Трябва да

Научна класификация на Куду

царство
Анималия
Филм
Хордата
Клас
Бозайници
Поръчка
Artiodactyla
Семейство
Bovidae
Род
Трагелаф
Научно наименование
Tragelaphus Strepsiceros

Състояние на запазване:

Най-малкото притеснение

Куду Местоположение:

Африка

Нуждаете се от факти

Основна плячка
Листа, билки, плодове, цветя
Среда на живот
Храстови гори и равнини на савана
Хищници
Лъвове, леопарди, диви кучета
Диета
Тревопасен
Среден размер на котилото
1
начин на живот
  • Стадо
Любима храна
Листа
Тип
Бозайник
Лозунг
Живее в стада до 24 индивида!

Физически характеристики на Kudu

Цвят
  • Кафяво
  • Сиво
  • Нето
Тип кожа
Коса
Максимална скорост
60 mph
Продължителност на живота
8-14 години
Тегло
120-256 кг (265-565 фунта)

„Бързи, мощни и мирни членове на африканската екосистема.“



Името куду описва две различни антилопа видове, наречени по-голяма куду и по-малка куду, които се срещат в южните и източните райони на Африка. И двата вида се характеризират с дългите, усукани рога, които растат по главите на зрели мъжки. Те също споделят подобни местообитания, структура на тялото и оцветяване, въпреки че има значителни разлики в размера между по-големите и по-малките видове. Техните пасивни навици на паша и естественият камуфлаж им помагат да избегнат лесното забелязване от многото хищници в родното им местообитание.



3 Трябва да има факти

  • Високи скорости:Тези същества могат да достигнат скорост над 60 мили в час, когато се опитват да избягат от хищник.
  • Тържествени рога:Спираловидните рога на животното са ценени в местните религиозни практики и също са направени в музикални инструменти.
  • Вежливо състезание:Въпреки че мъжете понякога участват в ръж, те обикновено не са много насилствени, когато се състезават за партньори.

Трябва да е научно име

Kudu, алтернативно изписван koodoo, произлиза от името, дадено на животното от местните, номадски Khoikhoi, които са местни в югозападната част Африка . По-голямата куду се класифицира катоTragelaphus strepsicerosа по-малкото куду етрагелапбус безбрад. РодътТрагелафсподеля името си с дума, първоначално изложена от древногръцкия философ Аристотел в устното си изобразяване на въображаемо животно, което е наполовина козел и половина елени .

Нуждаете се от външен вид

И двата вида имат сходна телесна структура и пропорции, въпреки че има няколко забележителни разлики във външните им характеристики. И двамата имат сива до кафява козина, която е начупена от поредица от бели ивици и други маркировки, често включително шеврон, видим на носа им. По-малките видове обикновено имат между 11 и 15 бели ивици по тялото си, докато по-големите видове обикновено имат между 6 и 10.



Размерът на тялото е една от ключовите разлики между двата вида. По-малките видове обикновено са високи от 3 до 3,5 фута и тежат между 130 и 230 паунда. По-големият куду може да достигне много по-голям размер, с потенциална височина на раменете до 5 фута и общо тегло на зрели възрастни, вариращо между 260 и 600 паунда. Най-големият регистриран мъжки бик тежи над 690 паунда.

Всички мъжки куду имат потенциал да растат спираловидни рога, които могат да бъдат доста дълги, съответстващи на размера на тялото им. По-малките куду мъже могат да отглеждат рога с дължина до 3,5 фута, докато за някои по-големи куду са докладвани спортни рога с дължина до 6 фута. Тези рога са склонни да правят 2 до 3 големи усуквания, докато се накланят назад от главата към крайната точка, което ги отличава от плътно навитите рога, наблюдавани на други антилопи.

Kudu изолиран на бял фон

Нуждаете се от поведение

Като тревопасни животни , по-голямата част от биологията и поведението на куду е насочена към оцеляване в потенциално сурово местно местообитание и избягване на опасни хищници. Те са склонни да стоят много неподвижни, докато пасат, което позволява оцветяването им да осигури ефективен камуфлаж. Те са най-активни през нощта или сутрешните часове и търсят подслон в гъста четка през деня. Куду често пътуват в малки пакети или стада, но те често се виждат и сами. Подобно на другите видове антилопи, тези животни имат силен полетен рефлекс и могат да се движат много бързо, когато се сблъскат с непосредствена заплаха.



Имате местообитание

И двата вида куду са местни в южните и източните части на Африка. Големите куду имат много по-голямо географско разпространение, което включва части от Етиопия , Танзания , Кения и чак на юг Южна Африка . Има и някои изолирани популации на подвида котони, открити в Централна Африка. По-малкото куду има много по-малко разпространение и се среща само в източните райони близо до Африканския рог, включително Етиопия и Кения.

