Маймуна на вой

Научна класификация на маймуна Howler

царство
Анималия
Филм
Хордата
Клас
Бозайници
Поръчка
Примати
Семейство
Atelidae
Род
Алоуата
Научно наименование
Алоуата

Статус на опазване на маймуна на вой:

Най-малкото притеснение

Местоположение на маймуна на вой:

Централна Америка
Южна Америка

Факти за маймуна на вой

Основна плячка
Плодове, ядки, семена
Среда на живот
Тропическа гора и гъста джунгла
Хищници
Ягуар, Змии, Птици
Диета
Всеядно
Среден размер на котилото
1
начин на живот
  • Войска
Любима храна
Плодове
Тип
Бозайник
Лозунг
Прекарва 80% от времето си в почивка!

Физически характеристики на маймуна на вой

Цвят
  • Кафяво
  • Черен
  • Така
Тип кожа
Коса
Максимална скорост
18 mph
Продължителност на живота
15-20 години
Тегло
3-9 кг (6,6-20 фунта)

Най-голямата маймуна от Новия свят



Майката на вой е американска маймуна, известна с ревящия си вик. Този вой се чува до три мили. Живеейки в Централна и Южна Америка, тези маймуни достигат дължини от 16 до 28 инча. Опашките им са още 20 или 30 инча. Понастоящем видът като цяло не е застрашен. Но те живеят под постоянна заплаха от изгубени местообитания и бракониерство от хора.



3 невероятни факти за маймуна с вой

  • Маймуните войници имат трицветно зрение, точно като хората!
  • Опашките на маймуните с вой са до пет пъти по-дълги от телата им!
  • Кората на маймуна на виещ звучи плашещо, но те рядко се бият.

Научно име на маймуна Howler

Научното наименование на маймуната на вой е Alouatta palliata. Това е ново съществително име от латински и френски мъжки род. Това означава: „Тропическа американска виеща маймуна с опашка, използвана за люлеене през дърветата и ядене на плодове.“

Има 15 вида маймуни-войници. Техният вид е част от семейство Atelidae. Други братовчеди на Atelidae са маймуни-паяци, вълнести маймуни и маймуни-паяци. Всички маймуни от това семейство живеят в Южна и Централна Америка.

Подвидовете на маймуни-войници включват колумбийски червен вой, амазонски черен вой, Маранхао червено-маймуна маймуна на Бразилия и юкатан черна маймуна на Гватемала, Белиз и Южно Мексико.

Външен вид и поведение на маймуна на вой

Маймуните на вой са по-големи от всички други маймуни на Новия свят. Воещите имат широки ноздри, които се отварят отстрани. Те нямат подложки на задните части, както правят другите маймуни от Новия свят.

Една от най-важните им характеристики е опашката им. Те използват тази опашка като пета ръка. Опашката им хваща клони, помага им да се люлеят през дърветата и задържа храна. Маймуните на вой също имат дълга, гъста коса с бради. Тази коса на скалпа и лицето им е кафява, черна или червена. Червеният е най-често срещаният им цвят като част от вида червен вой.



Маймуна на вой

Маймуните-войници прекарват по-голямата част от живота си на дървета. Там те се люлеят от клон на клон и ядат предпочитаната от тях диета от листа.

Обикновено групите маймуни-войници включват до 15 възрастни мъже и жени. Учените наричат ​​групата си „трупа“. Един алфа мъжки поема контрола над трупата. Когато младите мъже и жени достигнат зрялост, групата ги принуждава сама. След това самотната маймуна се скита из джунглата или дори сред хората и маймуните паяци, докато не намерят друга трупа, готова да ги приеме.

Вой на маймуна с вой е много страшно, особено за хора или животни, които ги чуват за първи път. Но тези маймуни всъщност са безвредни. Те са миролюбиви листнояди, които вият, само за да разговарят помежду си. За да държат хищници далеч, като например хората, които се приближават твърде близо до трупата си, те пикаят отгоре. Освен ако не искате да се намокрите, никога не трябва да стоите под маймуни-ревещи по дърветата!

Както беше казано по-рано, маймунските трупове на вой имат доминиращ мъж. Но те имат и доминираща женска. Мъжът е шеф на цялата група. Женската му помага да поддържа всички в ред. Рядко членовете на трупата се бият помежду си, въпреки че повечето имат намусена нагласа. Те се придържат плътно един към друг и внимават един за друг. Понякога краткото изплюване може да причини наранявания, например когато мъж и жена се бият помежду си. Трупите обикновено имат по един мъж на всеки четири жени.

Тъй като маймуните-войници прекарват 80% от живота си в почивка, се казва, че те са най-мързеливите маймуни в света. Тези бозайници не действат агресивно около хората, но не живеят добре в плен. Повечето пленени маймуни-войници спират да ядат, защото им липсва групата им. Това затруднява поддържането им живи. Тоест, с изключение на маймуната черен вой. Черните войници са нежен подвид, който прави добри домашни любимци.

Вой маймуна вой

Майкащите маймуни издават дълбок и тих звук по-силно от почти всички други сухоземни животни. Звукът изминава три мили, като мъжкият е по-силен от женския. Те издават своя виещ звук, като вкарват въздух в гърлото си през кухина в огромната си хиоидна кост.

