Източна горила

Научна класификация на източната горила

царство
Анималия
Филм
Хордата
Клас
Бозайници
Поръчка
Примати
Семейство
Hominidae
Род
Горила
Научно наименование
Горила berengei

Природозащитен статус на източната горила:

Критично застрашени

Източна горила Местоположение:

Африка

Факти за източната горила

Основна плячка
Листа, семена, билки
Среда на живот
Тропическа гора и джунгли в планински райони
Хищници
Човек, Леопард
Диета
Всеядно
Среден размер на котилото
1
начин на живот
  • Социални
Любима храна
Листа
Тип
Бозайник
Лозунг
Най-големият примат в света!

Физически характеристики на източната горила

Цвят
  • Кафяво
  • Сиво
  • Черен
Тип кожа
Коса
Максимална скорост
25 mph
Продължителност на живота
35 - 50 години
Тегло
204kg - 227kg (450lbs - 500lbs)
Височина
1,5 м - 1,8 м (5 фута - 6 фута)

„Източната горила е известна като най-големият жив примат“



Източната горила принадлежи към рода горила. Той е един от големите маймуни и е много тясно свързан с хората. Често се забелязва, че източната горила, която най-често се среща в джунгли на планински върхове, има няколко характеристики, които улесняват оцеляването й в дивата природа.



Източната горила, която носи научното име Gorilla beringei, е много по-близо до хората от първата мисъл и може да изпълнява няколко задачи като белене на плодове на ръка - подобно на хората. Към момента източната горила има два подвида - източната планинска горила и източната низинна горила, която е известна още като горилата на Grauer’s.

Невероятни факти за източната горила!

  • Мъжките източни горили на възраст над 12 години изпитват промяна в цвета на козината - особено на гърба си - която се променя от черна в сива, като по този начин им дава името „сребърни връзки“.
  • Подобно на хората, източните горили имат по пет пръста на всяка ръка и пет пръста на крака.
  • Отпечатъците от носа им могат да се използват за идентифициране на всяка източна горила, подобно на пръстовите отпечатъци на човешки същества. Той е уникален и никой от тях никога не може да бъде еднакъв.
  • Източните горили имат 32 зъба и относително малки уши.
  • Източните горили са много интелигентни и имат различни начини за комуникация. Те използват около 25 различни шума, за да общуват помежду си.

Източно горила научно наименование

Обикновено известни като източните горили, тези същества принадлежат съответно към семейството и класа на големите маймуни и бозайници и се наричат ​​с научното наименование Gorilla beringei и принадлежат към рода горила.



Думата „горила“ произлиза от историята на Хано, който е бил навигатор и изследовател и е бил на обиколка до западноафриканското крайбрежие. Членовете на турнето се натъкнаха на хора, които по-късно бяха наречени „горили“.
Въпреки че не е ясно дали членовете на експедицията са се сблъсквали с горили, изследване на екземпляра резонира с описанието на това, което Хано ги е описал, като по този начин им дава името.

Мъжките членове на семействата от източните горили - често известни като „сребърни гърбове“, тъй като остаряват, когато козината на гърбовете им се променя от черна до сива през годините - това им дава името.

Източната горила има два известни подвида - източната планинска горила и източната низинна горила.



Външен вид и поведение на източната горила

Известно е, че източните горили имат здрави, здрави тела, покрити с черна козина. Те имат широки гърди и дълги ръце. Въпреки това, областта на гърдите, подобно на лицето, ръцете и подметките на тези горили е много по-малко окосмена от останалата част на тялото.

С напредването на възрастта на мъжете козината на гърба им започва да се променя от черно в сиво. Подвидът на планинската горила обаче има синкаво оцветена козина, която обикновено е по-къса от източните горили.

Мъжките източни горили са средно около 1,7 метра височина (което е приблизително същата височина като средния човек). В някои случаи обаче те могат да стигнат и до 1,9 метра. Междувременно женските източни горили обикновено са високи само 1,5 метра.

От гледна точка на теглото мъжките източни горили обикновено се люлеят между 300-440 паунда, докато женските обикновено са около 195-220 паунда.

Източните горили живеят на групи и техните социални взаимодействия се основават на групата, от която са част. Групата обикновено се ръководи от сребрист мъж, заедно с женските и техните потомци. Групите често са взаимосвързани и се състоят от 35 до 50 членове всяка.

Известно е, че тези горили прекарват около 40% от деня си в релакс, а останалите 30% правят дейности, свързани с храната. Останалият ден обикновено се прекарва в роуминг наоколо. Известно е, че те почиват и спят в гнездата си, които са построени върху дървета или понякога и на земята.

Повечето източни горили са спокойни. Някои мъже обаче са агресивни, за да утвърдят своето господство.

Сребърен гръб мъж от източна горила в дъждовна гора.

