятствия като дървета и скали, за да избяга от хищници или да ловува за храна. Повечето видове имат приспособления за дървесен начин на живот, докато други живеят по земята на открити площи и екосистеми . Като нощно животно, предимно излиза през нощта, за да ловува. Забележителното му чувство на слуха е основното средство за извличане на източници на храна и потенциална опасност.

Пълнякът е малко самотник, но ще се събира заедно с други членове на своя вид за разплод и семейно отглеждане. Също така има тенденция да хибернира с няколко други пъпа в същата дупка. Той има различни вокализации за комуникация с другите, включително свирки, писъци и чуруликане. Той може също така да комуникира чрез езика на тялото и аромата.

Спящо местообитание

Пълнякът ще изгради подходящо гнездо на всяко добре защитено място, което намери: дървета, скали, дупки, изоставени гнезда и дори кошери. Не е придирчив към жилищните помещения. Може да изгради гнездо от мъх, кора, растителност и каквото и да е друго, което намери. Мъжката пъня има естествена територия и яростно ще я защитава от нахлувания от други пълнежи. Жената също има територия, въпреки че е далеч по-малко агресивна относно това кой се появява. Пустаците използват секрети, за да маркират своята територия от външни лица.

Гърмата има голямо разпространение Европа , Азия , и Африка , разтягане между Испания на запад и Япония на изток, от Швеция на север до Субсахарска Африка на юг. Някои от най-често срещаните видове могат да бъдат намерени в сърцето на Европа.

Семейството обитава внушителен брой местообитания, включително дъждовни гори , широколистни гори, пустини , савани и храстови земи. Животното предпочита да живее в близост до речни брегове и скалисти издатини и да се крие от хищници в гъста растителност. Самата приспособимост към широк кръг местообитания прави пълницата често срещана в голяма част от Източното полукълбо (въпреки че никога не е излъчвала към Западното полукълбо). Пълнякът дори е процъфтявал в присъствието на човешки популации като домове, сгради, градини и дори някои земеделски площи.

Население от пън

Въпреки че точната численост на популацията е неизвестна, като общество пънът е в относително стабилно здраве, изправен пред много малко значителни заплахи. Въпреки това, няколко други вида, включително горската пъня от Белуджистан в Пакистан , мишката с опашка в Турция и България и ендемичните градински пъни в цяла Европа са почти застрашени или уязвими за изчезване, като популациите намаляват. Популацията на броя на лешниковите пълнежи също намалява в Великобритания . Това, което е необходимо за укрепване на броя на населението, е по-доброто управление на горите и районите с по-гъста растителност, в които те процъфтяват.

Спяща диета

Гърмата е всеяден животно. Диетата му се състои предимно от насекоми , плодове, ядки, цветя и дори някои малки птичи яйца. Ако животното е особено гладно, то не е необичайно за една пушка да яде някоя от своите, особено мъжки съперник. Неговата способност за катерене и копаене позволява на пънята да намира храна, където и да се намира. Поради разнообразното си небце, диетата на пънята ще варира в зависимост от вида и местния избор на храна.

Хищни хищници и заплахи

Поради малките си размери и относителната липса на защитни сили, пълнежът е уязвим за много различни хищници. Една от най-често срещаните заплахи са големите птици като ястреби, сови и соколи , които могат да се спуснат отгоре по всяко време и бързо да убият пълнята. Също така е уязвим за месоядни бозайници, включително лисици , невестулки и по-рядко диви свине , които могат да копаят директно в дупки и дупки, в които може да живее общежитието.

Основното средство за защита на пънята е, разбира се, неговата бързина и пъргавина. Мощната захапка и острите съскащи звуци служат като последна линия на възпиране за ъгъла на пътека. Съществото има и способността да регенерира опашка, уловена и откъсната от хищник. Въпреки че е активен през пролетта и лятото, пънята е доста уязвима, докато зимува през зимата.

Подобно на други гризачи, и пънята често се смята от хората за вредител и преносител на болести. Много от тях са убити в капани от предпазливи хора, опитващи се да се отърват от тях. Гърлата също е изправена пред риск от унищожаването на залесените местообитания, което премахва голяма част от естествения си дом.

Размножаване на сони, бебета и продължителност на живота

След излизане от хибернация, пънята ще се размножава веднъж или два пъти годишно на различни интервали. Това обикновено се случва през пролетните и летните месеци, в зависимост от вида. Не се знае твърде много за поведението на пъпки при чифтосване, но се смята, че съществото е полигинно, което означава, че един мъж ще се чифтосва с множество женски, но женските ще се чифтосват само с един мъжки. Причината, поради която учените смятат, че това е, че мъжете са били наблюдавани да се бият помежду си за потенциални партньори. Това агресивно поведение може да показва жестока конкуренция за достъп до репродуктивни права, тъй като мъжете трупат жени.

След като двойка се съчетае, женската пъня обикновено дава до 10 потомства на котило веднъж или два пъти годишно. Младите малки се раждат след три до четири гестационни седмици, обикновено със затворени очи и без коса. Майката осигурява едновременно издръжка и защита през този първи критичен етап от живота и тя ще изгради голяма част от гнездото сама. Мъжете вероятно напускат малко след копулация, за да търсят повече партньори и не участват в задълженията по отглеждане на деца.

Младата пъня се развива сравнително бързо, преди да настъпи зимата. Отнема около три седмици, преди младите мишки да отворят очите си за първи път. Ще минат четири до шест седмици, преди да бъдат напълно отбити и готови за пълна независимост. Сняк ще стане полово зрял след около година. Типичният вид пън живее от три до пет години в дивата природа, макар и по-дълго в плен. Известно е, че ядливата пъня живее до 12 години, може би защото са по-фокусирани върху оцеляването, отколкото в размножаването. Въпреки това, много индивиди стават жертва на месоядни животни, преди да могат да умрат от естествена смърт.

Вижте всички 26 животни, които започват с D

Интересни Статии