Жофройс Тамарин

Научна класификация на Geoffroys Tamarin

царство
Анималия
Филм
Хордата
Клас
Бозайници
Поръчка
Примати
Семейство
Callitrichidae
Род
Сагинус
Научно наименование
Сагинус Жофрои

Природозащитен статус на Geoffroys Tamarin:

Най-малкото притеснение

Местоположение на Geoffroys Tamarin:

Централна Америка
Южна Америка

Факти за Geoffroys Tamarin

Основна плячка
Плодове, насекоми, гризачи
Отличителна черта
Малък размер на тялото и дълга, тънка опашка
Среда на живот
Низинна тропическа гора
Хищници
Ястреби, змии, диви котки
Диета
Всеядно
Среден размер на котилото
2
начин на живот
  • Войска
Любима храна
Плодове
Тип
Бозайник
Лозунг
Има отличителна V форма на главата!

Geoffroys Tamarin Физически характеристики

Цвят
  • Кафяво
  • Сиво
  • Черен
  • Бял
Тип кожа
Козина
Максимална скорост
24 mph
Продължителност на живота
8 - 15 години
Тегло
220g - 900g (7.7oz - 32oz)
Дължина
18 см - 30 см (7 инча - 12 инча)

„Тамаринът на Geoffroy може да скача до 16 фута от един връх на дърво на друг.“



Тамарините на Geoffroy са всеядни, които ядат дървесни сокове, насекоми, плодове и различни растения. Те са активни през деня и прекарват по-голямата част от времето си нагоре по дървета. Това са социални животни, живеещи в групи от 3 до 5 маймуни . Те комуникират помежду си с помощта на свирки, бърборене, рашпили и дори кихане. Тези животни могат да живеят до 13 години в дивата природа.

5 факти за Тамарин на Geoffroy

  • Това животно имадебела ивица бяла косана главата му.
  • Те живеят в Южна Америка и Централна Америка .
  • Те санай-малката маймуна, живееща в Панама .
  • Тамарин с червен гребен и червено-гребенест тамарин садве други имена на това животно.
  • Това животно тобикаля малко над миля всеки ден в търсене на храна.

Научното име на Тамарин на Джефрой

Научното наименование на тази маймуна еSaguinus geoffroyi. ДуматаСагинусозначава „мармозет“.Сагое португалски за мармозет, ив насе латински, което означава „на или се отнася до.“ Втората част от научното му имегеофрой, идва от името на френския натуралист Етиен Жофроа Сен-Илер. Този тамарин е кръстен на него.



Заедно с това, че се нарича тамарин на Жофрой, това животно понякога се нарича и тамарин с червенокоша или тамарин.

Това животно принадлежи към семейство Callitrichidae. Те са в същото семейство като мармозетките. Това животно също е в Мамалия клас .

Тамарин на Джефрой

Тамаринът на Geoffroy’s има палто от черна и кафява козина на гърба си, заедно с червена част от козината в задната част на врата и раменете. Тази част от козината е това, което му е спечелило имената на червено-гребенест и неравномерен тамарин. Опашката му е черна със светлокафяви пръстени, а гърдите и предните крака са бели. Тамаринът на Geoffroy’s има черна козина по лицето и дебела ивица бяла коса, която се изправя на главата му. Някои хора казват, че има прическа с бял мохаук. Това същество има малки, черни уши и тъмни, любопитни очи.



Размерът на тамарина на възрастен Geoffroy варира от 8,5 до 11 инча дължина. Може да има опашка с дължина от 12 до 16,5 инча. Тамарините на мъжките Geoffroy тежат около 1 килограм, докато женските тежат 1,1 килограма. Ако държите два хамстера в дланта си, те ще бъдат равни по тегло на 1-килограмов тамарин на Жофрой.

Тамаринско поведение на Джефрой

Това животно е малко, така че е уязвимо за много хищници. За щастие има няколко начина да се предпази. От една страна, това животно е бързо! Всъщност най-бързата му скорост е 24 mph. Освен това те остават горе в върховете на дърветата през повечето време, за да избегнат хищници на земята. Те предупреждават други маймуни за хищници, като използват чуруликане, свирки и щракащи звуци. Тези животни също движат главите, опашките и ръцете си, за да предупреждават другите за хищник. Предупреждението на други маймуни за хищник в района дава шанс на всеки да се скрие.

Тамарините на Geoffroy са социални животни, които обикновено живеят в групи от 3 до 5 маймуни. Най-големите групи могат да наброяват до 20 животни. Група тамарини на Жофрой се нарича отряд.

Що се отнася до хората, тези маймуни се опитват да стоят далеч от полезрението. Но мъжете могат да бъдат агресивни с други мъже, когато се състезават за жени по време на размножителния сезон. Тамарините на мъжкия Жофрой могат сериозно да се наранят един друг в битка. Счупени опашки, дълбоки драскотини и ранени нокти са само няколко примера за наранявания.

Местообитанието Tamarin на Geoffroy

Тези същества живеят в Южна Америка и Централна Америка. По-конкретно, те живеят в Панама и Колумбия . Местообитанието им включва сухи широколистни гори, както и тропически дъждовни гори. Те остават в гъсти сборища от дървета, така че имат много места за скриване. Те живеят в климат с умерена влажност.

