Фрегата

Научна класификация на Frigatebird

царство
Анималия
Филум
Хордата
Клас
Птици
Поръчка
Pelecaniformes
Семейство
Fregatidae
Род
Фрегата
Научно наименование
Фрегата

Статус на запазеност на фрегата:

Най-малкото притеснение

Местоположение на Frigatebird:

океан

Факти за фрегата

Основна плячка
Риба, раци, калмари
Отличителна черта
Голям размах на крилете и увеличено червено гърло на мъжкия
Размах на крилата
150 см - 250 см (59 инча - 98 инча)
Среда на живот
Тропически брегове и острови
Хищници
Хора, плъхове, котки
Диета
Месояден
начин на живот
  • Колония
Любима храна
Риба
Тип
Птица
Среден размер на съединителя
1
Лозунг
Намерени обитават тропически острови и брегове!

Физически характеристики на фрегата

Цвят
  • Кафяво
  • Нето
  • Черен
  • Бял
Тип кожа
Пера
Максимална скорост
9 mph
Продължителност на живота
15 - 25 години
Тегло
0.9kg - 1.9kg (1.9lbs - 4.2lbs)
Височина
65 см - 100 см (25 инча - 39 инча)

„Фрегата е птицата с най-голям размах на крилата в сравнение с размера на тялото им.“



Има пет различни вида фрегати, които могат да бъдат намерени близо до тропическите и субтропичните брегове по целия свят. Тези птици могат да летят с часове, дни или дори седмици във времето поради големия си размах на крилата. Имат тънко черно тяло и крила. а мъжките имат много уникална червена торбичка, която се надува, когато се опитват да привлекат партньор.



5 невероятни факти за фрегата

• Фрегатите са известни още каточовек-о-война птици.
• В сравнение с размера на тялото, тази птицаразмахът на крилата е по-голям от този на всяка друга птица.
• Жените могат да похарчат догодина и половина отглеждане на техните мацка преди да е готова да излезе сама.
• Тези птици честокрадат рибаи друга храна от други морски птици, използвайки закачения си клюн.
• На сушата фрегатите живеят в голяма колония сдо 5000 други птици.

Научно наименование на фрегата

Научното име на фрегата еФрегата. Понякога се пишеФрегата, това е подред наPelecaniformes семейство , познат катоFregatidae.Fregatidaeе семейството, към което принадлежат всички тези птици. Те се определят като морски птици с плетени крака.



Има пет различни подвида, които включват:

  • голямата фрегата (Фрегата Минор)
  • коледната фрегата (Andrewsi Fregate)
  • великолепната фрегата (Фрегата Magnificens)
  • фрегата на Възнесението (Фрегата орел)
  • по-малката фрегата (Фрегата Ариел)

Външен вид и поведение на фрегата

Тези птици са предимно черни на цвят и имат закачена банкнота, която се използва за улов и / или кражба на риба от други птици. Те също имат много малки плетени крака. По време на сезона на ухажване, мъжете могат лесно да бъдат идентифицирани по яркочервената си надута торбичка на гърлото, известна катоторбичка от гулар. Тази област от тялото им става толкова голяма, колкото главата на човек, когато се опитват да привлекат жени. Възрастните жени имат бели петна от долната си страна.

Четири от петте вида (великолепни фрегати, коледни фрегати, фрегати от Възнесение и големи фрегати) са сравнително сходни по размер. Имат къса шия с много стройно тяло. Великолепната фрегата е дълга около 45 инча, а останалите три подвида са почти толкова големи. По-малката фрегата е значително по-малка от своите колеги и е дълга само около 28 инча.



Тези птици имат много отчетливи крила. Те са тесни и се стесняват до точка от двете страни. Освен това тези птици са известни с много дългия си размах на крилата. Размахът на крилата на мъжкия може да бъде дълъг над два метра. Това е колкото Майкъл Джордан. Всъщност, в сравнение с размера на тялото им, размахът на крилата на тази птица е по-голям от този на всяка друга птица.

