Гигантска мечка панда

Научна класификация на гигантската мечка панда

царство
Анималия
Филум
Хордата
Клас
Бозайници
Поръчка
Месоядни
Семейство
Ursidae
Род
Ailuropoda
Научно наименование
Ailuropoda melanoleuca

Статус на опазване на гигантска мечка панда:

Уязвима

Местоположение на гигантска панда:

Азия

Забавен факт за гигантската панда мечка:

Бамбукът съставлява 99 процента от диетата им!

Факти за гигантска панда мечка

Плячка
Бамбук, Плодове, Гризачи
Име на младите
Cub
Групово поведение
  • Самотен
Забавен факт
Бамбукът съставлява 99 процента от диетата им!
Очакван размер на населението
2 000
Най-голямата заплаха
Загуба на местообитания
Най-отличителна черта
Разширението на костта на китката действа като палец
Други имена)
Гигантска мечешка котка, бамбукова мечка
Период на бременност
5 месеца
Среда на живот
Висока, влажна бамбукова гора
Хищници
Хора, леопарди, хищни птици
Диета
Всеядно
Среден размер на котилото
1
начин на живот
  • Дневен / Нощен
Често срещано име
Гигантска панда, Гигантска панда мечка
Брой видове
1
Местоположение
Планини на централен Китай
Лозунг
Бамбукът съставлява 99 процента от диетата им!
Група
Бозайник

Физически характеристики на гигантската мечка панда

Цвят
  • Кафяво
  • Черен
  • Бял
Тип кожа
Козина
Максимална скорост
20 mph
Продължителност на живота
20 - 35 години
Тегло
110kg - 250kg (242lbs - 551lbs)
Височина
1,5 м - 1,8 м (4,9 фута - 6 фута)
Възраст на полова зрялост
4 - 8 години
Възраст на отбиването
12 - 15 месеца

Класификация и еволюция на мечките гигантски панда

Гигантската панда е вид мечка, която се среща в планините на централен и западен Китай. Едно от най-известните и лесно разпознаваеми животни в света, Гигантската панда е и едно от най-редките и е под огромна заплаха в естествената си среда, главно поради загуба на местообитания. Гигантската панда е уникална сред мечките, тъй като те не хибернират, имат много малки бебета при раждането си и оцеляват с диета, която е почти изцяло вегетарианска. Откакто гигантската панда е открита за първи път от френски натуралист през 1869 г., тя се е превърнала в глобален символ за опазване със Световния фонд за дивата природа, който я използва като свое лого. Китайците също виждат Гигантската панда като символ на мира и са положени много усилия, за да се опитат да защитят останалите популации в родните си местообитания.



Гигантска мечка панда Анатомия и външен вид

Гигантската панда е средно голяма до голяма мечка, която като другите видове има голяма глава, къса опашка и дълга муцуна с голям нос, което им дава отлично обоняние. Дебелата козина на Giant Panda е кремаво-бяла на цвят с големи петна от черно по крайниците, раменете, ушите и носа и отличителни черни петна около малките им очи. Giant Panda яде почти само бамбук и така има редица физически адаптации, за да подпомогне консумацията му, включително удължаване на костта на китката, което действа малко като палец, което позволява на Giant Panda да се захване за бамбукови стъбла. Те също имат големи челюсти със силни челюстни мускули, които заедно с плоските си кътници позволяват на гигантската панда да смаже бамбукови стъбла и листа, за да извлече хранителните вещества.



Разпространение на гигантска панда и местообитание

В исторически план Гигантската панда щеше да бъде открита в низините на басейна на река Яндзъ, но повишената човешка активност в тези райони изтласка гигантските панди високо в планините. Отдалечени популации все още се срещат в шест различни планински вериги в централен и западен Китай, където обитават широколистни и иглолистни гори с дебел бамбуков подетаж на коти между 5000 и 13000 фута. Тези височинни гори са хладни, облачни и влажни и обикновено са изложени на високо ниво на валежи. Смята се, че уникалното оцветяване на Гигантската панда може да им помогне да се слеят с тези мъгливи гори, когато търсят храна. Именно загубата на тези местообитания поради обезлесяване е най-голямата заплаха за гигантската панда днес, тъй като те разчитат почти единствено на бамбук, за да оцелеят.

