Император Тамарин

Научна класификация на император Тамарин

царство
Анималия
Филум
Хордата
Клас
Бозайници
Поръчка
Примати
Семейство
Callitrichidae
Род
Сагинус
Научно наименование
троглодити

Статус на опазване на император Тамарин:

Най-малкото притеснение

Император Тамарин Местоположение:

Южна Америка

Факти за император Тамарин

Основна плячка
Плодове, насекоми, гризачи
Отличителна черта
Малък размер на тялото и дълга, тънка опашка
Среда на живот
Низинна тропическа гора
Хищници
Ястреби, змии, диви котки
Диета
Всеядно
Среден размер на котилото
2
начин на живот
  • Войска
Любима храна
Плодове
Тип
Бозайник
Лозунг
Има елегантен бял мустак!

Физически характеристики на император Тамарин

Цвят
  • Кафяво
  • Сиво
  • Черен
  • Бял
Тип кожа
Козина
Максимална скорост
24 mph
Продължителност на живота
8 - 15 години
Тегло
220g - 900g (7.7oz - 32oz)
Дължина
18 см - 30 см (7 инча - 12 инча)

„Императорският тамарин е вид тамарин, за който се твърди, че е наречен заради приликата си с германския император Вилхелм II.“



С изящни бели мустаци, наподобяващи германския император Вилхелм II, император тамарин принадлежи на видове на малки маймуни и се среща най-вече в гори на Южна Америка . Името му се споменава за първи път на шега, преди да бъде включено във връзка с бозайник . Силно се отличава с малкия си размер на тялото и дългата, тънка опашка, а сивият му цвят е подчертан с парченца червено и оранжево на гърба и гърдите. Той споделя своя род с поне 11 други вида.



4 невероятни факти за император Тамарин

  • Императорският тамарин едневни, което означава, че е най-многоактивен през деня и спи през нощта.
  • Известно е, че е това съществовсеядно животно, с неговите диета състоящ се предимно от плодове, сокове от дървета, насекоми, малки влечуги, яйца и нектар.
  • Известно е, че съществува вгрупи от 4 до 20. Всяка група има възрастна жена като лидер и всяка има своя обозначена територия.
  • Тези животни използватсъскащи звуцикакто и чуруликащи обаждания за комуникация.

Научно име на император Тамарин

Императорски тамарин носи научното иметроглодитии принадлежи наCallitrichidaeсемейство. „Saguinus“ произлиза от португалската дума „sagui“ (което е тупиан за „marmoset“) и латинската суфикс -inus („на“), докато „Imperator“ е латински за думата император. Освен това принадлежи към класаБозайниции родСагинус- откъдето получава и научното си име.

Има два подвида на императорския тамарин, но те живеят в различни области. Единият е брадат император тамарин, който живее в дъждовни гори в Бразилия и Перу . Другият - черният изпъстрен императорски тамарин - живее там Боливия .



Външен вид на император Тамарин

С височина от само 9 до 10 инча императорският тамарин е доста малко животно, което тежи около 1 килограм. Покрита е със сива козина с малко червено и жълто на гърба и гърдите. Има черни ръце и крака и дълга, кафява опашка. С розов нос и уста това, което уникално отличава това същество от другите, са елегантните му бели мустаци и често брада, която да съвпада.

Поведение на император Тамарин

Тези примати са дневни, което означава, че те са най-активни през деня и релаксират и спят през нощта. Техният малък размер и лека структура им позволяват да скачат от един клон на дърво на друг, което улеснява достигането до храна, която обикновено е недостъпна за други животни. Нещо повече, острите им нокти помагат да се укрепи сцеплението им около клоните на дърветата, което им улеснява да останат поставени и в по-добри положения от повечето други животни.

Известно е, че императорските тамарини са много общителни същества и живеят с останалата част от войските си в маркирана територия. Войска или група може да варира между 4 и 20 тамарина. Такива групи обикновено се ръководят от най-възрастните жени и имат предимно мъже. Също така е забелязано, че тези мънички видове са много любвеобилни и привързани към хората, с които влизат в контакт. Те поддържат тясна връзка с всички членове на своята група и сърдечно си сътрудничат. Известно е също, че спят, хранят, събират и защитават заедно своята маркирана територия.



Някои източници предполагат, че императорските тамарини могат да живеят в групи от смесени видове с други тамарини, най-вече седалищният тамарин. Казва се, че такова съвместно съществуване често се превръща във взаимноизгодна връзка, която помага както на видовете да се предпазят, така и един от друг от всякакви вероятни хищници.