Тези животни имат силен потенциал за скачане и булдозинг, което им помага да се ориентират в неравен терен около хълмове или планини и да коват смело чрез гъста четка и растеж в гористите райони. Те са склонни да обитават гори и гори, особено по протежение на водоизточници. По-малките куду са малко по-малко зависими от водата, отколкото техните по-големи братовчеди. И двата вида могат да задоволят някои от нуждите си от вода, като търсят определени видове растения, докато пасат.

Имате диета

Kudu са гъвкави фуражи, които консумират широка гама от растителни материали в гори, гъсталаци и открити полета. По-малко куду е известно, че има диета, която е предимно зеленина от дървета и храсти, като повечето от останалите са от лозя и подобни растения. Въпреки това, куду може да яде и нежни млади издънки, корени на растения и дори може да се насочи към някои видове плодове, когато успее да ги намери. Сукулентните растения, които съхраняват вода, също са основна цел през сухия сезон. Куду в плен обикновено се хранят със трева или люцерново сено заедно с някои естествени фуражи и обогатени гранули или бисквити.

Куду хищници и заплахи

Куду споделят местния си ареал с много самотни и опаковани хищници, които представляват значителна заплаха за оцеляването им. Може би най-опасните хищници са големите видове котки, включително лъвове , гепарди и леопарди . Котките са склонни да използват комбинация от стелт, търпение и бързина, за да засаждат бързодействащия куду, докато пасат. Пакети петнисти хиени и Африкански ловни кучета са известни също така, че улавят или проследяват куду като плячка.

Хората са едновременно хищник и сериозна екологична заплаха за дългосрочната жизнеспособност на популациите куду. Хората ловуват животните заради месото им, големите кожи и отличените рога, които традиционно се използват за направата на музикални, декоративни и различни битови предмети. Местните местообитания, особено на по-ниските куду, също са застрашени от продължаващия растеж на човешките селища и разширяването на търговските земеделски предприятия в целия регион.

По-малките куду са особено уязвими на фрагментация на местообитания и лов поради тяхното малко географско разпределение, което доведе до класифицирането им като близо до заплаха . Те също могат да понесат значителни загуби на население от заразни болести като чума по говедата, която в миналото е намаляла. Големите куду имат много по-голям местен ареал и се считат за видове най-малко загриженост от природозащитници.

Възпроизвеждане на куду, бебета и продължителност на живота

Някои тревопасни животни могат да станат доста жестоки по време на брачния сезон, но куду са сред най-мирните видове на континента. Мъжете често се състезават, като показват размера си в профила, докато човек не се оттегли. Те обаче могат да се борят физически, като заключат клаксони, ако някой от състезателите не отстъпи. Победоносните алеи често се борят с женски първоначално, след което ги следват известно време, преди всъщност да се чифтосват.

Женските остават бременни около 240 дни, преди да родят едно теле, което обикновено тежи около 10 до 15 килограма. Майките се отделят от групата си, преди да раждат бебето си. Те оставят телето внимателно скрито в четката, докато се хранят по време на юмрука 4 или 5 седмици след раждането. Към този момент телетата придружават майката на фуражни експедиции, докато тя навърши около 6 месеца.

Въпреки грижите и вниманието, които майката куду показва на малките си, приблизително половината телета умират преди 6-месечната марка. Изследователите изчисляват, че само около 1 на всеки 4 души достига до 3-годишна възраст. Куду достигат полова зрялост в рамките на няколко години, но мъжете рядко успяват да се чифтосват, докато станат на около 4 или 5 години. Освен високата смъртност през младостта, животните често живеят на възраст от 10 до 15 години в дивата природа и до 20 в плен.

Двама възрастни и едно бебе куду

Имате население

Изследователите изчисляват, че в Африка остават по-малко от 100 000 по-малки куду. Ограниченият им ареал, съчетан със значително нарушаване на местообитанията от хората, е сериозна причина за безпокойство. Понастоящем около една трета от тях живеят в националните паркове и други защитени територии.

Точните бройки на популациите за по-голям куду са неизвестни, въпреки че изключително ограниченият обхват на подвида котони, открит само в Чад и Судан , означава, че може да бъде кандидат за опасност.

Трябва в зоопарка

The Smithsonian’s National Zoo има малко население куду, достъпно за наблюдение от посетителите. Те съобщиха за раждането на мъжко теле куду през 2019 г. Над дузина други градски и щатски зоопаркове в цялата страна, включително Зоопарк в Мериленд , също имат по-малко куду на дисплея за заинтересованите зрители.

Вижте всички 13 животни, които започват с К

Интересни Статии