Поведение и начин на живот на гигантска панда мечка

Гигантската панда е самотно животно, което заема територия, обозначена със секрети от ароматни жлези и следи от драскотини по дърветата. Домакините на скитащи мъжки гигантски панди варират повече от два пъти по-големи от женските, като територията му се припокрива с тези на няколко женски гигантски панди, с които той притежава права за разплод. Тъй като бамбукът не е особено хранителен, Гигантската панда трябва да яде много бамбук всеки ден и може да консумира до 30 кг бамбукови листа, издънки и стъбла, което е приблизително 40% от телесното му тегло. Затова гигантските панди посвещават между 12 и 15 часа на ден на дъвчене на бамбук, което правят, като седнат, позволявайки на предните си лапи да се захванат за растенията. Въпреки че изглежда, че Гигантската панда прекарва целия си ден или в ядене, или в сън, те също са известни с това, че умеят да се катерят по дървета и дори могат да плуват добре, когато е необходимо.



Размножаване на гигантска мечка панда и жизнен цикъл

Гигантските панди се размножават между март и май, когато женската започва да показва, че иска да се чифтосва, като прави серия от стенания и блясъци, за да привлече мъж. След период на бременност, който продължава около пет месеца, женската гигантска панда ражда едно или две малки в основата на кухо дърво или пещера. Мечетата Panda Bear са много слабо развити при раждането с размери едва 15 см и тегло само 100 g, те са още по-уязвими от факта, че те също са слепи и обезкосмени и не започват да пълзят, докато навършат близо три месеца. Дори ако една жена роди близнаци, тя може да се грижи само за тази, която язди по гръб, докато навърши 6 месеца и след това е в състояние да несигурно тръгне до нея. Мечетата панда се отбиват, когато са на около година, но не напускат майка си, докато навършат 18 месеца. Някои малки могат да останат с майка си няколко години, докато тя забременее отново и те напуснат, за да създадат своя територия.

Диета и плячка на гигантска панда мечка

Въпреки че е класифициран като месоядно животно (да не говорим за вид мечка), Гигантската панда яде почти изключително бамбук в гората, която го заобикаля. Известно е, че консумира повече от 30 различни вида бамбукови растения, гигантските панди се хранят с различни части на растението по различно време на годината, за да извлекат максимума от него. Способна да яде до 30 кг бамбук на ден, Giant Panda използва силните си челюсти, за да смаже различните растителни части в по-лесно смилаема паста. Прекарвайки повече от половината от деня си в ядене, гигантските панди също допълват диетата си с други растения, включително треви и плодове, както и гризачи и птици. Въпреки че могат да изядат почти половината от телесното си тегло в части от бамбук само за един ден, Гигантската панда все още трябва да пие вода и то от планински потоци, които се доставят от топящия се лед и сняг по-нагоре по склоновете.

Гигантски хищници от панда и заплахи

Поради големия размер и уникалното местообитание на Гигантската панда, възрастните нямат естествени хищници в техния хладен, изпълнен с бамбук свят. Малките обаче са напълно безпомощни, докато навършат поне една година и биват жертви на по-големи хищници като леопарди и хищни птици. Хората обаче са най-голямата заплаха за гигантските панди в китайските планини, тъй като те са ловили тези забележителни животни заради уникалната им козина, почти до изчезване в някои райони. Въпреки че суровите наказания за бракониерство сега забавиха лова, гигантските панди са под изключителна заплаха от загуба на местообитания под формата на обезлесяване на дървесина и разчистване на земите за земеделие. Следователно те са били принудени да влязат в малки и изолирани джобове от техния обширен естествен ареал и са били подложени на сериозен спад в броя на населението си.



Гигантска мечка панда Интересни факти и характеристики

Гигантската панда винаги е очаровала хората и следователно носи редица различни имена със своето научно наименование, което означава „котешки крак черно и бяло“, а китайското й име се превежда буквално на „Гигантска мечка котка“, тъй като Гигантската панда има прорези за ученици в очите им много като котка. Те също са известни като бамбуковата мечка от местните жители поради огромното количество, което консумират. Гигантските малки панда са толкова малки при раждането, че тежат приблизително колкото средностатистическата мишка, а при 100 грама те са приблизително 0,001% от теглото на майка им. В планината Цинлинг в китайската провинция Шанси може да се намери малка популация от кафяви и бели гигантски панди сред стандартните черно-бели. Giant Pandas комуникират помежду си, като използват поредица от обаждания, като са идентифицирани 11 различни шума на Giant Panda.

