Ехидна

Научна класификация на Ехидна

царство
Анималия
Филм
Хордата
Клас
Бозайници
Поръчка
Монотремати
Семейство
Tachyglossidae
Род
Тахиглос
Научно наименование
Tachyglossus Aculeatus

Природозащитен статус на Ехидна:

Най-малкото притеснение

Местоположение на Ехидна:

Океания

Факти за Ехидна

Основна плячка
Мравки, термити, насекоми
Отличителна черта
Дълга муцуна и шипове и извити нокти
Среда на живот
Прохладни и сухи гори
Хищници
Човек, Орел, Дингос
Диета
Месояден
Среден размер на котилото
1
начин на живот
  • Самотен
Любима храна
Мравки
Тип
Бозайник
Лозунг
Известен още като Spiny Antater!

Физически характеристики на Ехидна

Цвят
  • Кафяво
  • Черен
  • Бял
Тип кожа
Бодлив
Максимална скорост
18 mph
Продължителност на живота
15 - 40 години
Тегло
4 кг - 7 кг (9 lbs - 15 lbs)
Дължина
35 см - 52 см (14 инча - 20 инча)

„Един от само двамата бозайници, които носят яйца!“



Ехиднас, наричан по-рано бодливият или шипообразният мравояд, е един от само двамата бозайници, които носят яйца! Другото е утконосът. Интересното е, че и двете животни се срещат в Австралия. Ехидни се срещат и в Нова Гвинея. Всеки друг бозайник ражда живи млади. Подобно на други бозайници, ехидната също храни малките си с мляко, топлокръвна е и има козина.



5 невероятни факти за Ехидна

  • Един вид ехидна (Zaglossus attenboroughi) е кръстен в чест на сър Дейвид Атънбъроу!
  • Ехидната е най-старият жив бозайник на земята, с еволюция, датираща от ерата на динозаврите!
  • Ехидната е едно от най-уникалните генетично животни, живи днес, с характеристики, рядко срещани при други видове.
  • Ехидната има най-ниската телесна температура от всички бозайници на земята днес
  • Ехидните са един от само четирите неводни вида, които използват електрорецепция за намиране на храна. Останалите са птицечовки, хлебарки и пчели.

Научни имена

Това са четири вида ехидна. Техните научни имена са:

  1. Zaglossus bruijni
  1. Zaglossus attenboroughi
  1. Zaglossus bartoni
  1. Tachyglossus aculeatus.

Ехидните Zaglossus са родени в Нова Гвинея, а ехидните Tachyglossus са австралийски. Що се отнася до значението на имената им:

Zaglossus означава „през езика“ на гръцки. Нарича се още ехидна с дългоклюн циклоп, защото е от планината Циклоп в Нова Гвинея.

Zaglossus bruijni е кръстен на холандския естественик Антони Август Бруйн, а Zaglossus bartoni, източната дългоклюна ехидна вероятно е кръстена на натуралиста Бенджамин Смит Бартън. Zaglossus attenboroughi е кръстен на видния английски натуралист сър Дейвид Атънбъроу.

Тахиглос идва от гръцки за „бърз“ и „език“. Aculeatus означава „бодлив“.



Външен вид и поведение

Ехидните имат здрави тела и човки, през които те изтласкват лепкав език, който може да съкруши мравки, земни червеи или термити. Те се защитават, като се търкалят в топка, много приличаща на аарварка или таралеж и представят своите бодли. Бодлите на ехидна са направени от кератин, подобно на човешките нокти. Те имат изненадващо големи за размера си мозъци и добре развити мозъчни кортикали.

Ехидна в трева

Източната дългоклюна ехидна, Zaglossus bartoni, се различава от братовчедите си по това, че има пет нокти на предните си крака и четири нокти на задните си крака. Той може да тежи между 11 и 22 килограма и е дълъг от два до малко повече от три фута. На задните си крака има шпори като утконоса. Както мъжете, така и жените се раждат със шпори и те не са отровни, за разлика от шпорите на мъжката утконоса. Женските губят шпорите си, но мъжките ги пазят. Женските източни дългоклюни ехидни също са по-големи от мъжките.

Има четири подвида на Zaglossus bartoni. Те са Zaglossus bartoni bartoni, Zaglossus bartoni clunius и Zaglossus bartoni smeenki, и двата имат по пет нокти на краката си и Zaglossus bartoni diamondi, който е най-големият представител на вида.

Zaglossus bruijni или западната дългоклюна ехидна е най-големият от всички бозайници, носещи яйца. Тя може да тежи до 36 килограма и има дълга козина заедно с бодли. На краката си има три нокти и къса опашка. Муцуната се извива надолу и съставлява по-голямата част от дължината на главата на животното. Той няма зъби, но на езика му има издатини, подобни на зъби. Броят на ноктите, които има член на Zaglossus bruijni, изглежда зависи от индивида. Някои имат нокти на средните три цифри на петцифрено стъпало, докато други имат пет нокти. Само мъжките имат шпори.

Дългоклюната ехидна на сър Дейвид или Zaglossus attenboroughi е най-малката от ехидните Zaglossus. Тежи между 11 и 22 килограма. В този случай мъжкият е по-голям от женския и само той има шпори на краката си. Има плътна, фина козина и само няколко бели бодли. Липсата на външни гениталии дава на него и на други ехидни името на Monotremata. Това означава, че животното отделя, чифтосва и снася яйца през един отвор, наречен клоака. Женските също развиват торбички.

Zaglossus attenboroughi е нощен и подобно на други ехидни се навива в настръхнала топка, когато е застрашен. Муцуната му е дълга около 2,8 инча и малко по-права от тази на останалите видове.

