Кенгуру



Научна класификация на кенгуру

царство
Анималия
Филм
Хордата
Клас
Бозайници
Поръчка
Дипротодонтия
Семейство
Macropodidae
Род
Макропус
Научно наименование
Macropus Giganteus

Статус на опазване на кенгуру:

Близо до заплаха

Местоположение на кенгуру:

Океания

Кенгуру факти

Основна плячка
Трева, семена, цветя
Среда на живот
Сухи гори, пустиня и пасища
Хищници
Човек, Динго
Диета
Всеядно
Среден размер на котилото
2
начин на живот
  • Общителен
Любима храна
Трева
Тип
Бозайник
Лозунг
Женските имат дълбока торбичка отпред!

Физически характеристики на кенгуру

Цвят
  • Кафяво
  • Сиво
  • Така
Тип кожа
Козина
Максимална скорост
35 mph
Продължителност на живота
4-10 години
Тегло
18-95 кг (40-200 фунта)

Кенгуруто е торбесто месо, което е местно за Австралия и индонезийския остров Нова Гвинея. Въпреки че кенгуруто често се среща в групи, кенгуруто обикновено е доста самотен бозайник, но кенгуруто е известно и като общителни животни, когато е с други кенгурута.



Кенгурутата имат отпред дълбока торбичка, в която да носят малките си. Бебешко кенгуру се нарича радост. Кенгуруто яде растения, ядки, плодове и насекоми, за които кенгуруте се ровят в безводната пустиня.



Кенгурутата са най-известни със способността си да прескачат феноменално разстояние. Кенгуруто е най-голямото от торбестите животни, група животни, която включва коали и обикновения опосум. Торбестите животни се отличават с торбичката, която тези животни имат на корема си, в която носят малките си.

Днес съществуват три основни вида кенгуру и това са червеното кенгуру, което е най-голямото и най-добре познато от всички видове кенгуру. Източно сивото кенгуру е известно, че е най-тежкият вид кенгуру, въпреки факта, че червеното кенгуру е по-високо. Западното сиво кенгуру може да се намери в голям брой и може да бъде навсякъде на цвят от сиво до кафяво. Кенгуруто е националното животно и емблема на Австралия.



Кенгуруто има големи плоски крака, които кенгурутата използват, за да подпомогнат движението си, което кенгуруто правят, подскачайки. Въпреки факта, че кенгуруто не се движи по конвенционален начин, кенгуруто често може да бъде видяно да тича с високи скорости, обикновено когато кенгуруто е уплашено или гони го приближаващите хищници.

Въпреки че кенгурутата не се отглеждат в търговската мрежа, дивите кенгуру често се преследват от човешки ловци за спорт, месо, козина и когато фермерите запазват пасищата си за овцете и кравите си. Твърди се, че този метод за устойчив лов има повече ползи за здравето и околната среда, отколкото този за овцете и говедата.

Средната възраст на диво кенгуру е по-малка от 10 години, въпреки че някои индивиди от кенгуру в дивата природа са известни, че се доближават до 20 години. Кенгуруто обикновено живее до около 23-годишна възраст, когато кенгуруто е в плен.



Вижте всички 13 животни, които започват с К

Източници
  1. Дейвид Бърни, Дорлинг Киндърсли (2011) Животното, Окончателното визуално ръководство за дивата природа на света
  2. Том Джаксън, Lorenz Books (2007) Световната енциклопедия на животните
  3. Дейвид Бърни, Kingfisher (2011) The Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Ричард Макей, Университет на Калифорния (2009) Атласът на застрашените видове
  5. Дейвид Бърни, Дорлинг Киндърсли (2008) Илюстрована енциклопедия на животните
  6. Дорлинг Киндърсли (2006) Дорлинг Киндърсли Енциклопедия на животните
  7. Дейвид У. Макдоналд, Oxford University Press (2010) Енциклопедията на бозайниците

Интересни Статии