Ягуар

Научна класификация на Jaguar

царство
Анималия
Филм
Хордата
Клас
Бозайници
Поръчка
Месоядни
Семейство
Felidae
Род
Пантера
Научно наименование
Panthera onca

Природозащитен статус на Jaguar:

Близо до заплаха

Местоположение на Jaguar:

Централна Америка
Южна Америка

Забавен факт за Jaguar:

Най-голямото коте на американския континент!

Факти за Jaguar

Плячка
Елен, Капибара, Тапир
Име на младите
Cub
Групово поведение
  • Самотен
Забавен факт
Най-голямото коте на американския континент!
Очакван размер на населението
15 000
Най-голямата заплаха
Лов и загуба на местообитания
Най-отличителна черта
Красив шарка с роза на козина
Период на бременност
90 - 105 дни
Среда на живот
Тропическа гора, блато и заливни равнини
Хищници
Човек
Диета
Месояден
Среден размер на котилото
3
начин на живот
  • Здрач
Често срещано име
Ягуар
Брой видове
1
Местоположение
Централна и Южна Америка
Лозунг
Най-голямото коте на американския континент!
Група
Бозайник

Физически характеристики на Jaguar

Цвят
  • Кафяво
  • Жълто
  • Черен
  • Бял
  • Така
Тип кожа
Козина
Максимална скорост
50 mph
Продължителност на живота
12 - 15 години
Тегло
36 кг - 160 кг (79 lbs - 350 lbs)
Дължина
1.1m - 1.9m (43in - 75in)
Възраст на полова зрялост
3 - 4 години
Възраст на отбиването
3 месеца

Класификация и еволюция на Jaguar

Ягуарът е най-голямото коте на американския континент и е единствената от ‘големите’ котки в света, които се срещат в Новия свят. Ягуарите са тясно свързани с леопардите и имат редица подобни характеристики, включително характерния петнист модел на козината им. Jaguar е третата по големина котка в света след Тигъра и Лъва и е добре известна със своята огромна сила и пъргавина. Всъщност името Jaguar се казва, че идва от индианската думаyaguarкоето означава „онзи, който убива с един скок”. Въпреки невероятната си сила обаче, Ягуарите са били ловувани през вековете главно заради изумително красивата си козина. Въпреки че ловът за козината на Jaguar понастоящем е забранен, броят на населението е намалял през по-голямата част от естествения им ареал, като Jaguars са напълно изчезнали от редица области.



Анатомия и външен вид на Jaguar

Ягуарът е голямо и мускулесто животно, което има по-тежко и здраво тяло от това на леопард. Те имат голяма, широка глава с толкова силни челюсти, че се казва, че имат най-мощната захапка от всички котки в света. Ягуарите са склонни да имат покритие от жълтокафява или тъмножълта козина, която е осеяна с по-тъмни розови шарки, подобни на тези на леопард (освен факта, че имат тъмни петна в средата). Известен като розетка, шарката на козината на Jaguar е уникална за всяко животно, подобно на отпечатъците на пръстите, които са уникални за отделните хора и въпреки своята красота, тя действително действа като перфектния камуфлаж в околната джунгла. Този камуфлаж се оказва толкова жизненоважен за шансовете им за оцеляване, че тези Ягуари, намерени в тропическите гори, са с по-тъмен цвят и често по-малки от тези, открити в по-открити райони.



Разпределение и местообитание на Jaguar

Ягуарът е местен в Западното полукълбо, където обитава предимно тропическите гори на Централна и Южна Америка. Въпреки че историческият ареал на Ягуара се е простирал на целия континент и дори в южните щати на САЩ, днес те са ограничени до отдалечени джобове на тропическите гори, особено във влажния басейн на Амазонка. Ягуарите са склонни да предпочитат гъста, гъста, влажна джунгла, където има много покритие, за да могат успешно да ловуват и след това да правят засада на плячка. Те почти винаги се намират в близост до вода и предпочитат или постоянни блата или сезонно наводнени гори. Jaguar е сериозно засегнат от загуба на местообитания през по-голямата част от естествения му ареал, заедно с бракониери, които ги отстрелват, когато се доближат твърде много до растящите говедовъдни ранчота.

