Импала

Научна класификация на Импала

царство
Анималия
Филм
Хордата
Клас
Бозайници
Поръчка
Artiodactyla
Семейство
Bovidae
Род
Aepyceros
Научно наименование
Aepyceros Melampus

Статус на опазване на Импала:

Най-малкото притеснение

Местоположение на Импала:

Африка

Факти на Импала

Основна плячка
Трева, семена, цветя
Среда на живот
Залесена савана и гъста храсталака
Хищници
Хиена, лъв, крокодил
Диета
Тревопасен
Среден размер на котилото
1
начин на живот
  • Стадо
Любима храна
Трева
Тип
Бозайник
Лозунг
Способен да скочи над 10 фута височина

Физически характеристики на Импала

Цвят
  • Кафяво
  • Бял
  • Така
Тип кожа
Козина
Максимална скорост
30 mph
Продължителност на живота
12-15 години
Тегло
37-75 кг (81,6-165 паунда)

Когато се стресна, животното с импала може да скочи до 10 фута височина.



Импала живее в светлите гори и савана в Южна и Източна Африка. Тези средно големи антилопи пътуват и се събират в стада по стотици по време на дъждовния сезон. Дъждовете носят изобилие от треви, издънки, билки, храсти и храсти за паша. В сухия сезон тези стада работят заедно, за да намерят храна в процес, наречен „сърфиране“, като част от която ядат листа, клонки и по-високо растяща растителност.



Основни факти за Импала

  • С височина до 39 инча, импалата е с размерите на голямо куче
  • Мъжките рогове на импала могат да растат до същата дължина като височината на тялото им
  • Импала са тревопасни животни

Научно име на Impala

Импала има научното име Aepyceros melampus. Това име идва от древногръцки, като Aepyceros означава „високорог“, а melampus означава „черен крак“. Общото име импала е от езика зулу.

Импала принадлежат към кралство Анималия, тип Chordata и клас Mammalia. Заедно с говедата, антилопи , овце , кози , биволско и бизони , принадлежат към семейство Bovidae. Всички тези бовиди имат копита и рога. Рогата обаче се различават от елените по това, че растат от предната част на черепа на животното и не се хвърлят или разклоняват.

Външен вид и поведение на Импала

Импала има предимно червено-кафява козина, която им помага да се скрият сред четката. Но те имат бяло на корема, брадичките, устните, вътрешните уши, вежди и опашки. Опашката и задната част на животното също имат набор от черни ивици, които образуват буквата 'М.' В противен случай те имат повече черно по челата, бедрата и върховете на ушите.

Женската импала, наречена овце-майки, няма рога. Но мъжете, кочовете, растат извити рога със забележим усукан външен вид поради хребети. Тези рога са черни и растат до 36 инча.

Мъжете са високи между 30 и 36 инча от копитата до раменете си. Женските растат до по-малък диапазон от 28 до 33 инча. Дължината им от главата до основата на опашката им е между 47 и 63 инча и за двата пола. Опашката на импала добавя между 12 и 18 инча повече към дължината им. Теглото обикновено е 88 до 99 паунда за жените и 132 до 143 паунда за мъжете.

Крайниците на Импала са дълги, тънки и грациозни с ароматни жлези в глезените. Тези крака им помагат да скачат до 30 фута дължина или до 10 фута височина.

Импала обикновено се придържа към стада от 100 до 200 животни. За сухия сезон тези стада включват мъже и жени, които работят заедно, за да намерят храна. Когато започне мокрият сезон, стадото се разделя на мъжко и женско стадо. Тези нови групи пасат върху изобилните треви и друга растителност.



Местообитание на Импала

Импала предпочита да живее в близост до водоизточник в гори, пасища и савана на Африка. В Африка тези животни все още живеят в Кения, Ботсвана, Ангола, Малави, Зимбабве, Замбия, Мозамбик, Намибия, Руанда, Южна Африка, Свазиленд, Уганда, Заир и Танзания. Наскоро стадата започнаха да живеят в Габон. Но в Бурунди местната импала е изчезнала.

Диета Импала

Импала се оказва изключително адаптивни тревопасни животни. Те променят диетата си според това каква растителност има около тях. Предпочитат да ядат прясна трева. Но тогава те ще разчитат на много видове листа, включително билки и издънки, когато няма трева. Други храни, които ядат, включват храсти, храсти, плодове и акациеви шушулки.

