Коала

Научна класификация на Коала

царство
Анималия
Филум
Хордата
Клас
Бозайници
Поръчка
Дипротодонтия
Семейство
Phascolarctidae
Род
Phascolarctos
Научно наименование
Phascolarctos cinereus

Природозащитен статус на Коала:

Най-малкото притеснение

Коала Местоположение:

Океания

Забавен факт за Коала:

Прекарва до 80% от времето в сън или почивка!

Факти за Коала

Плячка
Евкалиптови листа
Име на младите
Джоуи
Групово поведение
  • Самотен
Забавен факт
Прекарва до 80% от времето в сън или почивка!
Очакван размер на населението
Стабилен
Най-голямата заплаха
Загуба на местообитания и болести
Най-отличителна черта
Голяма, широка глава и кичури, кръгли уши
Други имена)
Коала
Период на бременност
35 дни
Среда на живот
Евкалипт, вътрешни и крайбрежни гори
Хищници
Хищни птици, Динго, Човек
Диета
Тревопасен
Среден размер на котилото
1
начин на живот
  • Нощен
Често срещано име
Коала
Брой видове
3
Местоположение
югоизточна Австралия
Лозунг
Прекарва до 80% от времето в сън или почивка!
Група
Бозайник

Физически характеристики на Коала

Цвят
  • Сиво
  • Черен
  • Бял
  • Сиво-кафяво
Тип кожа
Козина
Максимална скорост
2 mph
Продължителност на живота
15 - 20 години
Тегло
4 кг - 15 кг (8,8 lbs - 33 lbs)
Височина
60 см - 85 см (24 инча - 34 инча)
Възраст на полова зрялост
2 години
Възраст на отбиването
6 - 7 месеца

Класификация и еволюция на Коала

Коала е малък до среден по размер бозайник, който се среща в различни видове гори в югоизточна Австралия. Въпреки външния си вид и факта, че е известен още като Коала мечка, Коалите всъщност са торбести, но са толкова отличителни сред това специално пригодено семейство бозайници, че са класифицирани в собствена научна група. Въпреки това, въпреки че сега те се считат за един от най-емблематичните видове бозайници в Австралия, когато европейските заселници пристигат за първи път, нещата са били съвсем различни, тъй като милиони коали са били избивани всяка година заради кожите си (козината). Коала е уникално животно, което храни само листата на евкалиптовите дървета, които обитават, но тази диета е много трудно смилаема и липсва много от жизненоважни хранителни вещества, които са ключови за оцеляването на редица животински видове. Днес, въпреки че популациите са стабилни и широко разпространени, Коала е засегната от загуба на местообитания, тъй като всяка година големи територии се почистват, за да се подпомогне нарастващото развитие.



Анатомия и външен вид на Коала

Коала е един от най-харизматичните от всички торбести със своето голямо, широко лице и кръгли, бели туфи уши, придаващи му вид на малка мечка, заедно с липсата на видима опашка и гладък, черен нос. Коала има плътна и мека сива или сиво-кафява козина, която е по-лека от долната им страна и петна отзад. Поради факта, че Коалите прекарват почти целия си живот по дърветата, те са разработили редица адаптации, за да им помогнат с дървесния им начин на живот, включително с къси, мощни крайници, наклонени с остри нокти. Наличието на два противоположни палеца и три пръста на всяка ръка означава, че Коалите са в състояние да се хванат дори за най-гладката кора, когато се катерят и хранят по дърветата. Коалите се придвижват по дърветата, като скачат, като първо хващат багажника с предните си лапи (подпомогнати от грубите им лапи и нокти), преди след това да преместят двата си задни крака нагоре по дървото заедно, което им позволява да се изкачат по-нагоре.



Разпространение и местообитание на Коала

Коала някога щеше да е широко разпространен в цяла Югоизточна Австралия и на редица околни острови, но популациите (особено в южната част) бяха унищожени в някои райони поради лов. Те обаче са изненадващо издръжливи и приспособими животни, за които е известно, че обитават различни видове гори от високите евкалиптови гори, до крайбрежните райони и дори ниско разположените гори, по-навътре в сушата. Въпреки факта, че те са често срещани в по-голямата част от естествения им ареал днес, изчистването на земята не само означава загуба на местообитанията им, но също така разделя популациите едно от друго, което ги прави все по-изолирани. Не само загубата на местообитание за човешка дейност обаче е довела до намаляване на населението в определени райони, тъй като бързо разпространяващите се горски пожари могат да опустошат огромни площи земя за минути и да засегнат сериозно местните популации на Коала в процеса.

