Удод

Научна класификация на одуд

царство
Анималия
Филум
Хордата
Клас
Птици
Поръчка
Bucerotiformes
Семейство
Upupidae
Род
Upupa

Статус на запазеност на удод:

Най-малкото притеснение

Местоположение на Hoopoe:

Африка
Азия
Европа

Забавен факт за Hoopoe:

Родът Hoopoe е единственият жив член на своето семейство!

Удоу Факти

Име на младите
Пилета или люпила
Групово поведение
  • До голяма степен самотни
Забавен факт
Родът Hoopoe е единственият жив член на своето семейство!
Очакван размер на населението
5-10 милиона
Най-отличителна черта
Гребен от пера на главата
Размах на крилата
44 см - 48 см (17 инча - 19 инча)
Среда на живот
Гори, равнини и савани
Хищници
Котки и големи грабливи птици
Диета
Всеядно
Любима храна
Мравки, скакалци, бръмбари, щурци и други насекоми
Често срещано име
Удод
Местоположение
Европа, Азия и Африка
Лозунг
Зашеметяваща птица със зловонен начин да възпира хищниците!
Група
Птици

Физически характеристики на удод

Тип кожа
Пера
Продължителност на живота
Около 10 години в дивата природа
Тегло
46g - 89g (1.6oz - 3.1oz)
Дължина
25 см - 32 см (10 инча - 12,6 инча)
Възраст на полова зрялост
Няколко месеца

Удодът е род земни птици, които се хранят с масивен гребен на главата и необичайна цветова схема.



Тази птица е често срещана гледка в по-голямата част от Европа, Азия и Африка. Когато се срещне в дивата природа, одудът може да бъде наистина впечатляващо зрелище, въпреки по-малкия си размер. Неговият гребен от пера, който прилича на голям ирокез, е най-атрактивната му черта. Той служи като важен инструмент за визуално показване и комуникация в дивата природа.



5 невероятни факти за худ

  • Удодът е играл важна роля във фолклора на много култури през цялата човешка история. Споменава се в различни религиозни книги, египетски йероглифи, гръцки пиеси и китайски текстове.
  • В еврейската традиция одудът води цар Соломон да се срещне с царицата от Сава. В момента е националната птица на Израел.
  • Удодите попиват лъчите на слънцето, като се разпространяват назад по земята.
  • Подобно на скункс, удодът може да отделя наистина отвратителни химикали, за да предпази от заплахи.
  • Удодите обитават вече съществуващи дупки и цепнатини във вертикални повърхности, независимо дали са естествени или изкуствени.

Научно име Hoopoe

Научното наименование на рода удод е Upupa. Името произлиза от уникалната вокализация, която птицата прави. Таксономичната класификация на удода е предмет на спор. Понастоящем се смята, че в рода има три живи вида: африканският ходоп (Африканска упупа), евразийският худ (Upupa epops), и мадагаскарският удод (Upupa marginatда се).



Някога африканските и мадагаскарските удоди са били считани за подвидове на евразийските удоди, но поради физически и гласови разлики те са били отделени един от друг и са направили свои уникални видове (въпреки че някои таксономисти все още могат да ги класифицират заедно). Четвъртият вид, удодът от Света Елена, вероятно е изчезнал в някакъв момент през 16 век.



Upupa е единственият жив род от семейство Upupidae, така че има малко други птици, които го харесват. По-отдалечено е свързано с дървесните одуди, носорозите и земните носорози, които са част от един и същ ред.

Външен вид на Hoopoe и поведение

Удодът е малка или средно голяма птица, която е с дължина между 10 и 12,6 инча и тегло до три унции - или приблизително колкото книгата. Той има черно-бели райета крила, дълъг и тънък клюн, къси крака и розово оперение около останалата част на тялото.



Може би най-отличителната му черта е ярко орнаментираният гребен в горната част на главата му. Гребенът е червен или оранжев на цвят с бели петна и черни върхове. Перото на гребена играе важна роля в сигнализирането за настроението на птицата на други животни. Когато птицата е спокойна и отпусната, перата опират здраво главата. Но когато птицата се развълнува или развълнува, тогава перата могат да се повдигнат, за да изглежда по-голяма, отколкото е.



