Индийски слон

Научна класификация на индийския слон

царство
Анималия
Филум
Хордата
Клас
Бозайници
Поръчка
Proboscidea
Семейство
Elephantidae
Род
Елефи
Научно наименование
Elephas maximus indicus

Статус на опазване на индийски слон:

Застрашен

Местоположение на индийския слон:

Азия

Факти за индийския слон

Основна плячка
Трева, плодове, корени
Отличителна черта
Дълъг багажник и големи крака
Среда на живот
Тропическа гора и тропическа гора
Хищници
Човек, Тигър
Диета
Тревопасен
Среден размер на котилото
1
начин на живот
  • Стадо
Любима храна
Трева
Тип
Бозайник
Лозунг
Среща се в цяла Югоизточна Азия!

Физически характеристики на индийския слон

Цвят
  • Кафяво
  • Сиво
  • Черен
Тип кожа
Кожа
Максимална скорост
27 mph
Продължителност на живота
55 - 70 години
Тегло
3 000 kg - 5 000 kg (6 500 lbs - 11 000 lbs)
Височина
2 м - 3 м (7 фута - 10 фута)

Индийският слон е подвид на азиатския слон, който включва индийския слон, суматранския слон, слона от Шри-Ланка и слона Борнео. Индийският слон е най-широко разпространеният от четирите азиатски подвида слонове.



Индийският слон се среща в цяла Югоизточна Азия, включително Бангладеш, Бутан, Камбоджа, Китай, Лаос, полуостров Малайзия, Бирма, Непал, Пакистан, Тайланд и Виетнам, и въпреки че е разпространен, популацията на дивите индийски слонове се смята за около 20 000 индивида.



Индийските слонове са опитомени от стотици години за залесяване и често битка. Има много места в югоизточна Азия, където индийските слонове се държат за туристи, за да се возят и често се третират доста зле. Всички азиатски слонове са добре известни със своята огромна сила и дружелюбност към хората.

Индийският слон има по-малки уши от африканския слон, а индийският слон също има по-извит гръбнак от африканския слон. За разлика от африканските слонове, женските индийски слонове много рядко имат бивни и ако женските индийски слонове имат бивни, те обикновено са едва видими и могат да се видят само когато женската индийски слон отвори устата си.



Индийският слон следва стриктни миграционни пътища, които се определят от сезона на мусоните. Най-големият слон от стадото индийски слонове е отговорен за запомнянето на миграционния път на своето стадо индийски слонове. Тази миграция на индийски слонове обикновено се извършва между влажния и сухия сезон и проблемите възникват, когато фермите, където са построени по миграционните пътища на стадата индийски слонове, тъй като индийските слонове причиняват много разрушения на новоучредената земеделска земя.

Индийските слонове са тревопасни животни, което означава, че те ядат само растения и растителни вещества, за да получат всички хранителни вещества, които са им необходими, за да оцелеят. Индийските слонове ядат голямо разнообразие от растителност, включително треви, листа, издънки, кори, плодове, ядки и семена. Индийските слонове често използват дългия си хобот, за да им помагат в събирането на храна.

Поради големия си размер индийските слонове имат много малко хищници в естествената си среда. Освен човешките ловци, тигрите са основният хищник на индийския слон, въпреки че са склонни да ловуват по-малките индийски слончета, а не много по-големите и силни възрастни.



Женските индийски слонове обикновено са в състояние да се размножават на 10-годишна възраст и раждат единично теле от индийски слон след 22-месечен период на бременност. Когато индийското слонско теле се роди за първи път, тежи около 100 кг и се грижи не само за майка си, но и от други женски индийски слонове в стадото (известни като лели). Детето индийски слон остава с майка си, докато навърши около 5 години и придобие своята независимост, като мъжете често оставят стадото, а женските телета остават.

Днес индийският слон се счита за животно, което е в непосредствена опасност да изчезне поради факта, че популациите на индийски слонове намаляват с критична скорост. Смята се, че индийските слонове страдат главно поради загуба на местообитания под формата на обезлесяване и ловуване на бивни от слонова кост от човешки бракониери.

Вижте всички 14 животни, които започват с I

Източници
  1. Дейвид Бърни, Дорлинг Киндърсли (2011) Животното, Окончателното визуално ръководство за дивата природа на света
  2. Том Джаксън, Книги на Лоренц (2007) Световната енциклопедия на животните
  3. Дейвид Бърни, Kingfisher (2011) The Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Ричард Макей, Университет на Калифорния (2009) Атласът на застрашените видове
  5. Дейвид Бърни, Дорлинг Киндърсли (2008) Илюстрована енциклопедия на животните
  6. Дорлинг Киндърсли (2006) Дорлинг Киндърсли Енциклопедия на животните
  7. Дейвид У. Макдоналд, Oxford University Press (2010) Енциклопедията на бозайниците

Интересни Статии