Лицето и краката са покрити с черни пера. Те имат 11 първични махови пера на крилата си и 23 вторични пера.

Поради размаха на крилата и малкото си тяло, фрегата е много въздушна. Те са в състояние да се реят за много дълги периоди от време, без да е необходимо да махат с криле. Поради това тези птици прекарват много време в летене и могат да останат във въздуха в продължение на дни или дори седмици, като се връщат на сушата, когато е време за нощувка.

Тези птици не могат да плуват, за разлика от някои други птици. Те също имат много къси крака, което им пречи да могат да избягат от водата и ги прави предизвикателни при ходене по суша.

Местообитание на фрегата

Фрегатите живеят близо до тропическите и полутропическите брегове по целия свят. В повечето случаи те остават в радиус от 100 мили от земята, за да могат лесно да се върнат да се размножават и да гнездят. Точният обхват и местоположението на тези птици може да варира в зависимост от това къде могат да намерят храна. Тъй като те летят с възходящите потоци под купчините облаци, пасатите също могат да повлияят къде могат да летят.

Великолепната фрегата може да бъде намерена в различни райони по тропическите части на Атлантическия океан, като Флорида и Карибите. Тези птици могат да бъдат намерени и по Тихия океан край бреговете на Централен и Южна Америка между Мексико и Еквадор. Те живеят и по Галапагоските острови.

Големите фрегати се срещат и в различни тропически райони по света. Тези птици живеят по Тихия океан чак на север до Хаваите. Те могат да бъдат намерени и в близост до остров Уейк, Нова Каледония и Галапагос в централната и южната част на Тихия океан. Освен това можете да намерите голямата фрегата в Индийския океан близо до Коледния остров, Малдивите, Мавриций и Алдабра.

Коледните фрегати живеят близо до остров Коледа, Австралия, който се намира в Индийския океан.

Възрастовите фрегати живеят в близост до птичия остров Боцман, който се намира в южния Атлантически океан, край бреговете на остров Възнесение.

По-малката фрегата живее над моретата наоколо Австралия . Тези птици често могат да бъдат намерени в близост до някои от по-отдалечените острови, като Коледен остров, където обичат да се размножават.

Население на фрегата

За учените е предизвикателство да наблюдават популацията на тези птици, тъй като те се движат често и не се размножават толкова, колкото някои други видове. Смята се, че по света има между 59 000 и 71 000 размножаващи се двойки великолепни фрегати, като състоянието им на опазване е най-малко загриженост . В момента броят на тези същества по света се увеличава.

Учените вярват, че има между 3600 и 7200 коледни фрегати, които ги смятат критично застрашени .

Вероятно има няколкостотин хиляди по-малки фрегати, макар че популацията им също намалява със запазен статут на най-малко загриженост .

Смята се, че в света са останали само около 12 500 фрегати за Възнесение. Те имат природозащитен статус на уязвим .

Голямата фрегата има природозащитен статус на най-малко загриженост . Все още има много от тези птици, разположени по целия свят.

Диета на фрегата

Тези птици ще използват закачените си банкноти, за да грабнат плячка от океана. За разлика от други птици, те не кацат на водата, за да улавят храна. Летящата риба е една от основните храни, които тези птици предпочитат. Те също се радват на главоноги, като калмари , медузи , menhaden, голям планктон и дори излюпващи се костенурки . Често те ще следват риболовни лодки и ще грабят риба от лодката. Известни са и с кражба на риба от други морски птици.

В допълнение към улова на риба и други морски обитатели, тези птици понякога ядат яйцата или пилетата от други видове морски птици, някои от които включват ножици, рибарки, буреници медузи и цици .

Хищници на фрегата и заплахи

Фрегатите нямат твърде много естествени хищници, тъй като са по-големи птици и прекарват по-голямата част от времето си във въздуха. Има обаче няколко хищници, които ги заплашват, когато са на сушата. Stoats , домашни котки , и плъхове може да ловува за тези птици или да яде яйцата им.