Подобно на домашната ви котка за домашни любимци, импала са придирчиви към водата, която пият. Те предпочитат езерна или речна вода, над мътни езера или локви. Но те също могат да ядат достатъчно зелена растителност, за да се хидратират.

Импала Хищници и заплахи

Основните хищници на импала включват дебнещи животни от лъвове , леопарди , гепарди , хиени и диви кучета . Но много от тях също губят живота си чакали , хора, орли , ловни кучета и каракали. Когато животното се опита да пие вода от река или не успее да обърне внимание, импалата може да се превърне в храна за гладен нилски крокодил.

Уловената импала обикновено е погълната от собствените си мисли по време на паша. Те са склонни да спрат да обръщат внимание на заобикалящата ги среда, когато са в ниско разположена четка, където много хищници ги дебнат и изненадват. Когато са на открито, те остават наясно и действат бързо, за да се измъкнат от опасността.

Скачането нагоре е „пронизване“, поведение, което обърква хищниците на импала. Може да работи върху ловци на хора, които след това се борят да подредят изстрел на бързия и високия джъмпер. Когато хищник се приближи, всички импали в стадото започват да се промъкват, за да създадат объркваща сцена. Ако проникването не успее да изпрати хищниците, импалата се разпръсква във всички посоки и се скрива в ниски четки и храсти. Освен този вертикален скок до 10 фута във въздуха, импалата може да скочи до 30 фута навън и над храсти и други препятствия.



Възпроизвеждане на Импала, бебета и продължителност на живота

Освен че сигнализира за растеж на обилна храна за импала, дъждовният сезон също така показва време мъжете да се състезават за надмощие над територия. Единичното стадо от сухия сезон се разделя на две стада, една мъжка и една женска група.

След разделянето най-доминиращите мъже пръскат урина и изпражнения, за да опознаят присъствието си и да маркират земята си. Използвайки дългите си, вретенови рога, мъжките се предизвикват един друг, за да докажат силата си. Някои от мъжките намират територия и стадото на колкото се може повече жени на тази територия. Веднъж попаднали на тяхна територия с група примамени женски, доминиращите мъжки се чифтосват, докато използват рогата си, за да заплашват идващите съперници.

За да привлекат женски, доминиращите мъже участват в мигане на езика. Това означава, че те подмятат езика си при женските, които се обединяват, за да преминат през мъжкото стадо. Недоминиращите мъже на територията показват своето предизвикателство към тази сцена, като бягат или упорито мигат с езика си.

Мъжете, които не успяват да постигнат господство на стадо, се оттеглят в ергенско стадо. Те могат да предизвикват съперници през целия сезон. Разбира се, по-младите, по-възрастните и по-слабите мъже обикновено остават при ергените на паша, докато стадото се събере като една единица за сухия сезон.

След успешно чифтосване, женските раждат около 11-килограмов телес след около седем месеца на бременността. Те могат да отложат раждането до осмия месец, ако условията не са подходящи за безопасността на елените.

Повечето раждания са само за едно бебе. Майката и новороденото елено остават заедно в изолирана зона в продължение на няколко дни. След това майката си тръгва всеки ден, за да бъде със стадото, като се връща в роговата кошара, за да кърми. В крайна сметка и двамата се присъединяват към женското стадо и други потомци, където сърнелият кърми четири до шест месеца преди отбиването.

Подобно на хората, които отиват в детска градина в ранна възраст, отбитите млади животни живеят в подгрупа на стадото, наречена детска група. Когато узреят на около една година, женските от тази група остават в стадото. Но мъжете трябва да се присъединят към ергенска група.

Импала живее от 12 до 15 години в дивата природа. Но в плен и без хищници, суша или болест, с които да се преборят, мнозина живеят на възраст над 20 години.

Население на Импала

Международният съюз за опазване на природата (IUCN) изброява импалата като най-малко тревожна по отношение на опазването. Това означава, че понастоящем те са изложени на нисък риск от изчезване.

Днес около два милиона импала живеят в дивата природа или на частна земя. Около една четвърт от тях живеят в защитени зони в Ботсвана, Кения, Южна Африка, Танзания, Замбия и Зимбабве. Популацията остава стабилна, с изключение на подвида с черно лице в югозападна Ангола и Какоколанд в северозападна Намибия, който в момента включва само 1000 животни. За да се помогне на този подвид с черни лица да възстанови популацията си, някои са защитени в частни ферми в Намибия и Националния парк Етоша.

Вижте всички 14 животни, които започват с I

Интересни Статии