Кожено печат

Научна класификация на кожените тюлени

царство
Анималия
Филм
Хордата
Клас
Бозайници
Поръчка
Месоядни
Семейство
Otariidae
Род
Арктоцефалия
Научно наименование
Арктоцефалини

Състояние на консервация на косъм:

Близо до заплаха

Местоположение на кожуха:

океан

Факти за кожухарски тюлени

Основна плячка
Калмари, Риби, Птици
Отличителна черта
Външни клапи за уши и набита фигура
Среда на живот
Студени води и скалиста земя
Хищници
Леопардов тюлен, акули, косатка
Диета
Месояден
Среден размер на котилото
1
начин на живот
  • Стадо
Любима храна
Калмари
Тип
Бозайник
Лозунг
Намира се само в Северното полукълбо!

Физически характеристики на кожуха

Цвят
  • Кафяво
  • Сиво
  • Черен
Тип кожа
Козина
Максимална скорост
27 mph
Продължителност на живота
12 - 18 години
Тегло
105 кг - 300 кг (230 lbs - 661 lbs)
Дължина
1,5 м - 2 м (59 инча - 79 инча)

Печати, които могат да се разхождат по суша



Девет отделни вида тюлени образуват родовете Arctocephalus и Callorhinus. Докато осем от тях принадлежат към Artocephalus и живеят в южните морета, деветият вид принадлежи на Callorhinus и обитава северната част на Тихия океан. И деветте вида са всички ластоноги или бозайници с четири флиплирани придатъци. Кожените тюлени са се развили от древни мечки и са близки роднини на съвременните морски лъвове.



3 невероятни факта за кожените тюлени

1. Въпреки големите си размери, тюлени могат да плуват с впечатляващите 15 мили и час.

2. Уплътненията на кожухарите имат малки нокти на плавниците си, за да подпомогнат сцеплението на сушата

3. Някои тюлени могат да се гмуркат до 800 фута дълбоко в океана!

Научно наименование

Южните кожени тюлени принадлежат към рода Arctocephalinae. Осемте имена на видове са както следва:



  • A. gazella: Антарктически тюлен
  • A. tropicalis: Субантарктически тюлен
  • A. galapagoensis: тюлен от Галапагос
  • A. australis: Южноамерикански тюлен
  • A. philippii: тюлен на Хуан Фернандес
  • A. townsendi: Морски тюлен от Гуадалупе
  • A. fosteri: тюлен от Нова Зеландия
  • A. pusillus: кафяв тюлен

Северният вид тюлен, C. ursinus, принадлежи към рода Callorhinus.

Външен вид

Отличителната черта на кожуха е неговият мек, космат подкосъм. В отминалите дни тази характеристика прави тези животни много привлекателни за ловците, които могат да продават козината на премия.

И деветте вида имат уши или уши, за разлика от другите видове тюлени. Кожените тюлени имат мустаци, които също се наричат ​​вибриси. Главите им приличат на кучетата с дълги, заострени муцуни.

Те имат здрави крайници, дълги за уплътнение, и те могат да въртят задните си плавници за по-ефективно пътуване по суша. Предните плавници имат малки нокти, които се захващат, когато са на сушата. Предните им крака действат като гребла, когато плуват.

Те са покрити с козина, с изключение на плавниците им. Тези големи области без козина помагат на уплътненията да останат по-хладни в горещо време. Те също така правят тюлените бързи, ефективни плувци. Те могат да плуват до 15 мили в час. За сравнение, максималната скорост на плуване на олимпийския шампион Майкъл Фелпс е около 6 mph.

Мъжките от някои видове тюлени могат да бъдат до пет пъти по-големи от женските. Мъжките могат да тежат до 700 паунда, почти колкото кон. Женските тежат между 100 и 200 килограма, приблизително колкото възрастен човек. Мъжките кожи от тюлени могат да достигнат до 10 фута дължина, докато жените са средно четири до пет фута.

Също така, мъжките и женските на някои видове имат различни физически характеристики. Например козината им е с различни цветове. Тези различия между половете се наричат ​​диморфизъм.

По-голямата част от малките тюлени са с тъмнокафяв цвят, когато се раждат. Те преливат първото си покритие в рамките на няколко месеца и се появява по-светъл кафяв цвят. Сред северните кожени тюлени женските имат петна от сива козина на червеникаво-кафявите си гърди и са сребристосиви на гърбовете си. Мъжките от този вид са кафяви или черни.

Поведение

Тюлените са бозайници и трябва да дишат въздух. Въпреки това те прекарват възможно най-много време във водата. Те често остават в морето в продължение на месеци. Много видове тюлени могат да изминат 10 минути или повече, без да изплуват. Някои могат да се гмуркат до 800 фута.

Средно обаче тези бозайници се гмуркат на около 100 фута. Те често остават потопени за около пет минути. Хората могат да се гмуркат само на 20-40 фута без подводно оборудване.

Кожените тюлени имат дебел слой мазнини под кожата си. Помага им да плават. Той действа и като изолация. Заедно с кожусите им, мазнините ги предпазват от студените температури в океана.

