Печат на слон

Научна класификация на слоновия печат

царство
Анималия
Филум
Хордата
Клас
Бозайници
Поръчка
Месоядни
Семейство
Felidae
Род
Мирунга
Научно наименование
Мирунга

Статус на запазеност на слоновия тюлен:

Най-малкото притеснение

Местоположение на тюлена на слона:

океан

Факти за слонски тюлен

Основна плячка
Риба, калмари, октопод
Отличителна черта
Дълъг нос, подобен на багажника, и голямо тяло
Среда на живот
Топли крайбрежни води близо до сушата
Хищници
Човек, акули, китове убийци
Диета
Месояден
Среден размер на котилото
1
начин на живот
  • Стадо
Любима храна
Риба
Тип
Бозайник
Лозунг
Най-големият вид тюлени в света!

Физически характеристики на слонов тюлен

Цвят
  • Кафяво
  • Сиво
  • Черен
  • Така
Тип кожа
Козина
Максимална скорост
12 mph
Продължителност на живота
18 - 22 години
Тегло
900 кг - 3000 кг (2000 лири - 6000 лири)
Дължина
3 м - 5 м (10 фута - 16 фута)

Слоновите тюлени могат да се потопят на повече от 5000 фута в океана и да задържат дъха си за два часа.



Подобният на багажника нос на този печат улеснява да се види как е получил името си. Средната продължителност на живота на северния тюлен-слон е девет години, докато тюленът-слон, живеещ в района на Антарктика, може да живее от 20 до 22 години. Мъжките тюлени могат да тежат до 4,5 тона. Те са месоядни животни живеещи на диета от калмари , риба , лъчи , пингвини и някои малки видове акули .



5 факти за слонски тюлен

• Тези тюлени прекарват приблизително девет месеца в годината във водата.

• Те са отлични плувци, но се движат неудобно, докато са на сушата.

• Тюлените от мъжки слон се наричат ​​бикове.

• Тези тюлени са били ловувани през 19 век, докато почти не са изчезнали.

• Тюленът на слон става възрастен на тригодишна възраст.

Научно наименование на слонски печат

Научното наименование на тези печати е Mirounga. Mirounga или „miouroung“ е австралийска аборигенска дума, която означава печат. Тюленът на слона принадлежи към семейство Фоциди и от класа Mammalia.



Има два вида тюлени на слонове: северни (Mirounga angustirostris) и южната (Mirounga leonina).

Външен вид и поведение на печат на слон

Тези печати са покрити със слой от светъл или тъмнокафяв или сивкав косъм. Докато мъжките тюлени имат голям нос, подобен на ствола, наричан още хобот, женските тюлени имат нос с нормални размери. Тези тюлени имат голямо, кръгло лице, тъмни очи и мустаци.

Двата му къси предни плавника имат краища, които приличат на дълги тъмни нокти. Задните му плавници са решетъчни, което прави това същество едно от най-експертните плувци в океана!

Мъжките тюлени са много по-големи от женските. Мъжкото северно слонско тюленче може да тежи до 4 400 паунда и да достигне дължина над 13 фута. Една жена тежи около 1300 паунда и расте на около 10 фута дължина. Алтернативно, мъжкият южен слонов тюлен тежи около 11 000 паунда и расте на около 16 фута дължина! Женският тюлен от този вид тежи около 2000 паунда и достига дължина около 10 фута.

За справка, мъжкият тюлен с тегло 4400 паунда тежи приблизително същото като носорог, докато жена, която тежи 2000 паунда, е равна на тегло на два рояла. Не е чудно защо повечето животни се държат далеч от тези тюлени!

Разглеждайки дължината на тези тюлени, десетметровият тюлен на слон е равен по размер на половината от възрастен жираф. Дълъг 16 фута печат е равен по дължина на две коледни елхи в пълен размер. Гигантски мъжки слонов тюлен държи рекорда като най-дълъг - с размери почти 22 фута!

Късите предни и задните плавници на това уплътнение имат специфично предназначение. Предните му плавници помагат на тези уплътнения да променят посоката си при плуване, докато задните им ластични плавници ги придвижват напред през океана. Когато са на сушата, тези уплътнения използват предните си плавници, за да се люлеят напред, докато влачат задните си плавници. Не е трудно да се разбере защо този тюлен предпочита да е във водата!

Слоните са както единични, така и социални. Когато плуват в океана, те са самотни. Но когато се върнат в земята и се присъединят към хлебарката по време на размножителния сезон, те стават социални. Група тюлени има много имена, включително стадо, боб, колония или харем (само за жени).

Слоновите тюлени са изключително териториални и могат да бъдат много агресивни, когато защитават района си на брега. Мъжкият тюлен събира заедно от 40 до 50 женски тюлена или харем, за да остане в рамките на своята територия. Ако един мъж се опита да нахлуе на територията на друг, това може да доведе до кървава, жестока битка, докато територията е защитена. Освен това е много шумно. Мъжките тюлени издават дълбоки, отекващи звуци, подобни на удари на барабани, докато се бият с друг мъж.

