Ему

Научна класификация на ему

царство
Анималия
Филум
Хордата
Клас
Птици
Поръчка
Casuariiformes
Семейство
Casuariidae
Род
Дромай
Научно наименование
Dromaius novaehollandiae

Статус на запазване на ему:

Най-малкото притеснение

Местоположение на Emu:

Океания

Ему факти

Основна плячка
Плодове, семена, насекоми, цветя
Отличителна черта
Огромни размери на тялото и големи очи
Среда на живот
Отворени пасища с храсти в близост до вода
Хищници
Човек, Диви кучета, Хищни птици
Диета
Всеядно
начин на живот
  • Стадо
Любима храна
Плодове
Тип
Птица
Среден размер на съединителя
единадесет
Лозунг
Най-голямата птица в Австралия!

Физически характеристики на ему

Цвят
  • Кафяво
  • Сиво
  • Черен
Тип кожа
Пера
Максимална скорост
25 mph
Продължителност на живота
12 - 20 години
Тегло
18 кг - 60 кг (40 lbs - 132 lbs)
Височина
1.5m - 1.9m (4.9ft - 6.2ft)

„Ему има бягаща стъпка от 9 фута“



Емус правят дома си на континента Австралия. Те могат да растат до 6,2 фута. На външен вид тази птица е подобна на щраус. Ему са всеядни животни, които ядат семена, плодове, насекоми и малки животни. Продължителността им на живот е от 5 до 10 години в дивата природа.



5 невероятни факти за ему!

  • Ему има отличителен разговор, който може да бъде чут на една миля
  • Основните хищници на ему са динго, орли и ястреби
  • Ему има прозрачна мембрана над всяко око, за да го предпази от прах във въздуха
  • Емус са в движение през цялото време и търсят храна и вода
  • Емус има крила, но не лети

Научно наименование на ему

The научно наименование за ему е Dromaius novaehollandiae. Думата Dromaius е гръцки, което означава бегач, а думата novaehollandiae означава New Hollander. New Hollander се позовава на първоначалната класификация на тази птица като New Holland Cassowary.

Принадлежи към семейство Dromaiidae и е от класа Aves. Има 4 подвида на ему. Научното наименование на всеки от тях е:



• D. novaehollandiae novaehollandiae
• D. novaehollandiae woodwardi
• D. novaehollandiae rothschildi
• D. Grebe diemenensis

Външен вид и поведение на ему

Емусът има тъмнокафяви пера, които с напредване на възрастта придобиват по-светъл кафяв цвят. Имат синкава кожа на врата и главата. Ему варира от 4,9 до 6,2 фута височина. Тежат някъде от 66 до 121 паунда. Като пример, висок 6 фута ему е висок, равен на купчина от 5 игли за боулинг. Ему от 120 килограма тежи две трети колкото възрастен кенгуру.

Емус има 2 дълги крака с по 3 пръста на всеки крак. Тези птици не могат да летят, затова използват дългите си крака, за да избягат от хищниците. Те също имат доста дълга крачка при бягане. Един крак от ему може да бъде дълъг 9 фута. Само си помислете, 9 фута е равно на половината от ръста на възрастен жираф.



В допълнение към това, че използват краката си за бягане, имусът ги използва за ритане по хищници. Техният мощен ритник, заедно с острите нокти на пръстите на краката, могат да причинят нараняване на хищниците, давайки време на тази птица да избяга. Бърз ритник от ему може дори да убие динго.

Тази птица издава много звуци. Той комуникира с други имуси чрез мърморене, лай, удари и барабани. Всъщност името ему идва от звук, който издава. Е-му! Понякога издават звуци, за да предупреждават други ему в района на приближаващ се хищник. Също така, емуто издава много звуци, за да предупреди другите ему да стоят далеч от гнездото и яйцата си. Обажданията им могат да бъдат чути на километър разстояние. Накратко, това определено не са тихи птици!

Емусите са самотни птици, но те могат да формират групи, когато пътуват до друга област, за да намерят по-голямо количество храна. Група ему са известни като тълпа. Тълпа от ему се състои от около 20 птици.

Те са неагресивни птици, освен ако не се чувстват застрашени от друго животно или човек. Те са много агресивни един към друг по време на размножителния сезон.

Ему търси храна в малко пясък
Ему търси храна в малко пясък

Ему срещу Щраус

Ему и щраус са сходни на външен вид и са и двете нелетящи птици. Но има някои отчетливи разлики между тях.

Има голяма разлика в размера между тези две птици. Емус е втората по големина птица в света, докато щраусът е най-големият. Също така, когато бягате, ему има стъпка от 9 фута, докато щраусът има стъпка от 16 фута!

Щраусите могат да текат по-бързо от емуса. Максималната скорост на щраус е 43 мили в час. Максималната скорост на ему е 31 мили в час.

Емус пие много вода. Всъщност те обикновено пият около два и половина галона вода всеки ден. Представете си 2 от галоновите кани с мляко във вашия хладилник. Плюс още половин кана! Алтернативно щраусът може да остане без вода в продължение на 2 седмици. Те получават голяма част от влагата си от трева и растения.

Има дори разлики между яйцата на тези две птици. Яйцето на ему е ярко зелено, докато яйцето на щраус е светлокафяво. Що се отнася до размера, едно ему яйце е равно на размер на 10 пилешки яйца. Едно щраусово яйце е равно на размер на 24 пилешки яйца!

