Галапагоски пингвин

Научна класификация на пингвините от Галапагос

царство
Анималия
Филм
Хордата
Клас
Птици
Поръчка
Sphenisciformes
Семейство
Spheniscidae
Род
Spheniscus
Научно наименование
Spheniscus Mendiculus

Статус на опазване на пингвините в Галапагос:

Застрашен

Галапагоски пингвин Местоположение:

океан

Факти за пингвина от Галапагос

Основна плячка
Крил, риба, скариди
Отличителна черта
Малък размер на тялото и изцяло черна глава
Среда на живот
Скалисти океански острови
Хищници
Леопардов тюлен, косатка, акули
Диета
Месояден
Среден размер на котилото
2
начин на живот
  • Колония
Любима храна
Крил
Тип
Птица
Лозунг
Намерен около Екватора!

Физически характеристики на пингвина от Галапагос

Цвят
  • Сиво
  • Черен
  • Бял
Тип кожа
Пера
Продължителност на живота
15 - 20 години
Тегло
2 кг - 4 кг (4.4 lbs - 8.8 lbs)
Височина
48 см - 50 см (19 инча - 20 инча)

'Галапагоският пингвин е разположен по-далеч на север от всеки друг вид пингвин в света.'



Наистина е много рядка и необичайна гледка: пингвин, живеещ в топъл климат. Чарлз Дарвин никога не е виждал тези същества по време на пътуването си до Галапагос, но днес те са очарователно зрелище за посещаващи туристи и любители на природата, идващи на островната верига от цял ​​свят. Понастоящем обаче броят на населението рязко намалява поради намаляването на запасите от храна и промените в естествения климатичен цикъл. Ако нещо не се направи, за да се обърне упадъка им, тогава те могат да бъдат уязвими за пълно изчезване.



3 факти за пингвина от Галапагос

  • Видовете пингвини от Галапагос са се адаптирали тясно към годишните екологични цикли на Галапагоските острови. Времето на неговоторазвъждане, линеене и храненевсичко се основава на промени в този цикъл.
  • Галапагоският пингвинмного пъти годишно. Всяко преливане отнема приблизително две седмици.
  • Пингвините вероятно са еволюирали около Антарктика- Нова Зеландия регион някоиПреди 30 до 40 милиона години, когато и двете земни маси са били практически свързани помежду си. По-късно една група пингвини се отдели от останалите и пътува на север, пораждайки така наречените лентови пингвини.

Научно име Галапагоски пингвин

Научното име на пингвина от Галапагос еSphensiscus mendiculus. Думатамендикулусе латински термин, който грубо се превежда на мизерия или малко просяк. Първият човек, който го класифицира, е шведският зоолог Карл Якоб Сундевал през 1871 г., десетилетия след известното пътуване на Дарвин до острова.



Галапагоският пингвин е само един от четиримата живи видове от лентовата пингвин род. Останалите три са Магеланов пингвин , Пингвин Хумболд , и Африкански пингвин , всички от които обитават бреговете на Южна Америка и Африка . Те са кръстени на лентовите маркировки около лицето и тялото. Семейството наSpheniscidae, както и целия ред наSphenisciformes, включва също и всеки жив в момента вид пингвини.

Външен вид и поведение на пингвина на Галапагос

Галапагоският пингвин е много типичен член на семейството на пингвините. Той се отличава с познатото черно тяло и бял корем, който характеризира много видове пингвини. Една основна разлика във външния вид е извитата ивица от бели пера по страните на главата и областта на гърдите. Други интересни оцветявания включват червените очи и белите и розови петна по долната част на гърдите и гърлото.

Галапагоският пингвин е с височина около 20 инча и тежи 4 до 6 килограма. Това е вторият най-малък вид пингвин в света, победен само от малко пингвинче на Австралия и Нова Зеландия . Мъжките са малко по-големи от женските средно, но и двата пола са сходни на външен вид.



Галапагоският пингвин е специално пригоден за морска среда, където прекарва голяма част от времето си в лов и къпане. Очите са модифицирани, за да пречупват правилно светлината във водата, а ушите са защитени от промени в налягането от специализирани органи. Един поглед към крилата ще ви каже, че те са модифицирани въздушни органи, които позволяват на пингвина да се плъзга без усилия през водата.

Поради неудобната си походка и лошия си баланс, пингвинът е също толкова несръчен на сушата, колкото и бърз и пъргав във водата. Това е една от основните причини, поради които центърът на социалния живот на пингвина е колонията. Характеризирано със силно крякане и постоянно движение, колонията осигурява защита и безопасност на всички уязвими членове. Групата предлага и гарантирани ловни партньори, когато търсят храна.

Галапагоските пингвини комуникират помежду си чрез вокализации и движения на тялото. Призивите помагат за поддържане на групово сближаване в колонията и на лов. Въпреки своята социална природа, тези пингвини са силно териториални и ще защитават гнездата си от външни натрапници. Те също така са адаптирали няколко антагонистични призива и движения, за да отблъснат нежеланите посетители. Това е донякъде аналогично на начина, по който хората са формирали както домове, така и по-големи общности. Пингвините ще приветстват съседите, стига да не се доближат твърде много до гнездото.

Тъй като пингвините обикновено са приспособени към студената, хладна среда на крайния юг, този вид живее доста крехко и несигурно съществуване в по-топлия климат на Галапагоските острови. Високата температура на въздуха (която може да достигне до 80-те Фаренхайт) е постоянен проблем за пингвина, но той е адаптирал няколко стратегии за справяне с това. Например, пингвинът ще прекара доста време в студената вода, за да се охлади. Той също така ще разпери плавниците си и ще се прегърби, за да предотврати слънцето да грее на краката му. Без перушина на лицето осигурява известно облекчение от топлото време. Ако всичко друго се провали, този вид има способността да отработва излишната топлина чрез задъхване.