Хората представляват най-голямата заплаха за тази птица. Много от рибите, които ядат, са прекомерно уловени, което намалява количеството храна, което им е на разположение, излагайки повече фрегати на риск да умрат. Много от тях гнездят и в гъсти колонии, което може да означава, че голяма част от тяхното население може да бъде унищожена в случай на местно или природно бедствие.

Всеки от петте подвида е изправен пред различни заплахи в зависимост от това къде живее. Например фрегата на Коледния остров пострада, когато голяма част от местообитанията й за размножаване бяха разчистени по време на Втората световна война. Тези птици също са били изложени на замърсяване с прах от добива на фосфати, което е довело до намален брой. Поради тези заплахи и промени в местообитанията, статутът на фрегата на Коледния остров е запазен критично застрашени .

Някога фрегата „Възнесение“ се е отглеждала и гнездила на остров Възнесение. През 1815 г. обаче дивите котки са въведени на острова и унищожават населението. Това остави по-малък брой фрегати от Възнесение, които бяха в състояние да се размножават в морето на скалист израстък. Между 2002 и 2004 г. дивите котки бяха изкоренени от остров Възнесение и някои фрегати от Възнесение отново започнаха да гнездят там. Щетите обаче се считат за фрегати от Възнесение уязвим .

Докато останалите три подвида - голямата фрегата, великолепната фрегата и по-малките фрегати - все още са изправени пред заплахи, броят на популациите им не е толкова притеснителен. Тези три подвида споделят природозащитен статус на най-малко загриженост .

Размножаване на фрегата, бебета и продължителност на живота

Фрегатите предпочитат да се размножават на по-отдалечени острови. Обикновено те живеят в по-големи колонии, съставени от до 5000 птици, въпреки че техните гнездови групи са по-малки, обикновено между 10 или 30 и евентуално до 100. Няма специфичен период на чифтосване за фрегатите; те могат да се размножават по всяко време през годината, като често избират да се размножават, когато започне сезонът на сушилнята и храната е по-лесна за намиране.

Фрегатите не се чифтосват цял ​​живот. Те обаче остават с един и същи партньор за цял размножителен сезон. За да привлекат партньор, мъжките птици ще започнат да живеят в една от колониите. Те извършват чифтосване, за да привлекат женска. Те надуват голямата си червена торбичка от гулар, вибрират с крила и насочват сметките си нагоре. По време на това показване мъжът също трепти сметката си, за да издаде барабанен звук за женските. Когато една жена избере мъж, тя ще отлети при него и ще му позволи да сложи сметката си в неговата. След това двете птици ще започнат да „качат главата си“.

Мъжкият ще събира пръчки, а женският ще ги използва, за да създаде тъкано гнездо, след като птиците се съчетаят. След това гуано се добавя върху гнездото за допълнителна стабилност. Обикновено тези птици гнездят в храсти или дървета, но понякога гнездят на земята, ако няма дървета или храсти.

Женските фрегати носят едно бяло яйце, което обикновено тежи между 6% и 7% от теглото на майката. Инкубацията отнема между 41 и 55 дни, а мъжките и женските фрегати се редуват, за да поддържат яйцето топло.

Когато пилетата се излюпват от яйцата им, те нямат пера. След около две седмици те започват да развиват бяло покритие надолу. Мъжките и женските споделят отговорността да следят непрекъснато своето пиленце през първите четири до шест седмици. И двамата хранят пилето си през първите три месеца или така. След това мъжкият напуска колонията и женската трябва да продължи да се грижи сама за пилето. Пилетата остават в гнездата си през първите пет или шест месеца от живота си.

Възрастните фрегати хранят пилетата си, като им предлагат повторна храна. Родителите отварят уста, за да могат пилетата да бръкнат в гърлото си, за да си набавят храната. Първоначално пилетата ще трябва да се хранят по няколко пъти на ден, но след известно време ще трябва да се хранят само веднъж на ден или дори през ден.

