Тетерев

Научна класификация на Grouse

царство
Анималия
Филум
Хордата
Клас
Птици
Поръчка
Галиформи
Семейство
Phasianidae
Род
Tetraoninae
Научно наименование
Tetraoninae

Статус на консервация на глухари:

Най-малкото притеснение

Местоположение на глухар:

Европа

Факти за глупака

Основна плячка
Насекоми, ядки, семена, плодове
Отличителна черта
Дълги пера на опашката и пернати крака и пръсти
Размах на крилата
45 см - 101 см (22 инча - 40 инча)
Среда на живот
Горски, храстови и тревисти равнини
Хищници
Лисица, Рис, Хищни птици
Диета
Всеядно
начин на живот
  • Стадо
Любима храна
Насекоми
Тип
Птица
Среден размер на съединителя
8
Лозунг
Пернати крака и пръсти!

Физически характеристики на тетерева

Цвят
  • Кафяво
  • Жълто
  • Нето
  • Син
  • Черен
  • Бял
  • Зелено
Тип кожа
Пера
Максимална скорост
6 mph
Продължителност на живота
1 - 10 години
Тегло
0.3kg - 6.5kg (0.6lbs - 14lbs)
Дължина
31 см - 95 см (12 инча - 37 инча)

Видове птици с пера по ноздрите, краката и стъпалата!



Тетеревите са средно големи, набити птици, които живеят в Северното полукълбо. Перата им наподобяват местообитанието им. Това оперение им осигурява камуфлаж и им помага да оцелеят. Тетеревите са тясно свързани с пилета, пуйки и фазани. Около осем милиона от тези диви диви птици се ловуват всяка година за храна или спорт в техните тревисти и залесени местообитания.



Най-важните факти за глупака

  • Градините имат пера по ноздрите, краката и стъпалата
  • Женската кокошка тежи около половината от мъжкия петел
  • Всяка година в законни лов се избиват около осем милиона тетерука

Научно наименование на глухар

Тетеревите са част от разред Galliformes и семейство Phasianidae. Научното име на птицата е Tetraoninae. Това име идва от латинската дума tetrao-, което означава „вид дива птица“ и -idae, от древногръцкия термин за „външен вид“.

В САЩ и Канада има около 10 вида тетерук. Към тях се отнасят сиреневите глухари, смърчовите тетереви, руфите, рязките рябчета и градуховете. Включени са също така по-големите и по-малките прерийни пилета, върбинка, скала и бяла опашка.

Външен вид и поведение на глухарите

Тетеревите са пълни птици, които процъфтяват предимно на земята, където гнездят във високи треви и друга почвена покривка. Те могат да се плъзгат във въздуха на кратки разстояния, когато са разтревожени и да се измъкнат от хищниците. Техните кафяви, сиви и червени пера предпазват птиците от атмосферни влияния и ги маскират в заобикалящата ги среда. Над ноздрите, краката и пръстите на краката им растат пера, за да им помогнат да се затоплят и да пътуват над сняг. Птиците също имат дебели вратове, дълги крака и къси, закачени клюнове.

Повечето глупаци растат само до 30 сантиметра височина. Но дървесният тетерев в Европа и Азия може да нарасне до 100 сантиметра. Най-големият северноамерикански тетерев е мъдрецът, често нараства до 62 до 70 сантиметра. Това е по-малко от гъските и приблизително със същия размер като пиле. Мъжете обикновено са два пъти по-големи от жените в зряла възраст.

Горските тетереви живеят предимно сами и с пилетата си. Кокоше гнездо от яйца или група пилета се нарича клатч. Прерийните тетереви са по-социални и нямат нищо против да се срещнат помежду си в местообитанието си. През есента и зимата арктическите и тундровите обитатели образуват ята до 100 птици. Повечето мъжки се чифтосват с множество женски, с изключение на върбовия тетерук, който отнема само по един чифтос в даден момент.



Местообитание на тетерев

Един или повече видове тетереви живеят в повечето видове местообитания в Северна Америка. В Съединените щати те обитават навсякъде - от субарктичните райони на Аляска до прериите на Тексас. Тетеревите живеят в тундра, пустоши, пасища, умерени гори и бореални гори. Някои видове тетереви живеят и в Европа и Азия. Това семейство птици също се наричат ​​високопланински дивечове, тъй като те не обитават воднистите местообитания на влажните диви птици, като патици и гъски.

В зависимост от това къде живеят, тетеревите обикновено гнездят във високи треви или в пода на горите. Теревите, живеещи в заснежени райони, се гмуркат и ровят под снега, за да живеят. Тяхната телесна топлина им помага да създадат добре опакован, подобен на иглу подслон, който остава по-топъл от външния въздух.

Мъжките тетереви обикновено поддържат територия между 10 и 50 акра. Те не искат други мъже наоколо. Женските тетереви се скитат на около 100 декара. Женските нямат нищо против други тетеруци на същата земя.

Тетеревите са предимно немигриращи. Това означава, че те живеят в едно местообитание целогодишно. Но пъстървата или снежният тетерев мигрира през северозападните щати или по-ниските възвишения през зимата от арктическото си местообитание през топлия сезон.

Тетеревите се ловят широко заради месото им. В Северна Америка и Европа е обичайна практика ловните групи да отглеждат глухари, като дават на птиците земя да процъфтяват. Тези полузащитени местообитания осигуряват място за ловците да проследяват и „изхвърлят“ отделни зрели птици по време на лов.

