Чакала

Научна класификация на Шакала

царство
Анималия
Филум
Хордата
Клас
Бозайници
Поръчка
Месоядни
Семейство
Canidae
Род
Canis
Научно наименование
ауреус

Статус на опазване на чакала:

Най-малкото притеснение

Място на чакала:

Африка
Азия
Европа

Факти за Чакала

Основна плячка
Антилопа, влечуги, насекоми
Среда на живот
Тревни равнини и сухи гори
Хищници
Хиена, Леопард, Орли
Диета
Месояден
Среден размер на котилото
5
начин на живот
  • Опаковка
Любима храна
Антилопа
Тип
Бозайник
Лозунг
Може да поддържа скорост от 16 км / ч!

Шакал Физически характеристики

Цвят
  • Кафяво
  • Сиво
  • Бял
  • Така
Тип кожа
Козина
Максимална скорост
20 mph
Продължителност на живота
8-15 години
Тегло
6,8-11 кг (15-24 лири)

Чакалите общуват с членовете на тяхната глутница, като използват вой, ръмжене, пискане и дори звуци.



Чакалите правят дома си в различни части на Африка, както и в европейски страни като Гърция, Румъния, Италия и България, заедно с други. Те са всеядни, ядат както растения, така и месо. Мъжките и женските чакали са моногамни, което означава, че остават заедно през целия си живот и двойката отглежда малките си заедно. Тези кучешки зъби могат да живеят до 12 години в дивата природа.



5 невероятни факти за чакала!


• Чакалите в плен могат да живеят до 16 години.

• Чакалите ловуват по двойки, вместо да търсят плячка сами.

• Група чакали понякога се нарича глутница или племе.

• Чакалите обикновено имат от две до четири малки в котилото.

• Тези същества са кучешки с роднини, които включват койоти , лисици , и вълци .

Научно име на Чакала

Научното наименование на обикновен чакал еауреус. Думата Canis е латински за куче, а ауреус означава златен. Така че има смисъл, че другото име за обикновения чакал е златният чакал. Семейството му е Canidae, а класът му е Mammalia.

Заедно с обикновения чакал има два други вида, включително чакал с странични райета и чакал с черна гръб. Единствената разлика между тези три вида е цветът на козината им и специфичното местообитание, в което предпочитат да живеят.



Външен вид и поведение на чакал

Обикновеният чакал има козина, която е смес от жълто, кафяво и злато. Появата на палтото на чакала може да стане по-тъмна или по-светла със смяната на сезоните. Ако имате куче, може да забележите, че козината му става по-плътна или променя цвета си малко със сезоните. Подобен процес се случва с тези животни.

Това животно има дълъг тънък нос, големи уши и дори гъста опашка, което го прави много подобно на лисица. Не забравяйте, че лисиците и чакалите са близки роднини! Чакалите имат четири тънки крака, подстригано тяло и тъмни очи, които винаги наблюдават околностите му.

Чакал е с височина около 16 инча от рамото си и тежи от 11 до 26 килограма. Ако поставите един молив номер две върху друг, тогава гледате около височината на обикновен чакал. Алтернативно, 26-килограмов чакал тежи приблизително същото като среден по размер дакел.

Тези кучешки зъби са бързи бегачи, като най-бързата скорост за чакал е 40 mph. Те могат да работят с кратки изблици на огромна скорост или за по-дълги периоди от време с по-ниска скорост. Тази скорост им помага да уловят плячката си и може да ги предпази от някои хищници.

Цветът на палтото им помага да се слее със своята територия. Помислете само колко лесно един обикновен чакал би изчезнал в светлокафявата трева на африканската савана! Това маскиране помага да се предпази, ако хищниците са в района.

Чакалът, който се разхожда сам, вероятно ще избяга от заплаха, докато голяма група чакали може да застане на земята срещу хищник. Един пакет чакали може дори да успее да надвие a леопард или а хиена . Най-малкото голяма глутница може да успее да прогони хищника.

Известно е, че тези кучешки зъби защитават своята територия, използвайки острите си зъби и нокти, за да прогонят всички натрапници. Яростната защита на чакала на своята територия е характеристика, която той споделя със своята вълк , лисица , и койот братовчеди. Той не само защитава дома си, но също така защитава всички малки в района.

Чакалите живеят в групи, които могат да бъдат от 10 до 30. Те се наричат ​​глутници или племена. Тези животни обикновено са срамежливи и се опитват да стоят далеч от полезрението, като се прикриват във висока трева, в пукнатини от скали или зад дървета. Единственият път, когато проявяват агресия, е когато тяхната територия е застрашена от натрапник.

Едно от най-интересните неща за тези животни е тяхната форма на комуникация. Накратко, не всички вой, ръмжене и мълчание си приличат в света на чакалите. Членовете на глутница или племе имат уникални звуци, които издават, за да предадат съобщение на останалата част от семейството си. Всички пакети чакали имат свои собствени звуци, така че семействата в района не получават смесени съобщения!