Tachyglossus aculeatus е ехидната с къси клюнове, наречена поради скоростта, с която езикът й улавя плячката си. Подобно на други ехидни, той е беззъб и няма външни уши. Тежи между 4 и 15 паунда и е с дължина от 12 до 18 инча. Втвърдени възглавнички се намират в задната част на устата на животното, а мъжките имат шпори на задните си крака. Тази ехидна има мощни предни крака и нокти, подобни на бенка. Това позволява бързо да се зарови в земята. Той е адаптиран да живее под земята, защото може да понася среди с ниско съдържание на кислород и високо въглероден диоксид. Не може да се поти, така че остава в заем през най-горещата част от деня.

Краткоклюната ехидна зимува или преминава в ужас през зимата.

За разлика от ехидните Zaglossus, ехидната с къси клюни е изобилна и се среща в почти всички австралийски местообитания и в източната част на Нова Гвинея.

Среда на живот

Ехидната предпочита умерените температури и може да бъде открита като избягваща топлина в сенчести зони като тунели, паднали трупи, пещери или дори ровене под земята. Zaglossus echidnas живеят в гори високо в планините или в алпийски ливади и са склонни да избягват брега. Срещат се в Нова Гвинея и Австралия.



Диета

Дългоклюните ехидни ядат червеи и ларви на насекоми, докато късоклюните ехидни ядат предимно мравки и термити. Подобно на мравоядите, ехидните използват своите специално пригодени муцуни и езици, за да извлекат тази малка плячка от трудно достъпни места. Ехидни също използват електрорецептивна система, за да локализират храната си. Те имат 400-2 000 рецептора в муцуните си, което ги прави невероятно чувствителни към подземни движения и следователно могат лесно да намират плячката. Докато тази адаптация е често срещана при водни или земноводни животни, ехидните са един от четирите неводни вида с тази адаптация. Останалите са утконос, пчели и хлебарки.

Други невероятни адаптации на Ехидна

Необичайно ехидната не само снася яйца като влечуго, те имат торбичка като кенгуру, защитни шипове като дикобраз (макар и не кухи като дикобрази) муцуна като мравояд и остър език за извличане на труднодостъпна храна. С най-ниската телесна температура от всеки бозайник и бавен метаболизъм ехидните могат да живеят до 50 години в плен.

Хищници и заплахи

Най-голямата заплаха за ехидните е ловът. Аборигенските австралийци смятат малкото същество за хранителен деликатес. Въпреки че състоянието на запазване на ехидната с къси клюнове е най-малкото притеснение, другите ехидни са уязвими или критично застрашени. Всъщност един вид може дори да е изчезнал.

Zaglossus bruijni е критично застрашен благодарение на загубата на местообитание и лов. Хората в Папуа, където живее, го смятат за деликатес. Ловът обаче е забранен, освен при специални обстоятелства.

Природозащитният статус на източната дългоклюна ехидна е уязвим поради загуба на местообитания и лов от хора и диви кучета. Статутът му обаче се е подобрил от критично застрашен.

Ехиднасите също са изложени на опасност от паразити като тения, които те получават чрез пиене на вода, използвана от заразените животни.

Размножаване, бебета и продължителност на живота

Ехидни са самотни и се събират само за да се чифтосват. След като се чифтосват, женските отглеждат изключително бебетата. Повечето хора не знаят точните навици на чифтосване на Zaglossus echidnas, тъй като са толкова оскъдни и е трудно дори да се поставят устройства за проследяване върху тях поради техните бодли. Биолозите предполагат, че тези ехидни се чифтосват и размножават подобно на своя братовчед Tachyglossus aculeatus.

Ехидните с къси клюнове в плен достигат полова зрялост, когато са между пет и 12 години, а женските снасят яйца между всяка друга година и на всеки шест години. Няма специални имена за мъжки и женски ехидни, вероятно защото хората отнеха толкова много време, за да разберат кой е кой пол.

По време на брачния сезон, който е между юни и август, женската е последвана от един или група мъже. Мъжете следват в един файл в така наречения „влак на ехидна“. Това може да продължи няколко дни или седмици, но женската се чифтосва само веднъж на сезон и само с един мъж.

Женската е бременна около 23 дни и през това време тя създава дупка за разсадник. Тя снася едно яйце в торбичката си. Яйцата на ехидна са кожени и кремаво оцветени. Те са с диаметър около половин инч и тежат между 0,053 и 0,071 унция. Яйцето се излюпва след 10 дни и бебето си помага да избяга с яйце, подобно на пиле.

Бебешките ехидни се наричат ​​пугли и са дълги около 0,6 инча и тежат между 0,011 и 0,014 унция. Те напускат торбичката и се прикрепват към зоните на гърдите на майка си, които отделят мляко. Това не са зърната или биберони, открити при други животни, а петна. Млякото изтича от десетки малки пори. Млякото е толкова богато, че понякога е розово от съдържанието на желязо. Това позволява на бебето да ходи продължително, без да се храни, докато майката напуска дупката, за да търси храна. Повечето пъзели кърмят около 200 дни, след което напускат дупката скоро след това. Когато това се случи, бебето и майка му престават да поддържат контакт.

Население

• Биолозите вярват, че в Австралия има между 5 и 50 милиона ехидни с къси клюни, въпреки че те са много по-редки в Нова Гвинея.

• Броят на Zaglossus bruijni е в силен спад и животното може да е изчезнало

• Има около 10 000 възрастни Zaglossus bartoni към 2015 г.

• Въпреки че броят на възрастните Zaglossus attenboroughi е неизвестен, популацията му също намалява.

Вижте всички 22 животни, които започват с E

Интересни Статии