Поведение и начин на живот на Коала

Коала е самотно и нощно животно, което прекарва по-голямата част от денонощието, спящо във вилицата на евкалиптово дърво. Тяхната нискоенергийна диета (която се състои само от влакнести листа на евкалипта) води до това, че Коали водят до голяма степен неактивен начин на живот, тъй като те могат да прекарват с радост до 18 часа на ден в сън или просто да седят на дърветата, за да спестят енергия. Всичко от сън до ядене и дори размножаване се извършва на дърветата, тъй като макар и да се знае, че коалите слизат на земята доста често, само така те могат да се преместят на друго дърво. Коалите също са заседнали животни, което означава, че те заемат определен домашен ареал, който може да варира по размер в зависимост от изобилието от налична храна (диапазоните на дома са по-малки в районите с повече храна, тъй като няма нужда да пътувате толкова далеч). Въпреки че домашните ареали на мъжете и жените се припокриват, мъжете няма да толерират съперничещи си мъже да се натрапват на тяхната територия и да се бият жестоко, като драскат и хапят.



Размножаване на коала и жизнен цикъл

По време на размножителния период мъжете могат да чуят силни бумтящи призиви през гората, които едновременно да привличат женска половинка, но също така да възпират всички потенциални съперници. В обществото на Коала доминиращият мъж успява да се чифтосва с най-много жени, което означава, че въпреки че мъжете (като женските) са способни да се размножават от двегодишна възраст, размножаването обикновено не е успешно, докато мъжкият Коала е между 4 и 5 години и е установил своето господство. След гестационен период, който продължава само 35 дни, се ражда един джой, който е с размерите на пчела и много слабо развит, и незабавно пълзи в торбичката на корема на майка си. Тук той се прикрепва към една от двете биберони и остава в безопасност на торбичката, докато не бъде отбит на възраст между 6 и 7 месеца, след като е нараснал драстично. След това младата Коала се придържа към гърба на майка си, където има тенденция да остане още няколко месеца или докато младите от следващия сезон се развият и са готови да напуснат торбичката.

Диета и плячка на Коала

Коала е тревопасно животно, което се храни само с листата на дървото евкалипт (дъвка), за да оцелее. Въпреки че има около 600 различни вида евкалипт, Koalas изглежда се хранят само с 30 от тях, което зависи от заобикалящото местообитание. Листата на евкалипта са жилави и влакнести и често токсични, което ги прави негодни за други растителноядни животни, но Коала еволюира, за да запълни тази празнина в екосистемата и има големи торбички за бузи, където се съхраняват листата. След като се напълни, Koala започва да смила листата на каша, използвайки плоските си бузи, като някои от токсините се детоксикират от черния дроб. Коала също има невероятно дълъг храносмилателен тракт, който му помага да разгражда жилавите листа, което е повече от три пъти дължината на тялото му. За да подпомогнат процеса, коалите също така понякога ядат пръст, кора и чакъл, за да подпомогнат храносмилането на такова влакнесто растение.

Коала хищници и заплахи

Въпреки че е сравнително малък, липсата на местни хищници от бозайници в Австралия означава, че възрастните коали имат много малко естествени хищници, с изключение на големите хищни птици. Младите коали обаче са по-уязвими и са жертви на редица различни животни, включително змии, но и двете са най-застрашени от домашни животни, особено кучета, които не само атакуват коалите, но също така е известно, че разпространяват болести сред местните популации. Това всъщност е една от най-големите заплахи за коалите в определени райони, тъй като голям брой индивиди са засегнати особено от бактерията Chlamydia, която всъщност може да бъде лекувана с антибиотици. Други заплахи за настоящите популации на Коала включват загуба на местообитания за нарастващите Човешки селища, туристически разработки и горски пожари, които могат да се разпространят бързо в полузасушливите региони. Популациите на Коала на редица острови също са засегнати от прекомерно население, тъй като нарастващият брой индивиди означава, че има по-малко храна за обикаляне.