Удодите имат много други очарователни характеристики. Например, те пляскат с крила в изключително нестабилно и неравномерно движение, което почти прилича на пеперуда повече от другите птици. Те ще бият плячката си върху повърхност, за да я убият и да премахнат всички несмилаеми части. Животното може също да произвежда химикали и масла чрез специализирани жлези, които имат неприятна миризма, за да обезкуражат хищниците.



С изключение на чифтосването и отглеждането на деца, одудите са предимно уединени същества, които предпочитат да ловуват и да се хранят сами. Те имат само основен набор от обаждания, свързани с предупреждения, чифтосване, ухажване и хранене. Това, което губят в брой, обаче, компенсират с няколко защитни механики. Една от най-важните защитни сили (освен гореспоменатите химикали) е силното разбиване на животното, което може да действа като опасно оръжие срещу хищници или срещу представители на собствения си вид. Когато се бият за територия или партньори, мъжете (а понякога дори и жените) могат да участват в жесток въздушен двубой, който може да остави човек тежко ранен или осакатен.



Сезонните движения на удодите могат да варират доста в зависимост от местоположението им. Удодите от умерените региони в Европа и Азия обикновено мигрират в Африка или Южна Азия през зимните месеци след размножаването. За разлика от тях, африканските одуди до голяма степен остават на една и съща територия през цялата година, въпреки че могат да се разхождат между местните райони в търсене на изобилие от източници на храна или в отговор на сезонни дъждове. Възрастните обикновено започват да се линят след размножителния период и продължават процеса след мигриране за зимата.



удут (Upupa) удут на клон

Местообитание на Hoopoe

Удодът има огромен обхват в голяма част от Евразийския и Африканския континенти, с изключение на най-екстремния климат на Сибир, Сахара и други полу-пустини. Ареалът на африканския удод се простира в по-голямата част от южната половина на Африка от Конго. Удодът от Мадагаскар се ограничава почти изключително до остров Мадагаскар.



Евразийският удод е най-разпространеният вид. Съдържа седем отличителни подвида, разделени по географски региони. Подвидът epops се простира от Испания на запад до Тихия океан на изток и чак до границите на Индия. Подвидът saturata се среща в Япония и Южен Китай. Цейлонензис обитава предимно индийския субконтинент. Лонгирострис живее в голяма част от Югоизточна Азия. Основният, сенегалски и уайбелски подвид обитават различни части на Централна и Източна Африка.



Удодите са склонни да предпочитат горите, саваните и пасищата в умерените и тропическите райони на тези региони. Те се нуждаят от много открито пространство с оскъдна растителност и дървета, скали или стени, в които да живеят. Докато повечето видове птици изграждат сложните си гнезда в клони, ходопът се задоволява с малки пукнатини.

Диета с одуд

Диетата на всеядния удод се състои от много различни храни, включително паяци, семена, плодове и дори малки гущери и жаби . Най-често срещаните храни с одуд са насекоми като бръмбари , цикади, щурци, скакалци, скакалци , мравки , термити , и водни кончета.



Птицата ще търси храна по земята и ще се опита да изкопае храната от мръсотията. Ако не може да намери храна на земята, тогава ще извади летящи насекоми от въздуха. Силните мускули около клюна му позволяват да отвори устата си, когато търси храна в земята. Процесът на изхранване включва много работа; той непрекъснато ще преобръща всяка малка скала или лист в търсене на малки хапки храна.

Худож хищници и заплахи

Удодът има само няколко естествени хищници в дивата природа, включително котки и големи месоядни птици . Хората традиционно не представляват значителна заплаха за оцеляването на удода.



Тъй като птицата се храни предимно с вредители, до голяма степен считана за досада за хората и култивираните ни култури, в много страни ододът е защитен. И благодарение на своите много прости екологични нужди и разнообразна диета, той също така е добър в адаптирането към различни екосистеми и ситуации. Въпреки това, ловът и загубата на местообитания понякога могат да поставят известен стрес върху определени подвидове ходопи.