Военето е критична част от социалното им поведение. Мъжете от трупа се обаждат всяка сутрин и вечер. Те също се обаждат през деня, за да „говорят” с други членове на трупата. Обажданията могат да кажат на другите членове на трупата да отделят повече място сред дърветата. Други обаждания казват на групата да се сближи. Други пък обявяват близкия натрапник или предупреждават друг член на групата да стои далеч от половинката си.

Местообитание на маймуна

Воещите живеят предимно в тропическо Мексико, останалата част от Централна Америка и Южна Америка. Те обитават облачни гори, тропически гори и тропически сухи гори.

Маймуните-войници играят голяма и важна роля в екосистемата на тропическите гори. Когато повече войници живеят в гората, живеят и повече птици. Това се случва, защото дърветата дават повече листа и плодове, когато маймуните-войници се хранят с тях. С повече листа и плодове за всяко дърво, следват повече насекоми. Щедростта от насекоми може да нахрани повече птици.



Диета на маймуни с вой

Маймуните войници са единствените животни от Новия свят, известни като фоливореи. Това означава, че ядат предимно листа. Те обаче не ядат никакви листа. Те вземат само най-добрите листа от всяко дърво. Най-добрите листа са тези с най-много протеини и други хранителни вещества.

Маймуните-войници обичат плодовете. Но маймуните-паяци ядат много по-бързо. Маймуните-паяци открадват по-голямата част от плодовете, преди маймуните на вой да стигнат до тях. Освен плодове от време на време, маймуните на вой също обичат да крадат яйца от пилетата, когато живеят близо до хората.

Понякога войниците изяждат растения с токсини в тях. Това може да разболее цялата им трупа. Често убива цялата група.

Хищници и заплахи

Основната заплаха за маймуните-войници са хората. Хората унищожават горите, където живеят маймуните. Те събарят дървета, за да създадат ферми или да продават дървесината от местообитанието на маймуните-войници. Много хора в Централна и Южна Америка също обичат да ядат месото на войниците. Маймуните-войници не водят голяма битка около хората, затова правят лесна плячка. Хората също крадат много войници от трупите си за зоологически градини или други, които ги искат като домашни любимци. Много войници в плен умират.

Една от най-ужасните заплахи за маймуните-войници е електрическото окабеляване. В по-голямата част от Коста Рика войниците умират на жици под напрежение по пътищата. Маймуните се опитват да използват жиците, за да стигнат до други дървета. Те също умират на трансформатори, които нямат капаци.

Възпроизвеждане на маймуна-вой, бебета и продължителност на живота

Възпроизвеждане на маймуна на вой

Женските войници имат първите си бебета преди четиригодишна възраст. Бременността продължава шест месеца. Повечето раждания са за едно бебе наведнъж. Подобно на хората, виещите имат бебета по всяко време на годината.

Бебета

Тъй като майките имат само по едно бебе наведнъж, те се грижат много за малките си. Тези бебета растат много бързо. Майките се грижат за тях през първата година, като им дават цялата храна, любов и учене, от които се нуждаят, за да оцелеят сами.

На около една година младите войници трябва да напуснат трупата си. Те биват изгонени от групата, за да намерят нова. През този период младите войници изследват гората. Търсят друга трупа, която да ги приеме, като през цялото време изглеждат много тъжни и самотни. Мнозина се опитват да се присъединят към хората като тяхната нова трупа. Други се опитват да се свържат с маймуни-паяци. Но скоро всички млади маймуни-виещи трябва да намерят себе си, за да ги приемат.

Продължителност на живота

В малките си групи и живеещи високо нагоре по дърветата, повечето маймуни-виещи живеят щастлив живот от 10 до 25 години.

Популация на маймуна вой

Учените смятат маймуните на вой, които не са застрашени, като вид. Но хората продължават да унищожават местообитанието си, така че това може бързо да се промени. Като цяло около 100 000 войници от всички подвидове остават в природата.

Колумбийският червен вой има най-голямото население сред всички 15 вида вой. Маймуните на ридащите войници на Maranhao в Бразилия са много застрашени, както и от 1996 г. Те са били ловувани и са изгубени в местообитания, което оказва влияние върху тяхното население. През 2008 г. еколозите са преброили само около 2500 ревностни войници от Maranhao. От 2003 г. насам еколозите са изброили черните войници на Юкатан от Гватемала, Мексико и Белиз като застрашени.

Вижте всички 28 животни, които започват с Н

Източници
  1. Дейвид Бърни, Дорлинг Киндърсли (2011) Животното, Окончателното визуално ръководство за дивата природа на света
  2. Том Джаксън, Lorenz Books (2007) Световната енциклопедия на животните
  3. Дейвид Бърни, Kingfisher (2011) The Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Ричард Макей, Университет на Калифорния (2009) Атласът на застрашените видове
  5. Дейвид Бърни, Дорлинг Киндърсли (2008) Илюстрована енциклопедия на животните
  6. Дорлинг Киндърсли (2006) Дорлинг Киндърсли Енциклопедия на животните
  7. Дейвид У. Макдоналд, Oxford University Press (2010) Енциклопедията на бозайниците

Интересни Статии