Интересни факти и характеристики на Коала

Поради факта, че Коалите се издържат на диета, която се състои само от листа, те почти не се нуждаят от пиене, тъй като получават почти цялата вода, от която се нуждаят, чрез храната си. Животът на диета с толкова ниско съдържание на хранителни вещества е довел до това, че Коала е развил много малък мозък за размера на тялото си, тъй като този орган може да източи енергийните запаси на тялото. След като са прекарали първите шест месеца от живота си, развивайки се в кърмата на майка си, сучейки мляко, бебето Коала трябва да се опита да яде твърда храна, като първата е мекият изпражнения на майка им. Смята се, че младите коали правят това, тъй като съдържат редица микроби, които помагат на младите да се борят с болестите и да започнат да усвояват жилавите влакнести листа на евкалипта.

Коала Връзка с хората

Коала някога е имало изобилие в горите на югоизточна Австралия, но интензивният лов за тяхната мека козина в началото на 20-ти век е довел до драстичен спад на населението и дори локално изчезване в някои райони. Когато индустрията достигна своя връх през 1924 г., бяха изтъргувани два милиона кожи и в крайна сметка доведоха до обществен резонанс за ситуацията. Оттогава ловът на Коали е забранен и управлението на популациите отново ги увеличава. Въпреки нарастващия брой на населението, Коалите са засегнати от човешката дейност през по-голямата част от естествения им ареал, главно под формата на загуба на местообитания, тъй като обширни площи земя се почистват ежегодно за развитие и селско стопанство. Днес обаче Коала е един от най-известните и ценни видове бозайници в Австралия и се среща на множество емблеми и в истории не само в Австралия, но и по целия свят.

Природозащитен статус на Коала и живот днес

Днес Коала е включена в списъка на IUCN като животно, което е най-малко обезпокоено от изчезването в естествената си среда в близко бъдеще. Числото на населението е не просто стабилно и широко разпространено, но всъщност е твърде високо в някои райони, като през последните 75 години 10 000 индивида са били преместени обратно в континенталната част на Австралия, за да попречат на популациите на островите да излязат извън контрол. Те обаче стават все по-отдалечени и изолирани един от друг, което може да създаде проблеми в бъдеще и да бъде сериозно засегнато от въведени болести в определени области. Когато е възможно, заразените коали (и особено тези, които са били нападнати от домашни кучета) получават първа ветеринарна помощ, за да се опитат да им помогнат в бъдеще и да предотвратят голямо огнище, разпространяващо се в цели популации.

Вижте всички 13 животни, които започват с К

How to say Коала in ...
българскиКоала
АнглийскиКоала
КаталунскиЛист
ЧешкиПлюшено мече Коала
ДатскиКоала
НемскиКоала
АнглийскиКоала
ЕсперантоКоало
ИспанскиPhascolarctos cinereus
ФинландскиКоала
ФренскиКоала
ГалисийскиКоала
Ивриткоала
ХърватскиКоала
УнгарскиКоала
ИндонезийскиКоала
ИталианскиPhascolarctos cinereus
ЯпонскиКоала
ЛатинскиPhascolarctos cinereus
ХоландскиКоала
АнглийскиКоала
ПолскиКоала
ПортугалскиЛист
АнглийскиКоала
СловенскиКоала
АнглийскиКоала
ШведскиКоала
ТурскиКоала
ВиетнамскиКоала
КитайскиКоала
Източници
  1. Дейвид Бърни, Дорлинг Киндърсли (2011) Животното, Окончателното визуално ръководство за дивата природа на света
  2. Том Джаксън, Книги на Лоренц (2007) Световната енциклопедия на животните
  3. Дейвид Бърни, Kingfisher (2011) The Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Ричард Макей, Университет на Калифорния (2009) Атласът на застрашените видове
  5. Дейвид Бърни, Дорлинг Киндърсли (2008) Илюстрована енциклопедия на животните
  6. Дорлинг Киндърсли (2006) Дорлинг Киндърсли Енциклопедия на животните
  7. Дейвид У. Макдоналд, Oxford University Press (2010) Енциклопедията на бозайниците
  8. За Koalas, Налично тук: https://www.savethekoala.com/koalas.html
  9. Информация за Koala, достъпна тук: http://www.iucnredlist.org/apps/redlist/details/16892/0

Интересни Статии