Поведение и начин на живот на Jaguar

Въпреки че това неуловимо животно прекарва по-голямата част от времето си или в почивка в безопасността на дърветата, или в лов в гъстата храсталака, Ягуарите обичат да са в непосредствена близост до вода като заливни заливи и бавно движещи се реки (което е рядкост сред котките), и те рядко се впускат в сухи, по-подобни на пустиня райони. Jaguar е отличен плувец и може да се движи през водата с изненадваща скорост, особено когато преследва плячка. Както при много други видове котки, Ягуарът е самотно животно, с изключение на първите няколко години, които малките Ягуар прекарват с майка си. Мъжете са особено териториални и въпреки че техният ареал на живот ще се припокрива с този на редица жени, те ще защитят яростно своя пластир от други мъже. Ягуарите маркират своите територии с урина, като надраскват белези по дърветата и се утвърждават с ръмжещи гласове.



Възпроизвеждане на Jaguar и жизнен цикъл

Въпреки факта, че повечето малки ягуари обикновено се раждат между месеците декември и март, не е необичайно да се раждат по друго време на годината. По време на брачния сезон женският Jaguar ще използва силни гласови обаждания, за да привлече мъж на своята територия. Женските ягуари обикновено раждат две или три малки. След като малките им се родят обаче, женският Ягуар няма да търпи мъжкия на своята територия, тъй като на този етап тя става много защитна към малките си. Мечетата на Ягуар се раждат слепи и зрението им се вижда след около две седмици. Те се отбиват от майка си, когато са на около 3 месеца, въпреки че малките ще разчитат на майка си да ловува и да ги осигурява, докато навършат около 6 месеца. След 6 месеца малките Jaguar ще започнат да придружават женската ягуар на лов, но няма да се осмеляват да излязат сами, докато навършат една или две години и не си създадат територия.

Диета и плячка на Ягуар

По-голямата част от лова на Ягуар се извършва на земята, но също така е известно, че ловуват плячка както във водата, така и от дърветата, откъдето Ягуарът може лесно да засади плячката си, често я убивайки с една мощна хапка. Средните по размер бозайници съставляват по-голямата част от диетата на Jaguar, включително елени, капибари, пекари и тапири, които дебнат в мълчание през гъстата джунгла. Когато са във водата, Ягуарите ловуват Костенурки, Риби и дори малък Кайман, когато се появи възможност. Известно е, че Jaguar е страховит и агресивен ловец и се смята, че яде повече от 80 различни животински видове, за да допълни диетата си. С нарастващите човешки селища Jaguar също е обвинен от собствениците на ранчо за кражба на добитъка им, особено в райони, които посягат на територията на Jaguar.

Jaguar хищници и заплахи

Поради големия размер и доминиращия характер на Ягуара, няма други диви животни, за които е известно, че всъщност го считат за плячка. Веднъж открити в целия южноамерикански континент, те са били ловувани от хората главно заради козината им, което е довело до драстичен спад в броя на населението на Jaguar навсякъде. Въпреки че сега има правна защита и намаляване на лова им заради козината им, Jaguar е изложен на нарастващ риск от загуба на местообитания главно под формата на обезлесяване, за да направи място за земеделие или разрастване на човешки селища, което означава тези големи и величествени животни се изтласкват в по-отдалечени региони от техния местен ареал.