Отглеждането на пиле фрегата може да отнеме между 9 и 12 месеца. Това е по-дълго от повечето други видове птици, с изключение на южната земна рога и някои акципитриди. Поради това колко време е необходимо, за да се грижи за пиленце, фрегатите обикновено се размножават всяка друга година, вместо всяка година.

Пилетата правят първия си полет някъде между 20 и 24 седмици. На фрегатите им е нужно повече време, за да достигнат възрастта на полова зрялост, отколкото на другите птици. За жените това обикновено е на възраст между 8 и 9 години, а за мъжете е между 10 и 11 години.

Фрегатите имат дълъг живот в сравнение с много други видове птици. Продължителността на живота на великолепната фрегата е около 34 години, продължителността на живота на голямата фрегата е между 30 и 34 години, продължителността на живота на коледната фрегата е около 25 години, а по-малката фрегата е между 17 и 23 години.

Фрегати в зоопарка

Има много малко зоопаркове и аквариуми, предлагащи поглед отблизо на това невероятно животно. Две места, където можете, са Тексаски държавен аквариум и Парк за морски живот на Хаваите.

Вижте всички 26 животни, които започват с F

Често задавани въпроси за Frigatebird (Често задавани въпроси)

Месоядни, тревопасни или всеядни са фрегатите?

Фрегатите са месоядни животни. Те ядат риба, калмари, костенурки, яйца и дори други пилета морски птици.

Какво представлява червената торбичка на фрегата?

Яркочервената торбичка на фрегата се нарича торбичка от гулар. Само мъжките имат тази торбичка и тя се надува, когато се опитват да привлекат женска половинка.

Какво ядат фрегатите?

Фрегатите се радват на летящи риби. Те също ядат калмари, голям планктон, медузи, излюпващи се морски костенурки и яйца и пилета на други морски птици.

Защо ги наричат ​​фрегати?

Думата frigatebird идва от La Frégate, френска дума, която означава бърз военен кораб. Френските моряци, които видяха фрегатите, им дадоха този прякор поради приликата им с човек на войната. Подобно на мъжа на войната, фрегатите могат да се реят за дълги периоди от време и (мъжете) имат червена врата.

Какъв е размахът на крилата на фрегата?

Фрегата може да има размах на крилата, който е дълъг два или повече метра.

Коя е великолепната фрегата?

Великолепната фрегата е един от подвидовете фрегати. Това е най-големият вид на това животно. Великолепни фрегати могат да бъдат намерени над субтропичните и тропическите води между Перу и Мексико, на тихоокеанското крайбрежие между Бразилия и Флорида, на островите Кабо Верде и на островите Галапагос.

Дали фрегатите се чифтосват до живот?

Не, фрегатите не се чифтосват цял ​​живот. Въпреки това те остават с един и същи партньор по време на всеки размножителен сезон.

Спаят ли фрегатите, докато летят?

Фрегатите наистина спят, когато летят, но не много. Те спят само за по-малко от 3% от времето, в което летят, и то само през нощта. Когато са на сушата обаче, фрегата може да спи 12 часа или повече.

Източници
  1. Британика, Налично тук: https://www.britannica.com/animal/frigate-bird
  2. Audubon, Налично тук: https://www.audubon.org/field-guide/bird/magnificent-frigatebird
  3. Edge of Existence, Достъпен тук: http://www.edgeofexistence.org/species/christmas-frigatebird/#:~:text=Habitat%20and%20Ecology, включително%20seabird%20eggs%20and%20chicks.
  4. Проекти на Blue Bulb, достъпни тук: https://www.bluebulbprojects.com/MeasureOfThings/results.php?amt=2&comp=length&unit=m&searchTerm=2+meters
  5. Световната продължителност на живота, достъпна тук: https://www.worldlifeexpectancy.com/bird-life-expectancy-great-frigatebird
  6. Tree Hugger, Налично тук: https://www.treehugger.com/new-study-proves-birds-can-sleep- while-flying-4858587

Интересни Статии