Гигантска панда мечка връзка с хората

Гигантската панда се възхищава от хората от стотици години, но повече заради красивите си черно-бели кожи в миналото. След откриването им от западния свят и осъзнаването на тяхната рядкост в дивата природа, гигантските панди се превърнаха в едно от най-известните сред големите животни в света с все по-големи проекти и усилия, които се полагат, за да се опитат да ги спасят от изчезване. Те обаче са били драстично засегнати от нарастващата човешка активност в родните им местообитания, което в крайна сметка е довело до голям спад на популацията и изолиране на останалите популации. Въпреки привидно пухкавия им вид, Гигантската панда е вид мечка и въпреки че нападенията срещу хората са редки, не е нечувано да се причинява вреда на хората (особено на тези, които се опитват да влязат в затворени заграждения).

Статус на опазване на гигантска панда и живот днес

В продължение на десетилетия гигантската панда беше включена в списъка на IUCN като животински вид, който е бил застрашен в дивата природа. Силно се вярваше, че Гигантската панда е изправена пред изчезване в диво състояние в близко бъдеще, ако не се направи повече за нейната защита. Китайското правителство е създало 33 резервата „Гигантска панда“ и повече от 50% от естественото му местообитание вече е защитено от закона. Обширни изследвания също са насочени към предотвратяване на изчезването на гигантската панда, но тя просто не може да оцелее без уникалните си бамбукови гори. Въпреки това, след 10 години увеличаване на броя на популациите до около 2000 възрастни индивида, гигантската панда вече е премахната от списъка на застрашените видове и вместо това е класифицирана като уязвима от IUCN главно благодарение на усилията на китайското правителство не само да защити естествената им природа местообитания, но също и чрез успешни програми за размножаване.

Вижте всички 46 животни, които започват с G

How to say Гигантска мечка панда in ...
българскиГоляма панда
АнглийскиПанда
КаталунскиГигантска панда
ЧешкиГоляма панда
ДатскиПанда
НемскиГоляма панда
АнглийскиГигантска панда
ЕсперантоGranda pando
ИспанскиAiluropoda melanoleuca
ЕстонскиГигантска панда
ФинландскиИзопанда
Френскигигантска панда
ИвритГигантска панда
ХърватскиГоляма панда
УнгарскиГигантска панда
ИндонезийскиПанда
ИталианскиAiluropoda melanoleuca
ЯпонскиГигантска панда
ЛатинскиГолямата панда
МалайскиГигантска панда
ХоландскиГигантска панда
АнглийскиПанда
ПолскиГигантска панда
ПортугалскиГигантска панда
АнглийскиAiluropoda melanoleuca
СловенскиГигантска панда
АнглийскиПанда
ШведскиГигантска панда
ТурскиDev panda
ВиетнамскиГоляма панда
КитайскиПанда
Източници
  1. Дейвид Бърни, Дорлинг Киндърсли (2011) Животното, Окончателното визуално ръководство за дивата природа на света
  2. Том Джаксън, Книги на Лоренц (2007) Световната енциклопедия на животните
  3. Дейвид Бърни, Kingfisher (2011) The Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Ричард Макей, Университет на Калифорния (2009) Атласът на застрашените видове
  5. Дейвид Бърни, Дорлинг Киндърсли (2008) Илюстрована енциклопедия на животните
  6. Дорлинг Киндърсли (2006) Дорлинг Киндърсли Енциклопедия на животните
  7. Дейвид У. Макдоналд, Oxford University Press (2010) Енциклопедията на бозайниците
  8. Факти за гигантската панда, достъпни тук: http://animals.nationalgeographic.com/animals/mammals/giant-panda/
  9. Информация за гигантската панда, достъпна тук: http://nationalzoo.si.edu/animals/giantpandas/pandafacts/default.cfm

Интересни Статии