Краен кит

Научна класификация на китовете на перки

царство
Анималия
Филум
Хордата
Клас
Бозайници
Поръчка
Китови
Семейство
Balaenopteridae
Род
Балаеноптера
Научно наименование
Balaenoptera Physalus

Статус на опазване на китове на перки:

Застрашен

Местоположение на Fin Whale:

океан

Факти за фин кит

Основна плячка
Крил, риба, калмари
Отличителна черта
Остра муцуна и две дупки на върха на главата
Среда на живот
Дълбоки офшорни води
Хищници
Човек, големи акули
Диета
Месояден
Среден размер на котилото
1
начин на живот
  • Стадо
Любима храна
Крил
Тип
Бозайник
Лозунг
Намира се в океанските води по целия свят!

Физически характеристики на плавника

Цвят
  • Сиво
  • Син
  • Черен
  • Бял
Тип кожа
Гладка
Максимална скорост
25 mph
Продължителност на живота
50 - 60 години
Тегло
1800 кг - 70 000 кг (4000 лири - 150 000 лири)
Дължина
6,5 м - 24 м (21 фута - 79 фута)

Китът перка е едно от най-големите животни, съществували някога на земята.



Намиращ се дълбоко в големите океани в света, перкитният кит реже величествена фигура, докато се плъзга без усилия през водата. Въпреки огромния си размер, тези китове са бързи и пъргави плувци, които са се приспособили изключително добре към своята водна среда. Веднъж силно застрашен от човешкия лов, сега китът се връща бавно. Те се появяват достатъчно често, за да могат да се насладят на запалените наблюдатели на китове.



Факти за фин кит

  • Вместо зъби, типичният кит на перки има около 260 до 480 чинии от всяка страна на устата си за филтриране на храната от водата. Baleen се състои от кератин - същото вещество като косата, перата, копитата, рогата и ноктите - с малки фини косми по краищата.
  • Китът на перката е известен още като бръснач, перка, обикновен роркал и херинг кит.
  • Със способността да поддържа скорости от почти 25 мили в час, той си спечели прякора „морската хрътка“.
  • Китовете на перки имат огромен домашен ареал. Те мигрират целогодишно.
  • Китовете на перките имат слоеве мазнини под кожата, наречени мазнини, които ги изолират от студените води и им придават плаваемост.

Научно наименование на Fin Whale


Balaenoptera physalusе официалното научно наименование на перката кит. Физалусът произлиза от гръцката дума physa, което означава „удари“ или „тръба за издухване.“ Това е препратка към дупката на кита.

Китът перка принадлежи към рода Balaenoptera, който включва и обикновения кит минке , Синият кит , и кит Сей. Таксономичното семейство Balaenopteridae, познато още като роркали, е най-голямата група китове от балеи в света. Китът на перката е вид китоподобни, обхващащ всички китове и делфини.

Понастоящем има два признати подвида на перки - северният перка и южният перка - които очевидно са разделени по географски регион. Някои таксономисти също вярват, че в Тихия океан има трети подвид фин китове. Тези подвидове рядко се смесват за дълги периоди от време. Те са склонни да имат свои собствени миграционни пътища и социални групи.

Външен вид на китове


Със своето дълго, тънко тяло, китът на перките може да се различи от подобни видове по наличието на голяма закачена гръбна перка на гърба и отличителен хребет, минаващ до опашката му. Той има сивкав или кафеникав цвят около гърба и главата си, с бял цвят около корема. Маркировките около главата са асиметрични - тъмни от лявата страна на долната челюст и бели от дясната страна. Той също има две дупки на гърба си.

Средният кит с перки е дълъг повече от 65 фута и тежи 80 тона или около теглото на няколко полукамиона, подредени заедно. Това го прави вторият по големина вид китове, засенчен само от наистина масивните Синият кит . Женските може да са малко по-големи от мъжките, но в противен случай те проявяват малко сексуален диморфизъм (което означава разлики между половете).



кит на перки - Balaenoptera physalus - въздушна снимка на плуване на перки

Поведение на китове на перки


Китовете на перки са силно социални същества, които пътуват в шушулки. Въпреки че понякога се намират сами, пернатите китове обикновено се обединяват в групи до десет наведнъж. Голям брой китове на перки могат да се събират на места за хранене, дори да се смесват с други видове китове и дълбоководни хищници. Пернатият кит разчита силно на ниски звуци, за да комуникира помежду си. Тези звуци варират между 16 Hz и 40 Hz, далеч извън нормалния обхват на слуха на човека. Те също така произвеждат редовни импулси и гърми при около 20 Hz. Това е един от най-нискочестотните звуци на всяко животно на земята. Учените смятат, че звукът може да е свързан с ухажване и хранене. Това също може да им помогне да съберат информация за заобикалящата ги среда.

Китовете на перки са способни да покажат голяма интелигентност, състрадание, игривост и скръб. Въпреки че е трудно да се изследват тези характеристики в дивата природа, учените знаят, че китовете имат относително голям мозък спрямо размера на тялото. В абсолютно изражение китовете като цяло имат най-големия мозък от всяко животно на земята. Те също могат да имат сложни мозъчни структури, необходими за социалната интелигентност и теория на ума.

Китовете на перките са специално пригодени да живеят във водата. Много от външните им органи, като ушите, са се превърнали във вътрешните части на тялото си, за да намалят съпротивлението, докато плуват. Поради забележителните си адаптации те могат да се гмуркат под вода до 1500 фута, за да се хранят. През повечето време обаче те ще останат само на няколкостотин фута под океана, докато пътуват.

