Жираф

Научна класификация на жирафа

царство
Анималия
Филум
Хордата
Клас
Бозайници
Поръчка
Artiodactyla
Семейство
Жирафи
Род
Жираф
Научно наименование
Giraffa camelopardalis

Природозащитен статус на жирафа:

Застрашен

Местоположение на жирафа:

Африка

Забавен факт за жирафа:

Дългият, черен език може да нарасне до 18 инча!

Факти за жирафа

Плячка
Листа, плодове, семена
Име на младите
Телец
Групово поведение
  • Стадо
Забавен факт
Дългият, черен език може да нарасне до 18 инча!
Очакван размер на населението
Стабилен
Най-голямата заплаха
Лов и загуба на местообитания
Най-отличителна черта
Удължена врата и уникално шарено палто
Период на бременност
457 дни
Среда на живот
Открита гора и савана
Хищници
Лъвове, леопарди, хиени
Диета
Тревопасен
Среден размер на котилото
1
начин на живот
  • Дневни
Често срещано име
Жираф
Брой видове
9
Местоположение
Субсахарска Африка
Лозунг
Дългият, черен език може да нарасне до 18 инча!
Група
Бозайник

Физически характеристики на жирафа

Цвят
  • Кафяво
  • Нето
  • Черен
  • Бял
  • Така
Тип кожа
Коса
Максимална скорост
30 mph
Продължителност на живота
20 - 25 години
Тегло
550 кг - 1 930 кг (1200 фунта - 4200 фунта)
Височина
4m - 6m (13ft - 20ft)
Възраст на полова зрялост
3,5 - 4,5 години
Възраст на отбиването
13 месеца

Класификация и еволюция на жирафите

Жирафът е богат с дълги шии, копитни бозайници, който е роден на паша в откритите гори в Субсахарска Африка. Жирафът е най-високото живо животно на сушата и въпреки височината си е най-вече тясно свързан с много по-малкия и самотен Окапи, който се намира неуловим обитател в гъстите тропически гори. Има девет признати подвида жирафи, които се срещат в различни географски местоположения и се различават донякъде в цвета и модела на техните петна подобни маркировки. Въпреки че някога жирафът е трябвало да бъде намерен в Африка на юг от Сахара и дори в части от Северна Африка, днес те са изчезнали от голяма част от исторически обширния си естествен ареал, като само няколко, изолирани популации са останали в шепа региони в централна Африка. По-на юг обаче популациите на жирафите се считат за стабилни и дори нарастват в някои райони поради нарастващото търсене за тях в частни ранчота.



Анатомия и външен вид на жирафа

Жирафът има изключително дълга врата, която му позволява да експлоатира листата и растителността, които са твърде високи, за да могат да бъдат открити от други животни. Въпреки дължината си, шията на жирафа всъщност съдържа същия брой кости като много други копитни бозайници, но те просто са с по-дълга форма. Удължената врата на жирафа води до късо тяло, с дълги и тънки, прави крака и дълга опашка, наклонена с черен кичур, който помага да се пазят мухите. Жирафът обикновено е бял на цвят с кафяви или червеникави маркировки, които покриват тялото му (с изключение на белите им подбедрици). Маркировките на всеки жираф са не само уникални за този индивид, но също така се различават значително между различните видове жирафи по размер, цвят и количеството бяло, което ги заобикаля. Всички жирафи обаче имат големи очи, които заедно с височината им им дават отлично зрение и малки роговидни осикони в горната част на главите си.



Разпространение на жирафи и местообитание

Преди това се е срещало дори в Северна Африка, а днес останалите популации на жирафи са ограничени до части от Африка на юг от Сахара с най-големи концентрации в националните паркове. Жирафите обитават открити гори и савани, където, използвайки височината си, те могат да виждат на голямо разстояние около себе си, за да внимават за приближаваща се опасност. Деветте различни вида жирафи се срещат в различни страни на континента, като всеки експлоатира своята местна екологична ниша. Поради факта, че жирафите се хранят с растителност, която е високо сред дърветата, но също и твърде дървесна за устията на по-малките тревопасни животни, те също могат да останат в райони, където домашната паша е унищожила растителните видове близо до земята, принуждавайки видовете които се хранят с тях, за да продължат напред. Жирафите в цяла Африка обаче са драстично засегнати от загубата на огромни региони от естествените им местообитания.