Известно е, че тези тамарини имат двуцветно зрение, което означава, че зрението им им позволява да виждат само в два различаващи се цвята. Това е част от тяхната схема за адаптация, за да могат да идентифицират всички възможни заплахи и хищници, дори когато са замаскирани в околността.

Местообитание на император Тамарин

Брадатият императорски тамарин обикновено се среща в тропическите гори на Бразилия и Перу, докато чернобрадният императорски тамарин е разпръснат из тропическите гори на Бразилия, Перу и Боливия. Ниските тропически гори, за които е известно, че предпочитат тези видове, често са идеалното местообитание. Обикновено се срещат живеещи в дървесните балдахини на речните басейни. Въпреки това, низините далеч не са единствените местообитания, в които се срещат. Други включват гори, наводнени през дъждовните сезони, тропически гори, които растат на равнини, вечнозелени гори на височини под 984 фута, по ръба на остатъчни гори и в широколистни гори .
Междувременно е забелязано също така, че императорските тамарини обикновено не живеят във високи дървета и обикновено не се намират на височина над 80 до 90 фута от земята.

Население на император Тамарин

Източници предполагат, че има повече от 500 императорски тамарини в зоологическите градини по целия свят. Също така се казва, че тяхното население непрекъснато намалява главно поради хората, които искат да разчистят земя за жилищни и / или промишлени цели.

Диета на император Тамарин

Императорските тамарини са всеядни, което означава, че ядат както растения, така и животни, за да оцелеят. Плодове, яйца, нектар и насекоми са някои от нещата, които основно съставляват диетата им и произхождат предимно от дърветата, в които живеят.

Размерът на тези видове ги улеснява да търсят лесно храна. Тъй като са толкова малки и леки, те лесно могат да прескочат клоните на дърветата и да достигнат до обикновено недостъпната храна. Изненадващо е, че видовете могат да изминат 30 хектара (0,12 квадратни мили), докато търсят хранителни източници за препитание.

Император Тамарин Хищници и заплахи

Поради малкия си размер, императорският тамарин се среща с много хищници. Дивите котки, птици, кучета, змии и хора, наред с други, заедно съставят списъка на хищниците за животното.

Заплахите за благосъстоянието на императорски тамарин идват от голямо разнообразие от животни, включително диви котки, кучета , змии и дори хора, за които е известно, че унищожават естественото местообитание на вида през годините. Неговите хищници обаче се затрудняват да преследват императорския тамарин поради способността му да преминава много бързо през най-дебелите джунгли.

За да се предпазят от потенциални заплахи и хищници, тези тамарини имат уникална двуцветна визия, която им позволява да виждат заобикалящата ги среда в два цветни района. Помага им да идентифицират заплахите и хищниците дори в състояние на камуфлаж.

Според Международния съюз за опазване на природата статутът на запазване на императорския тамарин е от най-малко загриженост . Докладите обаче сочат, че популацията им непрекъснато намалява най-вече поради обезлесяването и посегателствата от хора, които искат да разчистят земята за други цели.

Размножаване на император Тамарин, бебета и продължителност на живота

Известно е, че императорските тамарини са сезонни животновъди и обикновено раждат потомство през дъждовните месеци. Това може да се дължи на изобилието от храна през този сезон. Семейните групи включват една разплодна женска и два разплодни мъжки. Тамарините са полиандрични в своите брачни навици, което позволява на женската да се чифтосва с множество мъжки разплоди в тяхната група.

След зачеването е известно, че периодът на бременността продължава около 140 до 145 дни. След като този период приключи, женската често дава две потомци. Обаче едно или дори три потомци също са типични. Други възрастни от групата на тамарина започват да действат веднага след раждането на бебето. Известно е, че майката храни детето си на интервали от два до три часа, с продължителност около 30 минути на сесия. По същия начин бащите също поемат отговорност за детето и ги носят на гърба си и се грижат за тях, след като са нахранени. Твърди се, че бебетата пътуват на гърба на бащите си за около 6 до 7 седмици. Бебешкият императорски тамарин узрява доста бързо, достигайки полова зрялост между 16 до 20 месечна възраст. Императорските тамарини продължават да живеят от 10 до 20 години.

Император Тамарин в зоологическите градини

Императорският тамарин може да бъде намерен в няколко зоопарка по целия свят, включително:

Вижте всички 22 животни, които започват с E

Интересни Статии