Ему местообитание

Емус живеят на континента Австралия. По-конкретно, те се намират във всички щати в Австралия, с изключение на Тасмания. Тревните площи и сухите гори са основното им местообитание. Те се движат непрекъснато в опит да намерят повече храна и източник на вода. Обикновено те пътуват от 9 до 15 мили на ден.

Ему има прозрачна мембрана над всяко око, която служи като защита срещу прах и отломки в сухите местообитания. Тази мембрана също помага да поддържат очите им влажни.

Тази птица живее в предимно умерен климат, въпреки че някои от тях се срещат в заснежените планини на Австралия. Дългите пера на ему допринасят за поддържане на стабилна телесна температура. Ако ему се намира в особено студена зона, той развява дългите си пера в опит да улови въздух под тях. Този улавен въздух помага да се изолира птицата срещу ниски температури. Понякога те задъхват (като куче), за да се охладят в горещите райони на Австралия. Виждали ли сте някога птица, задъхана като куче?

Тези птици мигрират на юг в Австралия през зимата и се движат на север през лятото. За щастие те лесно могат да се адаптират към различни климатични условия.

Ему диета

Какво ядат ему? Ему са всеядни животни. Те ядат плодове, семена, бръмбари , малък влечуги и дори изпражненията на други животни.

Емус няма зъби, така че не може да смила растенията и животните, които яде. И така, те поглъщат малки камъчета, които влизат в тяхната стомаха (част от стомаха на ему). Камъчетата смилат парчета храна надолу за правилно храносмилане.

Емусът допринася за екосистемата чрез разпръскване на семена. Тези птици ядат много растения, плодове и семена. Когато оставят тор след себе си, те разпръскват семето, за да могат да растат повече растения. Помисли за това. Емус се скита от 9 до 15 мили всеки ден. Това означава, че те пускат семена в различни райони в своето местообитание.

Те също така помагат да се контролира популацията на насекомите чрез хранене бръмбари , хлебарки и други грешки.

Ему хищници и заплахи

Динго са основните хищници на ему. Има смисъл, защото динго споделят същото местообитание като ему. Те се опитват да откраднат яйцата на ему, както и техните малки.

Двойка динго може да се насочи към гнездото на конкретно ему. Единият отвлича вниманието на родителското ему, седнало на гнездото, докато другият динго се затваря и открадва яйце или млада мацка. Динго са известни със своя крадлив подход към лова на плячка.

Динго атакуват и възрастни, пълноразмерни ему. Те могат да се опитат да хванат птица за врата или главата, за да я влачат надолу. За да се защитят, емусът рита по динго или просто се опитва да избяга. Понякога ему се опитват да изплашат динго, като им издава съскащ звук.

Други двама хищници включват орли и ястреби. Ему е трудно да се пребори с тези хищници.

Състоянието на опазване на ему е Най-малкото притеснение . Популацията на ему е категоризирана като стабилна. Те са в изобилие в цяла Австралия, с изключение на Тасмания. Това е така, защото някога тези птици са били ловувани от европейски заселници, което е причинило драстичен спад в популацията им.

Емус произвежда масло в телата си, което се използва за лекарства, кремове и други продукти. Понякога тези птици се ловуват и убиват, за да получат това масло. Но тази бракониерска дейност не е довела до значително намаляване на общото им население.

В миналото Емус се луташе във фермите, за да яде семена, карайки фермерите да губят части от посевите си. Те бяха считани за вредители. Днес много фермери изграждат високи огради, за да пазят имуса далеч от посевите им. Емус не може да прескочи тези високи огради.

Възпроизвеждане на ему, бебета и продължителност на живота

Размножителният сезон на ему се пада през декември и януари. Женските снасят яйца през април, май или юни. Мъжко ему се опъва около жена, която разрошва перата му. Жената има определено обаждане, което казва на мъжа, че се интересува. Женската снася от 5 до 15 яйца в група или клад. Всяко яйце тежи малко над един килограм. Мъжкото ему изгражда гнездото и сяда върху яйцата. Ему гнездо е построено на земята от трева и суха четка. Женската изобщо не седи на яйцата. През това време тя оставя яйцата и понякога се сдвоява с други мъже. Емусите са полигамни (имат няколко партньори).

Инкубационният период на яйцата от ему е 56 дни. За сравнение, инкубационният период за щраусовите яйца е около 40 дни. Докато седи на яйцата, мъжкият не яде и не пие. Съхранената в тялото му мазнина служи за подхранване и той пие росата от близките растения за вода. Мъжкото ему се изправя и от време на време обръща яйцата.

Новоизлюпеното бебе ему, наречено мацка, е високо 9,8 инча. Новородените пилета имат слой пухкави пера и очите им са отворени. През първите няколко месеца след излюпването на пилетата бащата ему яростно защитава гнездото и младите срещу всякакви заплахи. Пилетата остават с родителя си около 18 месеца, преди да станат независими. Те ядат малки насекоми и растителност, след което са научени да ловуват от бащата ему.

Емусът е уязвим към вътрешни паразити, включително кръгли и белодробни червеи.

Продължителността на живота на ему е 5 до 10 години. Те могат да живеят от 15 до 20 години в плен. Най-старото ему беше на 38 години.

Население на ему

Според Червения списък на застрашените видове на IUCN популацията на ему се състои от 630 000 до 725 000 зрели индивиди.

Природозащитният статус на ему е най-малката грижа със стабилна популация.

Емус в зоопарка

• Посетете емуса в Зоопарк в Сан Диего .
• Emus са изложени в Луисвил зоопарк .
• The Денвър зоопарк има и ему!

Вижте всички 22 животни, които започват с E

Интересни Статии