Подобно на всички други китоподобни, те трябва да изплуват на повърхността и да изхвърлят със сила въздуха през дупката си, за да дишат. Те ще издухат няколко пъти, преди да направят дълбоко гмуркане, по време на което запазват възможно най-много кислород в кръвта и мускулите си. Физиологията им се променя значително, за да се справи с налягането и липсата на кислород дълбоко под водата. Учените предполагат, че дори затварят определени органи в тялото си, които са несъществени по време на лов.

Китовете на перки са изненадващо бързи за своите размери - а също и едни от най-бързите китове на земята. Те могат да поддържат скорост от почти 30 mph за кратки изблици и нормални скорости до 25 mph. Ето защо китовете на перки са си спечелили прякора „морската хрътка“.

Китовете на перки често са неразделна част от местната океанска екосистема. Огромните им тела са дом на много водни форми на живот и паразити, а когато загинат, телата им се консумират от всякакви дълбоководни животни на океанското дъно.

Край на местообитанието на китовете


С изключение на северните и южните крайници, които остават покрити с лед през по-голямата част от годината, плавникът обитава по-голямата част от световните океани и морета, включително части от Средиземно море и Карибите. Предпочита хладни и умерени води и е малко по-рядко срещан в тропическите региони. Китът също обитава крайбрежните и шелфовите води с дълбочина най-малко 200 метра или 650 фута.

Въпреки че някои популации всъщност са заседнали през по-голямата част от годината, перкитният кит е до голяма степен мигриращ вид и се движи по света в отговор на промените в температурата и наличността на храна. Моделите на миграция на китовете не са добре разбрани, но изглежда предпочитат по-топъл климат през есента и по-студен климат през пролетта и лятото.

Диета на китове на перки


Диетата на плавника се състои почти изцяло от калмари , ракообразни и малки риба . Малките вездесъщи организми като крил и копеподите са сред най-често срещаната му храна. Китът перка има удивителната способност да разширява устата си до огромни размери. Когато китът започне да се храни, той поема голямо количество храна и вода. След това китът изтласква водата обратно през чиниите, докато улови храната вътре. Всеки ден може да изяде до два тона храна. Китовете на перки имат няколко стратегии за събиране на храна. Една от най-често срещаните стратегии е да плувате около ята риби и да ги събирате на едно място, за да може да ги консумира наведнъж. Може да прекарва няколко часа всеки ден на лов.



Хищници и заплахи на китове


Поради огромния си размер, почти няма естествени хищници на перки, но има няколко съобщения за анекдоти на групи от кит убиец тормоз или убийство на лица. Без никакви истински естествени хищници, перките са най-податливи на човешки дейности.

Въпреки че сега са защитени от китолов от международното право на повечето места по света, те все още са в опасност от стачки на кораби и заплитания в мрежи. За щастие тези инциденти са редки. Шумът на лодките обаче може да обърка комуникацията на кита с партньорите. Прекомерният риболов също е изчерпал жизнените запаси от плячка от океана.

Възпроизвеждане на китове на перки, бебета и продължителност на живота


Въпреки че някои аспекти на поведението на китове все още са слабо разбрани, изглежда, че китовете на перки образуват двойки по време на размножителния сезон. Учените са установили, че перките са склонни да се чифтосват в умерените води около зимните месеци. Те нямат конкретни основания за чифтосване и разчитат на гласа си, за да се намерят. Мъжките гонят женските и издават нискочестотен звук, който пътува добре във водата.

След като двойката се чифтосва, женските ще носят малките си за около цяла година преди раждането на телето. Новороденото теле е дълго около 20 фута и тежи близо 7000 паунда и знае как да плува почти веднага след излизане от утробата. Отнема още шест или седем месеца, преди майката напълно да отбие телето. Тъй като телето не може да суче директно, майката трябва да пръска млякото в устата на бебето си. Женските от вида дават само по едно потомство на всеки две-три години.

Китовете на перки имат дълги периоди на зреене. Мъжете са склонни да станат полово зрели на шест до десет години, докато жените стават полово зрели на седем до 12-годишна възраст. Въпреки това отнема около 25 до 30 години общо, за да може китът на перките да узрее напълно. Подобно на хората, китът на перките може да доживее на 80 до 90 години, въпреки че са регистрирани по-дълъг живот от повече от сто години.

Население на китове от перки


Някога перките са били често срещана гледка по целия свят. Стотици хиляди от тях се разхождаха из океаните и ловците до голяма степен ги игнорираха, защото бяха трудни за улов. Но след като беше разработена подходящата технология, ловът на тежки китове през 20-ти век значително изчерпа броя им. Според мрежата за разнообразие на животните от Университета на Мичиган, всяка година до 50-те години на миналия век са били ловувани над 10 000 кита. Въпреки че защитата беше удължена между 1976 и 1990 г., популациите на китове спаднаха до минимум от едва 38 000 до 1997 г., излагайки я на опасност от изчезване.

Според Международен съюз за опазване на природата (IUCN) ‘S Red List, текущото състояние на кита перка е уязвим . Понастоящем в света са останали около 100 000 зрели индивиди и броят на популацията изглежда се увеличава. Въпреки това може да отнеме още много десетилетия внимателно опазване, преди китът да се върне към предишните си числа.

Вижте всички 26 животни, които започват с F

Интересни Статии