Един виещ звук може да означава, че чакал е убил плячка и иска всички в семейството да ядат. Звъненето може да предупреди други членове на глутницата, че в района има хищник. Казва се, че странично раираният чакал издава звук, подобен на бухал. Този уникален звук му спечели прякора „o loo“ в Уганда.

чакал (Canis aureus) чакал, ходещ по пясък

Местообитание на чакала

Тези животни живеят в Африка и някои европейски страни. В Африка те се намират в западната и централната част на континента в Сенегал, Нигерия и Южен Судан. Те също живеят по-на юг в Замбия и Зимбабве.

Конкретният тип местообитание, в което живее чакал, се различава в зависимост от това кой от трите вида разглеждате. Обикновените или златни чакали живеят в савани и пустини, докато чакалите на странични райета предпочитат по-влажни местообитания като блата, храсталаци и дори планините. Чакалът с черна гръб живее в гори и савани. Въпреки че регионите са различни, и трите вида могат да бъдат намерени в Африка.

Дългите крака и здравите крака на тези кучешки зъби им позволяват лесно да пътуват по дългите участъци земя, докато ловуват. Лапите им могат да издържат на топлина, както и на груба суха земя. Те използват чувството си за слух и обоняние повече от зрението си, за да намерят плячка. Те са активни най-вече по здрач и разсъмване. Това е така, за да могат да избегнат придвижването в най-горещата част на деня. Подобно на опитомени кучета, те спят много през деня.

Диета на чакала

Какво ядат тези кучешки зъби? Тези кучешки са всеядни, ядат птици, плодове, растения, зайци , жаби, плодове, змии и малки антилопи . Някои учени наричат ​​чакалите като опортюнистични хранилки. Това означава, че те могат да откраднат остатъци от месо от плячка, убита от друго животно. Те се възползват от възможността да ядат, когато намерят храна, дори ако не са я ловили или убивали.

Обикновено тези кучешки зъби ловят по двойки. Това е, за да могат те да работят заедно, за да заловят и свалят плячката си. Въпреки че имат остри зъби, тези същества са малки, така че помага на два чакала да си сътрудничат, докато ловуват - особено ако преследват по-голяма плячка.



Шакали хищници и заплахи

Тези кучешки зъби имат няколко хищници, включително орли , леопарди , и хиени . Всички тези хищници имат голяма скорост, сила или и двете, което прави сравнително лесно улавянето на млад чакал. Не е необичайно орел да полети надолу и да хване кученце, което играе извън бърлогата си.

Понякога, когато източниците им на храна са оскъдни, тези животни си проправят път до имота на фермер, за да убият добитъка. Поради тази причина някои чакали са отстреляни от фермери. Друга човешка заплаха за тях е загубата на местообитания поради развитието и изграждането на земята.

Официалният природозащитен статус на тези животни според Международен съюз за опазване на природата (IUCN) , е най-малко загриженост . Всъщност се смята, че тяхното население нараства.

Възпроизвеждане на чакала, бебета и продължителност на живота

Този кучешки има само един партньор през целия си живот. Сезонът на чифтосване на обикновения чакал продължава от октомври до март. Периодът на бременност е от 57 до 70 дни. Койоти , лисици , и вълци имат период на бременност от приблизително същия брой дни.

Мъж и жена работят заедно, за да намерят или направят подземна бърлога, където ще се раждат бебетата. Жена ражда живо две до четири бебета, наричани още малки . Новородените малки са много малки с тегло по-малко от половин килограм. Те се раждат слепи и кърмят от майка си, както и консумират малки количества мека храна. На десет дни очите на малките се отварят и на два месеца започват да ядат твърда храна.

Тъй като са толкова малки, малките са уязвими на атаки от орли , леопарди , и хиени . Всъщност, много от тези малки не оцеляват до 14 седмици. Като начин за защита на малките си, майка премества котилото си в различни подземни бърлоги на всеки няколко седмици. Това прави предизвикателство за хищника да се вдигне и да остане с аромата на малките.

И майката, и бащата се грижат за малките, които ги учат как да ловуват, когато са на около шест месеца. Кученце може да напусне родителите си на 11-месечна възраст, за да зачеркне самостоятелно. Или може да остане при родителите си, за да помага в грижите за други малки в други котила.

Чакалите, живеещи в дивата природа, живеят на възраст от 10 до 12 години. Дивите чакали са уязвими към много от същите заболявания, с които кучето може да се сблъска. Например, те могат да заразят бяс. Старият или ранен чакал също е по-вероятно да бъде обект на хищник, отколкото младо, здраво животно.

Разбира се, тези кучешки зъби, за които се грижат добре в зоологическа градина или резерват за диви животни, могат да живеят по-дълго, до 16 години.

Население на чакала

Населението на обикновените чакали в Индия е повече от 80 000. Учените обаче не са сигурни в популацията на тези животни в Африка.

Смята се, че популацията на този вид чакал се увеличава. Официалният му статут на опазване е най-малко загриженост .

Вижте всички 9 животни, които започват с J

Интересни Статии