Те са щастливи сами или в малки групи. Само по време на размножителния период тюлени се социализират. Тогава мъжете са най-агресивни и към другите мъже. Понякога дори ще хапят хора, които се приближават твърде близо.



Местообитание на тюлен

Осем вида тюлени обитават крайбрежните райони в южното полукълбо. Местообитанието им обхваща Южна Австралия, Нова Зеландия, Африка, Галапагоските острови, Южна Америка и Антарктида.

Останалите видове живеят в района на Тихия океан. Най-южното местообитание на северните тюлени е Южна Калифорния. Те се простират на север до Берингово море и се срещат и в моретата на север от Япония.

Тези морски бозайници живеят главно в океаните. По време на размножителния период обаче те прекарват по-голямата част от времето си на скалистите брегове.

Те не мигрират редовно, но тюлени ще пътуват над сушата, ако храната е оскъдна. Ако е необходимо, те ще изминат стотици мили, за да намерят източник на храна.

Диета

Тюлените са месоядни животни и се наслаждават на широка гама от различни храни въз основа на наличните в тяхното местообитание. Те ядат риба, калмари, птици като пингвини и крил. Средно един мъж може да изяде цял тон от тези малки ракообразни годишно.

Мъжките обикновено спират да се хранят по време на размножаване. Те са твърде заети с чифтосване и защита на територията си от други мъже. В резултат на това те често губят по няколко килограма на ден.

Хищници и заплахи за косъма

Няколко морски животни преследват тюлени, включително акули, косатки или косатки, и други видове тюлени. Леопардовите тюлени и сивите тюлени са две от тях. Лисиците също плячкосват северните тюлени.

Дълго време хората представляват най-голямата заплаха за популациите на тюлени. Когато не е имало закони за защита на тези морски бозайници, ловците са убивали голям брой малки и възрастни до смърт заради дебелите си кожи. Хората обичаха да носят тюлени палта и шапки по време на ерата след Втората световна война.

Въпреки че днес има някои закони, които защитават тюлените от ловци, това не означава, че са свободни от рискове. Промените в климата и затоплянето на океаните застрашават естественото им местообитание и търговските риболовни мрежи все още неволно увреждат много тюлени всяка година.

Размножаване и бебета

Всяко лято по колониите се събират големи колонии от тюлени, за да се чифтосват. Alpha bulls се борят за женските да се добавят към своите чифтосващи басейни. Един мъж може да поиска 40-100 крави за себе си, често след многобройни битки с мъже съперници. Бойните мъже реват, физически заплашват и хапят други мъже, за да установят господство.

Мъжките се чифтосват и размножават с множество женски през всеки брачен сезон. Обикновено женските раждат бебета от миналия сезон скоро след пристигането им в хлебното заведение и след това само седмица по-късно могат да заченат отново.

Плодът ще расте в рамките на майка си през следващата година. Това е много по-дълго от средния деветмесечен период на бременност при бозайниците. Малките се раждат на живо в хлебната къща на местата за чифтосване на следващия сезон.

Новородените малки тежат между 11 и 13 килограма, почти два пъти повече от повечето човешки бебета. Кученцата могат да ходят и да плуват скоро след раждането. Майките им обикновено кърмят малките си, докато не са готови да раждат отново.

По-голямата част от женските имат само едно кученце, а не котило. Женските на някои видове, като северния тюлен, могат да локализират малките си сред стотици други чрез звука на гласа на кученцето.

Продължителност на живота на кожуха

Меховите тюлени на Тихия океан понякога живеят в средата на 20-те си години. Средният им живот обаче е под 20 поради хищничеството, факторите на околната среда и търговския риболов.

Антарктическите тюлени са с подобна продължителност на живота. Средно жените живеят до около 25-годишна възраст. Мъжките са средно само около 15 години, приблизително колкото кучето.

Население

Понастоящем видът антарктически тюлени е най-големият. Видът Гуадалупе има най-малко тюлени. Тъй като тюлените прекарват голяма част от живота си в морето, оценката на популациите е неточна наука. Изследователите обаче са измислили следните цифри:

  • Антарктически тюлен: два до четири милиона
  • Кафяв тюлен: 2 120 000
  • Северна козина: 880 000 във водите на САЩ
  • Южноамерикански тюлен: 300 000 до 450 000
  • Субантарктически тюлен: 300 000
  • Новозеландски тюлен: 50 000
  • Печат на гуадалупе: 34 000
  • Галапагоски тюлен: 10 000-15 000
  • Печат на Хуан Фернандес: 12 000
Вижте всички 26 животни, които започват с F

Източници
  1. Дейвид Бърни, Дорлинг Киндърсли (2011) Животното, Окончателното визуално ръководство за дивата природа на света
  2. Том Джаксън, Lorenz Books (2007) Световната енциклопедия на животните
  3. Дейвид Бърни, Kingfisher (2011) The Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Ричард Макей, Университет на Калифорния (2009) Атласът на застрашените видове
  5. Дейвид Бърни, Дорлинг Киндърсли (2008) Илюстрована енциклопедия на животните
  6. Дорлинг Киндърсли (2006) Дорлинг Киндърсли Енциклопедия на животните
  7. Дейвид У. Макдоналд, Oxford University Press (2010) Енциклопедията на бозайниците

Интересни Статии