Заек

Научна класификация на заек

царство
Анималия
Филм
Хордата
Клас
Бозайници
Поръчка
Лагоморфа
Семейство
Leporidae
Род
Лепус
Научно наименование
Лепус

Заечен статус на заек:

Близо до заплаха

Заек Местоположение:

Африка
Азия
Централна Америка
Евразия
Европа
Северна Америка
Океания
Южна Америка

Заек Факти

Основна плячка
Трева, плодове, семена
Среда на живот
Плътна растителност и открити полета
Хищници
Бухал, Ястреб, Койот
Диета
Тревопасен
Среден размер на котилото
6
начин на живот
  • Самотен
Любима храна
Трева
Тип
Бозайник
Лозунг
Може да достигне скорост над 40 mph!

Заек Физически характеристики

Цвят
  • Кафяво
  • Черен
  • Бял
  • Така
Тип кожа
Козина
Максимална скорост
45 mph
Продължителност на живота
2-8 години
Тегло
1-5,5 кг (3-12 лири)

Заекът е един от най-бързите сухоземни бозайници в света.



Тази скорост е абсолютно критична за оцеляването му. Липсвайки каквито и да било други страховити защити на разположение, това малко и плахо животно може да изпревари хищниците с невероятни изблици на скорост и издръжливост. Заекът е много често срещана гледка, но мнозина стават жертва на свирепи хищници или ловци на хора, преди да могат да умрат от естествена смърт.



3 Заешки факти

  • Заекът има видно място в митологията и фолклора на човешките общества по света. Легендата за Белия заек, в която духът на жената приема формата на заек и преследва земята през нощта, е централен стълб на някои британски фолклори. Тези животни също са често срещан мотив в литературата и изкуството, включително приключенията на Алиса в страната на чудесата. В някои традиции той е изобразен като измамник.
  • Заекът е нощно животно, което прекарва нощта будна, а деня спи.
  • Предните зъби на заека не спират да растат през целия си живот. Животното трябва да скърца със зъби, като дъвче трева.

Харе Научно име

Заекът не е отделен вид, а по-скоро цял род, известен като Lepus (което е латинското наименование на заека). Както може би вече знаете, родът е нивото на научна класификация директно над видовете. В рода Lepus има приблизително 30 вида. Съществува доста популярно объркване между термините заек, заек и заек. Заекът и заекът са взаимозаменяеми термини, които описват едно и също нещо, но терминът заек се отнася изцяло за различен род животни. По-объркващо е, че пет вида зайци всъщност се наричат ​​зайци, включително застрашеният хипсид заек в Непал и червените скални зайци в Африка.

Заек срещу Заек

Зайци и зайци и двамата принадлежат към едно и също семейство Leporidae и от порядъка Lagomorpha (въпреки че някога са били считани за гризачи). Основните разлики са по-големите уши на заека, по-усамотеният начин на живот и склонността да носят малки над земята, а не в нори. Поради липсата на защита на младите, те трябва да са готови да се оправят сами веднага след раждането. Друга разлика е, че със своите по-дълги мускулни влакна зайците са по-подходящи за бягане на дълги разстояния.



Външен вид и поведение на заека

Тези животни имат доста отличителен външен вид, характеризиращ се с изключително дългите си уши, дългите задни крака, късата муцуна, големите очи и крепкото тяло. Те обикновено са украсени с бели, черни, сиви, жълтокафяви или червеникаво-оранжеви цветове, за да се слее с околностите. Някои видове побеляват през зимните месеци или остават бели през цялата година като форма на маскиране в снега. За да променят цвета си, тези зайци се линят през пролетта.

Зайците са физически най-големите животни от порядъка на лагоморфите. Те са дори по-големи от близкородствените зайци и пикас . Измервайки около 16 до 28 инча от главата до опашката, те са малко по-големи от типичните домашна котка . Тялото е допълнено с 6-инчови крака и 8-инчови уши. Най-тежкият вид е арктически заек на около 11 паунда. Мъжкият е известен като крик, докато женската се нарича джил. И двете са доста сходни по размер и външен вид, въпреки че женските са склонни да бъдат малко по-големи, което е необичайно за бозайник.

Тези самотни животни са склонни да се образуват на малки двойки или семейни единици, наречени кара. Единственият път, когато ще се съберат сред други зайци, е да намерят подходящ партньор. За разлика от зайците, те са склонни да живеят изключително над земята. Ако трябва да потърсят безопасност, те обикновено ще се скрият в треви или храсти.



Въпреки че може да не изглеждат, зайците са физически забележителни същества с фино развито чувство за слух, обоняние и зрение. Широкият им зрителен ъгъл им позволява да откриват хищници, идващи отвсякъде около тях, с изключение на малко сляпо петно ​​пред носа им. Те също така произвеждат феромони от ароматните жлези, които могат да играят роля при чифтосването. Някои видове са способни на кратки изблици на скорост между 40 и 50 MPH и по-постоянни скорости от около 30 MPH. Благодарение на мощните си задни крайници, те могат да скочат 10 фута във въздуха. Те са и отлични плувци, които без проблем могат да преминават през реки и големи водни басейни.