Местообитание от Източна горила

Източните горили могат да бъдат намерени в различни региони. Където се намират, често зависи от подвида. Двата подвида се срещат в различни области - вариращи от Уганда, Руанда и Демократична република Конго.

Източната низинна горила или горилата на Grauer’s често се срещат в източната част на Демократична република Конго. Междувременно източната планинска горила е допълнително разделена на групи, които са разпределени по региони.

Някои от тях живеят в планините Вирунга на около 1500 до 400 метра надморска височина, докато другите често могат да бъдат разположени в националния парк Bwindi в Уганда, където обикновено живеят в стръмни планини - между надморска височина от 1100 до 2400 метра. Някои други места, в които живеят източните низински горили, включват районите между езерата Танганияка и Едуард и река Луалаба.

Тъй като голяма част от живота на източните горили включва бягане или катерене, впечатляващите им мускули им дават сила по горната част на тялото и надолу по ръцете. С пръсти и палци като хората, те могат лесно да събират храна от високи и ниски места.

Диета на източната горила

Източници предполагат, че източните горили са предимно тревопасни животни, набавяйки хранителните си вещества от растителността в естественото им местообитание. Диетата обаче може да варира от това къде се намират и колко надморска височина живеят.

Горилите, които се срещат най-вече в района на Bwindi, обикновено ядат плодове. В противен случай на други места източните горили също могат да се хранят с цветя, кора на дървета и в някои случаи дори малки безгръбначни. Диетата им включва също горски плодове, гъби и дърво.

Източни горили хищници и заплахи

Основните заплахи, които дебнат източните горили, са дегенерация на местообитания, бракониерство и насилие в районите, в които те живеят. Установено е, че много от тези горили са загинали поради стрелба в местообитанията си. Леопарди и нечетното крокодили се смята, че са основните хищници на източните горили. Междувременно заплахите за здравето на източните горили включват микрофилария, вирус на имунната недостатъчност на Симиан и малария.

The IUCN е обявил източната горила за застрашена и се казва, че популацията на тези маймуни постоянно намалява. Източната планинска горила е изложена на по-висок риск от изчезване. Източници предполагат, че към момента са останали само 300 зрели източни планински горили. Междувременно се предполага, че общият брой на източните горили в света е по-малък от 5000.

Възпроизвеждане на източна горила, бебета и продължителност на живота

Източните горили имат полигинна система за размножаване, което означава, че доминиращият мъж от всяка група се чифтосва с всички жени в клана. Известно е, че тези горили се чифтосват през цялата година. Веднъж заченат, гестационният период в източните горили обикновено продължава около 8,5 месеца, след което женската ражда едно бебе. Женските раждат само веднъж на всеки три до четири години поради дългите гестационни периоди, както и родителския процес.

Непосредствено след раждането бебето зависи от родителите - особено майката, която го носи наоколо, докато стане готово да пълзи до навършването на около девет седмици. Зависимостта им продължава през първите четири години, като през това време майката ще ги кърми като основен източник на храна. Дори когато бебето вече не се нуждае от майчиното мляко, то ще се учи и играе всеки ден, докато може да се грижи за себе си.

Размножаването може да започне още на 15 години, въпреки че продължителността на живота на източна горила обикновено е от 35 до 40 години. В плен тези примати могат да живеят до 50-годишна възраст.

Население на източната горила

В момента източните горили са застрашени и популацията на източната горила постоянно намалява през последните няколко години. През 90-те години населението на тези горили се оценява на около 17 000. Неотдавнашен доклад обаче показа, че населението сега е спаднало до по-малко от 5000 и е близо до 4000 по целия свят.

Също така е забелязано, че източните низини горили сега живеят само в 13 процента райони, където преди са били открити. Източната планинска горила обаче е изложена на по-висок риск от изчезване.

Усилията за опазване

Инициирани са няколко проекта за опазване на това застрашено същество. Един такъв проект е Горила Валикале и проект за опазване на горите което започна през 2001 г., след като населението на източната горила започна да намалява.
Те работят върху запазването на естественото местообитание, за да процъфтяват горилите, така че дегенерацията на местообитанията да не се превърне в обща причина за намаляването им.

Други проекти насърчават да инициират по-добър туризъм за планинските горили, за да могат да бъдат събрани средства за тяхната защита. Публиката обаче трябва да бъде предпазлива, за да не бъде около животното, докато е болна, тъй като всеки риск и без това трябва да се избягва за вече застрашените видове.

Източна горила в зоопарка

Докладите предполагат, че Зоопарк в Антверпен в Белгия се оказва единственият зоопарк, в който има женска източна горила. Понастоящем не е известно, че източните планински горили се държат в зоологически градини в Съединените щати.

Вижте всички 22 животни, които започват с E

Интересни Статии