слон тюлен (Mirounga angustirostris) два слона тюлени

Местообитание на тюлен слон

Северните слонови тюлени живеят в северната част на Тихия океан близо до Долна Калифорния, Мексико до Алеутските острови и Аляския залив. Южните тюлени на слонове живеят в субантарктическите и антарктическите води.

Тези тюлени мигрират към океана, прекарвайки няколко месеца в лов за храна. Морски биолози са открили, че мъжките тюлени следват подобен път, докато мигрират, докато женските тюлени избират различни маршрути за пътуване в океана. В средата на декември тези тюлени се връщат на сушата, за да се размножават, като се отправят обратно към океана в края на март.

Дебелите слоеве мазнина на тези тюлени ги поддържат топли, докато плуват през студените води на океана. Освен това те имат специално разработени бели дробове, които се изпускат, докато се гмуркат дълбоко в океана за храна и се зареждат с въздух, когато изплуват отново.



Диета с тюлен на слон

Какво ядат слоновите тюлени? Калмари , лъчи , пингвини , малка акула , раци , и риба са всички в менюто на тези месоядни животни. По време на деветте си месеца, прекарани в океана, те рядко се виждат на повърхността на водата. Те или плуват точно под повърхността, или се гмуркат в дълбините в търсене на храна. Тези тюлени добавят много мазнини към телата си през тези месеци. След като започне сезонът на чифтосване, те започват период на гладуване (те не ядат).

Хищници и заплахи на слонови тюлени

Големи бели акули и косатки са два хищника на тези тюлени. Те са толкова големи, че имат много малко хищници в океана.

Риболовните дейности на хората обаче могат да представляват заплаха за тези тюлени. Понякога се заплитат в големи търговски мрежи за риболов, което води до големи наранявания или смърт. Също така, тези пломби понякога са засегнати от големи кораби и други океански кораби, които могат да доведат до тяхната смърт.

Екологичните събития, като урагани и тропически бури, могат да намалят популацията на слонови тюлени. При тези метеорологични събития малките тюлени, които все още не са силни плувци, могат да бъдат пометени и убити.

По едно време тези тюлени са били ловувани от бракониери заради петрола. Сега те имат правна защита срещу бракониерски дейности. Природозащитният статус на слоновите тюлени според Международен съюз за опазване на природата (IUCN) , е най-малко загриженост .

Възпроизвеждане на тюлен на слонове, бебета и продължителност на живота

Сезонът на чифтосване започва през декември за тюлените на слонове. Те излизат от океана и се установяват на сушата. Слоновете мъжки тюлени, наричани още бикове, пристигат в хлебарката преди женските. Мъжките тюлени се бият помежду си за територия и господство. Мъжки тюлен повдига горната половина на тялото си, като понякога му позволява да стои на височина шест фута. Два мъжки тюлена се удрят помежду си с подобни на слонове носове, хапят се и се бутат, докато единият се откаже или е толкова наранен, че не може да продължи. Това е шумна, опасна среща!

След като доминиращите мъжки тюлени установят своята територия, женските тюлени пристигат от океана. Мъжкият тюлен има на своята територия от 40 до 50 женски. Група жени се нарича харем. Мъжът се чифтосва с повечето жени в харема.

Периодът на бременност на женски слон е 11 месеца. След като женски тюлен забременее, тя се връща в океана. По-късно тя ще се върне на брега и ще роди живо бебе, наречено още кученце. Новородено тюлено кученце тежи около 75 килограма и е покрито с черна козина. The кученце е в състояние да вижда, чува и се движи от самото раждане.

Майка тюлен кърми кученцето си един месец, след което то започва да яде твърда храна. Майката оставя кученцето си само след един месец и се размножава с мъжко, преди да напусне хлебарката, за да се върне в океана. Едномесечно кученце от тюлен-слон трябва да се научи и да упражнява своите умения за плуване и лов.

Средната продължителност на живота на северния тюлен-слон е девет години, докато продължителността на живота на южния тюлен-слон варира от 20 до 22 години. Женските тюлени обикновено живеят по-дълго от мъжките тюлени, тъй като мъжките тюлени трябва да се борят за територия и понякога да получават наранявания, съкращаващи живота. Тези тюлени също са уязвими към различни кожни заболявания.

Население на тюлен слон

Смята се, че популацията на северни слонови тюлени е около 127 000. Близо до мексиканското крайбрежие живеят 26 000, докато останалата част живее край бреговете на Калифорния. Съществуват приблизително 650 000 южни слонови тюлени.

Популацията на тези тюлени е или стабилна, или нарастваща. Това е добра новина, като се има предвид, че те почти са изчезнали през 19 век поради бракониерска дейност. Днес състоянието на опазване на двата вида е най-малко загриженост .

Вижте всички 22 животни, които започват с E

Интересни Статии