Заек, който тича в зимната гора
Заек, който тича в зимната гора

Дълги уши

Заекът има впечатляващо огромни уши. По отношение на размера на тялото те са може би най-големите сред всички живи бозайници. Смята се, че те имат дълги уши по две различни причини. Първо, ушите им позволяват да чуват звук от почти всяка посока. Второ, ушите служат за разсейване на телесната топлина и поддържане на заека на хладно, особено през топлите месеци на годината. Това е от съществено значение за оцеляването на животното, тъй като тези животни не могат да се потят или да се задъхват, за да отработят топлина. Всъщност, когато през ухото прониква светлина, понякога можете да видите гъстата кръпка от кръвоносни съдове вътре в него, които ще набъбнат в жегата до по-ниски телесни температури.

Hare Habitat

Тези животни се срещат естествено в цяла Европа, Азия, Африка и Северна Америка. Поради големия брой местообитания, към които този род се е приспособил, всеки вид обитава различен географски ареал. Заекът снегоход е добре познат вид, който се среща от Аляска до планинските райони на Калифорния и Невада. Африканският заек, както подсказва името, обитава голяма част от Африка. The арктически заек е един от малкото видове, пригодени за студените крайности в Северна Канада и Гренландия.

Европейският заек - който обитава Европа, Близкия изток и чак на изток до Сибир - е може би най-често срещаният вид зайци в света. През последните векове е въведен в Австралия, Нова Зеландия, Южна Америка и части от Северна Америка като ловен дивеч. Но след разпространението си извън контрол, видът сега се счита за вредител в много части на света, тъй като консумира култури и надминава местните видове.

Където и да се намери, тези животни предпочитат да обитават открити равнини като ливади, пасища, пустини, тундра и савани. Въпреки че понякога това ги излага на хищници, тяхната забележителна скорост често им позволява да се измъкнат дори в относително равнинни райони. Ако трябва да се скрият, зайците ще се скрият в тревата, храстите или хралупите. Само няколко вида живеят в по-залесени райони.

Заек диета

Зайците са тревопасни животни, които консумират предимно треви в дивата природа. Това се допълва с ядки, плодове, зеленчуци и гъбички. Съставена от жилава целулоза, тревата е изключително трудна за смилане. Тъй като на тези животни им липсва многокамерният стомах на говеда , елени и други преживни животни, се смята, че те са еволюирали, за да ядат собствените си изпражнения, които съдържат много несмлени хранителни вещества. Това им дава втори шанс да усвоят всички хранителни вещества, останали в храната.

Заек хищници и заплахи

Зайците са естествената плячка на много големи котки, птици и влечуги по целия свят. Заекът снегоход е най-често срещаното плячко животно на могъщите рис . Този вид преминава през необичаен цикъл на бум / бюст, при който числата се разбиват от преследване и след това бавно започват да се възстановяват. Този цикъл се провежда в рамките на редовен период от осем до 11 години. Междувременно и кафявият заек, и европейският заек са плячка на лисица . Други често срещани хищници включват bobcats , ястреби, орли , снежни сови , вълци , койоти , мечки , и дори невестулки .

Заекът традиционно е бил обикновен източник на храна за хората и те все още са сред най-ловените животни днес. Повечето от този лов се извършва отговорно. Още по-голяма заплаха обаче представлява загубата и разпокъсването на местообитанията, което е довело до намаляване на броя по целия свят.

Възпроизвеждане на заек, бебета и продължителност на живота

Размножителният сезон на заека е доста състезателен и буен. Мъжките ще се бият помежду си за достъп до женски, докато женската ще принуди мъжкия да я преследва като тест за неговата издръжливост и решителност. Това също така служи за подпомагане на животното да поддържа форма. Ако женската изобщо не е готова за чифтосване, тя може да боксира мъжкия право през лицето с кърмов удар. Размножителният сезон на заека варира доста по видове. Някои видове могат да се размножават по всяко време през цялата година, докато други се размножават само през пролетните и летните месеци.

Както зайците, така и зайците имат репутацията на плодотворна скорост на възпроизводство. Жената обикновено може да роди едно до осем деца в едно котило (рядко до 15) с до три котила годишно. Количеството млади обикновено зависи от изобилието от храна. Майката обикновено ще носи децата около 40 дни. Скрити в големи треви или вдлъбнатини, младите зайци, известни още като леверети, се раждат с отворени очи и напълно отгледана козина. Те са в състояние да започнат да скачат в рамките на минути след излизането от утробата. Това е така, защото те няма да имат защитата на по-голяма група. Самата майка посещава децата само веднъж на ден за много кратки периоди, обикновено за да ги кърми.

Отбиването обикновено започва около 10 дни от живота и продължава до 23 дни. Въпреки че са функционално независими скоро след раждането, половата зрялост отнема около една до две години при повечето видове зайци. Типичната продължителност на живота е между четири и осем години в дивата природа. Ако заекът избягва болести и хищничество, тогава максималната възможна продължителност на живота е около 12 години.

Заешко население

По-голямата част от заешките видове изглежда са в сравнително добро здраве. Според IUCN В Червения списък, който проследява природозащитния статус на много животни, понастоящем повечето видове зайци са класифицирани като най-малко загриженост . Няколко вида, като корсиканския заек, бял двустранен заек и черен заек, са уязвим . Зайците от Хайнан от Хайнан, Китай, и заекът Техуантепек в Мексико са и двете застрашен до изчезване. Не са налични точни данни за популацията, но изглежда, че някои видове намаляват поради земеделие и други загуби на местообитания.

Вижте всички 28 животни, които започват с Н

Интересни Статии