Гъска

Научна класификация на гъските

царство
Анималия
Филм
Хордата
Клас
Птици
Поръчка
Anseriformes
Семейство
Anatidae
Род
Ансерини
Научно наименование
Бранта

Състояние на опазване на гъски:

Най-малкото притеснение

Гъска местоположение:

Азия
Евразия
Европа
Северна Америка
океан

Факти за гъски

Основна плячка
Трева, семена, плодове
Отличителна черта
Дълъг врат и шумни разговори за комуникация
Размах на крилата
83 см - 170 см (32,7 инча - 68 инча)
Среда на живот
Големи езера, реки и езерни брегове
Хищници
Лисица, Бухал, Енот, Диви кучета
Диета
Всеядно
начин на живот
  • Стадо
Любима храна
Трева
Тип
Птица
Среден размер на съединителя
5
Лозунг
Има 29 различни вида!

Физически характеристики на гъската

Цвят
  • Кафяво
  • Сиво
  • Черен
  • Бял
Тип кожа
Пера
Максимална скорост
55 mph
Продължителност на живота
12 - 26 години
Тегло
1,5 кг - 8 кг (3,3 lbs - 17 lbs)
Дължина
60 см - 120 см (23,6 инча - 50 инча)

Гъската е птица със среден и голям размер, срещаща се в Европа, Азия и Северна Америка. По света има около 29 известни вида гъски, включително канадски гъски и снежни гъски.



Гъските се чифтосват и изграждат гнездата си, за да отглеждат бебетата си гъски (известни като гъски) на север през топлите летни месеци и след това гъските мигрират на юг през зимата към по-топлия климат, когато бебетата гъски са достатъчно силни да летят.



Гъските са склонни да имат едни и същи партньори за чифтосване през целия си живот и ако не всички, то по-голямата част. Връзката между мъжките и женските партньори на гъски е много силна и те често прекарват по-голямата част от времето си заедно с мъжката гъска и женската гъска, изграждайки гнездото и отглеждайки малките си.

Гъските са всеядни птици, но се хранят главно с насекоми, личинки, дребни риби и планктон във водата. Гъските прекарват много време във водата и имат специални приспособления като плетени крака, които улесняват водния им живот.

Гъските имат редица естествени хищници, въпреки че поради размера и силата на гъската хищните животни не винаги имат лесно време, ако си харесат гъска за вечеря. Основните хищници на гъските са лисици, диви кучета, миещи мечки и птици, които преобладават гъши яйца и новородени гъски. Хората са едни от най-често срещаните хищници на гъските, тъй като гъските се ловят по целия свят заради месото и перата си.



Гъските са силни и издръжливи птици и е известно, че стигат до дълбока старост, дори в дивата природа. Средната продължителност на живота на гъската е между 20 и 30 години, но известно е, че много гъски живеят много по-дълго.

Известно е, че гъските имат изключително силни крила, тъй като всяка година мигрират на големи разстояния към по-топлия климат. Поради факта, че размахът на крилата на гъска е толкова голям (обикновено един и половина пъти по-голям от тялото на гъската), а крилата на гъската са толкова силни, гъската е известна с това, че може да нанесе сериозни щети на хората трябва ли да стане заплашено или раздразнено!

Гъските не само пляскат с криле, за да сплашат нежеланата компания, но също така е известно, че издават силен съскащ звук. Ако тези методи на защита се провалят, не е необичайно гъската просто да нахлуе срещу натрапника, съскайки и махайки с криле едновременно.



Терминът гъски обикновено се използва за обозначаване на тези птици като цяло, но по-специално женски. Понятието gander обикновено се използва за означаване на мъж .. Бебетата гъски се наричат ​​гусени, а група гъски на земята се нарича кълбо с гъски, летящи във форма, наречени клин или чиле.

Вижте всички 46 животни, които започват с G

Източници
  1. Дейвид Бърни, Дорлинг Киндърсли (2011) Животното, Окончателното визуално ръководство за дивата природа на света
  2. Том Джаксън, Lorenz Books (2007) Световната енциклопедия на животните
  3. Дейвид Бърни, Kingfisher (2011) The Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Ричард Макей, Университет на Калифорния (2009) Атласът на застрашените видове
  5. Дейвид Бърни, Дорлинг Киндърсли (2008) Илюстрована енциклопедия на животните
  6. Дорлинг Киндърсли (2006) Дорлинг Киндърсли Енциклопедия на животните
  7. Кристофър Перинс, Oxford University Press (2009) Енциклопедията на птиците

Интересни Статии