Поведение и начин на живот на жирафа

Големият размер на жирафа означава, че той трябва да прекарва много време в ядене, което обикновено прави най-много по време на по-поносимата жега сутрин и вечер. По време на горещото обедно слънце жирафите почиват в по-сенчести райони, където (като редица техни роднини) възстановяват храната си, известна като куд, преди да я консумират отново. Малки стада, съставени от редица женски и техните малки прекарват както деня, така и нощта заедно, за да предпазят потомството си от хищници, но мъжките жирафи са много по-уединени, често бродят по големи площи в търсене на плодородна женска. Ако все пак влязат в контакт с съперник от мъжки пол, двамата ще започнат да блъскат глави и да блокират вратовете си като начин за установяване на йерархия на господство, като победителят печели правото да се чифтосва с местните жени.



Възпроизвеждане на жирафи и жизнени цикли

Жирафите се размножават целогодишно и след намирането на жена, с която да се чифтосват, мъжкият жираф ще възобнови самотните си начини. След гестационен период, който продължава 15 месеца, женският жираф ражда едно бебе (близнаци са рядкост), което вече е на височина два метра и има своите уникални маркировки. Телетата на жирафите изглеждат същите като възрастните жирафи, но просто стават още по-големи и по-продълговати, докато растат и зреят. След раждането женската жирафка често държи телето си далеч от останалото стадо средно 15 дни и след това телето ще бъде отбито, когато е малко над една година. Мъжките жирафи могат да се размножават една година по-късно от женските, но понякога нямат успех, докато навършат близо осем години. Въпреки че и мъжете, и жените млади жирафи ще се присъединят към малки групи, мъжете са склонни да стават по-самотни с възрастта, където жените остават заедно, но често ще се скитат между различни стада.

Диета и плячка на жирафи

Жирафът е тревопасно животно, което е еволюирало до височината, която е, за да има по-малка конкуренция за храна на по-високите клони на сенника. Известно е, че жирафите ядат до 60 различни вида растения през цялата година и го правят, като хващат клоните с дългия си черен език (който може да нарасне до 18 инча дълъг) и използват здравите си удължени устни и сплескани, набраздени зъби. в състояние да съблече листата от клоните. Жирафите най-често ядат от акациеви дървета, но също така търсят диви кайсии, цветя, плодове и пъпки, заедно с яденето на семена и прясна трева непосредствено след дъждовете. Жирафите получават 70% от влагата си от храната си, така че трябва да пият много малко, но когато попаднат на чиста вода, те трябва да разпръснат предните си крака (които са по-дълги от задните), за да приберат главата си достатъчно близо до земята да пия.

Хищници и заплахи от жирафи

Въпреки че е най-високото сухоземно животно в света, жирафът всъщност е жертва на редица големи месоядни животни, които съжителстват в сухата савана. Лъвовете са основните хищници на жирафа. Лъвовете използват силата на цялата гордост, за да хванат своята жертва, но жирафите също са плячка от Leopards и Hyenas. Жирафите разчитат на обширните открити равнини, за да могат да имат възможно най-добрия изглед на заобикалящата ги среда, но ако хищниците се приближат твърде близо, Жирафите ритат нападателя си с големите си, тежки крака, за да се защитят. Младите телета обаче са много по-уязвими и разчитат на защитата на майка си и стадото. За съжаление обаче около 50% от младите жирафи не успяват да достигнат 6-месечна възраст поради хищничество. Всички жирафи също са застрашени от лов от хора с популации, напълно изчезнали от определени райони.