Диета от глухари

Тетеревите са всеядни животни. Те се хранят предимно с растителност, но понякога се хранят с насекоми, паяци, червеи, гущери, змии, яйца, охлюви или малки гризачи. Предпочитаните от тях храни са треви, плодове, плодове, ядки, издънки, цветя и семена, нахранени от горското дъно или други местообитания. Те също обичат зимно грозде, зимнина, ябълки и детелина.

Някои видове тетереви обичат да ядат игли от вечнозелени дървета. Много гори им дават безкраен запас от тези игли, които другите същества пренебрегват. Мъдрецът яде само градински чай през зимата и подслони под него. През топлите месеци градинският чай също е основна част от диетата им.

Тетеревите целенасочено понякога ядат пясък или друг песъчинки. Това им помага да смилат някои от грубите растения, които ядат.

Грабеж хищници и заплахи

Тетеревите процъфтяват в сурова зима, където много други птици не. Те също имат пухкави, месести тела, които правят чудесна храна за хората и животните. Това прави птиците привлекателни за много хищници с четири крака. Те включват лисици, вълци, диви котки и рис. Големите грабливи птици също ядат рябчици, а змиите ядат яйцата си.

Хората ловуват около осем милиона тетереви всяка година само в Америка. За щастие, много от тези лов се провеждат в земи, където фермерите излюпват тетереви, за да добавят повече към населението. В дивата природа тетеревите имат големи съединители, което означава много яйца и пилета на всяка майка. Това помага на ловците да не изчезват птиците.

Глобалното затопляне и загубата на местообитания са най-големите заплахи за тетеревите. Глобалното затопляне причинява температурни промени, които засягат тези птици. Ранното пролетно време, екстремни горещини и проливен дъжд могат да убият люпилите и цели популации. Ранната пролет причинява проблеми с цикъла на растенията, което прави доставките им на храна рано.

Загубата на местообитания се случва, когато хората строят градове, където някога са съществували гори, прерии или тревни площи. Това изтласква птиците от естествените им земи и по-неподходящи места, където те не могат да процъфтяват. Земеделието и горските пожари също отнемат местообитанието им.

Учените работят по начини да помогнат на глухарите да запазят местообитанието си. Един от най-големите начини да им помогнем е как запазваме горите и отглеждаме дървета.



Размножаване на глухари, бебета и продължителност на живота

Мъжки тетерев от всички видове, с изключение на един чифтосване с няколко женски едновременно. Само върбовите рябчици имат един партньор на сезон. За да се състезават за своите партньори, мъжките тетереви изпълняват ухажвания на разсъмване и здрач всяка пролет. Те танцуват и се хващат, пухят перата си и барабанят с крила по паднали трупи. Мъжките мъдреци и прерийните пилета надуват ярко оцветена въздушна торбичка на врата, за да се покажат и за женските. Понякога мъжете се борят да се състезават за жени.

Женските изграждат гнездата си в земята. Те намират естествено потапяне в земната повърхност, защитено от почвеното покритие като треви или градински храст. Те облицоват това гнездо с растителни материали, като листа и клонки.

Около седмица след чифтосването, женските тетереви започват да снасят яйца, които приличат на по-малки пилешки яйца. Тя поставя само по един за всеки ден или два. Тя може да замени изгубени или счупени яйца с нови. Когато приключи, тя има кладка между пет до 12 яйца. Ако всичко върви добре, всеки от тях се излюпва 21 до 28 дни по-късно.

Пилетата напускат гнездото веднага след излюпването. Майката тетерев стои на стража над своето пило. Майката защитава малките от хищници и други заплахи. Тя ги води на добри места за търсене на храна, където пилетата трябва да намерят собствени ястия от растения или насекоми. Мъжките върбови рябчици помагат на своите партньори да защитят бебетата си. Но за други видове мъжките не се грижат за малките.

Когато пилетата станат на две седмици, те вече имат крила и могат да летят на малки изблици. Но те остават в гнездото и около майка си, докато достигнат възрастни размери и тегло през есента. Това е на около 12 седмична възраст.

Теревите могат да се чифтосват за пръв път, когато са на няколко години. Повечето северноамерикански тетереви живеят в продължение на седем или осем години в дивата природа. Някои живеят до 11 години. Но студеното време и болестите могат да убият до три на всеки четири млади тетерука всяка година.

Население на тетерев

От сезон на сезон и от година на година броят на тетеревите в света варира в широки граници. Суровата зима, неблагоприятните сезони или болестите могат да доведат до намаляване на населението с хиляди. След всеки ловен сезон има милиони по-малко птици, отколкото само преди месеците. Но тетеревите се връщат добре. Те имат много яйца в съединителя си и могат да гнездят втори път в брачния сезон, ако първият набор от яйца е загубен.

В Северна Америка има около 15 тетерука на миля земя. Мъдрецът е най-уязвим от загуба на местообитания в Америка. Днес в САЩ има само осем милиона мъдрец. Въпреки че не е в списъка на застрашените, мъдрецът е „ близо до заплаха ”Видове. През 2019 г. заповед на администрацията на Тръмп отвори местообитание на градински чай в западната част на САЩ за сондажи. Това действие застрашава местообитанието на милиони градински чай и много учени очакват сондажите да предизвикат мъдреца. изчезнал .

Вижте всички 46 животни, които започват с G

Интересни Статии