Галапагоски пингвин Хабитат

Както подсказва името, пингвинът Галапагос обитава изключително Галапагоските острови, разположени на запад от Еквадор в Южна Америка. Това е единственият вид, разположен на север от Екватора, но само северният край на най-предния остров от веригата пресича линията. Тези пингвини се придържат най-вече към скалистите плажове на крайбрежието, където студеното течение на Кромуел и течението на Хумболд се срещат с островната верига, за да осигурят достатъчно годишно снабдяване с храна. Почти всички пингвини са разположени в западния край на островната верига.

Диета на пингвините в Галапагос

Галапагоските пингвини са месоядни птици, които се хранят почти изключително с малки морски обитатели, включително сардини, аншоа, кефали и безгръбначни, които обикновено са с размер по-малък от един инч. Тези пингвини работят в екипи, за да преследват плячката на желано място и след това да грабват храната отдолу с острите си човки. Обонянието може също да играе роля при намирането на плячка. На практика нито една от диетите му не идва от сухоземни животни.

Най-голямата заплаха за това снабдяване с храни е прекъсването на цикъла Ел Ниньо. Това са необичайно топли фази в движението на океанската вода през Тихия океан. Топлата вода забавя темпото, с което хранителните вещества се издигат на повърхността на океана, което кара рибните запаси да намаляват. Ако водата се затопли твърде много, тогава пингвините могат да спрат да се размножават изобщо и дори да умрат от глад.

Галапагоски хищници-пингвини и заплахи

Малкият и дебел пингвин от Галапагос е изправен пред множество заплахи от ненаситни хищници. Когато пингвинът плува във водата, той може да бъде изяден от акули или Галапагос кожени тюлени . Оцветяването на пингвина осигурява добър източник на камуфлаж. Погледнато отгоре, черната долна част се слива с тъмната вода отдолу. Погледнато отдолу, белият стомах се слива с леката плитка вода отгоре. Ако този камуфлаж се провали, тогава скоростта и пъргавината осигуряват добра защита.

На сушата пингвинът е изправен пред значителна заплаха от своя дългогодишен хищник, ястребът от Галапагос, който може да се спусне по всяко време и да убие бавния, неловко движещ се пингвин. Въведени видове като кучета , котки , плъхове , и други големи птици представляват нова заплаха и дестабилизират иначе стабилните групи пингвини. Въведените видове носят със себе си и заболявания, които могат да унищожат местните популации на дивата природа.

Хора не представляват непременно пряка заплаха за този вид, но действията ни може да допринесат за гибелта им. Поради промените, предизвикани от цикъла на Ел Ниньо, тези пингвини са силно уязвими от леки смущения в снабдяването им с храна. Това се влошава от унищожаването на риба от замърсяване и прекомерен риболов. Друг източник на опасност е загубата на естествени места за гнездене поради наводнения и конкуренция с други видове.

Размножаване на пингвини от Галапагос, бебета и продължителност на живота

Галапагоският пингвин е моногамен вид, който се чифтосва за цял живот. Процесът на ухажване, за да се осигури партньор, включва дълги и привързани ритуали като прихващане, потупване на банкноти и потупване с флип. Тези признаци на привързаност продължават дори след като се свържат, за да укрепят връзката на двойката за оставащите им години заедно. Галапагоският пингвин няма установен размножителен сезон. Въпреки че може да се чифтосва по всяко време на годината, решението му да се размножава обикновено се продиктува от изобилието на храна и следователно от условията на околната среда на заобикалящия океан.

След сдвояване пингвините ще създадат гнездо заедно от скали и клонки в малки вдлъбнатини по брега. Гнездото осигурява защита на малките пилета срещу хищници и мехурчеста топлина на слънцето. За да се копулира, женската лежи на земята, докато мъжкият се опитва да се качи на борда. Целият процес трае само около минута или две.

Веднъж импрегнирани, женският пингвин ще произведе три кладки яйца през цялата година с две яйца на съединител. Тези яйца ще се излюпят след около 38 до 42 дни. И двамата родители споделят задължения за инкубация, хранене и защита, като често се редуват помежду си между задачите.

Младата мацка започва със сиви, пухкави, пухкави пера по главата и гърба, заедно с бели петна по корема и бузите. Отнема около два месеца, за да се зареди напълно. Това означава, че те печелят пълния си комплект пера. При пингвините, разбира се, перата не се използват за полет, а по-скоро за да им помогнат да плуват и да ги стоплят в студената вода.

На около три до шест месеца пингвините ще постигнат независимост от родителите си. Половата зрялост обаче идва много по-късно. Женските ще достигнат зрялост след три до четири години, докато мъжете отнемат около четири до шест години, за да постигнат същото. Максималната продължителност на живота в дивата природа е между 15 и 20 години, но хищничеството или гладуването могат значително да намалят потенциалния му живот.

Население на пингвин от Галапагос

Поради години на упадък, в момента в природата остават само около 1200 пингвини от Галапагос. Почти всички тези останали пингвини са групирани в малък участък от територия по крайбрежието на островната верига.

Природозащитен статус

Според Червения списък на IUCN пингвинът Галапагос в момента е застрашен видове. Съдбата на този вид беше дълго пренебрегвана до 21 век, когато изследователите най-накрая се опитаха да го запазят от изчезване. Някои от тези усилия за опазване са насочени към изграждане на нови места за гнездене и предотвратяване изчерпването на рибите в околните води. Голяма част от усилията за спасяване на вида ще зависят от усилията на човечеството да предотврати изместването на климата да избухне извън контрол.

Вижте всички 46 животни, които започват с G

Интересни Статии