Населението на Тамарин на Джефрой

Що се отнася до населението, има 4 до 6 тамарина на Жофрой на всеки квадратен километър (около половин миля) в някои райони на остров Баро Колорадо в Панама. В други територии на острова обаче има около 20 до 30 маймуни на квадратен километър. Самият остров е с размер само около 9600 акра. Броят на тези същества в различни области зависи от това как тези животни разделят своите територии.

Природозащитният статус на това животно е най-малката грижа. Смята се, че популацията на това животно намалява със загуба на местообитания поради обезлесяване.

Тези същества живеят в Южна Америка и Централна Америка. По-конкретно, те живеят в Панама и Колумбия . Местообитанието им включва сухи широколистни гори, както и тропически дъждовни гори. Те остават в гъсти сборища от дървета, така че имат много места за скриване. Те живеят в климат с умерена влажност.

Тамаринска диета на Жофрой

Какво ядат тамарините на Geoffroy? Те са всеядни, което означава, че в диетата си имат както месо, така и растения. Гущери , насекоми , яйцата, плодовете и цветята са в менюто. Също така, тамарините на Geoffroy ядат дървесен сок или нектар. Зъбите им не са проектирани да ровят в ствола на дърво, за да намерят сок. Така че те търсят области, където сокът вече изтича от дървото.

Това животно споделя местообитанието си в Панама с птица, наречена тиранин мухоловка. Сега изглежда, че тамаринът на Жофрой и малка птица имат много малко общи неща. Но що се отнася до насекомите, тези две животни имат подобна диета. Известно е, че тамарините на Geoffroy слушат призивите на тиранина мухоловка, така че могат да пируват с насекомите, открити от тези птици. Ето защо някои учени наричат ​​тамарина на Жофруа опортюнистичен фуражир. С други думи, тиранинът мухоловка прави упоритата работа по намирането на насекомите и всичко, което трябва да направи тамаринът на Geoffroy, е да ги изяде.

Тамарински хищници и заплахи на Geoffroy

Не е изненадващо, че най-малката маймуна в Панама има много хищници. Диви котки, змии , хищници като ястреби и котимунди са в списъка на своите хищници. Много от хищниците му също могат да се катерят по дървета, което им позволява да ловят тези малки същества.

Понякога семейство тамарини на Жофруа може да обърне масите на хищник. Известно е, че тези животни се тълпят наоколо, или тълпа, хищник, за да го изгонят от своята територия. Тълпа може да бъде дузина или повече маймуни. Например, ако коутимунди, подобно на миеща мечка животно, навлезе на територията на семейство тамарини на Жофрой, маймуните могат да се съберат заедно в тълпа, за да го прогонят. Често хищникът ще се смаже и ще се отдалечи. Съвместна дейност!

Хора са също хищници на тамарина на Жофрой. Те са заловени от хората и продадени като екзотични домашни любимци. Това е много вредно за тамарина на Geoffroy. Хората не са в състояние да се грижат правилно за тях и животните вероятно ще умрат в резултат на това. Те са предназначени да живеят в дивата природа.

Тези животни също страдат от загуба на местообитание поради обезлесяване и разширяване на земеделските земи. Известно е, че някои от тези мънички същества се скитат в градските райони и са убити по пътя от коли.

Официалният природозащитен статус на тамарините на Жофруа е: Най-малкото притеснение . Много от тези маймуни живеят в национални паркове, разположени в Колумбия и Панама. Това им осигурява известна защита от загуба на местообитания и улавяне от хората.

Възпроизвеждане на тамарин на Geoffroy’s, бебета и продължителност на живота

Това животно се размножава през месеците януари и февруари. Женските тамарини на Geoffroy навиват опашките си, за да привлекат мъж. Учените са установили, че някои от тези животни имат един партньор, докато други имат няколко. Накратко, варира от група на група. Периодът на бременност за женския тамарин на Жофроа варира от 140 до 145 дни. Периодът на бременността му е приблизително същият като неговия близък роднина памучен тамарин .

Тези същества използват кухина или дупка на дърво за подслон и като гнездо за раждане на бебета. Често срещано е тамарините на Жофрой да раждат близнаци. Жена мармозет също има близнаци през повечето време. За съжаление, един близнак може да умре в рамките на няколко месеца. Второто бебе може да не е толкова здраво или силно, колкото първото. Новородените маймуни, наричани още бебета, се раждат покрити с предимно черна коса с малко бяло на лицето. Тежат от 1,4 до 1,8 унции при раждането. Новородено, което е 1,8 унции, тежи приблизително колкото тенис топка. Те са кърмени от майка си през първите няколко месеца от живота.

На 5 седмици, бебета или кърмачетата се движат и ядат твърда храна до 7 седмици. Тамаринът на мъжкия Джефри участва в грижите за бебетата с женската. Той носи бебетата на гърба си и подстригва косите им. Не е необичайно по-големите братя и сестри в семейството да помагат и в грижите за бебета. Кърмачетата се отбиват на възраст от 18 седмици и живеят самостоятелно на 25 седмици.

Тамарините на Geoffroy могат да живеят до 13 години в дивата природа. Най-старият тамарин на Жофруа е живял в плен 20 години! Тези животни са уязвими към чревни паразити с напредването на възрастта.

Тамарин на Жофрой в зоопарка

Тамарините на Geoffroy са изложени в Зоопарк във Филаделфия .

Вижте всички 46 животни, които започват с G

Интересни Статии