Интересни факти и характеристики на жирафа

Въпреки че жирафите се хранят по-високо от всяко друго животно, мъжете всъщност все още се хранят на по-високи нива от женските, за да избегнат съревнование помежду си за храна. Те изпъват вратовете си по-нагоре, което също вероятно им дава предимство, когато внимават за хищници. Ако се забележи опасност, жирафите незабавно ще спринтират и могат да се движат със скорост над 30 мили в час за кратки периоди от време. Интересното е, че всъщност те не са в състояние да тръгнат на кон, тъй като формата и размерът на тялото им означават, че се препъват и затова трябва незабавно да преминат от разходка към бягане. Поради удължената височина на жирафа и големите му чувствителни очи, те са в състояние да виждат на значително разстояние и имат най-голям обхват на зрение от всяко животно на сушата.

Връзка на жирафа с хората

Днес жирафът се разглежда като основна туристическа атракция и е един от задължителните видове на много хора, когато отидете на сафари. Жирафите обаче са били ловувани от хора и също са били сериозно засегнати от посегателството им върху естествените им местообитания, което е довело до огромен спад на популацията в Африка и дори изчезване на вида в някои страни. В южните части на Африка обаче популациите на жирафи дори нарастват в някои райони, тъй като стават все по-популярни като дивеч в частни ранчота. Въпреки това, поради лов и загуба на местообитания, жирафите са загубили половината от някога обширния си естествен ареал, като повечето диви индивиди са открити в редица големи африкански национални паркове.

Състояние на съхранение на жирафи и живот днес

Днес жирафът е включен в списъка на IUCN като животно, което е най-малко обезпокоително да изчезне в естествената си среда в близко бъдеще поради факта, че по-голямата част от популациите на жирафи в момента са стабилни и всъщност се увеличават в някои райони. Те обаче все още са засегнати както от лов, така и от загуба на местообитания, като популациите по-на север стават по-редки и по-изолирани един от друг. Няколко от деветте вида жирафи вече са изброени като застрашени или застрашени.

Вижте всички 46 животни, които започват с G

How to say Жираф in ...
българскиЖираф
АнглийскиЖираф
КаталунскиЖираф
ЧешкиЖираф
ДатскиЖираф
НемскиЖираф
АнглийскиЖираф
ЕсперантоЖираф
ИспанскиGiraffa camelopardalis
ЕстонскиЖираф
ФинландскиЖираф
ФренскиЖираф
ИвритЖираф
ХърватскиЖираф
УнгарскиЖираф
ИндонезийскиЖираф
ИталианскиGiraffa camelopardalis
ЯпонскиЖираф
ЛатинскиЖираф
МалайскиЖираф
ХоландскиЖираф (диер)
АнглийскиЖираф
ПолскиЖираф
ПортугалскиЖираф
АнглийскиЖираф
СловенскиЖираф
ШведскиЖираф
ТурскиЖираф
ВиетнамскиЖираф
Китайскижираф
Източници
  1. Дейвид Бърни, Дорлинг Киндърсли (2011) Животното, Окончателното визуално ръководство за дивата природа на света
  2. Том Джаксън, Книги на Лоренц (2007) Световната енциклопедия на животните
  3. Дейвид Бърни, Kingfisher (2011) The Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Ричард Макей, Университет на Калифорния (2009) Атласът на застрашените видове
  5. Дейвид Бърни, Дорлинг Киндърсли (2008) Илюстрована енциклопедия на животните
  6. Дорлинг Киндърсли (2006) Дорлинг Киндърсли Енциклопедия на животните
  7. Дейвид У. Макдоналд, Oxford University Press (2010) Енциклопедията на бозайниците
  8. Информация за жирафа, достъпна тук: http://animals.nationalgeographic.com/animals/mammals/giraffe/
  9. Опазване на жирафи, Налично тук: http://www.iucnredlist.org/apps/redlist/details/9194/0

Интересни Статии