Размножаване на удод, бебета и продължителност на живота

Удодите са моногамни същества, които ще се чифтосват само с една друга птица в продължение на периода на размножаване. Мъжките ще се опитат да ухажват женската, като й носят подарък от насекоми, с които да се храни. Както вече споменахме, те ще се състезават яростно помежду си за партньори. След като си осигурят партньор, удодите ще се чифтосват през нормалния си размножителен сезон.

Женските могат да снасят до 12 яйца наведнъж. Размерът на съединителя е по-голям при северните видове и по-малък при видовете по-близо до екватора. Женските обикновено произвеждат по едно яйце на ден в продължение на толкова дни, колкото е необходимо, и веднага след това започват да ги инкубират. Инкубационният период продължава от 15 до 18 дни, така че пилетата се излюпват по различно време. Женските са отговорни за инкубацията на яйцата, а мъжките събират по-голямата част от храната.

След снасянето на яйца, женската ще започне да отделя вредно миришещо вещество, подобно на гнило месо, и ще втрива химикала в собственото си оперение и по всичките си пилета. Смята се, че това вещество възпира хищниците и потенциално унищожава паразитите и вредните бактерии. Този секрет ще продължи, докато пилетата напуснат гнездото. Въпреки това, пилетата не са точно беззащитни, когато са оставени сами. Скоро след излюпването те бързо ще развият способността да пръскат изпражнения върху заплашително животно. Те също ще нанасят удари със сметките си, докато издават съскащ звук, за да изплашат хищниците.

Пилетата обикновено се раждат с пухкав бял пух, покриващ цялото тяло. Те ще получат пълния си набор пера месечно в живота си. Типичната продължителност на живота на удод е около 10 години в дивата природа.

Население на удод

Броят на удодите остава силен и широко разпространен в по-голямата част от местното му местообитание. Според Международен съюз за опазване на природата (IUCN) Червеният списък, запазеният статус на удод заслужава най-малко загриженост . Смята се, че по света може да живеят пет до 10 милиона удоди. Броят на популациите на обикновения евразийски удод може да намалее леко.

Поради широкото си разпространение по целия свят, всеки подвид може да бъде изправен пред напълно различни ситуации и натиск.

Често задавани въпроси за Hoopoe

Какво е удод?

Удодът е вид средно голяма птица с тънка банкнота и голям гребен от пера на главата си. Поради отличителните му характеристики е трудно да се сравни удодът с който и да е друг род или вид. Въпреки широкото си разпространение в по-голямата част от Евразия и Африка, птицата вероятно не е толкова известна, колкото много други често срещани птици.

Дали са одуди месоядни животни , тревопасни животни , или всеядни ?

Удодите са всеядни животни, които ядат основно насекоми, но също така ще ядат паяци, семена, плодове и дори малки гущери и жаби .

Удод ли е кълвач?

Въпреки че изглеждат донякъде повърхностно сходни, кълвачите и одудовете всъщност са част от съвсем различни поръчки. Кълвачът е част от отряда Piciformes, докато ходопът е част от отряда Bucerotiformes. Това ги прави много отдалечени един от друг. Това е почти като сравняване на примати с фелиди (котки).

Удодите рядко ли се срещат?

Удодите са много разпространени в Европа, Азия и Африка, но някои видове или подвидове рядко могат да се срещнат от хората.

Как се развиха одудите?

Поради оскъдния брой вкаменелости еволюцията на удода не е добре разбрана. Вкаменените останки от близкородствения дървесен одод (който заема различно семейство) датират от милиони години. Палеонтолозите са открили и вкаменените останки на ранна птица, подобна на одод, Messelirrisor, която е живяла в горите на Централна Европа през Средния еоцен преди около 37 до 49 милиона години.

Съществуват ли сини хоруди с хохла?

Не, стандартният цвят на гребена е почти винаги розов или червеникаво-оранжев. Варианти със сини гребени не съществуват.

Вижте всички 28 животни, които започват с Н

Източници

    Интересни Статии