Интересни факти и характеристики на Jaguar

Ягуарите имат най-силната сила на ухапване от всички Котки и като другите ‘големи’ Котки могат да реват (другите Котки не могат). Ягуарът несъмнено е поразително красиво животно и естествено е привлякъл вниманието както на учени, така и на ловци, като много хора за съжаление са били бракониерски заради своята характерна шарка козина. Въпреки че Jaguars обикновено имат жълтеникава козина, други цветове също са известни, включително черно и бяло. Както при черните леопарди, те не са напълно черни, тъй като все още можете да видите зацапването (макар и слабо) при силна слънчева светлина. Твърди се, че ягуарите могат да се кръстосват както с леопарди, така и с лъвове. Lepjag е произведен от филмовата индустрия, за да се получи Котка, която имаше вид на Ягуар, но беше по-лесна за справяне с темперамента на Леопард. Сега той живее в пенсия в убежище за Големи котки и като други хибриди на ‘големи’ котки е стерилен.

Връзка на Jaguar с хората

Исторически погледнато, ягуарите са присъствали в цялата индианска култура, тъй като тези хора са били добре наясно със силата на този доминиращ хищник, като някои са вярвали, че Ягуарът е господар на подземния свят. Те се страхуват от хората, които обитават райони в близост до джунглата, а също често са обвинявани от собствениците на ранчо за липсващия си добитък. Въпреки че Jaguars държат репутацията на много агресивни, непровокираните атаки срещу хората са рядкост. Ягуарите са силно засегнати от обезлесяването в по-голямата част от Централна и Южна Америка, главно за селското стопанство с най-голям брой в момента в басейна на Амазонка.

Състояние на запазване на Jaguar и живот днес

Веднъж Ягуарът е намерен от върха на Южна Америка до и отвъд границата между Мексико и САЩ, но ловът за тяхната козина и загубата на местообитания е довел до драстичен спад в броя на населението. Днес те се срещат много, много рядко в САЩ и се считат за застрашени през по-голямата част от естествения им ареал, въпреки че Jaguar е включен в Червения списък на IUCN като животно, което е застрашено в заобикалящата го среда. Въпреки че точният брой на населението е неизвестен, днес около 15 000 души Jaguar са останали да бродят в тропическите гори.

Вижте всички 9 животни, които започват с J

How to say Ягуар in ...
българскиЯгуар
КаталунскиЯгуар
ЧешкиЯгуар
ДатскиJaguar (скъп)
НемскиЯгуар (котка)
АнглийскиЯгуар
ЕсперантоЯгуар
ИспанскиЯгуар
ФинландскиЯгуар
ФренскиЯгуар
Ивритягуар
ХърватскиЯгуар (животно)
УнгарскиЯгуар
ИталианскиЯгуар
ЯпонскиЯгуар
ХоландскиЯгуар
АнглийскиJaguar (скъп)
ПолскиЯгуар
ПортугалскиЯгуар
ТурскиЯгуар
ШведскиЯгуар (животно)
ВиетнамскиГепарди
КитайскиЯгуар
Източници
  1. Дейвид Бърни, Дорлинг Киндърсли (2011) Животното, Окончателното визуално ръководство за дивата природа на света
  2. Том Джаксън, Lorenz Books (2007) Световната енциклопедия на животните
  3. Дейвид Бърни, Kingfisher (2011) The Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Ричард Макей, Университет на Калифорния (2009) Атласът на застрашените видове
  5. Дейвид Бърни, Дорлинг Киндърсли (2008) Илюстрована енциклопедия на животните
  6. Дорлинг Киндърсли (2006) Дорлинг Киндърсли Енциклопедия на животните
  7. Дейвид У. Макдоналд, Oxford University Press (2010) Енциклопедията на бозайниците
  8. История на Jaguar, Достъпно тук: http://animals.nationalgeographic.com/animals/mammals/jaguar/
  9. Информация за Jaguar, достъпна тук: http://www.defenders.org/wildlife_and_habitat/wildlife/jaguar.php
  10. Факти за Jaguar, достъпни тук: http://www.tropical-rainforest-animals.com/Jaguar-Information.html

Интересни Статии